X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr usg genetyczne z testem PAPPA
Odpowiedz

usg genetyczne z testem PAPPA

Oceń ten wątek:
  • Asik87 Znajoma

Wysłany: 26 lutego 2015, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    lekarz polecił mi zrobienie usg genetycznego razem z testem PAPPA.
    Czy możecie podpowiedzieć mi gdzie można takie badanie zrobić w Warszawie. Zależało mi aby wykonać takie badanie w luxmedzie tam mam wykupiony przez firmę pakiet. Jednak po dodzwonieniu się nikt nie wiedział o co mi chodzi... skończyło się na tym, że nie robią takich badań.
    Proszę o wskazanie gdzie robiłyście takie badania, bardzo mi to pomoże :)

• Tellina Znajoma

Wysłany: 26 lutego 2015, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,

dzisiaj robiłam te badania :) w Invicta. Koszt w 3mieście to 156 zł (PAPPA + Wolna podjednostka beta-HCG + pobranie). Wiem, że Invicta jest również w Wawie :)
    Można tam również zrobić USG genetyczne cena chyba około 300 zł. Na USG trzeba się umówić, test masz w ciągu jednego dnia.
    Sprawdziłam na stronie Luxmed i tam test Pappa jest :)) możesz go wykonać (cena 81 zł + Wolna podjednostka beta-HCG + pobranie). Pozdrawiam

ce59ue6.png
  • Asik87 Znajoma

Wysłany: 26 lutego 2015, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedz :) też widziałam w luxmedzie test pappa ale nie wiedziałam czy mogę tylko to tam zrobić, a usg gdzie indziej. Myślałam, że to musi być w tym samym miejscu i zrobione razem. Swoją drogą zastanawia mnie to dlaczego te testy mają taką rozpiętość cenową luxmed - 81 zł, u Ciebie 156, a jeszcze na innych stronach to patrzyłam że nawet 400 zł...
    A jak mój gin dał mi skierowanie na takie usg z testem pappa to mogę zrobić to w różnych miejscach? W sumie nie wiem po co mi skierowanie bo i tak to będzie robione prywatnie.

• Toa Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majac skierowanie od lekarza, ktory ma umowe z NFZ - badanie bedzie bezplatne.

aneczka1983 lubi tę wiadomość

3917bd3e8d73a01ab1b83b758246ebe4.png
    c55f3e3kmvx0lmmb.png
  • Asik87 Znajoma

Wysłany: 27 lutego 2015, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raczej nie ma umowy z NFZ. Przyjmuje tylko w prywatnych przychodniach.

• Tellina Znajoma

Wysłany: 27 lutego 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asik podałam cenę za komplet badań. Sam test Pappa u mnie kosztuje 75 zł ale trzeba wykonać badanie Wolnej podjednostki beta-HCG, która kosztuje 75 zł -> to nie jest ta sama beta HCG, która potwierdza ciążę.
    Cena 400 zł to pewnie razem z USG - nie każdy lekarz wykonuje takie badanie. Trzeba mieć specjalny certyfikat, do sprawdzenia tu: https://courses.fetalmedicine.com/lists/web
    i wyniki są analizowane przez specjalny program.

K_A_M_A lubi tę wiadomość

ce59ue6.png
  • Toa Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez bedziemy robic test podwojny i USG genetyczne. 3 marca mamy termin. Bo wtedy bedzie 12tc+0d. Tylko, ze my mamy za darmo.

c55f3e3kmvx0lmmb.png
  • Asik87 Znajoma

Wysłany: 27 lutego 2015, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Toa no to fajnie, że tak się udało :) nie jest to tanie usg niestety :(
    Tellina dzięki za wyjaśnienie o co chodzi z tym testem :) Chyba zadzwonię i umówię się do Invicta. Jeszcze mam trochę czasu bo dopiero pod koniec marca/ na początku kwietnia muszę to zrobić.
    Dziewczyny, a wy robiłyście to badanie dla świętego spokoju aby mieć pewność że wszystko jest ok? Czy musiałyście zrobić bo coś wskazywało, że jest niepokojąco?

Toa lubi tę wiadomość

• Tellina Znajoma

Wysłany: 27 lutego 2015, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W niektórych krajach to badanie jest obowiązkowe :) mój lekarz wysłał mnie na badanie. Lepiej wiedzieć wcześniej ponieważ można się przygotować.

ce59ue6.png
  • Asik87 Znajoma

Wysłany: 28 lutego 2015, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też tak myślę, lepiej być spokojnym. W poniedziałek idę do swojego gin to jeszcze się wypytam co i jak.

