Witaminy DHA
-
WIADOMOŚĆ
-
hej dziewczyny jestem w 13 tyg ciąży z bliźniakami koleżanka która nie dawno urodziła dwójeczkę poleciła mi witaminy DHA podobno poprawia inteligencje dzieciaczków i jest dobre na rozwój wzroku trochę poszperałam w internecie i ten tajemniczy skrót DHA oznacza należący do rodziny nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 kwas dokozaheksaenowy, zawarty w oleju ryb morskich i wodorostach morskich. A jeśli chodzi o inteligencję to kora mózgowa jest w znacznym stopniu zbudowana na bazie kwasu tłuszczowego DHA.
Nasza dieta jest uboga w kwas Omega-3, który jest niezbędny w funkcjonowaniu mózgu, a niemożliwy do wytworzenia przez nasz organizm. Dlatego tak sie poleca jedzenie ryb, szczególnie makreli, śledzia, sardynek,a ja mam ostatnio wstręt do ryb więc je kupiłam ,któraś z was może je zażywa?
ja kupiłam Prenatal DHA bo tylko to mieli w aptece,ale powiem szczerze szarpie po kieszeni -
Ja zażywam Prenatal plus. A z tymi rybami to różnie mówią, jedni że jeść bo zdrowe a inni że nie jeść bo te bałtyckie np są bardzo zanieczyszczone rtęcią i innymi metalami ciężkimi. Sama nie wiem kogo słuchać. Ale też ostatnio jakoś za rybami nie przepadam jak już się skuszę to na pstrąga no ale on morską rybą nie jest.
-
Gośśśka wrote:hej dziewczyny jestem w 13 tyg ciąży z bliźniakami koleżanka która nie dawno urodziła dwójeczkę poleciła mi witaminy DHA podobno poprawia inteligencje dzieciaczków i jest dobre na rozwój wzroku trochę poszperałam w internecie i ten tajemniczy skrót DHA oznacza należący do rodziny nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 kwas dokozaheksaenowy, zawarty w oleju ryb morskich i wodorostach morskich. A jeśli chodzi o inteligencję to kora mózgowa jest w znacznym stopniu zbudowana na bazie kwasu tłuszczowego DHA.
Nasza dieta jest uboga w kwas Omega-3, który jest niezbędny w funkcjonowaniu mózgu, a niemożliwy do wytworzenia przez nasz organizm. Dlatego tak sie poleca jedzenie ryb, szczególnie makreli, śledzia, sardynek,a ja mam ostatnio wstręt do ryb więc je kupiłam ,któraś z was może je zażywa?
ja kupiłam Prenatal DHA bo tylko to mieli w aptece,ale powiem szczerze szarpie po kieszeni
też je kupiłam i biorę ale w zestawie duo prenatal clasc i prenatal dha za niecałe 40 zł, biore co drugi dzień.
-
No własnie, ja biorę Prenatal Classic ale słyszałam opinie, że witaminy w ciąży (suplementy) wpływają na nadmierny wzrost masy dziecka. Niektórzy lekarze nie zalecają witamin z apteki. Ahhh sama mam dylemat ale mój dzidzius jest nieco większy niż wskazuje jego wiek (o ponad tydzień), masa większa o 200g (w 25 tc) niż średnia, a dodam że sama jestem szczupła i przytyłam 6,5 kg
-
No wlasnie raz mozna przeczytac ze ryby czesto, innym razem czytam ze nie wiecej jak 3x w tyg zeby uwazac jakie ryby jesc itp. wiec sama juz nie wiem jesc ryby czy lykac tabletki.
ja chyba bede kontynuowac fembion choc wiec ze drogi i nie wiem kiedy wprowadzic te z dha -
Dziewczynki znalazłam fajną promocją na tabletki z kwasami DHA i omega 3. Może wam się przyda.
Załączam wam link:
http://oleofarm24.pl/product-pol-210-2x-PLATINUM-OMEGA-3-fish-1000mg-120-kapsulek.html
dzwoniłam i pytałam termin ważności mają do listopada więc okazyjna cena jest. Ja zakupiłam sobie dwa dwupaki bo warto, one mają chyba największą zawartość tych kwasów w jednej tabletce bo aż 1000mg, przeczytajcie sobie skład. W opisie też pisze że jest szczególnie polecana kobietom w ciąży i karmiącym. -
Mój lekarz też mówił o tych witaminach, zalecił mi tabletki ale powiedział że to tylko dodatek do zróżnicowanej diety. Najważniejsze jest odżywianie. Zalecono mi rybki w szczególności te tłuste. Lekarz mówił żeby unikać tylko surowych czyli sushi chyba że sama przygotuję i będę miała pewność, że ryba jest świeża a o to trudno. Ogólnie produkty żywieniowe powinny być w ciąży świeże i najlepiej sezonowe.Motyl w brzuchu
-
A ja biorę Omegamed DHA zapłaciłam 30 zł za 60 kapsułek, witaminy biorę osobno co drugi dzień a codziennie DHA, lekarka zalecała ze względu na lepszy rozwój dziecka ale również na moje twardnienie brzucha i podobno pomaga przy lekkiej niestabilności emocjonalnej co się nam w ciąży pewnie czasem zdarza;)
-
Ja biorę Femibion Natal 2 Plus, sa to dwie tabletki jedna kapsułka z DHA a druga standardowa z minerałami i witaminami. co najważniejsze dla mnie są delikatne dla żołądka, bo np Prenetal bardzo mi na żołądku siadał i źle się po nim czułam.
-
http://www.aptekafortuna.pl/produkt_omegamed-pregna-60-kapsulek_24340.html
Biorę te kapsulki, no i są z alg - Omegamed Pregna:)
Jednak musze przegryzac, bo polknac za nic nie moge
Wiekszość tych suplementów kupuje on-line, ceny o wiele nisze niz w aptekach stacjonarnych przynajmniej w Wawie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2014, 21:57
Paula_29 lubi tę wiadomość
-
Paula_29 wrote:Lolka ja mam te same, sprawdź w superpharm ja kupiłam je za 30 zł
Paula ja zaplacilam 35 zl za 60 tabsów,bo w tej aptece byla promocja, cena wydaje sie ok, a ze jeszcze zamawialam pare rzeczy to wyszlo korzystnie
Ale następnym razem wylukam tez w superpharm, bo mam dosc blisko, to cena byla za 60 tabletek?Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2014, 14:21
-
Ja biorę Mamadha premium, 60 kapsułek, raz dziennie 2 tabletki, opakowanie ok. 50 zł. Myślę, że to zależy od lekarza ginekologa jakie nam zaleci witaminy.
PozdrawiamCórcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
[/url]
Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność