X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr III trymestr
Odpowiedz

III trymestr

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2013, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pasia27 wrote:
    Michaela tez mialam takie mysli przygotowujac sie na przyjscie Kacpisia na swiat ale jakos dalam rade z tymi myslami najgorzej bylo jak wody odeszly i nie miglam uwierzyc ze to juz haha
    No i na pocieszenie to moglabym przezyc porod jeszcze raz bo to cos tak wspanialego jak daja pierwszy raz dziecko na brzuch ze nigdy tego nie zapomne.

Szkoda że drugi raz też równie szybko ulotny :)

A co do zjazdu!! ZGADZAM SIE... a srodek Polski nie ukrywam - bardzo mi pasuje :P

• michaela Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karoam wrote:
    Kobitki doradźcie proszę:
    Lekarz zaproponował mi zastrzyki (2x po 8mg) prewencyjniy w razie przedwczesnego porodu, bodajże jakiś steryd demoxy- coś tam jako substancja czynna a nazwa leku fortacortin. Powiedział że tu się to przepisuje w razie czego gdyby miał się zdarzyć poród przedwczesny...zastrzyku nie wzięłam choć mam wykupiony- sama nie wiem, wydaje mi się że takie szprycowanie dzidzi na zaś nie jest zbyt dobrym pomysłem. Poradźcie coś? Bo z tego co czytałam to zastrzyk trzeba wziąć do 34tc a później nie ma sensu- co Wy na to?
    O rany, ale dlaczego tak? przez goraco kobiety za szybko rodza w egipcie? przepraszam za głupie pytanie, Ja bym raczej nic w siebie nie ładowała jesli nie ma konkretnego uzasadnienia

pasia27 lubi tę wiadomość

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• blueberry Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzy Lee wrote:
    Maly mogl cie kopnac tam i naciagnac jais miesien. ja tak z jasiem mialam ale po skosie poniezej pepka z prawej.

a to łobuz, tak myślałam, że to może być sprawka małego i mnie utwierdziłaś w tym przekonaniu

zfxga33.png
  • Kropka Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoam dziwne mają tam zwyczaje. Jeżeli dobrze się czujesz, to bym nie brała tego 'prewencyjnego" zastrzyku.

Welurka świetna sesje, super wyglądasz :)

Suzy Lee lubi tę wiadomość

f2wl8iikvmjqq5fe.png
    zem3iei3ovaf51qt.png
  • Ana27 Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie. Jąderka zstąpiły!!! Jupi;P
    A tak w ogóle Bruno waży 2,5kg - myślałam, ze wiecej ebdzie ważył więc spoko:P Obwód główki - 31,4cm - i to mnie przeraża, obwód brzuszka - 30,4cm, długość kości udowej - 6,8cm. Ogólnie jest tydzień do przodu wg dzisiejszego usg (34 i 6).
    Szyjka już nie łukowata tylko prosta 4,2cm i miękka. Mam się oszczędzać przez te 2 tyg do nstpenej wizyty, ogolnie lezeć przez te skurcze. Potem gin stwierdził, że mogę robić co chcę:P

Kropka, Lalita2710, Kropla, иιєиσямαℓиα, marzycielka29, pasia27 lubią tę wiadomość

zsxuot7.png
  • Nina Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana czyli tez pyzolek ladnie sobie wazy;-) moj tez tydzien do przodu,ale co tam,wole zeby byl troszke wiekszy niz za maly i tym sie martwic...a ja zapomnialam spytac gina o te jaderka-:( to oszczedzajmy sie,juz nieduzo nam zostalo;-)

Karoam a grozi Ci przedwczesny porod? cos sie dzieje?to sa oewnie zastrzyki na rozwoj pluc,gdyby dzidzius mial sie urodzic wczesniej,z jakich wskazan je dostalas?jesli cos jest nie tak,to lepiej wziac ten zastrzyk wg mnie

Ana27 lubi tę wiadomość

ijpbx1hp0l1f6pzg.png
    dqprj44jred240is.png
  • Ana27 Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karoam wrote:
    Kobitki doradźcie proszę:
    Lekarz zaproponował mi zastrzyki (2x po 8mg) prewencyjniy w razie przedwczesnego porodu, bodajże jakiś steryd demoxy- coś tam jako substancja czynna a nazwa leku fortacortin. Powiedział że tu się to przepisuje w razie czego gdyby miał się zdarzyć poród przedwczesny...zastrzyku nie wzięłam choć mam wykupiony- sama nie wiem, wydaje mi się że takie szprycowanie dzidzi na zaś nie jest zbyt dobrym pomysłem. Poradźcie coś? Bo z tego co czytałam to zastrzyk trzeba wziąć do 34tc a później nie ma sensu- co Wy na to?

