TSH w I trzymestrze
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyChichibi wrote:Hej.. Zrobilam z rana znowu tsh i dodatkowo ft4. Tsh poszlo w gore i wynosi 6,03 ! Z 5,46 w ciagu paru dni do 6,03! a ft4 mam w normie ... Wiec juz zglupialam. Ginekologa mam na srode, a na piątek endokryniloga.. Nie bedzie za pozno:(? Wczesbiej nie da rady
-
nick nieaktualnyWiesz co, spokojnie. Wizyty w tym tyg, wiec nie panikowalabym. Gin na pewno powie Ci co robic. Ponoc jest tak, ze jesli FT4 jest dobre, to sie nie wlacza leczenia. TSH wydziela przysadka mozgowa, aby pobudzic wydzielanie FT4 przez tarczyce. Wiec gdy FT4 jest w normie, to znaczy, ze tarczyca pracuje poprawnie. Ale - ja nie jestem lekarzem, nie znam sie az tak na tym i tylko czytalam o tym, o tutaj chyba nawet: http://www.endokrynologia.net/tarczyca/hormony-tarczycy-tsh-ft4-ft3
Nie martw sie. Bedzie dobrze. -
nick nieaktualnyGreen nie do konca.. to działa mniej wiecej tak, że jak rosnie tsh to spada ft4, i leci na łeb na szyje bardzo szybko.. choruje na niedoczynnosc tarczycy i w ciazy jak juz zaczelo rosnac tsh to ft4 spada.. po prostu tarczyca niedomaga.. a dziecko potrzebuje tego hormonu.. i tak jak napisalam post wyzej normy ft4 dla dobiet w ciazy tez sa inne niz przy braku ciazy, tak samo jest z tsh..
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyLiskova wrote:Dziewczyny, w styczniu miałam TSH 1,8 - teraz robiłam i już 2,1 a jestem na samiutkim początku. Endo nie widzi żadnego problemu 'bardzo ładne ma pani wyniki', kazała tylko kupic kompleks witamin z jodem lub łykać Jodid 100..
-
nick nieaktualnykoło 6tc tsh 2,21 przy normie Itrymestru 0,33-4.59)
19tc 2.08 (norma II tr 0,35-4,10)
mi zawsze endokrynolog powtarza że jest połowie czyli norma
łykam eutyrox 50 1 tabletka od x lat, jestem po operacji
Wyniki, uregulowana tarczyca jest b.ważna dla ciązy. Niedoczynność może przyczynić się do poronienia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2015, 20:09
-
Ailatan, no właśnie ja też nie wiem co z nią, bo to 2,1 to zanim jej o ciąży powiedziałam, to mowi, że BARDZO ŁADNE, gdzie ja ciągle słyszę, że do starań najlepiej 1-1.5...
Nie zrobiła mi USG, nie zbadała, od razu stwierdziła, że 'nie ma niedoczynności', mimo że mówię że mam praktycznie wszystkie objawy książkowe..
Mam super endo, ale prywatnie oczywiście i wizyta 300zl..emi_90 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLiskova, nie zaluj kasy na lekarza, jesli jest dorby idz.. chodzi w koncu o Twoje dziecko.. bedziesz tez spokojniejsza.. ja mialam na poczatku 2,3 potem 3 i wtedy wlaczylysmy leczenie.. bo staralm sie o dziecko.. zeszlo do 1 ale jak zaszlam w ciaze to znowu podskoczylo.. i zwiekszylam dawke leku.. tarczyce badan co 4 tygodnie teraz.. narazie jest ok..
-
Hmm w sumei co 4 tygodnie to nie tak źle. Zrobię te badania, bo mi zleciła a-tpo i TSH ponownie, a umówię się chyba prywatnie do tamtej.
Tej mówię, że mam mnóstwo objawów z niedoczynności, a ona nic. TSH 2,1 to piękne, to że już od dawna mam problemy to nic, w ogóle nie wypytała o żadne choroby ani o nic, gdyby nie to, że miałam zeszyt od porpzedniej endo, to nawet by nie wiedziała, że brałam leki, które właśnie skutecznie rozwalają tarczycę.. -
nick nieaktualny
-
dziewczyny a miała któraś z was badane anty -tpo? mój wynik obecny to 37,92 IU/ml niby mieści się w normie lab. dla II trymestru tj. <51, ale normalna norma to 34 biorę cały czas euthyrox 50, tsh spadło do 0,8 z wyniku ponad 3 orientuje się któraś z Was jaki powinien być ten wynik faktycznie w ciąży?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2015, 14:35
-
Wróciłam od gina. Mam niedoczynność tarczycy o której dopiero teraz się dowiedziałam na początku 10 tc, dostałam lek Euthyrox N50 oraz skierowanie na badania FT3, FT4, anty TPO oraz anty TG. W szoku jestem, bo nigdy na nic nie chorowałam zero objawów.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2015, 20:28
Karola88 lubi tę wiadomość