Test obciążenia glukozą
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny robiłam ten test z 75g glukozy ale po pół godziny wszystko zwróciłam i w ogóle czułam się po wypiciu tego okropnie, jakbym miala zemdlec. Samo wypicie nie sprawiło mi problemu. Czy któraś miała podobnie ? Jak można sobie z tym radzić ? Muszę powtórzyć badanie i obawiam sie, że bedzie tak samo.
-
nick nieaktualny
-
W tym problem że podczas tego badania nie powinno się chodzić - to może zaburzyć wyniki. Pomysł z cytryną niezły Ja te test już robiłam ze trzy razy i na szczęście na mnie większego wrażenia nie robi.
Linka, zapytaj czy mogłabyś się w przychodni gdzieś położyc i przeleżeć najgorszy moment.kamenkaa lubi tę wiadomość
Tadziulek 1.01.2013 (8/9 tydz)
Misiek 15.05.2014 (16/17 tydz)
KW
-
Masz podane normy? Wydaje mi się (podkreślam - wydaje) że na czczo i po 1h jest ok, po dwóch już chyba powyżej normy. Kiedy masz wizytę u lekarza?
goodwill, kamenkaa lubią tę wiadomość
Tadziulek 1.01.2013 (8/9 tydz)
Misiek 15.05.2014 (16/17 tydz)
KW
-
Normy dla kobiet ciężarnych:
Na czczo- maks do 92 (wedle mojego ginekologa)
po 1 h- do 180,
po 2h- do 140.
Tyle, że Polskie Towarzystwo Ginekologiczne uznało inną normę po 2 h- od 153.
Co sekundę zmieniają normy.
Mam wrażenie, że przez te śmieszne normy, połowa ciężarnych będzie miała cukrzycę.. ;p
-
dalile
krzywą planowo powinno się zrobić 24-28 tc
20 tc to raczej za wcześnie, chyba ze glukozę na czczo do tej pory przekroczyłaś. Tak było ze mną: pierwsze badanie w 7tc i glukoza na czczo wynosiła 101, co było wskazaniem to krzywej cukrowej...