Czkawka Maleństwa
-
Cześć Dziewczyny, mam pytanie: jak często Wasze Maleństwa mają czkawkę? Wiem że czkawka to odruch fizjologiczny w ciąży i kompletnie nieszkodliwy dla płodu, ale mimo to martwię się, bo moja Malutka ma czkawkę bardzo często, czasem co 2 godziny (nawet w nocy). Zaczynam się zastanawiać czy to normalne.. oczywiście zapytam lekarza ale może któraś z Was ma podobne doświadczenia i mogłaby się podzielić
-
Ja również martwię się częstą czkawką u Małej. Czkawka potrafi się powtórzyć nawet 6 razy dziennie. Obecnie jestem w 36 tc. Pytałam lekarza, to powiedział, że za cienko się ubieram, Małej jest zimno i dlatego tak się dzieje. Jednak Malutka meczy się z czkawką nawet w nocy, kiedy jestem przykryta po sam nos.
-
Początkująca24 wrote:Ja również martwię się częstą czkawką u Małej. Czkawka potrafi się powtórzyć nawet 6 razy dziennie. Obecnie jestem w 36 tc. Pytałam lekarza, to powiedział, że za cienko się ubieram, Małej jest zimno i dlatego tak się dzieje. Jednak Malutka meczy się z czkawką nawet w nocy, kiedy jestem przykryta po sam nos.
Raczej mało prawdopodobne, dziecko jest w wodach płodowych, które mają stałą temperaturę.
Czkawka jest wynikiem pracy płuc dziecka - dziecko ćwiczy oddychanie wciągając wody płodowe.
U mnie synek miał apogeum czkawkowe po sterydach na rozwój płuc.SYNEK!
-
nick nieaktualny
-
Mój synek też ma czkawkę 2-3 razy dziennie, też sie zastanawiałam czy wszystko ok, ale widzę po waszych wpisach, że to bardzo zwyczajna rzecz. Sikać mi się tylko od razu chce, bo czka mi tam na dole koło pęcherza chyba. Śmiejemy się z mężem, że się ożłopał wód i czka.https://www.maluchy.pl/li-72733.png
Wojtuś jest z nami od 02.07.2016r. Nasze największe szczęście! -
Nie ma powodów do obaw - to objaw całkowicie normalny i nie powinien powodować niepokoju. Wynika to z tego, że dziecko połyka płyn owodniowy znajdujący się w brzuchu matki - jeśli robi to zbyt szybko, kończy się to czkawką. Nie ma w tym nic niepokojącego, jest to normalny odruch, i jest niegroźny dla dziecka.
-