waga dziecka
-
WIADOMOŚĆ
-
To komputer wylicza wage dziecka z tych wymiarów, moja mała 3 dni przed porodem wymiarami była o 2 tygodnie do przodu i jednym wymiarem tydzień do tyłu, wyliczyli mi wage 3660g a urodziła się 3550g. Duużo zależy od tego jaki sprzęt ma lekarz, jak nowszy to pomiar lepszy
Poza tym nie ma się co przejmować, jeżeli dziecko rośnie nawet szybciej niż książkowo to znaczy że jest zdrowe -
Dziewczyny a czy któraś z Was miała tak, że właściwie od półmetku ciąży wymiar BPD, HC i AC wskazywały na płód większy o 2-3 tygodnie a FL czyli dł kości udowej na kilka dni poniżej daty porodu ?
Jestem w tej chwili w 36 tc, datę porodu według miesiączki mam na 11 sierpnia i wczoraj u lekarza na USG wyszło że wszystkie wymiary wskazywały na datę porodu ok. 21 lipca a dł kości udowej wskazywała na 14 sierpnia, ciężar dr wyliczył na 3100 g ale podejrzewa że dziecko jest większe...
Czy to może oznaczać jakieś zaburzenia , nie wiem kości, chrząstek, stawów.....
Czy któraś z Was urodziła takiego wielkiego syna , czy po prostu urządzenia przekłamują. Dodam że chodzę do dwóch niezależnych ginekologów, którzy na każdej wizycie skrupulatnie robią USG i wszystkie wymiary sprawdzają po dwa razy i według nich symetrycznie rosną...
-
Wrocławianka u mnie w 34 tygodniu mała miała takie wymiary :
BPD: 9,46 = 38W4D
FL: 6,67 = 34W2D
AC: 33,23 = 37W1D
Z tych wymiarów lekarz wyliczył termin na 9 kwietnia a z OM miałam na 26 kwietnia. to że dziecko jest wieksze lub mniejsze od wymiarów przypisanych dla danego tygodnia ciąży to nic strasznego, o ile różnica między nimi nie jest naprawdę wielka jeżeli lekarz nie mówił nic na ten temat to znaczy że wszystko ok
pozdrawiam -
U nas tak bylo od ok 30 tygodnia ze corcia wychodzila o 2 tygodnie do przodu pozniej nawet wiecej. A teraz trzymam ja na raczkach wszystko ok i urodziła die zwykłych wymiarów w terminie 3700 g 57 cm i wszystko ok. Im bliżej rozwiązania tym większe bledy na usg w pomiarach. Nie przejmuj sie patrz na termin z om.Kornelia ur. 27.06.2016 r. g.21.20 cc 3700g 57 cm
[/url]
Wiara i nadzieja dziala cuda! -
Dzięki dziewczyny.
Trochę mnie uspokoiłyście
Boję się wysokiej wagi i wymiarów dziecka, że nie dam rady urodzić naturalnie i będzie cięcie cesarskie. Tak się namęczyłam przy pierwszy porodzie a córka była tylko 3350 g i 54 cm długa...
Niestety duża waga dziecka i ułożenie pośladkowe nie są wskazaniem do cesarki przy drugiej ciąży...
Nie wiem co lepsze...
-
Wrocławianka wrote:Dzięki dziewczyny.
Trochę mnie uspokoiłyście
Boję się wysokiej wagi i wymiarów dziecka, że nie dam rady urodzić naturalnie i będzie cięcie cesarskie. Tak się namęczyłam przy pierwszy porodzie a córka była tylko 3350 g i 54 cm długa...
Niestety duża waga dziecka i ułożenie pośladkowe nie są wskazaniem do cesarki przy drugiej ciąży...
Nie wiem co lepsze...
wiesz co, często o przebiegu porodu nie decyduje aż tak waga dziecka, tylko to jak sie wstawia w kanal rody itp. Moja bratowa rodziła 4 razy i zawsze mówi że nagorszy poród był drugi, gdzie dzidziuś był najmniejszy ze wszystkich, ale bardzo długo trwało schodzenie w kanał rodny + opętlenie pępowiną. Także waga powyzej 4kg może przedłużać poród ale może być też tak że nie stanowi to żadnego problemu i dzidzia rodzi się super
ps. w dzisiejszych czasach prawie nikt nie odbiera pośadków SN, robią cesarke.bluszczynka -
Mój syn już dawno się obrócił głową w dół, stąd też czuje straszne napieranie na wysokości spojenia łonowego. nie mogę się schylić do przodu...
Ja bym nie chciała mieć cesarki, wolę naturalnie, powtarzam tylko co mówiono nam w szkole rodzenia...nowatorka lubi tę wiadomość
-
To b dziwne co mowia. A gdzie mieszkasz jak mozna spytac? Bo waga moze nie byc wskazaniem ale ulozenie posladkowe tak. U nas nam tlumaczyli ze moznaby nawet bylo urodzic naturalnie posladkowca ale problem jest w tym ze wychodzac moze sie zdarzyc ze maly przekreci glowe w bok i wtedy to sie dobrze nie skonczy. Takze mozna rodzic "liczac" ze bedzie trzymal glowe prosto... Dosc duze ryzyko. To poza innymi problemami jakie np mialam ja: niedotlenienie, krecz szyi,porazenie splotu barkowego...takze jakis dziwny ten szpital
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2016, 23:18
-
Co do wagi to też może być wskazaniem do CC, zwłaszcza jeśli dziecko waży pow 4kg, i jeśli brzuszek jest większy od główki -istnieje niebezpieczeństwo, że główka przejdzie natomiast brzuszek już nie i wtedy próżnociąg i kleszcze.
Natomiast położenie pośladkowe jest wskazaniem do CC, mój gin tak mówi i położna, oczywiście można urodzić naturalnie jak matka się uprze, ale poród taki wiąże się z ryzykiem.Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz -
Dziewczyny czytajcie uważnie!
Duży płód powyżej 4 kg i ułożenie pośladkowe są wskazaniem do cesarskiego cięcia ale tylko i wyłącznie u pierwiastek!
Jeżeli ciąża przebiega prawidłowo i nie ma żadnych innych przeciwwskazań to u wieloródek pozwala się rodzić naturalnie zarówno pośladkowe ułożenie jak i dziecko powyżej 4 kg!
Chodziłam do dwóch szkół rodzenia i miałam zajęcia z trzema położnymi i kilkoma lekarzami i wszyscy mówili to samo
-
to bardzo dziwne bo poród przy ułożeniu pośladkowym jest porodem o podwyższonym ryzyku, obojętnie czy to pierwiastka rodzi czy wieloródka. W moim szpitalu w ogóle nie odbiera się porodów pośladkowych a wiem to od koleżanki, która jest położną na porodówce ale może w innych szpitalach jest inaczej.
nowatorka lubi tę wiadomość
-
Wrocławianko, moja córka tak miała.
BPD było do przodu o nawet 3-4 tygodnie a FL do tyłu... Ale jest w 100% zdrowa po prostu ma sporą główkę, przy porodzie miała 36 cm a teraz w 5 miesiącu życia ma 44 cm więc to ok 97 centyla...
I ważyła 4150g przy porodzie