Łożysko przodujące
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam odgrzebuję trochę stary wątek
Wczoraj byłam na usg genetycznym z dzidziusiem wszystko ok, problem właśnie z łożyskiem. Pani doktor stwierdziła, że łożysko jest na tylnej ścianie macicy i brzegiem pokrywa 1/2 ujścia szyjki macicy. Wiem, że na tym etapie jeszcze może zmienić miejsce i nie można stwierdzić na razie łożyska przodujacego. Pani doktor powiedziała, że w każdej chwili mam być przygotowana na krwotok. Bardzo się tym martwię. Wizytę u lekarza prowadzącego mam 10.08 ale po prostu już świruję. Boję się nawet wstać z łóżka. Wiem, że mam prowadzić oszczędny tryb życia. Brałyście przy tym łożysku przodującym jakieś leki? Po jakim czasie się u Was łożysko przesunęło? Czy faktycznie te krwotoki tak często występują? Czy przy takim łożysku dziecko się może źle rozwijać? Bardzo proszę Was o pomoc.08.02.2019 ❤ Julka 39t i 1d 2645g 51 cm
-
Ania0306 wrote:Witam odgrzebuję trochę stary wątek
Wczoraj byłam na usg genetycznym z dzidziusiem wszystko ok, problem właśnie z łożyskiem. Pani doktor stwierdziła, że łożysko jest na tylnej ścianie macicy i brzegiem pokrywa 1/2 ujścia szyjki macicy. Wiem, że na tym etapie jeszcze może zmienić miejsce i nie można stwierdzić na razie łożyska przodujacego. Pani doktor powiedziała, że w każdej chwili mam być przygotowana na krwotok. Bardzo się tym martwię. Wizytę u lekarza prowadzącego mam 10.08 ale po prostu już świruję. Boję się nawet wstać z łóżka. Wiem, że mam prowadzić oszczędny tryb życia. Brałyście przy tym łożysku przodującym jakieś leki? Po jakim czasie się u Was łożysko przesunęło? Czy faktycznie te krwotoki tak często występują? Czy przy takim łożysku dziecko się może źle rozwijać? Bardzo proszę Was o pomoc.
Hej, ja wczoraj właśnie się dowiedziałam, że mam łożysko Brzeżnie przodujące. Jestem w 22tyg i lekarka kazała się nie martwić. Za miesiąc powinno się podnieść. I wtedy zobaczymy co dalej. Ale dzidziusiowi to nie przeszkadza w niczym. Normalnie rośnieAnia0306 lubi tę wiadomość
-
Dzięki za odpowiedź Ja dziś byłam u lekarza prowadzącego. Uśmiał się jak mu pokazałam wydruk z usg genetycznego. Pani doktor tą diagnozę dała troszkę na wyrost. Doktor mnie dziś pocieszył, że to na razie kosmówka a nie łożysko i może być w takim miejscu, a to gdzie będzie łożysko to oceni dopiero później, po 20 tygodniu. Także na razie mam się nie martwić i powiedział też, że krwotok mi nie grozi. Leżeć też nie kazał. Skrytykował nawet te kilka dni co od soboty leżałam prawie cały czas. Mam normalnie żyć i tym co mi doktorka powiedziała na genetycznym mam się nie przejmować. Jak dalej będzie z tym łożyskiem to zobaczymy. Mam nadzieję, że będzie prawidłowo ułożone i żadnych komplikacji nie będzie U Ciebie jeszcze też jest czas, żeby się podniosło. Czytałam dużo o tym łożysku i u niektórych dziewczyn to po 30 tygodniu nawet się podnosiło. Ty jeszcze nie masz najgorzej, zawsze lepiej tak jak całkowicie przodujące .No ale wiadomo, że każda z nas się denerwuje. Musimy jakoś myśleć pozytywnie.
Malinowa_Czekolada lubi tę wiadomość
08.02.2019 ❤ Julka 39t i 1d 2645g 51 cm
-
Hej.
U mnie też na razie jest przodujące. 10.09 mam kolejną wizytę, to będzie już 28 tydzien i gin powiedziała że wtedy już powinno być wiadomo czy się podniosło czy nieCóreczka 16.12.2018
Starania od listopada 2019.
Starania od maja 2014.
