usg genetyczne z testem PAPPA
-
WIADOMOŚĆ
-
bebag wrote:Na usg I trymestru robiony jest pomiar przezierności karkowej, sprawdzana kość nosowa - może je zrobić lekarz zwykły jeśli potrafi te rzeczy sprawdzić/ma certyfikat. No i to usg wykonywane jest na koniec 1 Trymestru (nie pamiętam dokładnie między którymi tygodniami)
Od 11w0d do 13w6d.
Najlepiej robic ok 12w, bo dzidziys musi miec juz ok. 5cm CRL
Kostek ur 18.01.2017, 2550g, 52cm
Fasolka [*] 23.12.2015, 8tc -
Witam , byłam na usg w 11tc4dniu. Chodzę do dwoch lekarzy, jeden mnie olał trochę (chodziłam do niego w poprzedniej ciazy która sie nie rozwijała). Ten co byłam teraz zapytał czy miałam polecane badania prenatalne/genetyczne. Ja sie zaczęłam zastanawiać bo oczywiście poprzedni lekarz nic nie wspomniał w 9 tygodniu. No wiec na usg akurat małe ułożyło sie profilem. Było akurat śliczne widać nóżki i raczki. Zmierzyl NT 1,2 wiec sie uspokoiłam. Nie wspominał jednak nic o kości nosowej czy jest widoczna. Ja oczywiście juz sie naczytałam o braku kości przy prawidłowym NT. któraś z was miała podobnie ze nic lekarz nie wspominał ?
-
Kamiliia24 wrote:Witam , byłam na usg w 11tc4dniu. Chodzę do dwoch lekarzy, jeden mnie olał trochę (chodziłam do niego w poprzedniej ciazy która sie nie rozwijała). Ten co byłam teraz zapytał czy miałam polecane badania prenatalne/genetyczne. Ja sie zaczęłam zastanawiać bo oczywiście poprzedni lekarz nic nie wspomniał w 9 tygodniu. No wiec na usg akurat małe ułożyło sie profilem. Było akurat śliczne widać nóżki i raczki. Zmierzyl NT 1,2 wiec sie uspokoiłam. Nie wspominał jednak nic o kości nosowej czy jest widoczna. Ja oczywiście juz sie naczytałam o braku kości przy prawidłowym NT. któraś z was miała podobnie ze nic lekarz nie wspominał ?Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
Po roku starań nadszedł mój świt...
-