X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr Dodatkowo kwasy DHA?
Odpowiedz

Dodatkowo kwasy DHA?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Mammma Debiutantka

Wysłany: 4 kwietnia 2014, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje drogie mam pytanie odnośnie dodatkowej suplementacji kwasami DHA w ciąży? Biore femibion natal 2 plus (zawiera 200mg DHA). Zastanawiam sie jednak czy nie kupic dodatkowych kapsułek wyłącznie kwasu DHA, konkretnie Pregna 250 DHA? Lekarz powiedzial ze 200 mg to troche mało i warto by było wzbogacić diete o dodatkowa dawkę. Mówił że dawka powinna być 500 mg ze względu na fakt iż jako Polacy spożywamy mało ryb i nasza dieta jest uboga w omega-3. CZy któraś z Was praktykuje taka diete suplementami?

p19u9jcgozpmnx8t.png
  • seneka Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2014, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brałam też femibion ale niestety nie pasował mi strasznie wymiotowałam po nim i teraz biore Falvit mama tam nie ma kwasów omega jem często ryby i wyniki mam wporzadku i myślę że jak są w normie to po co się dodatkowo faszerować.

Maggie_31 lubi tę wiadomość

qq873e5erivgw16d.png
  • amela Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2014, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mammma ja biorę pregna plus i do tego pregna 250 DHA. Ja jem raz w tygodniu ryby także trochę mało dlatego biorę dodatkowo te z DHA

ex2btrd8qii9i9cu.png
    http://avatars.zapodaj.net/images/1e838c757e81.gif
  • Mammma Debiutantka

Wysłany: 4 kwietnia 2014, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amela a czy pregna 250 DHA to napewno same DHA, bez dodatkowych mineralow i witamin? Chodzi mi o to zeby absolutnie nie powielac. Polaczenie tych dwoch suplementow polecil Ci ginekolog czy sama tak zadecydowalas?

haen lubi tę wiadomość

p19u9jcgozpmnx8t.png
  • amela Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2014, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak mi gin polecił, pregna plus to jest kompleks witamin a pregna 250 DHA to same kwasy omega bez żadnych innych witamin :)

ex2btrd8qii9i9cu.png
    http://avatars.zapodaj.net/images/1e838c757e81.gif
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 maja 2014, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie witaminy z DHA polecanie ale obecne w Anglii?

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2014, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mammma wrote:
    Lekarz powiedzial ze 200 mg to troche mało i warto by było wzbogacić diete o dodatkowa dawkę.
    Jasne, że 200 mg to stanowczo za mało. Chyba, że jesz naprawdę dużo ryb. Ja za rybami nie przepadam i lekarz zalecił mi spożywać 600 mg DHA dziennie (czyli na dobę 3 kapsułki Pregnofer DHA).

• Kasha Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aktiv Mama od Doppel hertz biorę. Też ma DHA. W aptece też polecali pharmaton dla mam.

34bw9jcgrkz3yjz6.png

f2wlj44jlai3f3nz.png
    km5stv73nclev8zl.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mammma wrote:
    Moje drogie mam pytanie odnośnie dodatkowej suplementacji kwasami DHA w ciąży? Biore femibion natal 2 plus (zawiera 200mg DHA). Zastanawiam sie jednak czy nie kupic dodatkowych kapsułek wyłącznie kwasu DHA, konkretnie Pregna 250 DHA? Lekarz powiedzial ze 200 mg to troche mało i warto by było wzbogacić diete o dodatkowa dawkę. Mówił że dawka powinna być 500 mg ze względu na fakt iż jako Polacy spożywamy mało ryb i nasza dieta jest uboga w omega-3. CZy któraś z Was praktykuje taka diete suplementami?

Ja biore LadeeVit jako prenatalne maja 160 dha i do tego biore prenatal dha 300 razem 460 dha dziennie :)

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DHA jest podobno bardzo ważne dla ciężarnej.
    Ja przyjmuje Mamadha premium, 2 kapsułki dziennie od początku II trymestru.