• spinnka Koleżanka

Wysłany: 1 marca 2015, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po 35 roku życia badanie to jest obowiązkowe i bezpłatne, ja mam 33 lata i jestem po dwóch poronieniach i też dostałam skierowanie od mojej lekarki na to badanie na NFZ ze względu na zwiększone ryzyko chorób genetycznych po poronieniach. Wyniki wyszły bardzo ładne. USG i badanie z krwi Pappa oraz wolnej HCG trzeba zrobić tego samego dnia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2015, 14:24

PCOS, starania od 06.2012
    11.02.2013 - aniołek (7 tydzień)
    01.07.2014 - aniołek (8 tydzień)
    hchy3e3kx72ungcg.png[/url
  • Toa Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 00:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asik87 wrote:
    Toa no to fajnie, że tak się udało :) nie jest to tanie usg niestety :(
    Dziewczyny, a wy robiłyście to badanie dla świętego spokoju aby mieć pewność że wszystko jest ok? Czy musiałyście zrobić bo coś wskazywało, że jest niepokojąco?
    U mnie badanie bedzie ze wzgledu na fakt, ze sama jestem niepelnosprawna. Chcemy miec pewnosc, ze Maluszek nic nie odziedziczyl.

c55f3e3kmvx0lmmb.png
  • Zelma Znajoma

Wysłany: 7 marca 2015, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się właśnie mocno nad tym badaniem (Pappa) zastanawiam... i sama nie wiem czy robić czy nie. Generalnie przemawiają do mnie wszystkie badania, które pozwalają mi w razie czego podjąć jakąś akcje/leczenie/zrobić coś. A co można zrobić jeśli test Pappa wyjdzie źle?

• Toa Autorytet

Wysłany: 7 marca 2015, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zelma wrote:
    A ja się właśnie mocno nad tym badaniem (Pappa) zastanawiam... i sama nie wiem czy robić czy nie. Generalnie przemawiają do mnie wszystkie badania, które pozwalają mi w razie czego podjąć jakąś akcje/leczenie/zrobić coś. A co można zrobić jeśli test Pappa wyjdzie źle?
    Przede wszystkim mozesz zrobic wtedy amniopunkcje i inne badania inwazyjne, krore dadza Ci 100% pewnosci czy jest zdrowe.

c55f3e3kmvx0lmmb.png
  • Zelma Znajoma

Wysłany: 8 marca 2015, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Toa, tak - wiem, że mogę zrobić amniopunkcję, ale także ona daje mi tylko(?) informację. Jeśli amniopunkcja wskaże jakiś problem - to nadal mam bardzo ograniczoną możliwość działania? (aborcji nie biorę pod uwagę). Dlatego się zastanawiam - czy pappa + amnipunkcja mogą mi dać coś oprócz pewności, że dziecko jest zdrowe?

• Zelma Znajoma

Wysłany: 8 marca 2015, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze bym chciała doprecyzować - nie jestem absolutnie jakąś przeciwniczką tych testów. Próbuję sobie wyrobić własne zdanie - jakie mają zalety, jakie wady - i na tej podstawie zdecydować czy chcę je robić.

• Toa Autorytet

Wysłany: 9 marca 2015, 00:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zelma wrote:
    Toa, tak - wiem, że mogę zrobić amniopunkcję, ale także ona daje mi tylko(?) informację. Jeśli amniopunkcja wskaże jakiś problem - to nadal mam bardzo ograniczoną możliwość działania? (aborcji nie biorę pod uwagę). Dlatego się zastanawiam - czy pappa + amnipunkcja mogą mi dać coś oprócz pewności, że dziecko jest zdrowe?
    Pamietaj, ze sa choroby, ktore mozna leczyc jeszcze w brzuchu mamy. Poza tym wiedzac juz, ze Maluszek bedzie chory masz lepsza mozliwosc przygotowania sie do porodu. Bedziesz mogla wybrac szpital z wyzszym stopniem referencyjnosci, sam szpital tez bedzie lepiej przygotowany do przyjecia na swiat chorego Dziecka.

golonat lubi tę wiadomość

c55f3e3kmvx0lmmb.png
  • Toa Autorytet

Wysłany: 9 marca 2015, 00:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas aborcja tez nie wchodzi w gre. Mimo ze ryzyko odziedziczenia mojej choroby jest 50/50. Niestety duze.

c55f3e3kmvx0lmmb.png
  • Asik87 Znajoma

Wysłany: 9 marca 2015, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawno tutaj nie zaglądałam. Zapisałam się na usg i test paapa na 1.04. Mam nadzieje, że będzie wszystko dobrze. Też się zastanawiałam czy zapisać się na ten test, ale w sumie każda informacja jest przydatna. W tym przypadku są to niezbędne informacje.

• Toa Autorytet

Wysłany: 9 marca 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My i tak dostalismy skierowanie od naszego ginekologa bo nam sie nalezy ze wzgledu na moja chorobe. Ale gdyby nie to to i tak bysmy je zrobili. Mielismy USG genetyczne i test podwojny (poziom białka PAPP-A i wolnej podjednostki βHCG). Lepiej wiedziec niz potem plakac, ze sie nic nie zrobilo.

aneczka1983 lubi tę wiadomość

c55f3e3kmvx0lmmb.png
1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