Łożysko przodujące
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyWitajcie, ja również już po wizycie sobotniej i nie jest tak źle jak przedstawiała ginekolog. Łożysko znajduje się 1,5 cm od szyjki i lekarz zapewniał że w dół na pewno nie pójdzie, żadne zresztą nie może pójść w dół tylko rośnie ku górze (tzn w kierunku biustu) komórki się przegrupowują i łożysko wędruje i nikt nie potrafi wytłumaczyć dlaczego tak jest. Mam nie rezygnować z dotychczasowego życia, nie odwoływać wakacji, i będzie chłopak to spora niespodzianka bo miesiąc temu miała być dziewczynka nie wiem tylko jak to możliwe że podniosło się o półtora cm w ciągu 2-3 dni czy to możliwe czy może prowadząca źle oceniła? już w to nie wnikam bo będę zmieniała lekarza..
Staram się oszczędzać ale czasem się nie da -
justi727 wrote:Witajcie, ja również już po wizycie sobotniej i nie jest tak źle jak przedstawiała ginekolog. Łożysko znajduje się 1,5 cm od szyjki i lekarz zapewniał że w dół na pewno nie pójdzie, żadne zresztą nie może pójść w dół tylko rośnie ku górze (tzn w kierunku biustu) komórki się przegrupowują i łożysko wędruje i nikt nie potrafi wytłumaczyć dlaczego tak jest.
Alicja 40 tc. 2007
Aniołek 6 tc. 2012 (*)
Antonina 35 tc. 2016
Anastazja 30 tc. 2021
-
Ojej, nie wiedziałam ze może sie obniżyć jak juz pójdzie w gore myślałam ze jak pójdzie w gore to juz można byc spokojnym... A czy od parcia na stolec może sie tez obniżyć? I czy w ogóle takie parcie jest zakazane jak łożysko jest niziutko? Jak myślicie....
ciekawa87 lubi tę wiadomość
-
Tami wrote:Ojej, nie wiedziałam ze może sie obniżyć jak juz pójdzie w gore myślałam ze jak pójdzie w gore to juz można byc spokojnym... A czy od parcia na stolec może sie tez obniżyć? I czy w ogóle takie parcie jest zakazane jak łożysko jest niziutko? Jak myślicie....
Alicja 40 tc. 2007
Aniołek 6 tc. 2012 (*)
Antonina 35 tc. 2016
Anastazja 30 tc. 2021
-
Hej dziewczyny, może któraś tu jeszcze zagląda;) jak wasze łożyska? Mi stwierdzono w 24 tc przodujące centralnie, czyli zakrywa całkowicie ujście macicy. Jutro mam kolejną wizytę, to będzie 28tc i wariuję. Tak bardzo chciałabym zeby się choć trochę podniosło, bo bardzo boję się powikłań. A najgorsze jest to, że nic mi nie dolega,żadnych boli, plamień, dobre wyniki badań, dużo energii. Aż nie mogę uwierzyć że mam taką tykającą bombę w sobie
-
Cześć, ja też mam łożysko przodujące. W ok. 21tc okazało się centralnie przodujące. W ok. 25tc już tylko częściowo. Za tydzień (ok. 29tc) idę do ginekologa i mam nadzieję, że łożysko już jest tylko brzeżnie przodujące i w tym tempie do porodu przesunie się całkiem wysoko. Przez całą ciążę nie miałam żadnych krwawień.
-
Cześć - robię update. W 29 tygodniu łożysko się nie ruszyło - lekarz powiedział że ciąża już zbyt zaawansowana żeby poszło w górę. A w 32 tyg na USG niespodzianka, łożysko 5mm od ujścia szyjki macicy czyli jednak się przesunęło i nie jest już przodujące. Lekarz nadal mówi o CC, bo za nisko, ale jeszcze 6 tygodni i ja czuję że będzie dobrze. Także dziewczyny - jest nadzieja
-
Podnosze temat, czy któras boryka się z łożyskiem przodującym? Ja w 16tc. miałam stwierdzone łożysko na tylnej ścianie centralnie przodujące. M-c wcześniej było na tylnej ścianie nisko. W opisie mam jeszcze info ze mam I stopień dojrzałości.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2017, 17:06
-
My mały łożysko przodujące i zakrywające ujście i dzisiaj na wizycie (25tc-24+2), lekarz już powiedział że na 100% będę miała cc bo wgl nie idzie w górę . Powiedział bym się nie martwiła że będzie dobrze i cc mam wyznaczone na 10 dni przed terminem czyli 26 marca . Uznałam że no trudno , najważniejsze że by mała była zdrowa i nic więcej się nie liczy jeden poród był sn teraz jak mus może być cc . Powiedział też nie będzie mnie tak często już badał bo może to bardzo zaszkodzić , tak samo współżycie tylko powiedział lekka penetracja i to wszystko . Jeśli pojawi się krwawienie mam od razu na IP jechać .