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
  • dziks_power Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2015, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polecam wam DHA ale z alg morskich, podobno bardziej bezpieczne niż z ryb, ma je prenatal i omegamed

relgh371zl7nd975.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przez okres ciąży nie brałam żadnych witamin..a w okresie początkowym kp Dopprl Herz activ mama juz wymieniony..

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • pannaniedzwiedzia Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2015, 06:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja polecam Omegamed Pregna DHA :) dodatkowo w okresie zimowym lekarz przepisał mi witaminkę D3 więc biorę Detrical, tabletki powlekane. Mam przepisany jeszcze jodid 200 i magneB6.

1usagu1ro3mz6qy5.png
  • dziks_power Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2015, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witamina D w ciąży, szczególnie w okresie zimowym jest bardzo wskazana.
    Tak na prawdę dziewczyny to stosując mega zróżnicowaną dietę zdrowy człowiek jest w stanie sobie dostarczyć odpowiednią dawkę witamin, ale już kobiety w ciąży, które wymagają dawek dwu lub trzykrotnie większych niestety nie. Więc nie oszukujmy się witaminy należy przyjmować. O ile w 1 trym wystarczy kwas foliowy to od 2 trymestru najlepiej kompleks witamin oraz dodatkowo DHA. Taka jest opinia m.in Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego oraz wielu dietetyków.

relgh371zl7nd975.png

Wysłany: 12 stycznia 2015, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko pamiętajmy, że nie powinno się brać kwasu foliowego po 1 trymestrze i trzeba uważać z tego powodu co zawierają kompleksy witaminek dla kobiet w ciąży.

1usagu1ro3mz6qy5.png
  • dziks_power Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2015, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie rozumiem, dlaczego nie można brać kwasu foliowego po 1 trymestrze? Wszystkie preparaty dla kobiet w ciąży zawierają kwas foliowy, nie znam specyfiku bez tego składnika.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2015, 14:01

relgh371zl7nd975.png

Wysłany: 13 stycznia 2015, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo nadmiar kwasu foliowego , czyli przyjmowanie go po 1 trymestrze może zaszkodzić w prawidłowym rozwoju maluszka. To jak z witaminami. Nadmiar szkodzi.

1usagu1ro3mz6qy5.png
  • dziks_power Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2015, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie wiem skąd wzięłaś takie informacje, ale polecam przeczytanie zaleceń Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego

relgh371zl7nd975.png

Wysłany: 14 stycznia 2015, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeczytałam zalecenia z roku 2011 "Podawanie kwasu foliowego oraz jego formy czynnej zalecane jest kobietom planującym ciążę przez czas co najmniej 6
    tygodni ją poprzedzających oraz do końca drugiego trymestru
    ciąży".

Bierzemy suplementy na własną odpowiedzialność. Akurat ja mam tą "wygodną" pozycję, że moja teściowa jest położną i mogę czerpać z jej wiedzy i doświadczenia.

1usagu1ro3mz6qy5.png
  • dziks_power Ekspertka

Wysłany: 14 stycznia 2015, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fajnie że masz takie wsparcie, ja jednak do doświadczeń położnych podchodzę z rezerwą, raczej wolę położną po nowych szkoleniach; bo potem słyszy się takie głupoty jak podawanie wody z cukrem, teorie na temat braku pokarmu i każda wysypka interpretowana jako skaza białkowa;

Generalnie można w ciąży dostać zawrotów głowy od rad i porad ;-)
    Ja np. oprócz ryb, nie jem mięsa już od ponad 2 lat. Po prostu taki mój wybór. A mam wzorowe wynik, ale oczywiście słyszałam już wiele porad i uwag na temat mojego niejedzenia mięsa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2015, 13:21

relgh371zl7nd975.png
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