Długość szyjki macicy
-
WIADOMOŚĆ
-
Jestem w 23 t.c. i na ostatnim badaniu moja Pani Ginekolog mierzyła długość szyjki macicy, która wyniosła 3,2 mm. Z tego co zdążyłam się zorientować jest to dość marny wynik. Czy to może to być niebezpieczne? Czy mam powody do obaw? Moja lekarka kazała jedynie "zwolnić". Dodam, że ogólnie czuje się bardzo dobrze, normalnie pracuje, chodzę do pracy na pieszo około 800 m w jedną stronę. Czy powinnam zmienić mój dotychczasowy tryb życia?
Macie może podobne doświadczenia?Vilu lubi tę wiadomość
Oliwia -
Hej, ja też mam 32 mm, aktualnie 18tc. Ginekolog zalecił mi oszczędzający tryb życia: nie dźwigać, nie chodzić za dużo. Do pracy nie chodzę bardziej ze względu na charakter miejsca pracy (przychodnia - sezon grypowy), ale powiedział że gdyby było jak jest, mogę od marca wrócić.
Więc wywnioskowałam, że musimy na siebie uważać i nie forsować + ta szyjka oczywiście ciągle do obserwacji. Tragiczny wynik to nie jest z tego co wyczytałam, ale nie można dopuszczać do przemęczenia, żeby nie uległ pogorszeniu, wiec wszystko zależy od charakteru Twojej pracy i ile odpoczywasz poźniej w domku - czy możesz pozwolić sobie na poleżenie popołudniu czy np opiekujesz się dzieckiem.
Trzymam kciuki ! -
Hej dziewczyny A jaki magnez polecacie na problemy z szyjka? Ja tez mam ryzyko lozyska przodujacego i polozenie nisko na tylniej scianie i chcialabym lykac magnez. Biore kompleks witamin Femibion Natal 2 Plus ale tam magnezu jest bardzo mało dlatego chcialam zapytac jakim samym magnezem mozna sie dodatkowo suplementowac zeby byl bezpieczny w ciazy?
-
Przede wszystkim wybierz taki, który jest najlepiej przyswajalny, czyli cytrynian magnezu lub mleczan magnezu. Z tego co wiem to chlorek też dobrze się wchłania. Dodatkowo bierz wit b6, która wspomaga wchłanianie magnezu - wiele preparatów zawiera tą witaminę. Jeżeli bierzesz dodatkowo żelazo, to magnez zażyj dopiero po upływie 2 godzin. No i zwróć uwagę ile mg magnezu jest w tabletce - powiennaś dziennie przyjmować 350-450mg.
Preparatów magnezowych jest multum, czytaj skład, bo wiele zawiera tlenek magnezu, który wchłania się w bardzo małym stopniu. -
nick nieaktualnyu mnie 18tc szyjka 33mm. mam sie oszczędzac. Alel w pierwszej ciąży tez taka miałam chcoaiz pod koniec sie skracała. NIe wiem jaka terazx była na początku bo nie mirzyliśmy.
Co do magnezu to cytryniany lub mleczany np. chela mag b6 lub megneB6. Na pewno nie warto kupowac magnezów nieznanych firm typu dr max czy cos podobnego. Takie magnezy to lipa