Aniołek 10tc [*] 11.04.2017
Aniołek 6tc [*] 5.12. 2017 -
No właśnie o to chodzi. Mnie nie przeszkadza, że jest to łożysko przodujące i muszą rozwiązać ciążę przez cesarskie cięcie tylko te krwawienia to dla mnie horror... Znam jedną dziewczynę, która miała łożysko przodujące do samego końca i urodziła w 39 tygodniu i nie miała krwawień. No ale wiadomo każda ciąża to inny przypadek. Na razie musimy mieć nadziej, że nasze łożyska się podniosą
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2018, 19:32
-
U mnie już sytuacja wygląda lepiej Byłam dziś na wizycie. Łożysko już nie pokrywa połowy szyjki tylko brzegiem dochodzi do ujścia szyjki. Poszło trochę w górę ! Tak się cieszę!
-
Hej ja byłam w skończonym 21 tc na badaniach połówkowych, a od 19tc (skończonego) mam łożysko na tylnej ścianie ale i pokrywające całe ujście szyjki. Mój prowadzący powiedział, że do 30tc powinno się to wyjaśnić i raczej podnosi się. Natomiast będąc na połówkowych u innego lekarza (mój miał urlop) ten powiedział, że mogę mieć jakieś krwawienie i wtedy szybko na ip... W całej ciąży do tej pory nie miałam nawet plamienia... Ogólnie ciąża wręcz książkowa, z maluchem wszystko ok...
Czy jeśli łożysko jest przodujące, możliwy jest poród przed terminem?puszek369 lubi tę wiadomość
-
Seli pewnie u Ciebie też łożysko pójdzie w górę i tak musisz myśleć Zazwyczaj tak się dzieje. Ja właśnie to samo usłyszałam tylko dużo wcześniej bo na usg genetyczny więc to za szybko było na takie stwierdzenie, ale jak usłyszałam od tej doktorki o krwotokach to mało co zawału nie dostałam. Wszystko tylko nie to! Oni muszą zawsze o tych krwawieniach mówić. Pewnie czasem się zdarza, że kobiety krwawią. Dużo o tym czytałam na internecie i same horrory można poczytać. Także lepiej za dużo nie szukaj. Można donosić taką ciążę do końca a poród przed terminem może być przecież nawet z prawidłowym ułożeniem łożyska. Masz jeszcze czas i łożysko najprawdopodobniej zmieni położenie.08.02.2019 ❤ Julka 39t i 1d 2645g 51 cm
-
Nie szukam na niecie, w sumie przeglądałam forum i stwierdziłam, że tu się odezwę
Mi gin powiedział, że przed 15 tc łożyska się nie bada nawet.
No i wiem, że można rodzić przed terminem i bez problemów, tak tu przeczytałam jakbyście mówiły, że to jakby reguła z przodującym? Może źle zrozumiałam, a ciekawa byłam opinii.
Ja czasami myślę, że łożysko nie ma jak się podnieść bo mój mały artysta tak kopie... I sobie nisko siedzi i tam się wygina A ruchy mam bardzo mocne, częste i widzę jak potrafi mi wygiąć podbrzusze. Co nawet na połówkowych lekarza zaskoczyło bo rozpoczynając usg widać było i po podbrzuszu i na monitorze jak mu się bardzo nie podoba ale to raczej nie możliwe by blokował łożysko to takie raczej paranoje matki -
Seli, to nie jest reguła. Już tam chyba gdzieś pisałam, że znam dziewczynę co donosiła ciążę do 39 tygodnia. Bez żadnych komplikacji . Myślę, że to nie wina dzidziusia. U Ciebie jeszcze macica będzie rosła i z nią łożysko powinno iść w górę. No ale to już tak jest, że my mamusie się o wszystko martwimy co jest nie tak jak powinno być.08.02.2019 ❤ Julka 39t i 1d 2645g 51 cm
-
Ania0306 wrote:Seli, to nie jest reguła. Już tam chyba gdzieś pisałam, że znam dziewczynę co donosiła ciążę do 39 tygodnia. Bez żadnych komplikacji . Myślę, że to nie wina dzidziusia. U Ciebie jeszcze macica będzie rosła i z nią łożysko powinno iść w górę. No ale to już tak jest, że my mamusie się o wszystko martwimy co jest nie tak jak powinno być.
Masz rację Zobaczymy jak sytuacja się rozwinie, ale myślę, że będzie dobrze. -
Byłam wczoraj na wizycie(23+2), łożysko minimalnie odsunęło się od ujścia ale jest nadal nisko więc można żyć spokojnie.
Ania0306 lubi tę wiadomość
-
U mnie dosłownie minimetry się odsunął ale to znak, że idzie w dobrą stronę
I szyjka długa na 6cm więc na tym etapie nawet się nie spodziewałam tego.Ania0306 lubi tę wiadomość