-
Nysia mi lekarz zabronił współżycia, dźwigania. Nie kazał leżeć ale mówił aby odpoczywac, nie przemeczac się. Też wspomnial o cc,jesli łożysko się nie przemiesci.
Trochę czytałam o tym łożysku centralnie przodującym i nie wygląda to za ciekawie.
Czy Ty masz jakieś plamienia/krwawienia?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2017, 10:45
-
Pragnąca dziecka łożysko u Ciebie może się jeszcze podnieść , u mnie kosmówka była nisko usadowiona w 12 tc w ten poniedziałek była częściowa przodujaca w piatek byłam u dobrego lekarza i powiedział ze łożysko jest na przedniej ścianie ale nie przoduje, do 20tc moze podniesc sie. U mnie w 11tc pojawiło sie krwawienie i do tej pory mam plamienia ale cieżko powiedzieć czy plamiłam przy niskim łożysku bo mam krwiaka i on plami
-
Dołączam do was- jestem obecnie w 14tc, w 10 tygodniu byłam na izbie przyjęć z krwawieniem i wtedy stwierdzono, że łożysko całkiem pokrywa ujście szyjki i stąd krwawienie, na prenatalnych w 12tc łożysko na przedniej ścianie, ale nadal spory kawałek leży na szyjce. Obecnie bez plamień, oszczędzam się i mamy szlaban na seks. Wizyta kontrolna za 2 dni, zobaczymy czy coś się ruszyło bo nie uśmiecha mi się cc ani szpital.. Co do przyczyny to podejrzewam, że łyżeczkowanie po poronieniu w 12tc rok temu, ale kto to wie na pewno..
-
Dla tych, u których właśnie to zdiagnozowano i mają stresa: jest nadzieja! U mnie w 18 tygodniu już nie leżało na szyjce tylko na przedniej ścianie całkiem wysoko i gin powiedział, że jeszcze się wyżej przemieści w kierunku dna, więc huraaa znowu wolno mi uprawiac sport i jest szansa na poród sn
Leira, agania, Eliza3213 lubią tę wiadomość
-
Cześć, łożysko przodujące diagnozuje się jako zagrożenie ciąży po ok. 20 tygodniu. Wcześniej, nie ma się raczej co przejmować. Poniżej wklejam kilka linków do poczytania o łożysku przodującym.
https://podyplomie.pl/publish/system/articles/pdfarticles/000/013/022/original/33-36.pdf?1472200986
Tutaj na str. 3 jest fajna tabelka "Prawdopodobieństwo przetrwania do porodu łożyska przodującego lub nisko schodzącego".
http://www.uczkin.pl/storage/files/seminaria/KRWAWIENIA-i-Krwotoki-na-stron%C4%99-Kliniki.pdf Tutaj jest tabela jak poznać, że doszło do przedwczesnego oddzielenia łożyska - to bardzo ważne przy krwawieniach przy łożysku przodującym.
http://www.ptmp.com.pl/png/png5z4_2012/PNG54-02-Kruszynski.pdf
Ja miałam łożysko przodujące i pomimo, że leżałam na patologii ciąży, miałam krwotok, przedwczesne oddzielenie łożyska i transfuzję krwi urodziłam ZDROWEGO synka i bardzo szybko wróciłam do siebie. Także dziewczyny słuchajcie się lekarza i będzie dobrze!!
-
To i ja się dołączę we wtorek na połówkowym (w połowie 19 tygodnia) lekarka stwierdziła, że łożysko jest brzeżnie przodujace, nie zachodzi na szyjke, ale jest blisko. No tego to się nie spodziewałam do tej pory (odpukać i oby tak dalej) nie miałam żadnych plamien i krwiwien. Za niecały miesiąc kontrola, bo zarówno ona, jak i lekarz prowadzący stwierdzili, że spokojnie może się podnieść. Przeraża mnie wizja tego, co może się dziać przez to łożysko i ewentualnego pobytu w szpitalu. Tak bym chciała, żeby się podniosło
-
agania wrote:U mnie teraz ma się okazać czy łożysko przodujące, ale niestety wszystko na to wskazuje.... i do tego łożysko umiejscowiło się w bliźnie po cc
-
Ja mam łożysko centralnie przodujące wraz z wrastającym w bliźnie po cc. Właściwie diagnoza zapadła już w 12 tygodniu, a teraz została potwierdzona na 100%. Na tym etapie ciąży już leżę. Do szpitala mam trafić w ok. 30 tygodniu ciąży, podadzą sterydy na płuca i jeśli wszystko pójdzie dobrze, tzn. nie będzie krwawień, krwotoków itd. to cc w 36 tygodniu maksymalnie wraz z usunięciem macicy.