TSH w I trzymestrze
-
WIADOMOŚĆ
-
Wyniki sprzed tygodnia:
TSH 3,33
FT4 13,82 (norma 12-22)
FT3 5,13 (norma 3,10-6,80)
Dzisiejsze: TSH 3,13
Ft4 13,78 (norma 12-22)
Ft3 4,3 (norma 3,10-6,80)
I już zgłupiałam do reszty, TSH nie rośnie, a spada, reszta w normie
Nie wiem co mam robić, gdyby urosło to wzięłabym te leki, a jakby spadło jeszcze niżej to bym nie brała, a tak nie wiem co robić. Następne pobranie krwi za 2,5 tygodnia. Może zobaczyć jak to się rozwinie? -
nick nieaktualnyPrzepisze Ci wszystkie moje wyniki:
Poczatek lutego:
TSH 3,559 (norma do 3,5)
- wyniki do powtorzenia za 3 tyg.
28.02.15:
TSH 2,652
FT4 15,53 (11,5-22,7)
Marzec-kwiecien - mam gdzies na kompie w pdf, nie moge znalezc, ale TSH bylo okolo 2,4
02.05.15:
TSH 3,381
Nie robilam FT4
- do kontroli za 2-3 tyg,
23.05.15:
TSH 3,515
FT4 15,31
FT3 3,88
- ze wzgl na bardzo dobre FT4 czekamy i kontrolujemy. Spadlo nieznacznie w ciagu kilku miesiecy - nie martwimy sie - kontrolujemy.
24.06.15:
TSH 3,005
FT4 12,97
- przelom 2/3 trym. Kontrola na poczatku 3 trym.
11.07.15:
TSH 3,044
FT4 13,58
- wizyta u endo.
I teraz tak. Endo powiedzial, ze cale szczescie trafilam na ginekologa myslacego, ze nie dal lekow i nie kierowal wczesniej do specjalisty. Endo mowila, ze bez sensu byloby mnie wpedzac w nadczynnosc tylko dlatego, ze w Polsce polowa lekarzy uwaza, ze TSH okolo 3 jest nieprawidlowe i nie bada FT4. TSH w ciazy jest niemiarodajne i nalezy badac tsh+ft4.
Mam zbadac za 4 tygodnie i jesli ft4 bedzie takie dobre, to dopiero po porodzie mam zbadac. Przy czym w 3 trym ft4 norma od 9,0.
Ja na Twoim miejscu zrobilabym badania za te 2 tyg i ewentualnie skonsultowala to z innym lekarzem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2015, 13:27
Shibuya lubi tę wiadomość
-
Cześć Dziewczyny. Moje zmartwienie to wysokie tsh... pod koniec maja robiłam badania tsh i miałam 3.420 przy ft4 1.25 ng/l. Dostałam Euthyrox n25, który mi nic nie dał, mało tego, gdy pomiesiącu brania tego leku robiłam tsh, miałam 3.490. A w tym tygodniu zrobiłam test ciążowy i były II kreski. Wczoraj poleciałam migiem do innego endokrynologa i zamienił mi euthyrox 25 na letrox 50 i kazał za 4 tyg.zrobić ft4 i tsh a takze usg tarczycy. Teraz boję się, że to tsh może zaszkodzić mojej fasolce... Czy miała któraś z Was podobną sytuację? Czy jest to bardzo groźne dla mnie lub maluszka?
