Test obciążenia glukozą
-
WIADOMOŚĆ
-
Moje drogie....ten cukier spędzał mi sen z powiek. Moje wyniki badań z 26 tyg to 76/152/152
W31 tygodniu na czczo wyszło mi 93 i lekarka zdecydowała, że powinnam powtórzyć badania.
W 34 tyg wyniki wyglądały tak 85/142/129
Więc nie przejmujcie się jeśli coś wyjdzie nie tak. Wiele czynników może wpłynąć na wyniki. Głowy do gory:) -
Dziewczyny, moje wyniki niby mieszczą się w normie, ale dziwi mnie fakt, że glikemia po godzinie od wypicia 75g glukozy wyszła niższa, niż po 2 godzinach.
Na czczo - 4,64 mmol/l
1h - 6,24 mmol/l
2 h - 6,51 mmol/l
Czy to oznacza jakiś błąd w badaniu?Aśka_gdańsk lubi tę wiadomość
Podobno już urodziłam... Przynajmniej karta ciąży tak twierdzi -
jamajka wrote:Dziewczyny, moje wyniki niby mieszczą się w normie, ale dziwi mnie fakt, że glikemia po godzinie od wypicia 75g glukozy wyszła niższa, niż po 2 godzinach.
Na czczo - 4,64 mmol/l
1h - 6,24 mmol/l
2 h - 6,51 mmol/l
Czy to oznacza jakiś błąd w badaniu?
2 poronienia( 2009 8tyg.[*], 2015 8tyg.[*] )
-
Ja mam niskie wyniki cukru.
Na czczo 74
po 1h 92,9
po 2h 78,2
Generalnie test był spoko, bałam sie picia tej glukozy bo nienawidze słodyczy, ale okazało się ze poszło jak z płatka, może nawet mi troszkę posmakowało . Najgorzej to bycie na czczo, cięzko wytrzymać. Zaraz po wypiciu glukozy jest troche lepiej, nie ssie tak w żołądku ale kolejna godzina to masakra...bluszczynka -
nick nieaktualnyU mnie na czczo 69, po godzinie 104 i po 2h 76, lekarka stwierdziła, że wyniki bardzo dobre
Lepsza sytuacja była u mojej cioci, która miała po godzinie dużo ponad 200 (NIE JEST w ciąży) i jakiś lekarz stwierdził, że cukier "lekko podwyższony". Nie mogłam uwierzyć, że tak powiedział, jednak lekarz jest bardziej wiarygodny niż ja i sprawa została pominięta. -
Dzidziusie lubią słodkie. Jak wody sa słodkie to więcej lykaja -stad czkawka. Moj lekarz mówi ze jak niepokoi mnie to ze dzidzia sie nie rusza to mam zjeść cos słodkiego i jezeli wtedy Naluch nie zareaguje to znaczy ze cos jest nie tak... To taki offtop .
Mnie niebawem czeka to badanie ale przeraza mnie to bycie na czczo bo nie jestem w stanie niczego zrobic bez śniadania i jak nie zjem zaraz po wstanie z lozka to wymioty murowane...[link=https://www.suwaczki.com/][/link] -
U mnie badanie przebiegło bezproblemowo, ale może to dlatego, że bardzo lubię słodkie i w sumie często jem. Chciało mi się tylko bardzooo jeść i w pierwszej godzinie momentami spać.
Moje wyniki:
Na czczo - 78
Po godzinie 81
Po dwoch godzinach- 88
Zdziwiona byłam, że po dwóch godzinach wynik był najwyższy, ale lekarz powiedział, że jest jak najbardziej wporządku i że normalne, a same wyniki są bardzo dobre. -
Ja miałam badanie glukozy w 24 tyg, glukoza bardzo słodka, spodziewałam się, że będzie o wiele gorsza ale na szczęście bez problemu wypiłam.
Wyniki miałam dobre:
na czczo 80
po 1h 123
po 2h 99
Jedynym minusem było to, że długo się czeka na każde pobranie krwi, ale przygotowałam się i wzięłam książkę do czytania, więc czas jakoś zleciał
-
Chwilka84 wrote:Prowadze ciążę prywatnie,czy lekarz pierwszego kontaktu mógł by mi zlecić to badanie,żebym nie płaciła?
2 poronienia( 2009 8tyg.[*], 2015 8tyg.[*] )
-
A czy to musi być na czczo? Bo w internecie piszą, że nie... że można być 1h po posiłku. A nie pamiętam czy coś mi lekarz mówiła na ten temat. To dla mnie duża różnica, bo bez śniadania umieram. A jeśli trzeba, to czy można chociaż wodą się opić przed badaniem?
-
Agata9000 wrote:Dziewczyny pomóżcie robiłam test obciążenia glukoza odebalam dziś wyniki oto i one:
Glukoza na czczo 5,07 mmol/l
surowica po 60 min 6,76 mmol/l
surowica po 120min 7,54 mmol/l
nie ma podanych zadnych norm a do lekarza dopiero mam za kilka dni.
91 mg norma do 92 mg
122 mg norma do 180 mg
136 mg norma do 153 mg.
Źródło:
http://www.mp.pl/cukrzyca/lista/104976,zmiana-kryteriow-rozpoznania-cukrzycy-ciazowej
Alicja 40 tc. 2007
Aniołek 6 tc. 2012 (*)
Antonina 35 tc. 2016
Anastazja 30 tc. 2021