Forum Męskie sprawy Badanie nasienia
Odpowiedz

Badanie nasienia

Oceń ten wątek:
  • lusia22 Autorytet
    Postów: 763 328

    Wysłany: 4 lipca 2013, 19:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, mąż robił posiew nasienia i na wyniku jest coś takiego": Flora skórna miesz. skąpa - 3 rodzaje ziarniaków gram dodatnich(+), czy wiecie może co to może znaczyć i czy jest się czym martwić bo dopiero w przyszłym tygodniu będę u lekarza.

    Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

    km5stv737gu3576a.png
  • Fedra Autorytet
    Postów: 9361 19564

    Wysłany: 5 lipca 2013, 09:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lusia22 wrote:
    Witam, mąż robił posiew nasienia i na wyniku jest coś takiego": Flora skórna miesz. skąpa - 3 rodzaje ziarniaków gram dodatnich(+), czy wiecie może co to może znaczyć i czy jest się czym martwić bo dopiero w przyszłym tygodniu będę u lekarza.

    to znaczy ze są u niego a nie miał do tego dołączonej tabelki z atybiotykami na które te bakterie są odporne a które podziałają???
    i czy w tym samym czasie również robiłas sobie posiew z szyjki bo posiew powinno się robić razem zeby wykluczyc wzajemne zarażanie się bakteriami...
    troche poczytałam o tych ziarniakach i wychodzi na to że to bakterie związane z moczem nie znalazłam żeby to było groźne ale tez nie bardzo miałam na to czas...
    będzie dobrze trzymam kciuki :)

    gosia81 lubi tę wiadomość

    17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • lusia22 Autorytet
    Postów: 763 328

    Wysłany: 5 lipca 2013, 20:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje za odp., jak odbierał wynik to ta pani powiedziała mu że nie musieli stosować żadnych antybiotyków więc wszystko jest ok, a ja nie miałam robionego posiewu, zobaczę co lekarz powie, i tak to ze mną jest coś nie tak bo zbadałam hormony i jestem w szoku.

    Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

    km5stv737gu3576a.png
  • Fedra Autorytet
    Postów: 9361 19564

    Wysłany: 7 lipca 2013, 12:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lusia22 wrote:
    Dziękuje za odp., jak odbierał wynik to ta pani powiedziała mu że nie musieli stosować żadnych antybiotyków więc wszystko jest ok, a ja nie miałam robionego posiewu, zobaczę co lekarz powie, i tak to ze mną jest coś nie tak bo zbadałam hormony i jestem w szoku.

    a co dokładnie "jest nie tak" oczywiście jeśli nie chcesz nie musisz pisać...

    17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • lusia22 Autorytet
    Postów: 763 328

    Wysłany: 7 lipca 2013, 17:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja zrobiłam sobie hormony i tak 3 dzień cyklu : FSH-6,00 norma(3,5-12,5) LH-7,52 (2,4-12,6), Estradiol-29,49 (12,5-166), Testosteron-39,80 (6,00-82,00), DHEA-SO4 244,80 (98,8-340), ANDROSTENDION-5,36 (0,75-3,89). W 21 dniu cyklu (9 dni po ovu): TSH- 3,170 (0,270-4,200) ft4-1,28 (0,93-1,70), Progesteron 11,47 ( nie było podanej normy), PROLAKTYNA- 99,35 (4,79-23,30). A do tego jeszcze w morfologii wyszło że Neutrofile 2,4 (2,5-7,00), a w rozmazie krwi Monocyty 2% (3-8%) i w moczu ciężar właściwy 1,011 (1,015-1,030). Po poronieniu robiłam jeszcze przeciwciała i wszystko było ok.

    Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

    km5stv737gu3576a.png
  • lusia22 Autorytet
    Postów: 763 328

    Wysłany: 7 lipca 2013, 17:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W środe jestem umówiona do poradni ginekologiczno-endokrynologicznej to zobaczymy co powie ten lekarz( jest z Krakowa to może będzie jakiś konkretny).

    Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

    km5stv737gu3576a.png
  • Andzia33 Autorytet
    Postów: 2018 4108

    Wysłany: 8 lipca 2013, 11:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Jeżeli masz progesteron mniejszy niż 18 w 7dpo,to powinnas brac luteine

    Andzia33
  • Fedra Autorytet
    Postów: 9361 19564

    Wysłany: 8 lipca 2013, 12:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lusia22 wrote:
    ja zrobiłam sobie hormony i tak 3 dzień cyklu : FSH-6,00 norma(3,5-12,5) LH-7,52 (2,4-12,6), Estradiol-29,49 (12,5-166), Testosteron-39,80 (6,00-82,00), DHEA-SO4 244,80 (98,8-340), ANDROSTENDION-5,36 (0,75-3,89). W 21 dniu cyklu (9 dni po ovu): TSH- 3,170 (0,270-4,200) ft4-1,28 (0,93-1,70), Progesteron 11,47 ( nie było podanej normy), PROLAKTYNA- 99,35 (4,79-23,30). A do tego jeszcze w morfologii wyszło że Neutrofile 2,4 (2,5-7,00), a w rozmazie krwi Monocyty 2% (3-8%) i w moczu ciężar właściwy 1,011 (1,015-1,030). Po poronieniu robiłam jeszcze przeciwciała i wszystko było ok.

    nie znam wszystkich tych wyników ale co mi sie rzuciło w oczy to na pewno prolaktyna jest za wysoka ale to nie problem bo da się ją zbić lekami no i progesteron jest za niski z tego co ja wiem dobrze by było zeby był koło 16...
    niski poziom progesteronu po owu może świadczyć iż nawet jeśli dojdzie do zapłodnienia będzie problem z zagnieżdzeniem a potem z rowojem ciąży...
    dobrze by było zeby lekarz przepisał Ci luteinę lub dupka żeby dopomóc Twojemu progesteronowi...
    dlaczego to takie ważne już piszę ja w cyklu w którym zaszłam miałam progesteron 18 a po niecałym tygodniu spadł do 11... progesteron robiłam sobie sama dopiero jak zmieniłam lekarza On mnie uświadomił ze progesteron w ciaży jest bardzo ważny i ze u mnie jak na dłoni widać ze powinnam leki brać i stąd najprawdopodobniej moja ciaża nie rozwijała się prawidłowo bo leki były podane za późno i moja dzidzia nie miała szans rozwinąć się prawidłowo...
    więc na pewno uczul lekarza na ten wynik...
    pamiętaj nie daj się zbyć ze tak czasami jest i tego typu gadkami ja się już nauczyłam walczyć bo jak nie będziemy walczyć znowu Nas spotka nieszczęście...
    trzymam kciuki zebyś trafiła na mądrego lekarza...
    ja jutro się umówiłam do Lux Medu w Krakowie do lekarki której kompletnie nie znam ale ze był do niej tylko wolny termin najbliższy więc idę ale ja idę bo u mnie mimo poronienie 29 czerwca nadal mam plamienia lub lekkie różowe krwawienia i inne przypadłości więc potrzebuje zeby mnie przebadano i skierowania na badania przepisali...

    17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • madeline Znajoma
    Postów: 24 2

    Wysłany: 8 lipca 2013, 18:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy branie witamin np. androvit przed badaniem nasienia może być przeszkodą w jego wykonaniu ? Czy lepiej poczekać z braniem witamin do odebrania wyników ?

  • lusia22 Autorytet
    Postów: 763 328

    Wysłany: 8 lipca 2013, 21:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra bardzo ci dziękuje za pomoc i życzę wam dużo szczęścia i nadal będę trzymać za was kciuki aby wam się znowu udało. Też bardzo czekam na tą swoją fasolkę, mam nadzieje że kiedyś wreszcie zostaniemy szczęśliwymi mamusiami, musimy w to wierzyć.

    Fedra lubi tę wiadomość

    Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

    km5stv737gu3576a.png
  • Fedra Autorytet
    Postów: 9361 19564

    Wysłany: 9 lipca 2013, 11:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    madeline wrote:
    Czy branie witamin np. androvit przed badaniem nasienia może być przeszkodą w jego wykonaniu ? Czy lepiej poczekać z braniem witamin do odebrania wyników ?

    nie witaminy nie mają wpływu na wynik nasienia jeśli by się długo brało witaminy to jedynie mogło by poprawić wyniki a o to właśnie chodzi ;)

    madeline lubi tę wiadomość

    17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Fedra Autorytet
    Postów: 9361 19564

    Wysłany: 9 lipca 2013, 11:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lusia22 wrote:
    Fedra bardzo ci dziękuje za pomoc i życzę wam dużo szczęścia i nadal będę trzymać za was kciuki aby wam się znowu udało. Też bardzo czekam na tą swoją fasolkę, mam nadzieje że kiedyś wreszcie zostaniemy szczęśliwymi mamusiami, musimy w to wierzyć.

    dziękuje Kochana życze Nam tego byśmy były szczęśliwe :*

    lusia22 lubi tę wiadomość

    17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • zozol Autorytet
    Postów: 1380 1236