-
TSH u młodej kobiety powinno wynosić do 2-2,5 max. Ja przy 4,2 mogłam pomarzyć o ciąży. Koleżanka zaszła cudem przy 6 ale cała ciąża pod mega kontrolą. Zaszłam w ciążę jak miałam ok 2 i całą ciążę utrzymywałam tsh na poziomie 1,6 przy Euthyroxie 50. Nie ma co słuchać lekarzy że wynik 3 czy coś koło tego to jest dobrze, to jest hormon który może dużo popsuć, tym bardziej że dzidzie nie mają na początku swojej tarczycy i ciągną z naszej która i tak ledwo sobie radzi. Brać leki i nie kombinować
Alesia- mi tarczyce wyregulował ginekolog w 2 miesiące, endokrynolog tak się do tego zabierał że... także leć do ginaWiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2015, 19:54
Liskova lubi tę wiadomość
-
Chyba oszaleję! Pierwsza endokrynolog przepisała mi eythyrox 25 w czerwcu i kazał przyjść dopiero z wizytą na koniec października. Totalnie mnie olała zamiast kazać kontrolować tsh co miesiąc! Jej nonszalanckie podejście do pacjenta spowodowało, że drżę o maleństwo. Dziewczyny! Pilnujcie się u lekarzy, bo potem będziecie całymi dniami martwić się tak jak ja. Jeśli lekarz przepisuje wam letrox lub euthyrox i nie każe kontrolować co miesiąc poziomu tsh to albo trzeba to na nim wymóc albo zmienić lekarza. Ja zmieniłam i modlę się, aby nie było za późno. Jestem obecnie w końcówce 5tc.
-
lotta.89 ja mam tsh 3.490. Musisz jeszcze zrobić badanie ft4 -to się również robi z krwi i usg tarczycy, żeby sprawdzić czy nie masz na niej guzków. Koniecznie i jak najszybciej zapisz się do endokrynologa bo trzeba szybko wdrożyć leczenie.Po braniu leków będziesz musiała co miesiąc kontrolować tsh i ft 4 i być pod stałym nadzorem endokrynologa i ginekologa. Ja dostałam na razie Letrox 50 i mam nadzieję, że mi to unormuje tsh. Ogólnie nie denerwuj się i czym prędzej zapisz się do endo. Dodam, że jestem na początku 6tc.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2015, 14:05
-
dokładnie to 6 tc wizyta u endo już połapana ale dopiero 11 sierpnia czy to nie późno? dzwoniłam do ginekologa kazał zrobić 3 dodatkowe badania ft4 i 3 i coś jeszcze dziś jade to zrobić czy moge czekac na wizyte tak długo? to endokrynolog który ginekolog mi polecił i mówił że termin bedzie koło 10 sierpnia no bach wizyta 11 sierpien czy to nie późno?Nasz synuś
cykl starań -
Czyli 2 tygodnie... Powiem Ci, że nie wiem. Ja byłam w takiej sytuacji, że zaczęłam się leczyć ok. 3 tygodni przed zajściem w ciążę. Dostałam euthyrox n25. Po miesiącu od brania leków zrobiłam tsh i mi skoczyło (przed wdrożeniem leczenia miałam 3.420 po braniu euthyroxu miałam 3.490). Jak robiłam badanie tsh po wdrożeniu leczenia to prawdopodobnie byłam już w ciąży pewnie z tydzień. Tydzień tamu zrobiłam test. Zdzwoniłam do gina i kazała mi się czym predzej skontaktować z endo. Tyle, że endo która mnie prowadziła na NFZ poszła na urlop 3 tyg., a w przychodni nie chcieli mi podać do niej żadnego kontaktu. W ubiegły piątek obdzwoniłam całe miasto o znalazł się jeden endokrynolog, który prywatnie mógł mnie przyjąć już następnego dnia w sobotę. Od razu zmienił mi lek i podwoił dawkę. Za 4 tygodnie mam zrobić badania i sprawdzić czy tsh spadło. Też się boję, że mogło być już za późno, ale mam duże wsparcie wśród rodziny i znajomych. Staram się być dobrej myśli. Jeśli Cię to pocieszy moja gin mówiła , że tsh 3.4 nie jest jakieś bardzo groźne na obecnym etapie rozwoju fasolki, ale trzeba to unormować. Z resztą endo mówiła to samo.
-
Ja dziś po pierwszej wizycie ciążowej u endokrynologa, jestem w 5 tyg, mam niedoczynność i na badaniu wyszło mi TSH 2,3 - czyli w normie. Ale endo powiedziała, że na pierwszym etapie ciązy chciałaby zbić trochę tą wartość i przypisała mi euthyrox 75! Przed ciążą brałam już euth. 50, żeby zajść w ciąże. Ciekawe na jak wysokich tabletkach się ta zabawa skończy za 9 miesięcy:)