Witaminy po 12 tyg ciąży?
-
WIADOMOŚĆ
-
hej.mnie lekarz powiedzial zeby nic na razie nie brac bo to wymysl firm farmaucetycznych,ktore wykarzystuja przyszle mamy,hehe bo w koncu kazda mama chce dla dziecka najlepiej.hehe.moj lekarz jest anty witaminom bo w koncu odzywiamy sie lepiej i roznorodniej w ciazy.he.he.tak mi powiedzial doktorek:-)
DzejKej, nutka, weronika86 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa biorę odkąd się dowiedziałam o ciąży. Biorę Falvit Mama. Do tego kwasy Omega3. Mnie nikt o dietę nie pytał, lekarz powiedział że standardowo bierze się witaminy, bo rzadko kiedy nasza dieta jest wystarczająco zróżnicowana. Moja na pewno nie jest.
-
fakt odżywiamy się lepiej, ale nie zawsze różnorodnie i wtedy nie dostarczamy wszystkich potrzebnych witamin, więc według mnie suplementacja nie jest do końca wymysłem firm farmaceutycznych
ja biorę prenatal classic, ale słyszłam tez dobre opinie o vitaminer prenatalbetina89 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTe wszystkie mieszanki są bardzo podobne w składzie. Ja biorę Pregna Plus tylko dlatego, że dostałam próbkę i zobaczyłam, że łatwo się połyka i ma 150 ug jodu a ja nie moge wiecej. Wcześniej kupiłam Pharmaton Maturelle ale musiałam oddać bo jodu było w nim za dużo a moja tarczyca nie może tyle dostawać.
Nie wiem czy mogę ją polecić bo nie badam poziomu witamin w organizmie i dodatkowo biore żelazo i magnez wiec ogolnie dobre mam wyniki i anemia się cofnęła. -
Hej- założyłam kiedyś podobny wątek - witaminki dla mamy i kruszynki zajrzyj tam Patuśka:) ja biorę nadal Matruelle i wbrew temu co pisało sporo dziewczyn , bardzo dobrze sie po nim czuję i nic dodatkowo łykać nie muszę. A jeśli chodzi o to lepsze odżywianie się w ciąży, to rożnie bywa- staram się ale są takie dni jak wczoraj i dziś , że nie mam apetytu i jem tylko dlatego, że muszę a nic mi nie smakuje, więc myślę że warto się suplementować
-
yoku wrote:Te wszystkie mieszanki są bardzo podobne w składzie. Ja biorę Pregna Plus tylko dlatego, że dostałam próbkę i zobaczyłam, że łatwo się połyka i ma 150 ug jodu a ja nie moge wiecej. Wcześniej kupiłam Pharmaton Maturelle ale musiałam oddać bo jodu było w nim za dużo a moja tarczyca nie może tyle dostawać.
Nie wiem czy mogę ją polecić bo nie badam poziomu witamin w organizmie i dodatkowo biore żelazo i magnez wiec ogolnie dobre mam wyniki i anemia się cofnęła.
ja dokładnie tak jak yoku - biorę Pregna Plus bo endokrynolog powiedział, że mogę brać takie witaminy, które będą miały max. 150 ug jodu. Też ze względu na tarczycę. Nic innego jeszcze nie biorę - ale pewnie zacznę brać magnez, zobaczymy jakie będę miała wyniki za tydzień -
nick nieaktualnyJa na początku dostałam od endo Jodid 100 - 1,5 tabletki dziennie żeby wyszło 150 ug a potem przerzuciłam się na mieszanki witaminowe.
Z endokrynologami to tak już jest, ciężko znaleźć dobrego. Ja ze swojej endo też nie jestem w 100% zadowolona bo to mega upierdliwe babsko ale wiem, że chce dobrze. Co 4 tygodnie muszę robić wszystkie 3 badania, TSH, FT3, FT4 i brać jod przez całą ciążę i podczas karmienia piersią. Moja ginekolog gdyby mnie tarczycowo prowadziła (a proponowała to ochoczo) nie widziałaby problemu w badaniu tylko TSH i braniu 200 ug jodu w Pharmatonie. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyanilorak, ja wcześniej brałam Solgar, ale nie dość, że było mi po nich niedobrze, to jeszcze były strasznie duże, niedobrze mi się robiło od samego połykania.. A teraz łykam właśnie Falvit mama i jest ok.. może jakieś uczulenie u Ciebie jest na jakąś witaminę?