X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr USG szkodzi?
Odpowiedz

USG szkodzi?

Oceń ten wątek:
  • Nadzieja9 Przyjaciółka

Wysłany: 19 lipca, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zauważyłam, że także dziś, każdy lekarz ma inną wersję nt szkodliwości usg i częstości robienia. Natomiast ja w poprzedniej ciąży chodziłam prawie miesiąc z obumarłym zarodkiem w I trymestrze, w dodatku biorąc Accofil który nie jest neutralny, właśnie przez postawę lekarki że częste usg szkodzi. Trzeba jednak zachować zdrowy rozsądek.

Co do pukania na prenatalnych - też byłam pukana w brzuch. Raczej nie mocno. A dzidziek nie brykał, tylko chodziło o to, żeby pod nieco innym kątem dał główkę. Nie wiem czy dzidziek wiedział co ma zrobić 🙉 W końcu dr uzyskał swój kadr.

• Klusek Koleżanka

Wysłany: 30 sierpnia, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko zależy od sytuacji. U nas sporo komplikacji było z zajściem w ciążę latami a teraz niestety mamy problemy w ciąży przez krwiaka.

Na początku ciąży miałam badania USG co tydzień ze względu na duże ryzyko poronienia, później co 2 tyg, a później co miesiąc.
    Teraz jesteśmy w szpitalu i mamy badanie kilka razy w tygodniu. Szczerze nigdy nawet nie pomyślałam że może to być szkodliwe 🤔 Jak jest potrzeba i stres że z maluszkiem coś może być nie tak to poza badaniami krwi to chyba najbardziej konkretne sprawdzenie.

Trzeba uważać z RTG. Promieniowanie zdrowe niestety nie jest. Proszę też zwrócić uwagę że przy naświetlaniu technik wychodzi do innego pomieszczenia, narządy rodne zawsze zasłaniają pacjentowi specjalnym przykryciem, jeśli nie trzeba sprawdzać tego obrębu. Przy USG nic takiego się nie robi :)

Od 10 lat walka z endometriozą 💪
    Laparotomia, laparoskopia
    AMH= 0,1

Od 2 lat dieta przeciwzapalna 🤍

3 nieudane procedury
    2 poronienia

Walka o kolejną ciążę ❤️
1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suplementy w ciąży – co naprawdę jest potrzebne?

Ciąża to czas pełen radości, ale i wyzwań. Jednym z najważniejszych aspektów, o które należy zadbać, jest odpowiednie odżywianie. Kobiety w ciąży często słyszą o konieczności suplementacji, ale które składniki są naprawdę niezbędne?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