Kiedy pierwsze ruchy dziecka czuć
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyNatiB wrote:Dziecko jest jeszcze za malutkie w tym tyg zeby miec sile na odepchniecie glowy, ale ogolnie ruchy czuc juz mozna. Na takie delikatne odepchnięcia, mysle ze w 30tyg? Ale... Mnie ordynator oddzialu ginekologii ostatnio bardzo mocno zjechał, gdy powiedzialam ze ruchy czuje od 17tyg. Powiedzial ze pierworodka czuje od 20tyg i koniec. Pewnie z wlasnego doswiadczenia Pan Doktor to wie, takze nie chcialam sie juz klocic. Jest problem z weryfikacją czy to co sie czuje to ruchy dziecka czy ruchy jelit i jesli ktos mocno potrafi wsluchać się w swoj organizm to wyczuje wczesnie (jesli łozysko jest na scianie tylnej a nie przedniej)
Sorry za stwierdzenie, ale głupi lekarz! Ja w 17t4d już poczułam wyraźne kopnięcie/cios, nawet nie bąbelki! Potem nawet mój partner poczuł kopniaka ręką, którą trzymał na brzuchu, więc te bajki, że od 20tyg są śmieszne. To moja pierwsza tak zaawansowana ciąża, więc nie mam z czym porównać. Natomiast bąbelki itp. może i bym czuła nawet wcześniej, ale męczyły mnie gazy dość często -
No dokładnie :p Widziałam te ruchy i czułam więc mnie lekarz tylko wnerwił bo poczułam się jak idiotka gdy mi zaczął tłumaczyć jak czuć ruchy i od kiedy... Facet ginekolog mi cięzarnej tłumaczył jak czuć ruchy - porażka
Chica Mala lubi tę wiadomość
Bartuś❤️
09.05.2016 - 3640g, teraz już 4 lata i 21kg, strach podnosić -
marl202 wrote:hej,
ja jestem w 19+4 tyg i nic jeszcze nie czuje, już się zaczynam martwić bo wizytę mam dopiero za ponad tydzień. Obecnie ważę 62-63 kg a przed ciążą ważyłam ok. 58 kg.
Jesli masz łożysko na przedniej ścianie to jeszcze przez 2tyg mozesz nie poczućBartuś❤️
no i poczułam... w końcu ! wczoraj podczas leżakowania popołudniowego i wieczornego czułam kopnięcia, wypychanie nóżkami takie bulgotki. super wrażenie , śmiałam się i płakałam na zmianę)))) chyba mnie wysłuchała bo już ją prosiłam żeby mi trochę pobałaganiła w brzuchu. Nawet mąż czuł jak rękę przykładał do podbrzusza.
Sanna lubi tę wiadomość
-
a ja jestem w drugiej ciązy, jestem szczupłą osobą a jednoznacznie nie powiem ze juz czuje ruchy, bo nie są one wstarczająco mocne zeby nie pomylic ich z ruchami jelit itp. a jak juz czytam ze ktos poczuł w 14tc ruchu....to na prawdę....smiać sie chce
-
Mammija wrote:a ja jestem w drugiej ciązy, jestem szczupłą osobą a jednoznacznie nie powiem ze juz czuje ruchy, bo nie są one wstarczająco mocne zeby nie pomylic ich z ruchami jelit itp. a jak juz czytam ze ktos poczuł w 14tc ruchu....to na prawdę....smiać sie chce
Ja nie twierdzę że to są na 100% ruchy, na nawet ruchami bym tego nie nazwała, raczej obecnością dzidziusia.
Śmiać to się można jak laska jeszcze nie dotrwała do dnia spodziewanej miesiączki a juz twierdzi że widzi linea nagra.
A skoro Ci tak do śmiechu to się pośmiej - śmiech to zdrowie!sisi lubi tę wiadomość
-
Andzia SM wrote:Ja poczułam pierwszy raz ostatnio w środę Czyli 19 tydz. i 6 dzień
to podobnie jak ja, rewelacyjne uczucie, moja tak się wierci że ją wielokrotnie w ciągu dnia czuję a najbardziej uwielbiam jak się napręża i wypina, genialne uczucieAndzia SM lubi tę wiadomość
-
Mammija wrote:a ja jestem w drugiej ciązy, jestem szczupłą osobą a jednoznacznie nie powiem ze juz czuje ruchy, bo nie są one wstarczająco mocne zeby nie pomylic ich z ruchami jelit itp. a jak juz czytam ze ktos poczuł w 14tc ruchu....to na prawdę....smiać sie chce
-
Podobne to jest do ruchow jelit ale mozna to odroznic chocby tym, ze ruch jelit to przesuwanie tresci lub powietrza przez cale swiatlo jelita, czyli czuc po bokach, wyzej, nizej a ruch dziecka w 16-17 tygodniu to strasznie delikatne pulsowanie w podbrzuszu. Przez pare dni kojarzylam to z drganiem malutkiego mięsnia gdzies w podbrzuszu, po około tygodniu nabieralo to siły i wtedy niektore ruchy były o innym charakterze i natęzeniu. Ogolnie, jesli ktos kiedys mial jakies problemy trawienne (np ja mialam pol zycia problem z wnerwiającymi wzdęciami) to poczuje roznice. Małą, ale poczuje. W 16 tyg mozna poczuc (glownie w 2ciazy) i to jest napisane w podręcznikach, w necie, nawet na belly. To jest sprawa dosc indywidualna i porownywanie do innych osob i ciąż jest dosc zabawneBartuś❤️
Dziewczyny, powiedzcie mi jak to jest z częstotliwością ruchów.... Od kilku dni (a jestem w 17 tyg+ 2 dni) ewidentnie czułam ruchy mojego dziecka, najpierw jako delikatne bulgotanie, łaskotanie i w końcu wyraźnie stukanie od środka Zastanawiam się jednak jak często te ruchy powinny występować? Raz Młody szalał późnym wieczorem, wczoraj czułam go w porze obiadowej a później już nie i dzisiaj od rana nic, cisza... Wmawiam sobie, że to normalne na tym etapie, ale czy rzeczywiście? Nie chciałabym panikować...
Aha, łożysko mam na tylnej ścianie -
Spokojnie, na tym etapie tak może być. Ruchy dziecka liczy się dopiero od 28 tygodnia i to wygląga tak, że kładziesz się najlepiej wtedy kiedy dziecko jest najbardziej aktywne i liczysz 10 ruchów. Jeżeli szybko je policzysz masz spokój. Po prostu czuwasz i liczysz do pierwszych dziesięciu ruchów. Jeżeli ich nie ma w ciągu dnia to wtedy jest powód do niepokoju. Ale to dopiero od 28 tygodnia, teraz nie robi się tego. Dziecko zapewne rusza się częściej w twoim brzuszku, tylko ty tego jeszcze nie wyczuwasz...
-
nick nieaktualny