Witaminy po 12 tyg ciąży?
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnynie sądzę aby witaminy miały wpływ na wielkość dziecka. za to są odpowiedzialne inne zaburzenia, min cukrzyca ciążowa i to, co je matka w czasie ciąży.
ja w pierwszej ciąży zażywałam cały czas witaminy (1 tabletka witamin dziennie, bez mieszania i dodawania innych), pod koniec ciąży musiałam dodatkowo przyjmować żelazo, bo wyniki słabe, a syn urodził się z wagą 3,650 więc optymalnie, zwłaszcza, że obydwoje z mężem jesteśmy wysocy (ale waga ok).
teraz też przyjmuję witaminy w ilości 1 tabletka dziennie, jest 5 miesiąc, a dziecko wg usg właściwe co do wieku ciąży -
nick nieaktualnyolka25 wrote:Moja siostra całą ciążę brała Prenatal, odpowiedni zależnie od etapu ciąży, i urodziła 3 dni przed terminem zdrową dziewczynkę o wadze 2610 i wzroście 49 cm. Nie sądzę zatem, by witaminy wpływały na wielkość dziecka.
Ja niestety Prenatalu nie mogę brać, bo wystarczy, że wezmę go na język i mam odruch wymiotny. Póki co biorę sam kwas foliowy. Może od II trymestru coś dołożę. Na razie robię przegląd suplementów i planuję podpytać lekarza na kolejnej wizycie.
Hej - ja biorę Prenatal - fakt ten dla pierwszego trymestru ma duże tabletki i smak jakby miętowy, który przy przełykaniu jest dość uciążliwy - postanowiłam z nim wytrwać i te od drugiego trymestru są już znośne - kupuję Prenatal Duo, dodatkowo oprócz witamin ma tabletki z kwasami DHA. -
Cześć kobietki! Odświeżam wątek bo niedługo rozpoczynam 12 tydzień ciąży i chciałam zmienić suplement witaminowy na jakiś bardziej złożony. Do tej pory brałam tabsy które zawierały kwas foliowy, witaminy z grupy b i d, a poza tym jod. Teraz chciałam uzupełnić ten skład o dha, cholinę i żelazo. Możecie polecić coś sensownego?
kanarka lubi tę wiadomość
-
Praktycznie od II trymestru biorę Optima Med Omega kwas foliowy, dha, żelazo, jod. Sa troche drogie 60 zl za msc ale jakos zaczekam i sa raczej spoko. Co do wagi dzidziusia faktycznie na ostatnim usg byla nawet o tydzien do przodu z waga. Ale akurat mnie to cieszy. A anemie i tak mam i dodatkowo samo żelazo w tabletkach musze brać bo w tych suplementach dawka jednak nie wystarcza. Jeszcze biorę magnez na twardnienia brzuszka. Mam nadzieje ze cos pomogłam w wyborze.Kornelia ur. 27.06.2016 r. g.21.20 cc 3700g 57 cm
[/url]
Wiara i nadzieja dziala cuda! -
Wiesz co, to wcale nie jest przesada bo tak naprawde w czasie ciazy tego wszystkiego potrzebujemy i ciezko to sobie dostarczyc tylko poprzez zdrowa diete. Chyba wiekszość witamin które wymieniłas ma akurat w swoim składzie prenatal. Sprawdz go sobie, bo jestem pewna że ma co najmniej choline i zelazo
salamini lubi tę wiadomość
-
zuzkaa wrote:Hej dziewczyny co bralyscie na bolace gardło? Moge go czyms smarowac np. Amolem?
Alicja 40 tc. 2007
Aniołek 6 tc. 2012 (*)
Antonina 35 tc. 2016
Anastazja 30 tc. 2021
-