Koło gospodyń wiejskich :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
AniaŁ123 wrote:Po co aspiryna?
AniaŁ123 lubi tę wiadomość
Mama aniołka 21.06 (*)4cs 30 lat
6cs po poronieniu ROŚNIJ AMELKO
-
MMadziula wrote:hmm nie wiem czy to się przyda do regulaminu ale ja zwinęłam się przez "biadolenie" .
Problemy ma każda z Nas i wspólnie można wszystko rozwiązać, nie ma rzeczy niemożliwych. W moim przypadku forum otworzyło mi oczy na trudy staraczek, wiem, że nie jestem sama i negatywne posty typu: "nie udało się w tym cyklu i teraz koniec świata " nie pomaga ani autorce ani koleżankom "po fachu "MMadziula lubi tę wiadomość
-
MMadziula wrote:W sumie Tulis z Ciebie to obrotna kobieta, nie dość, że zażywasz witaminki to jeszcze wprowadzasz świąteczną atmosferę po zmroku
Brawo TyMMadziula lubi tę wiadomość
-
Codzienne niewielkie dawki aspiryny mogą zwiększać szansę poczęcia, a także prawdopodobieństwo donoszenia ciąży u kobiet z podwyższonym ryzykiem poronienia.
Naukowcy z Uniwersytetu w Utah oraz Narodowego Instytutu Zdrowia Dziecka i Rozwoju Człowieka (USA) przekonują, że codzienne przyjmowanie 81 mg aspiryny (kwasu acetylosalicylowego) wpływa na obniżenie wskaźników infekcji ogólnoustrojowej, a dzięki temu sprawia, że środowisko macicy staje się bardziej przyjazne dla rozwoju zarodka.
Powyższe tezy zaprezentowano na tegorocznej konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Medycyny Reprodukcyjnej w Baltimore (USA).
W badaniu wzięło udział 1228 kobiet w wieku 18-40 lat cierpiących na infekcję ogólnoustrojową, które w ciągu ostatnich 12 miesięcy doświadczyły epizodu poronienia.
Zaobserwowano, że ochotniczki, które codziennie przyjmowały 81 mg aspiryny miały w konsekwencji o 17 proc. większą szansę na zajście w ciążę i o 20 proc. większą szansę na utrzymanie ciąży aż do momentu porodu w porównaniu z kobietami, które obywały się bez tego leku.
Poprzednie badania także sugerowały, że aspiryna może podwyższać prawdopodobieństwo poczęcia poprzez zwiększenie dopływu krwi do miednicy i zwiększenie grubości wyściółki macicy, ułatwiając w ten sposób zagnieżdżanie się zarodka.
Dotychczas aspirynę stosowano tylko u kobiet znajdujących się w co najmniej w 12. tygodniu ciąży i posiadających podwyższone ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego. Tymczasem część badaczy uważa, że aspirynę powinna przyjmować każda kobieta pragnąca zajść w ciążę, o ile nie jest uczulona na ten lek i nie cierpi na problemy gastryczne. Jednak zdania na ten temat są podzielone, gdyż wielu ekspertów obawia się z kolei, że kwas acetylosalicylowy może sprzyjać krwawieniom wewnętrznym, które stanowią poważne zagrożenie dla płodu. (PAP)Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2016, 13:27
AniaŁ123 lubi tę wiadomość
-
Dlatego wrzuciłem bo wiecie forum to zaraz milion znajdzie się tych co mówią że aspiryna przeszkadza bezwzględny na dawkę.
Wydaje mi się ze więcej dobrego niż złego z tego wychodzi;)Mama aniołka 21.06 (*)4cs 30 lat
-
MMadziula wrote:Ja chyba nawet dziś spróbuje,będę miała podwójną korzyść bo od kilku dni męczy mnie brzuch i plecy a mam pracę siedzącą więc dosyć denerwujące się to robi.
Nie wiadomo jak siedzieć
Edit:
O ile kupie to w aptece. Coś mało jest tej z niską dawką, pewnie najszybciej z internetowej zmówię.
U mnie to nazywa się cardioaspirinMama aniołka 21.06 (*)4cs 30 lat
-
Laski - ale pędzicie
Znowu mam niedoczas
Ja w pracy nie wrabiam
Zasypali mnie słodyczami - oczywiście nie byłabym sobą jak bym nie zaczęła tego wpierniczać
do tego hektolitry kawy
A teraz zdycham
Bedzie ciąża spożywczaKim87, Tuliska lubią tę wiadomość
-
Pączek wrote:Laski - ale pędzicie
Znowu mam niedoczas
Ja w pracy nie wrabiam
Zasypali mnie słodyczami - oczywiście nie byłabym sobą jak bym nie zaczęła tego wpierniczać
do tego hektolitry kawy
A teraz zdycham
Bedzie ciąża spożywczaPączek, Tuliska lubią tę wiadomość
-
Ja też się dzisiaj objadłam słodyczami, a teraz pasowałoby zjeść obiad i nie mam ochoty
A tak z innej beczki: Która zna jakąś fajną grę planszową/towarzyską? Grałam raz w Tabu i był mega polew. Chcę kupić małżowi, ale może znacie coś innego?Kim87 lubi tę wiadomość