Dodatkowo kwasy DHA?
-
WIADOMOŚĆ
-
Moje drogie mam pytanie odnośnie dodatkowej suplementacji kwasami DHA w ciąży? Biore femibion natal 2 plus (zawiera 200mg DHA). Zastanawiam sie jednak czy nie kupic dodatkowych kapsułek wyłącznie kwasu DHA, konkretnie Pregna 250 DHA? Lekarz powiedzial ze 200 mg to troche mało i warto by było wzbogacić diete o dodatkowa dawkę. Mówił że dawka powinna być 500 mg ze względu na fakt iż jako Polacy spożywamy mało ryb i nasza dieta jest uboga w omega-3. CZy któraś z Was praktykuje taka diete suplementami?
-
Brałam też femibion ale niestety nie pasował mi strasznie wymiotowałam po nim i teraz biore Falvit mama tam nie ma kwasów omega jem często ryby i wyniki mam wporzadku i myślę że jak są w normie to po co się dodatkowo faszerować.
Maggie_31 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMammma wrote:Lekarz powiedzial ze 200 mg to troche mało i warto by było wzbogacić diete o dodatkowa dawkę.
-
Mammma wrote:Moje drogie mam pytanie odnośnie dodatkowej suplementacji kwasami DHA w ciąży? Biore femibion natal 2 plus (zawiera 200mg DHA). Zastanawiam sie jednak czy nie kupic dodatkowych kapsułek wyłącznie kwasu DHA, konkretnie Pregna 250 DHA? Lekarz powiedzial ze 200 mg to troche mało i warto by było wzbogacić diete o dodatkowa dawkę. Mówił że dawka powinna być 500 mg ze względu na fakt iż jako Polacy spożywamy mało ryb i nasza dieta jest uboga w omega-3. CZy któraś z Was praktykuje taka diete suplementami?
Ja biore LadeeVit jako prenatalne maja 160 dha i do tego biore prenatal dha 300 razem 460 dha dziennie -
DHA jest podobno bardzo ważne dla ciężarnej.
Ja przyjmuje Mamadha premium, 2 kapsułki dziennie od początku II trymestru.Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
[/url]
Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność -
witamina D w ciąży, szczególnie w okresie zimowym jest bardzo wskazana.
Tak na prawdę dziewczyny to stosując mega zróżnicowaną dietę zdrowy człowiek jest w stanie sobie dostarczyć odpowiednią dawkę witamin, ale już kobiety w ciąży, które wymagają dawek dwu lub trzykrotnie większych niestety nie. Więc nie oszukujmy się witaminy należy przyjmować. O ile w 1 trym wystarczy kwas foliowy to od 2 trymestru najlepiej kompleks witamin oraz dodatkowo DHA. Taka jest opinia m.in Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego oraz wielu dietetyków. -
Przeczytałam zalecenia z roku 2011 "Podawanie kwasu foliowego oraz jego formy czynnej zalecane jest kobietom planującym ciążę przez czas co najmniej 6
tygodni ją poprzedzających oraz do końca drugiego trymestru
ciąży".
Bierzemy suplementy na własną odpowiedzialność. Akurat ja mam tą "wygodną" pozycję, że moja teściowa jest położną i mogę czerpać z jej wiedzy i doświadczenia. -
fajnie że masz takie wsparcie, ja jednak do doświadczeń położnych podchodzę z rezerwą, raczej wolę położną po nowych szkoleniach; bo potem słyszy się takie głupoty jak podawanie wody z cukrem, teorie na temat braku pokarmu i każda wysypka interpretowana jako skaza białkowa;
Generalnie można w ciąży dostać zawrotów głowy od rad i porad
Ja np. oprócz ryb, nie jem mięsa już od ponad 2 lat. Po prostu taki mój wybór. A mam wzorowe wynik, ale oczywiście słyszałam już wiele porad i uwag na temat mojego niejedzenia mięsa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2015, 13:21