    Wysłany: 12 lipca 2013, 19:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, Gosia81
    mi się rzuciło w oczy znaczny spadek ilości plemników w 2008 r. 27 mln a w 2009 już tylko 10,5 mln. Wg norm mi znanych powinno być ich co najmniej 15 mln. Ogromna różnica w ilości w przeciągu jednego roku! Może jednak wyniki męża były powodem skierowania Was na in vitro. Może jednak warto wysłać męża ponownie na badanie. No i na pewno witaminki nie zaszkodzą :)


    1. Z kwietnia 2008:
    Czas upłynnienia: 30
    Barwa ejakulatu: prawidłowa
    Lepkość ejakulatu: prawidłowa
    Objętość ejakulatu: 4.0 [ml]
    Liczba plemników: 27 [mln/ml]
    Liczba plemn. o ruchl. A,B: 70 [%]
    Liczba plemn. o ruchl. C: 10 [%]
    Liczba plemników nieruchomych: 20 [%]

    Aglomeracje: nieliczne małe
    leukocyty: poj.

    Spermiogram
    Plemniki prawidłowe: 80%
    Dgn semin.: Normospermia

    2. Z czerwca 2009
    Czas upłynnienia: 30
    Barwa ejakulatu: prawidłowa
    Lepkość ejakulatu: prawidłowa
    Objętość ejakulatu: 3.2 [ml]
    Liczba plemników: 10,5 [mln/ml]
    Liczba plemn. o ruchl. A,B: 70 [%]
    Liczba plemn. o ruchl. C: 10 [%]
    Liczba plemników nieruchomych: 20 [%]
    Leukocyty: pola luźno usiane

    Spermiogram
    Plemniki prawidłowe: 60%
    Dgn semin.: Oligozoospermia II stopnia. W badanym ejakulacie obecne liczne komórki nablonka płaskiego i bardzo liczne leukocyty.


    To tyle. Są na kartkach inne pozycje, ale jeśli nie podano wartości przy nich to nie przepisałam - choć może to istotne? Czy takie badanie jest miarodajne - w sensie wystarczą te parametry?
    Nie wiem dokładnie czy coś się w tym lab. zmieniło pprezez te 4 lata.
    Dodam, że po tych wynikach męża z czerwca 2009 i mojej nieudanej stymulacji CLOstilbegytem, lekarz skierował nas na in vitro. Zanim podjęliśmy decycję czy przystąpić do niego - zaszłam w ciążę bez wspomagania. Teraz od trzech lat staramy się o dziecko. Mąż w tym roku skończy 37 lat, niestety pali i ma lekką nadwagę. Aż się boję wysłac go na te badania...[/QUOTE]

    Andzia33 lubi tę wiadomość

    qm4p206.png

    Nasz największy skarb
    https://www.maluchy.pl/li-68536.png


  • Fedra Autorytet
    Postów: 9361 19564

    Wysłany: 13 lipca 2013, 10:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja bym się akurat tym parametrem nie przejmowała bo na wyniki w danej chwili ma wpływ tak naprawde wszystko...
    żeby wynik był miarodajny należy badanie zrobić min 3 razy w odstepie miesiąca wtedy się porównuje tak naprawdę wyniki...
    ja bym raczej się skupiła na tym że jeśli znowu wyjdą leukocyty z wyniku nalezy udac się do urologa i wykluczyc infekcję czy też stan zapalny czy też zrobić posiew nasienia by wykluczyć inne bakterie które mają ogromny wpływ na wyniki...

    Andzia33 lubi tę wiadomość

    17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • gosia81 Autorytet
    Postów: 655 785

    Wysłany: 13 lipca 2013, 10:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, postanowiłam się nie stresować starymi wynikami. W końcu liczy się bardziej stan aktualny. Mąż umówił się na 16 lipca na badanie. Wyniki będą w poniedziałek 22 lipca (jak wszystko dobrze pójdzie). Już miał jedno podejście w tym tyg, ale utknął w korku i nie zdążył dojechać ;( Może to i lepiej, że tak wyszło, bo to już był 6 dzień abstynencji, a podobno najlepiej max. 5 dni?

    Fedra, zozol lubią tę wiadomość

    f2wl3e5epdkwr2t5.png
    5b09anliajytu9pv.png
  • Fedra Autorytet
    Postów: 9361 19564

    Wysłany: 13 lipca 2013, 11:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia81 wrote:
    Witajcie, postanowiłam się nie stresować starymi wynikami. W końcu liczy się bardziej stan aktualny. Mąż umówił się na 16 lipca na badanie. Wyniki będą w poniedziałek 22 lipca (jak wszystko dobrze pójdzie). Już miał jedno podejście w tym tyg, ale utknął w korku i nie zdążył dojechać ;( Może to i lepiej, że tak wyszło, bo to już był 6 dzień abstynencji, a podobno najlepiej max. 5 dni?

    mój eksperymentował i miał abstynencję od 1 do 7 dni najlepsze wyniki wychodziły po 3 dniach abstynencji ;)
    ale 5 też jest ok ;)
    trzymam kciuki za dobre wyniki :D

    gosia81 lubi tę wiadomość

    17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 lipca 2013, 17:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, co sądzicie o tych wynikach? Są ok, czy niekoniecznie?

