Kiedy pierwsze ruchy dziecka czuć
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Tak, to co czuję to ruchy, teraz jestem pewna i nie pomylę tego z niczym innym. Kilka dni temu czułam dość mocne "bąbelki" i leżąc na plecach, podnosząc bluzke zauwazylam 4 razy pod rząd delikatne uwypuklenia na linii dna macicy:D Dostałam dowód!!
Marietta lubi tę wiadomość
Bartuś❤️
09.05.2016 - 3640g, teraz już 4 lata i 21kg, strach podnosić -
nick nieaktualnyNatiB wrote:Tak, to co czuję to ruchy, teraz jestem pewna i nie pomylę tego z niczym innym. Kilka dni temu czułam dość mocne "bąbelki" i leżąc na plecach, podnosząc bluzke zauwazylam 4 razy pod rząd delikatne uwypuklenia na linii dna macicy:D Dostałam dowód!!
Gratulacje u mnie są wyraźne kopniak ale nic nie zauwazylam na brzuchu -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Witajcie kochane.
Oczekuję na pierwsze ruchy Piotrusia, ale sama nie wiem jak mam zweryfikować, czy to jest akurat ten ruch.
Słyszę dźwięki ze strony pracy jelit, ale ostatnio "coś" poruszało brzuchem. Trwało to parę sekund.
Momentami miałam uczucie "przelewania się".
Każdy mnie zaczyna pytać o pierwsze ruchy, a ja nawet nie mam pojęcia jak mam je zdiagnozować.
Do tego, jak na 5 miesiąc mam mały brzuszek. Zupełnie jakbym była wzdęta...
-
nick nieaktualny
-
a u mnie nie było żadnego przelewania ani bąbelków tylko od razu taki kopniak że męża w ucho kopnął syn, i nie mogłam przegapić tych bąbelków bo po prostu nic nie czułam ani żadnej pracy jelit ani nic podobnego a zaczął kopać w pierwszy dzień świąt tak na prezent:)
-
Byłam na usg połówkowym. Widziałam jak "ono", bo już naprawdę nie wiem kto zamieszkuje mój brzuszek:) 2 tygodnie temu był chłopiec, a wczoraj dziewczynka, więc zgłupiałam..
A zatem, na usg widziałam jak mnie kopało i Pani zapytała czy w tym momencie nie czuję ruchów tych kopniaków? Niestety nie czułam, ale w nocy poczułam jakby drżenie/ pukanie/trzęsienie się brzucha, cholercia go wie co to.
Co pare dni mam to uczucie, więc domniewam, że to ruchy.. oby;)
Andie, to synek konkretny;)
Szotka, dziękuję za wsparcie;)Andie, Tynia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Wesołek wrote:Hurra;) A nie za wcześnie na te ruchy? w 18 tygodniu przy 1 ciąży?
Dziękuję kochana;)
Życzę wszystkim wszystkiego co najlepszego w Nowym Roku;)
Ja czuje dziadziusia od 14 tygodnia ciąży więc jest to sprawa indywidualna każdej Pani. Również jestem w pierwszej ciąży.
Na początku było pukanie, ocieranie później konkretne kopniaki od 18 tygodnia a od 26 już tak dużo miejsca nie ma więc czuje jak się przekręca tylko i rozciąga mi brzuszek na wszystkie strony -
nick nieaktualnySymfonia wrote:Ja czuje dziadziusia od 14 tygodnia ciąży więc jest to sprawa indywidualna każdej Pani. Również jestem w pierwszej ciąży.
Na początku było pukanie, ocieranie później konkretne kopniaki od 18 tygodnia a od 26 już tak dużo miejsca nie ma więc czuje jak się przekręca tylko i rozciąga mi brzuszek na wszystkie strony
Trochę zazdroszczę Ja chyba jeszcze nic nie czuję, ale już się nie mogę tego doczekać, bo po poprzednich poronieniach ciężko mi jeszcze uwierzyć, że jestem w ciąży -
A to dopiero potem poczujesz kopniaka;)
Miałam ostatnio sytuację na usg.
Dziecko zaczęło mnie kopać z całej swojej siły i w tym momencie lekarka zapytała czy ja to czuję.
Nie czułam niestety..
Ale od paru dni zaczęłam czuć lekkie bąbelki, muskanie parosekundowe rano i czasem wieczorem.
Tynia, raczej poznasz ruchy;)
One są w podbrzusiu.
A wiem, że to są kopniaki, bo dziecko ulokowane jest skośnie i wiem mniej więcej gdzie są nogi:) -
Wesolek dzieki za porady to moja pierwsza ciaza i zupelnie nie wiem jak maja wygladac te poczatkowe ruchy. Zreszta chyba jeszcze na nie za wczesnie. Poki co czuje jedynie cos podobnego do pracy jelit :p zobaczymy jak bedzie pozniej. Zreszta mam wrazenie (chyba glupie) ze jak sie ma wiekszy brzuszek ciazowy to latwiej te ruchy wylapac. Moj brzuszek natomiast prawie wcale nie wystaje. Gdyby nie usg i brak okresu nie wiedzialabym ze w ciazy jestem, a tu juz 4miesiac...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2016, 14:22
Chica Mala lubi tę wiadomość
-
Kochana, to również moja pierwsza ciąża i także nie wiedziałam jak rozpoznać ruchy;)
Na brzuszek też narzekam, że jest mały jak na 5 miesiąc.
Rozmawiałam o tym z lekarzem. Doktorka mówiła, że wszystko zależy od fizjonomii kobiety. Jedne mają wielkie, a drugie mini mini:)
Tylko mnie drażniło porównywanie koleżanek, wysyłanie zdjęć, która jaki ma brzuszek.
Musimy być po prostu cierpliwe.
A ruchy poczujesz w podbrzusiu.
Czytałam, że dzieciaczki zasypiają, kiedy się poruszamy. Dla nich to forma kołysania. A jak tylko odpoczywamy, to się budzi;) Dlatego ruchy czujemy zazwyczaj wieczorem. Chociaż u mnie częściej jest rano, niż wieczorem.
Odczuwalne jest to jak leży się na płasko;)
Jedni opisują to jako bąbelki, muskanie, drżenie..
Każda inaczej to czuje;)Tynia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTynia wrote:Wesolek dzieki za porady to moja pierwsza ciaza i zupelnie nie wiem jak maja wygladac te poczatkowe ruchy. Zreszta chyba jeszcze na nie za wczesnie. Poki co czuje jedynie cos podobnego do pracy jelit :p zobaczymy jak bedzie pozniej. Zreszta mam wrazenie (chyba glupie) ze jak sie ma wiekszy brzuszek ciazowy to latwiej te ruchy wylapac. Moj brzuszek natomiast prawie wcale nie wystaje. Gdyby nie usg i brak okresu nie wiedzialabym ze w ciazy jestem, a tu juz 4miesiac...
Mam dokładnie tak samo jak Ty. Też czasem "nie dowierzam", bo brzucha brak, objawów od początku ciąży brak. Ruchów na razie oczywiście też brak. Jedynie USG, brak okresu i większe, ciężkie piersi utrzymują mnie w przekonaniu, że coś tam się rozwija