TSH w I trzymestrze
-
WIADOMOŚĆ
-
Za tydzień będę u 2 lekarza, to zrobię co mi każe, tych wyników z dzisiaj nikomu nie pokazywałam jeszcze, bo dopiero dziś byłam u lekarza i dziś badania. Oczywiście jak mi przepisze leki to wezmę je, chodziło mi, że nie chce w ciąży leków przyjmować, żeby dzidzi nie zaszkodzić, ale niestety chyba się tego nie pominie:( Zawsze coś wyskoczy.
Córka!!! Kochana Hania :* 38+6, 19.30, 51cm, 2760 -
Bruna wrote:Hej! mam pytanie troche z innej beczki ale caly czas o tsh:)
Dzis, okazalo sie, ze moje tsh jest za wysokie- 2,9, a jestem na poczatku ciazy.
Moja ginekolog kazala mi brac Euthyrox i poglebic badania o fT3 itd.
Jednak jest aktualnie na urlopie i kontaktujemy sie smsowo odnosnie wynikow. Musze wiec recepte na ten lek zdobyc gdzie indziej. Czy orientujecie sie, czy lekarz pierwszego kontaktu moze mi to przepisac gdy pokaze mu wyniki badan? Czy tylko ginekolog lub endokrynolog?
Zalezy mi na czasie i nie wiem za bardzo w ktora strone uderzac. Na endokrynologa trzeba sporo czekac...
Ja mam podobny poziom do twojego 2,9, przed ciąża miałam dwa razy niższy. Mi doktor napisal obok wyników że jest ok, ale mu napisałam maila że się niepokoje i dopiero odpowie po weekendzie.
Czy któraś z was też tak miała że przed ciąża ok a potem 2 krotny wzrost??2014 ISCI1 cp 2015 crio 05.2015 ISCI2 2017 ISCI3 02.2018 ISCI4 2018 ...?i co teraz? -
Roberta a nie zwiększył Ci dawki leku? Zwiększone tsh jest bardzo bardzo niebezpieczne i to nie tylko w I trymestrze.
Viki teraz w środę będę badać. A euthyrox owszem jest na receptę, ale ja mam endo w Warszawie i nie zawsze mam możliwość zdobycia recepty, więc wtedy idę do apteki mówię jaka jest sytuacja i pani mi daje bez. A jak coś to jeszcze rodzinny może Ci wystawić receptę na ten lek. -
Viki, tak, to są leki na receptę.
Roberta, tak, wysokie TSH jest niebezpieczne dla dziecka. Ja bym się natychmiastowo skontaktowała z endokrynologiem/ginekologiem, który wypisze Ci receptę. Mój gin i endo nawet TSH 2,6 uznali za zbyt wysokie, biorąc pod uwagę, że była to wczesna ciąża. -
Ja zrobiłam pierwsze badania na początku roku i TSH miałam powyżej 5. Moja rodzinna od razu dała mi skierowanie do endo, ale też od razu przepisała letrox 50 bo wiedziała że staramy się o dziecko a takie tsh może uniemożliwić zajście w ciąże. Po badaniach u endokrynologa zostałam na letroxie50 i dostałam zaświadczenie do rodzinnego jakie leki biorę, żebym nie musiała do niej po recepty ganiać tylko do rodzinnej. Kazała przyjść od razu jak się uda zajść w ciążę. miesiąc przed szczęśliwym cyklem tsh miałam 1,4, a w 21 dniu szczęśliwego cyklu już prawie 2 także bardzo szybko rośnie. Moja endo zwiększyła mi od razu dawkę letroxu do 75mg i kolejna wizyta i badania za miesiąc, także stały nadzór żeby się nic nie działo.
Na tsh trzeba bardzo uważać, bo często jest przyczyną poronień, a leki na tarczycę są dla bobaska całkowicie bezpieczne i trzeba je brać -
Hej, miesiąc przed ciążą moje TSH wynosiło 2,05,
19 tydzień 1,8 - FT4 14,99 (norma 12-22) FT3 5,75 (norma 3,95 - 6,
22 tydzień TSH 3,33 - FT4 13,82 (norma 12-22) FT3 5,13 (norma 3,10 - 6,.
Mój ginekolog mówi, że TSH w ciąży może skakać i dopóki FT jest w normie to nic z tym nie robimy.
Poszłam do innego lekarza i przepisał mi letrox 50 - 1 tabletka raz na 2 dni.
Nie wiem co mam robić, jestem przeciwna lekom w ciąży.
Dzisiaj powtórzyłam TSH, FT3 i FT4 i jutro mam mieć wyniki.
Czy jeżeli TSH spadnie, a FT4 nadal będzie w normie to brać te leki czy nie?
No chyba, że TSH wzrośnie, to raczej nie będę się zastanawiać.
Głupieje już, każdy mówi o innego, wszędzie są inne normy i po prostu szlag może człowieka trafić..