TSH w I trzymestrze
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej to widze,że nas jest sporo ja dzis przez przypadek dowiedzialam sie od lekarza rodzinnego ze mam isc do endykrymologa nie wiem czemy w wynikach nie ma zaznaczonych tsh norm dla kobiet w ciazy ja mam norme wpisana do 4,780 wiec nie zwróciłabym na to uwagi gdyby nie lakarz,który owiedizal,ze normy sie pozmenialy mam tsh 3.360 wizyte u endo mam we wt. zaczynam 10 tydz ciazy
-
nick nieaktualny
-
Ja w 3 miesiącu staran zrobiłam tsh i wyszło 3,71,ft3i4 w normie. Endo zlecil jeszcze przeciwciała i eutyrox 25. W tym samym miesiącu okazało się, że jestem w ciązy.Tsh od razu wzrosło do 4,71 i dostałam na przemian eutyrox 50 i 75. Do tego doszło ze mam jeszcze Hashimoto. Mam nadzieje, że wszytsko będzie dobrze...Jestem teraz w 4t5d. Kontrola za 4 tygodnie.
-
nick nieaktualnyaliatan, doradź: od początku moje TSH wynosi tak około 3. Nigdy nie miałam problemów z tarczycą (zaszłam w ciążę przy 3,3 - takie tsh miałam prawie zawsze). Tsh waha się w granicach 2,5-3,5
(normy sprzętu, na którym miałam wykonywane badanie dla ciężarnych to 0,2-3,5).
FT4 utrzymuje się na stałym poziomie:
w marcu: 15,53 pmol/l,
w maju: 15,31 pmol/l
(norma: 11.5-22.7)
FT3 również w normie: 3,88 pmol/l (norma: 3.5-6.5)
Czy mam się czym martwić? -
nick nieaktualnyDziewczyny, pisze, zeby Was uczulic na to. Kolezanka miala zlecone TSH, wyszlo piekne 1,5. Lekarz nie kazal robic FT3 i 4. Zrobila tak dla wlasnej wiadomosci i szok: FT4 grubo ponizej normy. Po tyg powtorzyla tsh i ft4. Tsh piekne 1,7. Ft4 jeszcze nizsze - niedoczynnosc... Wiec badajcie to Ft4 i nawet, gdy tsh wychodzi super.
-
nick nieaktualnyWiesz co, TSH lubi szaleć, ale nikt Ci gwarancji nie da, że FT4 nie spadnie. Ja mam robione badania co 4 tygodnie, właśnie TSH i FT4 i u mnie TSH się zmienia od 2,5 do 3,5, ale FT4 jest ciągle takie samo (drobne różnice). Skontaktuj się ze swoim ginekologiem i zapisz się do endo. W tym czasie, jeśli gin powie, że jest ok, to rób po prostu badania kontrolne. Możesz też za np tydzień powtórzyć TSH i FT4 i zobaczyć, jak się zmienia. Jak FT4 spadnie, to szybko do lekarza. Bo to FT4 to hormon, a nie TSH.
-
nick nieaktualnyKate25 wrote:Dziewczyny czy któraś zna sie na wynikach tarczycowych? Robiłam przedwczoraj i tak się przedstawiają: FT3-3,56 FT4- 1,11 anty-TPO-<5,00 anty-TG- <10,00
-
nick nieaktualnyKate25 wrote:TSH mam 4,9 jestem w 3 miesiącu i lekarz pow ze mam niedoczynność biore leki. FT3 mam 3,56 a FT4 1,11 nie wimem czy te anty są ok czy za niskie
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny