X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr Witaminy po 12 tyg ciąży?
Odpowiedz

Witaminy po 12 tyg ciąży?

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2014, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie sądzę aby witaminy miały wpływ na wielkość dziecka. za to są odpowiedzialne inne zaburzenia, min cukrzyca ciążowa i to, co je matka w czasie ciąży.
    ja w pierwszej ciąży zażywałam cały czas witaminy (1 tabletka witamin dziennie, bez mieszania i dodawania innych), pod koniec ciąży musiałam dodatkowo przyjmować żelazo, bo wyniki słabe, a syn urodził się z wagą 3,650 więc optymalnie, zwłaszcza, że obydwoje z mężem jesteśmy wysocy (ale waga ok).
    teraz też przyjmuję witaminy w ilości 1 tabletka dziennie, jest 5 miesiąc, a dziecko wg usg właściwe co do wieku ciąży

• lwuska55592 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2014, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz pilecił Pregne plus zarzywać, i oczywiście odpowiednio się odrzywiać.

Krysti lubi tę wiadomość

ex2bo7ess0m327wq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2014, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olka25 wrote:
    Moja siostra całą ciążę brała Prenatal, odpowiedni zależnie od etapu ciąży, i urodziła 3 dni przed terminem zdrową dziewczynkę o wadze 2610 i wzroście 49 cm. Nie sądzę zatem, by witaminy wpływały na wielkość dziecka.
    Ja niestety Prenatalu nie mogę brać, bo wystarczy, że wezmę go na język i mam odruch wymiotny. Póki co biorę sam kwas foliowy. Może od II trymestru coś dołożę. Na razie robię przegląd suplementów i planuję podpytać lekarza na kolejnej wizycie.

Hej - ja biorę Prenatal - fakt ten dla pierwszego trymestru ma duże tabletki i smak jakby miętowy, który przy przełykaniu jest dość uciążliwy - postanowiłam z nim wytrwać i te od drugiego trymestru są już znośne - kupuję Prenatal Duo, dodatkowo oprócz witamin ma tabletki z kwasami DHA.

• star Debiutantka

Wysłany: 20 lipca 2014, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Póki co tylko żelazo i magnez. Witamin nie łykam, sezon owocowo-warzywny w pełni i korzystam.

V0afp2.png
  • salamini Znajoma

Wysłany: 16 maja 2016, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kobietki! Odświeżam wątek bo niedługo rozpoczynam 12 tydzień ciąży i chciałam zmienić suplement witaminowy na jakiś bardziej złożony. Do tej pory brałam tabsy które zawierały kwas foliowy, witaminy z grupy b i d, a poza tym jod. Teraz chciałam uzupełnić ten skład o dha, cholinę i żelazo. Możecie polecić coś sensownego?

kanarka lubi tę wiadomość

• Niuniusia Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praktycznie od II trymestru biorę Optima Med Omega kwas foliowy, dha, żelazo, jod. Sa troche drogie 60 zl za msc ale jakos zaczekam i sa raczej spoko. Co do wagi dzidziusia faktycznie na ostatnim usg byla nawet o tydzien do przodu z waga. Ale akurat mnie to cieszy. A anemie i tak mam i dodatkowo samo żelazo w tabletkach musze brać bo w tych suplementach dawka jednak nie wystarcza. Jeszcze biorę magnez na twardnienia brzuszka. Mam nadzieje ze cos pomogłam w wyborze. :)

Kornelia ur. 27.06.2016 r. g.21.20 cc <3 3700g 57 cm <3
    iv09roeqwleydr1q.png[/url]
    Wiara i nadzieja dziala cuda!
  • kanarka Debiutantka

Wysłany: 17 maja 2016, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rozumiem że chcesz to wszystko w jednej kapsułce? Istnieje w ogóle coś co zawiera to wszystko na raz? Poza tym nie za dużo tych wszystkich witamin? Fajnie dostarczać sobie tego co dobre ale chyba nie należy też przesadzać

• Niuniusia Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sa to 3 kapsulki raz dziennie

Kornelia ur. 27.06.2016 r. g.21.20 cc <3 3700g 57 cm <3
    iv09roeqwleydr1q.png[/url]
    Wiara i nadzieja dziala cuda!
  • rivsha Znajoma

Wysłany: 17 maja 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To wszystko zawiera folik mama, a że jest on lekiem to i działa skuteczniej i lepiej się wchłania niż inne suplementy.

• Aice Nowa

Wysłany: 20 maja 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co, to wcale nie jest przesada bo tak naprawde w czasie ciazy tego wszystkiego potrzebujemy i ciezko to sobie dostarczyc tylko poprzez zdrowa diete. Chyba wiekszość witamin które wymieniłas ma akurat w swoim składzie prenatal. Sprawdz go sobie, bo jestem pewna że ma co najmniej choline i zelazo

salamini lubi tę wiadomość

• salamini Znajoma

Wysłany: 24 maja 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, dzięki za podpowiedźi. O prenatalu coś tam chyba słyszałam ale sprawdzę go sobie jeszcze w takim razie

• zuzkaa Przyjaciółka

Wysłany: 5 lipca 2016, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny co bralyscie na bolace gardło? Moge go czyms smarowac np. Amolem?

Zuzka
  • opóźniona Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2016, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuzkaa wrote:
    Hej dziewczyny co bralyscie na bolace gardło? Moge go czyms smarowac np. Amolem?
    Septolete, syrop Prenalen, syrop z cebuli i płukałam wodą z solą. Amolu nie używałam i nie wiem.

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• rivsha Znajoma

Wysłany: 6 lipca 2016, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak naprawdę to z pozywienia bardzo mało witamin trafia do organizmu a największy problem jest z kwasem foliowym bo się po prostu lubi ulatniać zanim zjemy jakieś smaczne warzywko.

1 2 3 4 5
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