Forum Męskie sprawy Badania hormonalne
Odpowiedz

Badania hormonalne

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Anuśla Autorytet
    Postów: 3485 1819

    Wysłany: 27 grudnia 2017, 15:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, mam wielką prośbę o interpretację wyników hormonalnych męża. Wizyta w klinice dopiero w drugiej połowie stycznia i będzie mnie to męczyć. Głównie chodzi mi o testosteron LH i FSH, bo wydają mi się trochę zaniżone.

    FSH 1.97. Norma 1.50-12.40
    LH 2.64. Norma 1.70-8.60
    Testosteron 418.80. Norma 249.0 - 836.0

    Lekarz zlecił badania, bo seminogram wykazuje większość plemników o nieprawidłowej budowie i nadmierną lepkość.

    Będę wdzięczna za interpretację i z góry dziękuję

    Starania od sierpnia 2016. Niepłodność idiopatyczna.
    4 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zanizone bialko s 60%.
    Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
    ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
    28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
    27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
    7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
    "Nie bój się, tylko wierz."
    c55f43r81cba3es9.png
  • Anecia666 Koleżanka
    Postów: 141 12

    Wysłany: 3 stycznia 2018, 11:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem jest w porządku, ale ja lekarzem nie jestem. Jeżeli chodzi o lepkość to podobno jakiś syrop na kaszel pomaga. Poszukaj tu na forum. Do jakiej kliniki się zapisaliście?

    2016:
    Starania naturalne.
    Badanie nasienia męża - Azospermia ;/
    Działamy.
    2017
    Przygotowanie do ivf w Invimedzie
  • Anuśla Autorytet
    Postów: 3485 1819

    Wysłany: 3 stycznia 2018, 12:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syrop już brał Mucosolvan, ale androlog powiedział, że w jego przypadku nie musi. Lepkość może być spowodowana infekcją i faktycznie okazało się że ma paciorkowca, mam nadzieję, że po antybiotyku się poprawi.

    Chodziliśmy do Parens w Krakowie, ale teraz zmieniliśmy na Europejskie Centrum LeczeniaNiepłodności w Katowicach.

    Starania od sierpnia 2016. Niepłodność idiopatyczna.
    4 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zanizone bialko s 60%.
    Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
    ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
    28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
    27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
    7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
    "Nie bój się, tylko wierz."
    c55f43r81cba3es9.png
  • Anuśla Autorytet
    Postów: 3485 1819

    Wysłany: 7 stycznia 2018, 10:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jednak, hormony są za nisko, mąż dostał Clostilbegyt, pół tabletki.

    Starania od sierpnia 2016. Niepłodność idiopatyczna.
    4 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zanizone bialko s 60%.
    Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
    ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
    28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
    27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
    7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
    "Nie bój się, tylko wierz."
    c55f43r81cba3es9.png
  • melba Autorytet
    Postów: 533 127

    Wysłany: 7 stycznia 2018, 16:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuś, a clo dostał na testosteron?

    Endometrioza I/II
    Jajowody drożne
    mthfr 128ac, pai, v-leiden
    PCOS, niedoczynność tarczycy
    XII 2015 początek (napro)starań
    Mąż: OAT (przyczyna nieznana)
  • Anuśla Autorytet
    Postów: 3485 1819

    Wysłany: 8 stycznia 2018, 15:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na testosteron, LH i FSH, pół tabletki na noc.

    Starania od sierpnia 2016. Niepłodność idiopatyczna.
    4 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zanizone bialko s 60%.
    Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
    ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
    28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
    27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
    7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
    "Nie bój się, tylko wierz."
    c55f43r81cba3es9.png
  • Lili87 Autorytet
    Postów: 613 193

    Wysłany: 16 stycznia 2018, 10:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny my staramy się już prawie 5 lat. Nikt nigdy nie zalecił mężowi zbadania hormonów. Czy mogę Was prosić o informację, jakie hormony powinien zbadać mężczyzna przy bezowocnych staraniach? Czy trzeba być wtedy na czczo?

    25cs -12.10.16 8t4dc >tęsknię< co dzień bardziej



  • Zizu87 Autorytet
    Postów: 1934 1357

    Wysłany: 16 stycznia 2018, 10:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili87 wrote:
    Dziewczyny my staramy się już prawie 5 lat. Nikt nigdy nie zalecił mężowi zbadania hormonów. Czy mogę Was prosić o informację, jakie hormony powinien zbadać mężczyzna przy bezowocnych staraniach? Czy trzeba być wtedy na czczo?

    FSH, LH, testosteron, estradiol, PSA, prolaktyna, DHEA.
    A robiliście badanie nasienia? Bo od tego trzeba zacząć.

  • Zizu87 Autorytet
    Postów: 1934 1357

    Wysłany: 16 stycznia 2018, 10:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze TSH :-)

  • Malinowa5 Ekspertka
    Postów: 258 62

    Wysłany: 16 stycznia 2018, 15:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili87 wrote:
    Dziewczyny my staramy się już prawie 5 lat. Nikt nigdy nie zalecił mężowi zbadania hormonów. Czy mogę Was prosić o informację, jakie hormony powinien zbadać mężczyzna przy bezowocnych staraniach? Czy trzeba być wtedy na czczo?
    5 lat :O :O: :O strasznie długo. Moim zdaniem pierwsze co idźcie do kliniki leczenie nie płodności. Pierwsza wizyta a ginekolog w momencie da ci cały wykaz badań do zrobienie. Oczywiście dla męża :)

    1.07.2017 początek
    1.10.17 wyrok- azoospermia
    1.01.2018 - decyzja AID
    ona- badania ok, tylko podwyższona prolaktyna
    17.02.18.- I AID :(
    15.03.18- II AID :( - ale dlaczego??
    14.05.18- III AID - :(
    5.07.18 - in vitro- 2 maluchy podane
  • Lili87 Autorytet
    Postów: 613 193

    Wysłany: 18 stycznia 2018, 10:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :) My od 2014r jesteśmy pod opieką lekarza pracującego w klinice, a teraz już zupełnie chodzimy bezpośrednio do kliniki, ale już innej lekarki. Ogólnie to mieliśmy chyba z 8 badań nasienia, problemem są przeciwciała. Lekarze mówią o in vitro, ale póki co chcemy zbadać wszystko, żeby potem nie pluć sobie w brodę. Dlatego pytałam o hormony, bo przez ten czas nikt nam o tym nawet nie wspomniał, może to nie jest istotne, ale mimo wszystko uważam, że warto zbadać.

    25cs -12.10.16 8t4dc >tęsknię< co dzień bardziej



  • tuonela Autorytet
    Postów: 646 107

    Wysłany: 18 stycznia 2018, 10:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak wam lekarz mogl obojgu nie zlecic badan hormonow:/ mam nadzieje ze chodzicie do innej kliniki niz ten doktor pracuje:/

    Starania od 2014 roku niezliczona liczba badan zabiegow i kasy...
    21.06.2018 ICSI jednej blastocysty (niestety negatyw)

    04.02.2019 crio blastki ( ciąża biochemiczna) [*]
    10.06.2019 crio blastki (biochemiczna) [*]
  • Saja Autorytet
    Postów: 973 240

    Wysłany: 18 stycznia 2018, 10:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też tego nie rozumiem.

    Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

    Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • Anuśla Autorytet
    Postów: 3485 1819

    Wysłany: 21 stycznia 2018, 20:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili87 wrote:
    Dzięki dziewczyny :) My od 2014r jesteśmy pod opieką lekarza pracującego w klinice, a teraz już zupełnie chodzimy bezpośrednio do kliniki, ale już innej lekarki. Ogólnie to mieliśmy chyba z 8 badań nasienia, problemem są przeciwciała. Lekarze mówią o in vitro, ale póki co chcemy zbadać wszystko, żeby potem nie pluć sobie w brodę. Dlatego pytałam o hormony, bo przez ten czas nikt nam o tym nawet nie wspomniał, może to nie jest istotne, ale mimo wszystko uważam, że warto zbadać.


    Ja się wcale temu nie dziwię, my straciliśmy prawie rok na jedną klinikę, mąż był też u androloga i wszyscy zlecali tylko drogie badania nasienia nie wykonując podstawowych badań hormonalnych. Ba, androlog go nawet nie zbadał. Dopiero kiedy pojechaliśmy do kliniki w innym mieście lekarz już na pierwszej wizycie zlecił badania i okazało się, że mąż ma LH co prawda w normie, ale jest to za mały poziom jak na 30-letniego mężczyznę i dostał Clo - jedną tabletkę. Oprócz tego w wymazie z nasienia wyszła bakteria, na którą brał zastrzyki przez 10 dni. W lutym robimy ponowny wymaz i seminogram, dam znać czy wpłynęło to na poprawę wyników.

    Starania od sierpnia 2016. Niepłodność idiopatyczna.
    4 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zanizone bialko s 60%.
    Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
    ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
    28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
    27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
    7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
    "Nie bój się, tylko wierz."
    c55f43r81cba3es9.png
  • Anuśla Autorytet
    Postów: 3485 1819

    Wysłany: 21 stycznia 2018, 20:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili87 wrote:
    Dziewczyny my staramy się już prawie 5 lat. Nikt nigdy nie zalecił mężowi zbadania hormonów. Czy mogę Was prosić o informację, jakie hormony powinien zbadać mężczyzna przy bezowocnych staraniach? Czy trzeba być wtedy na czczo?


    Nie trzeba być na czczo.