    Ilość dni abstynencji: 3
    Upłynnie 20 min
    Objętość 3 ml
    Lepkość 0 cm
    pH 7,8
    Koncentracja 70 mln/ml
    Ruch postępowy 38%
    Ruch całkowity 60%
    Brak ruchu 40%
    Całkowita liczba pl. w ejakulacie 210 mln
    WBC 0 mln/ml
    Żywe plemniki 88%
    Aglutynacja 0
    Komórki okrągłe 1 mln/ml

    Morfologia:
    Plemniki prawidłowe 5%
    Wady główki 78%
    Wady wstawki 30%
    Wady witki 10%
    Plemniki niedojrzałe 5%

  • Fedra Autorytet
    Postów: 9361 19564

    Wysłany: 15 lipca 2013, 20:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    liloe wrote:
    Dziewczyny, co sądzicie o tych wynikach? Są ok, czy niekoniecznie?

    Ilość dni abstynencji: 3
    Upłynnie 20 min
    Objętość 3 ml
    Lepkość 0 cm
    pH 7,8
    Koncentracja 70 mln/ml
    Ruch postępowy 38%
    Ruch całkowity 60%
    Brak ruchu 40%
    Całkowita liczba pl. w ejakulacie 210 mln
    WBC 0 mln/ml
    Żywe plemniki 88%
    Aglutynacja 0
    Komórki okrągłe 1 mln/ml

    Morfologia:
    Plemniki prawidłowe 5%
    Wady główki 78%
    Wady wstawki 30%
    Wady witki 10%
    Plemniki niedojrzałe 5%

    wyniki nie są najgorsze na pewno trzeba popracować nad ruchem postepowym niski procent może świadczyć o tym ze większość zamiast pędzić do przodu jedynie kręci się w okół własnej osi...
    objętościowo i koncentracyjnie wynik bardzo pozytywny tak jak i żywotność to bardzo ważne...
    jeśli chodzi o morfologię no cóż nie jest to szczyt marzeń ale biorąc ile ogólnie jest plemników ten procent nie wydaje się zły...
    na pewno trzeba sprawdzić dlaczego morfologia jest taka a nie inna...
    dobrze zrobić posiew nasienia wtedy można wykluczyć bakterie które uszkadzaja plemniki...
    no i na pewno powinien przyjmowac witaminy o których było tu wielokrotnie już mówione...
    czy to było pierwsze badanie? warto je powtórzyć za około 4 tyg...
    na wyniki moga też mieć wpływ przeziębienia, stany podgorączkowe, alkohol i przyjmowane leki (w tym antybiotyki)...
    oceniajac wyniki należy wziaść wszystkie czynniki pod uwagę...
    jesli masz jakieś pytania pytaj jeśli będę umiała to pomogę :)
    powodzenia

    17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • madeline Znajoma
    Postów: 24 2

    Wysłany: 15 lipca 2013, 21:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy ginekolog poradzi coś, przepisze jakiś lek na problemy z nasieniem ? Czy koniecznie trzeba iść do androloga ?

  • Fedra Autorytet
    Postów: 9361 19564

    Wysłany: 16 lipca 2013, 13:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    madeline wrote:
    Dziewczyny, czy ginekolog poradzi coś, przepisze jakiś lek na problemy z nasieniem ? Czy koniecznie trzeba iść do androloga ?

    to zależy od lekarza niektórzy mają łączone specjalizacje czyli ginekolo-androlog...
    i zalezy czy zajmuje się na codzień sprawami z natury tych problemowych...
    ale na pewno będzie kazał lekarz brać witaminy i tu polecam salfazin lub androvit mój brał dodatkowo wit C w dawce 1000 mg i wit E w dawce 500mg...
    w uzasadnionych przypadkach lekarz przepisuje antybiotyki ale to w tedy kiedy potwierdzi stan zapalny czy też w posiewie z nasienia wyjdą bakterie...
    a zamiast do androloga lepiej iść do urologa tam zrobić od razu usg jader i badanie prostaty :)

    Andzia33, madeline lubią tę wiadomość

    17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
‹‹ 11 12 13 14 15 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego