Hej Wam

pierwszy raz udzielam się na tym wątku i będę wdzięczna za poradę i Wasze doświadczenia. Mąż ma żylaki powrózka nasiennego i pierwszy raz badania nasienia zrobił w sierpniu w Gamecie. Wyniki morfologii nie wyszły najgorsze ale DFI na poziomie praktycznie 40%. Mieliśmy dwie skrajne opinie co do zabiegu na żylaki więc się wstrzymaliśmy z tym w czasie. Natomiast wprowadziliśmy dietę przeciwzapalną, całą szafkę suppli, sport, zimne prysznice i odstawienie alkoholu. Miałam też ureaplasme parvum i oboje braliśmy antybiotyk, ale mąż nie robił później wymazu. Po 2,5 miesiąca powtórzył badanie nasienia ale tym razem w INVICTA bo słyszeliśmy że tam DFI jest badane metodą TUNEL i ona jest dokładniejsza. Także osobiście spodziewałam się, że ten wynik może wyjść nawet gorszy od poprzedniego. No i wczoraj szok bo ok ruchliwość wzrosła z 30% na 40% i super, ale DFI zmieniło się aż z 39,9% na 16% co pierwszej chwili wzbudziło ogromną radość, ale też wątpliwości czy jednak te wyniki nie są jakieś przekłamane. Wiem, że wiele dziewczyn pisze że te wyniki na początku często nawet się pogarszają a u nas aż taki wzrost i to jeszcze z tym DFI gdzie żylaki są 3stopnia. Czy ktoś ma porównanie do robienia badań w INVICTA i w innej klinice? Czy nastąpiła jakaś podejrzana zależność?
Rozważamy kolejne badanie ale wolelibyśmy odczekać kolejne 2/3 miesiące