Kurcze kochana my się tu pewnie na tym nie znamy bo w PL na wszelki wypadek dają chyba tylko luteine/duphaston albo nospe:P
    Co do tego leku to w pl raczej popularny nie jest bo ciezko cokolwiek o nim znalezc ale jelsi to ten lek:
    http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=901
    to tu nawet jest napisane zeby go w ciazy nie stosować.
    Jeśli to jest prewencyjnie to ja bym go nie wzięła.

zsxuot7.png
  • Ana27 Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina wrote:
    Ana czyli tez pyzolek ladnie sobie wazy;-) moj tez tydzien do przodu,ale co tam,wole zeby byl troszke wiekszy niz za maly i tym sie martwic...a ja zapomnialam spytac gina o te jaderka-:( to oszczedzajmy sie,juz nieduzo nam zostalo;-)

Karoam a grozi Ci przedwczesny porod? cos sie dzieje?to sa oewnie zastrzyki na rozwoj pluc,gdyby dzidzius mial sie urodzic wczesniej,z jakich wskazan je dostalas?jesli cos jest nie tak,to lepiej wziac ten zastrzyk wg mnie

własnie też pomyślałam, że to ten steryd na rozwój płuc, choć w opisie tego leku na tej stornce http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=901 nic takiego nie piszą. Jesli byłby na przyspieszenie rozwoju płuc to bym tymbardziej tego nie brała jesli nie miałabym zagrożonej ciąży.

A spokojnie z tymi jąderkami, dziś lekarz mówił, że do porodu mają czas zstapić nawet gdyby. Więc nie ma co się stresować.

zsxuot7.png
  • karoam Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie dziewczyny tu jest taka beznadziejna polityka lekowa- antybiotyk to jak cukierek ;) zresztą sam fakt że wszelkie leki są bez recepty już o czymś świadczy ;) a te zastrzyki- opakowanie 3 sztuki- kosztowały w aptece szalone 4,50zł ... na wizycie lekarz powiedział wyraźnie że wszystko w porządku, że nie ma zagrożenia ale oni na zaś wypisują ten zastrzyk ale jak nie chce to brać nie muszę...zaraz jeszcze do niego przedzwonie ;)

1usaej28ly44zrzp.png
  • karoam Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzwoniłam- mówi że wszystko jest w porządku i nie muszę brać bo ani nie mam bóli, ani na USG nic złego się nie działo- oni po prostu stosują ten steryd "na wszelki wypadek"
    ehhh

1usaej28ly44zrzp.png
  • Ana27 Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i super, jak wszystko w porządku nie ma co się faszerować leekami.

Mnie dzis gin proponował, że na te skurcze mógłby przpeisać mi Luteine, ale trochhe krecił nosem, jak już tyle dałam radę z nimi, poleże jeszcze 2 tyg i będzie juz ok:)) Bez leków:) Swoją drogę ciekawe co ma Luteina (czyli progesteron?) do skurczy macicy?

zsxuot7.png
  • Nina Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoam no i po problemie;-) nie ma zagrozenia,wszystko ok,wiec nic nie bierz!

Kropka lubi tę wiadomość

ijpbx1hp0l1f6pzg.png
    dqprj44jred240is.png
  • Asiulka83 Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    michaela wrote:
    Wiecie co prasuje te małe ciuszki, i przygladam im dsie, chyba jednak ciagle do mnie nie dociera w pełni to co się ma wydarzyć
    Ja tez wczoraj poprasowalam wszystkie ciuszki :) poukladalam i dalej nie moge do konca uwierzyc ze to juz prawie Juz :)

ukdy3e5e07dpccv2.png
    19.12. jest <3 , 09.01 3.84 cm <3 , 21.01 5,65 cm <3, 6.02 8,06 cm Boy <3 2.03 238g <3 15,05 1500 g <3 27.07 3540 <3
    ukdyj44j0v7sy1vp.png
  • Kropla Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka wrote:
    Czy Wasze brzuchy tez sa twarde? Moj jest twardy jak kamien ! Bylam dzis na zajeciach w SR juz ostatnich ;) teraz czekamy na porod.Lalita Welurka korzystam z tele i niemoge zobaczyc waszych sesji ;(
    Oniga tez chodzilam czesciowo sama bo M pracuje.

Ja mam przez całą ciążę twardy brzuch. Napięty jak skała. Nie wiem, dlaczego, ale już się przyzwyczaiłam, a skoro nic się nie dzieje, to się nie martwię.

xrot90bviozsxq0z.png
    https://www.maluchy.pl/li-69650.png
  • Kropla Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoam, jeśli nie ma uzasadnienia, to bym tego zastrzyku nie brała. Dobrze, że skonsultowałaś to jeszcze raz z lekarzem, na pewno teraz Ci łatwiej podjąć decyzję.

xrot90bviozsxq0z.png
  • Kropla Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lusia22 wrote:
    hej dziewczyny może wy mi jeszcze coś doradzicie: Mam pytanie, jak duga macie szyjke macicy, bo ja od samego początku miałam 2,5 cm a na wczorajszej wizycie tylko 2 cm, lekarz nic nie mowil a sama nie zapytałam bo dopiero w domu zobaczyłam jak spojrzałam w karte ciąży.(ogólnie mam taka krótką a do tego tyłozgiętą-teraz się wyprostowała). Pytałam już na II trymestrze ale wypowiedziały się tylko dwie dziewczyny i szczerze jestem bardzo wystraszona.

Lusia, przede wszystkim się oszczędzaj i porozmawiaj o tym z lekarzem przy najbliższej okazji. 2cm to nie jest za dużo, a Ty jesteś w stosunkowo wczesnej ciąży. Później dziecko będzie większe i będzie mocniej naciskało, co może wpływać na długość szyjki.

Jak moja szyjka skróciła się do 2cm (to był bodajże 32 tydzień ciąży), lekarz przepisał mi luteinę i kazał zwolnić tempo. Mój syn od dawna napiera mi na szyjkę, już przed połówkowym ustawił się główką w dół i naciskał. Ale jak widzisz, dałam radę :) A teraz, gdy jestem gotowa, szyjka przestała się skracać.

xrot90bviozsxq0z.png
  • karoam Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje dziewczyny za wsyzstkie odpowiedzi :) czyli tak jak planowałam- nie będę się kłuć "na zaś" ;)

A i powiedzcie mi jeszcze ile Wasze dzidzie ważyły w 32 tc? Byłam na wizycie dokładnie w 31tc+6dni i dzidzia ważyła 1590 gram- czy to jest w normie?
    Ja natomiast bez zmian od miesiąca- 63kg

1usaej28ly44zrzp.png
  • Kropla Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w tej kwestii nie powinnam się wypowiadać, bo mój syn jest spory. W 34 tygodniu ważył 3kg.

xrot90bviozsxq0z.png
  • Nina Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj synio to dopiero jest spory,wczoraj wazyl juz 2200,ale mysle,ze nie ma co sie sugerowac,waga dziecka to bardzo indywidualna sprawa,a pewnie duzo tez zalezy od lekarza,sprzetu i pomiarow

Lilka lubi tę wiadomość

ijpbx1hp0l1f6pzg.png
    dqprj44jred240is.png
  • Asiulka83 Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karoam wrote:
    Dziękuje dziewczyny za wsyzstkie odpowiedzi :) czyli tak jak planowałam- nie będę się kłuć "na zaś" ;)

A i powiedzcie mi jeszcze ile Wasze dzidzie ważyły w 32 tc? Byłam na wizycie dokładnie w 31tc+6dni i dzidzia ważyła 1590 gram- czy to jest w normie?
    Ja natomiast bez zmian od miesiąca- 63kg
    ja mialam usg w 30 tyg. i maly wazyl 1786 ale moj synek jest duzy jak stwierdzila lekarka.....

welurka lubi tę wiadomość

ukdy3e5e07dpccv2.png
    19.12. jest <3 , 09.01 3.84 cm <3 , 21.01 5,65 cm <3, 6.02 8,06 cm Boy <3 2.03 238g <3 15,05 1500 g <3 27.07 3540 <3
    ukdyj44j0v7sy1vp.png
‹‹ 656 657 658 659 660 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