Test obciążenia glukozą
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja na szczęście wypiłam glukoze bez większych problemów. Później cały czas siedziałam. Czułam się jakby osłabiona i ręce strasznie mi się pociły ale ogólnie nie było źle. A moje wyniki są następujące:
na czczo: 75, po 1h: 89, a po 2h: 85. Wizytę mam w środę i dowiem się czy te wyniki są ok (jakoś podejrzanie niskie mi się wydają...).
-
Myślicie, że glukoza na czczo 85 ( nie chodzi mi o test obciążenia glukozą tylko o zwykłe badanie na początku ciąży) może być powodem do niepokoju? Wiem, że wynik mieści się w normie ale jest blisko górnej granicy, która wynosi bodajże 92 i ja już zaczynam się stresować tym testem, który u mnie będzie dopiero gdzieś za 4 tygodnie. Jak tak czytam na forum to dziewczyny często mają poziom ok 75 dlatego się martwię Ale 3 miesiące przed ciążą podczas rutynowego badania w przychodni też miałam badaną glukozę na czczo i wynosiła 86 także może po prostu ja już mam taki przedział..
-
Ja w 8 tyg. ciąży na czczo miałam 93 mg/dl norma z lab: [70-110] lekarz nic nie mówił, że wysoko, a teraz (w 27 tyg.) przy teście OGTT miałam:
na czczo 85
po 1 godz. 121
po 2 godz. 104
czyli jak najbardziej w normie
A co do problemów z wypiciem:
trochę się obawiałam, że mnie zemdli (po tym jak się naczytałam wpisów dziewczyn) ale wcale źle nie było, pyszne to to nie jest, bo straaaasznie słodkie (mimo wciśniętej cytryny) ale jedyne co mi przeszkadzało to gardło mnie swędziało i drapało od tej słodyczy...Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2016, 19:55
Anetka 18.07.2016
-
Sprawdzałam glukoze na czczo 2 razy i wyniki miałam w okolicy 90-95 /po tabletce eutyroxu który ma w składzie cukier/ a dziś po krzywej robionej naprawdę na czczo wyszło mi : na czczo-82; po godzinie-75 a po dwóch-129. Niby w normie ale wyniki dziwne. Ciekawe czemu więcej po 2 godzinach... Co do samego badania to spoko. Lukier okazał się znośny - tylko pity małymi łyczkami, big łyk w moim wypadku był bardzo złym pomysłem . Potem bylo mi trochę słabo i spocilam się trochę bardziej niż zwykle ale generalnie ok.Córcia Zosieńka 09.08.2016 2680 g
19.03.2015 - Tęsknię Adasiu [*] -
Eutyrox ma w swoim składzie laktozę która chemicznie jest dwucukrem. W jej skład wchodzi galaktoza i glukoza. Kiedy trawimy laktozę uwalniają się właśnie te cukry proste i glukoza zostaje wchlonieta.Nie są to jakieś znaczące ilości ale osobiście przy krzywej wolałam uniknąć nawet drobnych zafalszowań żeby nie trzeba było przez to powtarzać badania /zawsze miałam dosyć wysoka glukoze i dlatego wolałam uważać/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2016, 18:33
Córcia Zosieńka 09.08.2016 2680 g
19.03.2015 - Tęsknię Adasiu [*]