TSH w I trymestrze OCENCIE
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJa powtórzyłam wyniki z tarczycy i wyszło mi:
TSH 1.27 czyli ekstra
ale
FT4 10.56 (10.6 - 19.4) pmol/l
FT3 5.14 (3.5 - 7.8 ) pmol/l
FT4 troche niskawe ale tylko tyci tyci... Lecieć z tym do endo? Bo tylko prywatnie u nas w mieście (na NFZ wizyta za równy rok!) a to koszt 150zł i nie wiem...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2014, 10:26
-
Kochane, we wczesnej ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na hormony, ponieważ dziecko nie ma swojej tarczycy. U osób z niedoczynnością (takich jak ja) od razu zwiększa się dawkę leku (o 30%). TSH w ciąży obniża się pod wpływem HCG, które pobudza tarczycę do zwiększenia produkcji hormonów. Dlatego ważne jest zbadanie fT4, powinno mieścić się w granicach normy. Gdy dowiedziałam się o ciąży moje tsh wynosiło 1,5, po tygodniu 2,0 a fT4 w normie. Endo zwiększyła mi dawkę leku.
-
ja właśnie jakoś tak przeoczyłam żeby przycisnąć lekarza i wyszło mi 10,53 więc od razu skontaktowałam się telefonicznie z moją endo i od razu kazała zwiększyć dawki ale stopniowo z 25 i 50 na 50 i za 2 tygodnie na 50 i 75 i mam się nie denerwować bo będzie dobrze. No więc się staram i jakoś średnio mi to idzie.
-
dziewczyny pomóżcie chciałam do endo na nfz w wawie nie da rady mimo że mam skierowanie cito czy mogę sama zwiększyć dawkę ?? lekarz ogólna przepisała mi 25 po czym powiedziała żebym zwiększyła do 50 a teraz zastanawiam się bo wszystkie piszecie że zwiększacie tylko że endo mam każe hm...
-
tsh mam aktualne ft3 i ft4 ze stycznia bo boję się nie wiem co robić mam 5,3 biore 50 ale boję się że to za mało
-
Olaaa a nie da się telefonicznie skonsultować tego? ja telefonicznie dowiedziałam się co zrobić i jakie dawki brać. A na wizytę za kolejny miesiąc i do tego musiałam zrobić aktualne wyniki i wszystko prywatnie. Niestety nie zawsze jest możliwość pójścia do lekarza na kasę
-
Chanela no niestety nie da sie. Leczylam sie wczesniej w rodzinnym miescie a od kiedy tu sie przeprowadzilam tabletki przepisywala mi ogolna no a ze jestem w ciazy kazala zglosic sie do endo wczesniej bylam w kilku przychodniach na liscie oczekujacych. Dzisiaj ublagalam endo zeby mnie przyjechala ochrzanila ze ona miejsc nie ma itd ale jak powiedzialam ze jestem w ciazy jej odpowiedz "i jeszcze pani w ciazy?!" po czym zapisala mnie na wizyte dzisiaj. Na pewno mnie niezle opie... ale najwazniejsze ze sie dostalam maluszek jest najwazniejszy.
-
nick nieaktualny
-