Przeziernosc karkowa w 11tyg1dniu??
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć ja takich badań nie odbywałam ani w pierwszej ani teraźniejszej ciąży. Uważam że gdyby było coś nie tak to lekarz sam by kazał mi robić takie badania. A ciążę prowadzę w szpitalu u ordynatora ginekologii ze względu na konflikt serologiczny oraz przebyte kolki nerkowe w pierwszej ciąży. Więc uważam że gdyby coś było nie tak to by mi powiedziano. Narazie słyszę że dziecko rośnie prawidłowo wszystkie wyniki w normie i serduszko prawidłowo rozwinięte.
-
FEX, jeśli nie skończyłaś 35 roku życia, to lekarz nie ma obowiązku kierować Cię na takie badanie. Inna sprawa, że chyba powinien poinformować o takiej możliwości.
USG wykonywane rutynowo na wizycie różni się od tego wykonywanego w specjalistycznych ośrodkach głównie jakością sprzętu i umiejętnościami osoby wykonującej badanie (certyfikaty FMF). Ocenie podlega kilka dodatkowych parametrów, które na rutynowym USG nie są badane (m.in przezierność karkowa, przepływy na zastawce trójdzielnej, przewód żylny). To badanie służy nie tylko ocenie ryzyka wystąpienia trisomii, ale również innych nieprawidłowości, które mogą być leczone już w łonie matki. Poza tym jeśli okaże się, że płód ma jakąś wadę, to będzie to informacja pomocna przy wyborze szpitala, w którym kobieta będzie rodzić (szpital o wyższym stopniu referencyjności, który będzie przygotowany do leczenia dziecka z konkretną wadą).
Oczywiście decyzja czy chce się skorzystać z takiego badania należy do przyszłej mamy. Ja zrobiłam to badanie, bo wolę wiedzieć.Mysia 15, GabiK, Nieukowa lubią tę wiadomość
-
W 100% zgadzam się z Anielką, nie chodzi o przerywanie ciąży w przypadku nieprawidłowości ale podjęcie leczenia już na etapie życia płodowego lub odpowiednie przygotowanie zespołu lekarzy do przyjęcia porodu. Standardowe usg nie wykaże wad rozwojowych.
Mysia 15 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny poradźcie moja ginekolog umówiła mnie na badanie przezierności w 13 tyg i 5 dniu czy to nie jest za późno? Zastanawiam się, zakładam oczywiście dobre wieści ale na wszelki wypadek warto by chyba zostawić sobie jakiś margines czasowy na ewentualne powtórzenie czy rozszerzenie badań, zwłaszcza że będzie to okres świąteczny. Co myślicie? Czekać czy umówić się na badanie wcześniej do specjalistycznej poradni? PozdrawiamAga28
-
nick nieaktualnyAga28 wrote:Dziewczyny poradźcie moja ginekolog umówiła mnie na badanie przezierności w 13 tyg i 5 dniu czy to nie jest za późno? Zastanawiam się, zakładam oczywiście dobre wieści ale na wszelki wypadek warto by chyba zostawić sobie jakiś margines czasowy na ewentualne powtórzenie czy rozszerzenie badań, zwłaszcza że będzie to okres świąteczny. Co myślicie? Czekać czy umówić się na badanie wcześniej do specjalistycznej poradni? Pozdrawiam
-
Witam dziewczyny kiedy macie badania prenetalne . Bo ja jak dziś dzwoniłam dał mi za tydzień termin a lekarz 4 dni temu wyliczył mi ciążę na 9,0 według moich obliczeń jestem w 10 tydz.2 dzień bo wiem dokładnie kiedy owulację miałam . I teraz nie wiem czy nie za wcześnie mi zrobił termin na prenetalne ale mówiłam ze ciążą 9,4 tygodnia według lekarza
-
ja takze zastanawiam sie nad usg genetycznym napewno to duzo stresu ale chyba sie zdecyduje tylko musze sie dowiedziec jakie sa koszta...i chya mi tak wypadnie ze to bedzie 12tydz + którys dzien wtedy moj maz wraca z delegacji a chciałby by byc ze mna
-
nick nieaktualny
-
Witam.. ja mam umówione badania prenatalne usg i pappa na 26 lutego. To będzie 12 tydz i 6 dni mojej ciąży. Robię na nfz z racji wieku (35 l.) I też się zastanawiam czy nie umówić się z tydzień wczesniej aby miec ewentualny zapas na powtorzenie badania. Ciekawa jestem jak często zdarzają się błędne wyniki...
-