    Starania od sierpnia 2016. Niepłodność idiopatyczna.
    4 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zanizone bialko s 60%.
    Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
    ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
    28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
    27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
    7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
    "Nie bój się, tylko wierz."
    c55f43r81cba3es9.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 stycznia 2018, 22:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytając ten wątek mam coraz bardziej wątpliwości, czy klinika w której sie leczymy jest w porządku. Mąż ma słabe wyniki, w tym morfologię 1% a lekarze na to co? Nic. Nie zlecili żadnych dodatkowych badań, ani hormonalnych ani usg. Ja wszystkiego muszę dowiadywać się sama. Na moją prośbę, by zainteresować się tematem męża, dostałam karteczkę z nazwą leku Profertil i zalecenie zażywania 3 miesiące. Kupiliśmy to, za kosmiczną sumę, a to zwykłe witaminy. Badania hormonalne robimy wg własnego pomysłu. Masakra za co my płacimy tym lekarzom?

  • Zizu87 Autorytet
    Postów: 1934 1357

    Wysłany: 21 stycznia 2018, 22:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiara30 a byliście u androloga czy ginekologa? Bo jeżeli chodzi o problemy z plemnikami to potrzebny jest dobry androlog. My tak niestety straciliśmy trochę czasu bo ginekolog mimo że zlecił mężowi hormony nie wiedział co z tym dalej robić. Potem był urolog, który również wiedzy w tym zakresie nie miał. Na własną rękę poszukalam Novum i dr Wolskiego. Dopiero on zajął się diagnostyką i leczeniem męża tak jak to powinno być zrobione.

  • Malinowa5 Ekspertka
    Postów: 258 62

    Wysłany: 22 stycznia 2018, 06:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety w tych czasach to żona staje się lekarzem męża. Szuka czyta pyta itp. Przede wszystkim opinie są ważne. Na forach pojawia się duzo nazwisk dobrych lekarzy. Ja miałam wizytę urolog w kato w klinice. Bardzo fajny konkretny lekarz. A za tydzień byłam już umowiona u Wolskiego w warszawie. Im więcej ty wiesz tym więcej pytań zadajesz i drążysz temat. Pamiętam jak byłam u Wolskiego mówił o invitro i mtese- mikrobiopsji. Że jest możliwość znalezienia kilku plemnikow. A ja od razu milion pytań " jakiej one będą jakosci" czy przeżyją itp. A on Oooo widzę że pani jest oczytana. Oczywiście a jak.... To nie te czasy że pacjent na ślepo wierzy lekarzowi. I tak płacimy za to kupę kasy, za te wizyty. Więc też musimy być jak najwięcej świadome i przygotowane.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2018, 14:52

    1.07.2017 początek
    1.10.17 wyrok- azoospermia
    1.01.2018 - decyzja AID
    ona- badania ok, tylko podwyższona prolaktyna
    17.02.18.- I AID :(
    15.03.18- II AID :( - ale dlaczego??
    14.05.18- III AID - :(
    5.07.18 - in vitro- 2 maluchy podane
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 stycznia 2018, 13:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    My póki co jesteśmy pod skrzydłami ginekologa/endokrynologa. Sądziłam, że skoro jest to klinika leczenia niepłodności i za wizytę płacimy sporo, a do tego w cenniku jest wyraźnie napisane, że mamy udać się na przynajmniej pierwszą wizytę we dwoje - to będą potrafili się zająć zarówno mną jak i mężem. Tymczasem wyniki męża ewidentnie są słabe, a w jego kierunku nie robią kompletnie nic - nawet nie zalecili, by udać się właśnie do urologa, czy androloga. Hormonalne wyniki ma w porządku, choć lekko ponad normę jest progesteron i dość niska prolaktyna, bo norma jest od 2,1 do 17,7 a mąż ma 4,3. Wizytę mamy dopiero za ok 2 tygodnie, więc może wtedy czegoś w końcu się dowiem.

  • Malinowa5 Ekspertka
    Postów: 258 62

    Wysłany: 22 stycznia 2018, 14:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musisz koniecznie iść do jakiegoś dobrego androloga. A już bym też działała w kierunku urologa. Opinia jednego i drugiego jest ważna. A zawsze coś nowego mogą powiedzieć. Ginekolog/ endo. To raczej pomoże tylko tobie. Musisz koniecznie poczytać na internecie opinie o lekarzach u ciebie w klinice. Ja też byłam u ginekolog/ endo i wyobraź sobie że w ten sam dzień dostaliśmy wyniki o azoospermie męża, a ona mówi tak " niech się pan pogodzi z takimi wynikami tylko adopcja lub bank spermy" miała gdzieś mojego męża.... Później się troszkę zreflektowala jak mąż zaslab że umówi nas do urolog do kato. U nich panuje znieczulica. Pamiętaj. Trzeba walczyć o swoje. :) powodzenia długa drogą przed wami nie trać czasu

    1.07.2017 początek
    1.10.17 wyrok- azoospermia
    1.01.2018 - decyzja AID
    ona- badania ok, tylko podwyższona prolaktyna
    17.02.18.- I AID :(
    15.03.18- II AID :( - ale dlaczego??
    14.05.18- III AID - :(
    5.07.18 - in vitro- 2 maluchy podane
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.