usg genetyczne z testem PAPPA
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej,
lekarz polecił mi zrobienie usg genetycznego razem z testem PAPPA.
Czy możecie podpowiedzieć mi gdzie można takie badanie zrobić w Warszawie. Zależało mi aby wykonać takie badanie w luxmedzie tam mam wykupiony przez firmę pakiet. Jednak po dodzwonieniu się nikt nie wiedział o co mi chodzi... skończyło się na tym, że nie robią takich badań.
Proszę o wskazanie gdzie robiłyście takie badania, bardzo mi to pomoże -
Cześć,
dzisiaj robiłam te badania w Invicta. Koszt w 3mieście to 156 zł (PAPPA + Wolna podjednostka beta-HCG + pobranie). Wiem, że Invicta jest również w Wawie
Można tam również zrobić USG genetyczne cena chyba około 300 zł. Na USG trzeba się umówić, test masz w ciągu jednego dnia.
Sprawdziłam na stronie Luxmed i tam test Pappa jest ) możesz go wykonać (cena 81 zł + Wolna podjednostka beta-HCG + pobranie). Pozdrawiam -
Dziękuję za odpowiedz też widziałam w luxmedzie test pappa ale nie wiedziałam czy mogę tylko to tam zrobić, a usg gdzie indziej. Myślałam, że to musi być w tym samym miejscu i zrobione razem. Swoją drogą zastanawia mnie to dlaczego te testy mają taką rozpiętość cenową luxmed - 81 zł, u Ciebie 156, a jeszcze na innych stronach to patrzyłam że nawet 400 zł...
A jak mój gin dał mi skierowanie na takie usg z testem pappa to mogę zrobić to w różnych miejscach? W sumie nie wiem po co mi skierowanie bo i tak to będzie robione prywatnie. -
Asik podałam cenę za komplet badań. Sam test Pappa u mnie kosztuje 75 zł ale trzeba wykonać badanie Wolnej podjednostki beta-HCG, która kosztuje 75 zł -> to nie jest ta sama beta HCG, która potwierdza ciążę.
Cena 400 zł to pewnie razem z USG - nie każdy lekarz wykonuje takie badanie. Trzeba mieć specjalny certyfikat, do sprawdzenia tu: https://courses.fetalmedicine.com/lists/web
i wyniki są analizowane przez specjalny program.K_A_M_A lubi tę wiadomość
-
Toa no to fajnie, że tak się udało nie jest to tanie usg niestety
Tellina dzięki za wyjaśnienie o co chodzi z tym testem Chyba zadzwonię i umówię się do Invicta. Jeszcze mam trochę czasu bo dopiero pod koniec marca/ na początku kwietnia muszę to zrobić.
Dziewczyny, a wy robiłyście to badanie dla świętego spokoju aby mieć pewność że wszystko jest ok? Czy musiałyście zrobić bo coś wskazywało, że jest niepokojąco?Toa lubi tę wiadomość
-
Po 35 roku życia badanie to jest obowiązkowe i bezpłatne, ja mam 33 lata i jestem po dwóch poronieniach i też dostałam skierowanie od mojej lekarki na to badanie na NFZ ze względu na zwiększone ryzyko chorób genetycznych po poronieniach. Wyniki wyszły bardzo ładne. USG i badanie z krwi Pappa oraz wolnej HCG trzeba zrobić tego samego dnia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2015, 14:24
-
Asik87 wrote:Toa no to fajnie, że tak się udało nie jest to tanie usg niestety
Dziewczyny, a wy robiłyście to badanie dla świętego spokoju aby mieć pewność że wszystko jest ok? Czy musiałyście zrobić bo coś wskazywało, że jest niepokojąco? -
A ja się właśnie mocno nad tym badaniem (Pappa) zastanawiam... i sama nie wiem czy robić czy nie. Generalnie przemawiają do mnie wszystkie badania, które pozwalają mi w razie czego podjąć jakąś akcje/leczenie/zrobić coś. A co można zrobić jeśli test Pappa wyjdzie źle?
-
Zelma wrote:A ja się właśnie mocno nad tym badaniem (Pappa) zastanawiam... i sama nie wiem czy robić czy nie. Generalnie przemawiają do mnie wszystkie badania, które pozwalają mi w razie czego podjąć jakąś akcje/leczenie/zrobić coś. A co można zrobić jeśli test Pappa wyjdzie źle?
-
Toa, tak - wiem, że mogę zrobić amniopunkcję, ale także ona daje mi tylko(?) informację. Jeśli amniopunkcja wskaże jakiś problem - to nadal mam bardzo ograniczoną możliwość działania? (aborcji nie biorę pod uwagę). Dlatego się zastanawiam - czy pappa + amnipunkcja mogą mi dać coś oprócz pewności, że dziecko jest zdrowe?
-
Zelma wrote:Toa, tak - wiem, że mogę zrobić amniopunkcję, ale także ona daje mi tylko(?) informację. Jeśli amniopunkcja wskaże jakiś problem - to nadal mam bardzo ograniczoną możliwość działania? (aborcji nie biorę pod uwagę). Dlatego się zastanawiam - czy pappa + amnipunkcja mogą mi dać coś oprócz pewności, że dziecko jest zdrowe?
golonat lubi tę wiadomość
-
Dawno tutaj nie zaglądałam. Zapisałam się na usg i test paapa na 1.04. Mam nadzieje, że będzie wszystko dobrze. Też się zastanawiałam czy zapisać się na ten test, ale w sumie każda informacja jest przydatna. W tym przypadku są to niezbędne informacje.
-
My i tak dostalismy skierowanie od naszego ginekologa bo nam sie nalezy ze wzgledu na moja chorobe. Ale gdyby nie to to i tak bysmy je zrobili. Mielismy USG genetyczne i test podwojny (poziom białka PAPP-A i wolnej podjednostki βHCG). Lepiej wiedziec niz potem plakac, ze sie nic nie zrobilo.
aneczka1983 lubi tę wiadomość