Kiedy pierwsze ruchy dziecka czuć
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyFrelka wrote:Ja jestem w 20 tygodniu. Pierwsze ruchy poczułam na początku 17 tc - tak jak to opisywała annggela takie pukanie opuszkiem palca od środka cudne uczucie. A potem dłuuugie dni ciszy. Mała uaktywniła mi się znowu chyba po tygodniu, a potem znowu kilka dni ciszy. A teraz właściwie od początku 20 tc czuję ją codziennie
To kiedy poczujecie ruchy zależy nie tylko od tego czy to pierwsze dziecko czy kolejne, ale też od umiejscowienia łożyska i ułożenia dziecka - ja mam łożysko na przedniej ścianie więc trochę mi "tłumi" fikańce Małej. Ale chyba jest krzepka, bo teraz czasem jak się wierci udaje mi się wyczuć to pod ręką położoną na brzuchu
Co do wielkości brzuszka - u mnie długo nie było wiele widać. Denerwowało mnie, bo wszystkie "doświadczone" matki, życzliwe ciotki itp powtarzały mi, że nie widać że jestem w ciąży. A ja przecież chciałam, żeby cały świat wiedział o tym szczęściu
W 19 tyg. wywaliło mi brzuchala w kilka dni. Nie mogę się przyzwyczaić, że jest taki duży ciągle w czymś przeszkadza, nawet nogę na nogę ciężko założyć bo odbija się od bebecha
mialam podobnie z brzuchem:) mi urósł szybko w 18 tyg. a nie masz problemów ze spaniem przez brzuszek? -
nick nieaktualnyNo właśnie ja spałam na brzuchu a teraz budzę się kilka razy w nocy i nie mogę sobie znaleźć dogodnej pozycji..staram sie spać raczej na lewym boku, ale jest ciężko, najważniejsze jest jednak żeby dziecku bylo wygodnie jak się przekręcam na plecy to zaraz zaczyna kopać
-
OvuFriend
-
Hej dziewczyny, a wiec tak jak pisalam pierwsze ruchy poczulam w 17tyg + 3 dni a dwa dni pozniej juz zaczal urwis regularnie sie odzywac. Moj brzuszek jest nadal maly i jeszcze malo kto go kojarzy z ciazowym, oczywiscie zalezy w co sie ubiore, sle bylam na badaniach i wszystko jest ok. Synus ma wystarczajaco wod i miejsca
-
Ja wcześniej nie potrafiłam odczuć pierwszych ruchów ale wczoraj w nocy nie mogłam zasnąć i maluszek się bardzo wiercił fajne uczucie jak pływa Ci taka rybeczka w brzuszku i jeszcze wiesz że to Twoja kruszynka. Jestem tak szczęśliwą przyszłą mamą mam nadzieję że będzie wszystko w porządku
-
nick nieaktualnyja poczułam koło 16tyg, takie jak ktoś napisał wyczuwalne
tylko dla mnie. Łożysko mam na przedniej ścianie, więc ciut amortyzuje ruchy, ale wyraźnie wyczuwam wypinanie pleców czy też pupy (nie wiem co)a wieczorem jak poleżę to wariacja na całego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2015, 08:09
-
nick nieaktualnyJa od trzech dni czuje cos...jakby ktos od środka mi stuknął :)ale mam tak tylko po jednym razie na dzien...Tez mam łożysko na przedniej ścianie...Dlatego nie wiem czy to jest to...
A jak wyczuwa sie te motylki? Bo miałam cos takiego dwa razy w dwa dni...ale zdawalo mi sie,ze to za wysoko,bo nad pępkiem i troche wyżej...To chyba nie byly te motylki ... -
nick nieaktualnyno to od kilku dni ruchy są wyraźne bez przykładania ręki
Nasilają się kolo 21.30 i tak kilka dobrych minut, później troszkę delikatniejsze.
Zauważyłam że w ciągu dnia gdy zmieniam pozycje z siedzącej na bardziej leżącą/ półleżąca, albo jak po spacerku czy po dłuższej aktywności usiądę sobie na chwile wytchnienia też pojawiają wyraźne kopniaczki.
-
nick nieaktualnydddodiii ja motylków w ogóle nie czułam, tylko uderzenia, kopniaki, wypychanie, teraz to juz naprawde dosyc czesto i mocno, a od kilku dni(koniec 20 tyg) to już brzuch mi się unosi jak mała mocniej kopnie. super uczucie i widok:)
Trochę się martwiłam, ze może coś jej nie pasuje, że tak szaleje w brzuszku,bo czasami to jakby jakieś tornado, ale spotkałam koleżankę, która niedawno urodziła i mówiła, ze to normalne, więc cieszę się z każdego kopniaka -
nick nieaktualnyAle to znaczy,ze to nie jest to? Ja mam od kilku dni takie cos tam niżej poniżej pępka i dzidz kilka razy to poczułam.Zawsze jak sie położę i zawsze jak mam rękę na brzuszku...Nigdy tak nie miałam,wiec to chyba ruchy,ale mówicie,ze powinnam czy bez przylozenia reki? Ja dopiero zaczynam,qiec moze one sa na tyle delikatne,ze tylko jak rękę przyloze to czuje...Czuje takie jakby ktos w środku mi pstrykal czy cos...
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Pierwsze nieregularne ruchy poczułam pod koniec 17 tygodnia, gdy napiłam się chłodnej wody czy zjadłam coś słodkiego. Jednak regularne ruchy zaczęły się dopiero na początku 19 tygodnia i nasilały się niemal z dnia na dzień.
Teraz jestem w 20.tygodniu i kopniaki sa na tyle silne, że lekko bolą, a jak długo poluję - silniejsze kopnięcia widzę na zewnątrz przez powłokę brzucha.
Ps. to moja pierwsza ciąża.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2015, 10:41
magdalenkaihelenka, dddodiii lubią tę wiadomość