X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Badanie nasienia
Odpowiedz

Badanie nasienia

Oceń ten wątek:
  • Kejjt Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 05:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Wam :) pierwszy raz udzielam się na tym wątku i będę wdzięczna za poradę i Wasze doświadczenia. Mąż ma żylaki powrózka nasiennego i pierwszy raz badania nasienia zrobił w sierpniu w Gamecie. Wyniki morfologii nie wyszły najgorsze ale DFI na poziomie praktycznie 40%. Mieliśmy dwie skrajne opinie co do zabiegu na żylaki więc się wstrzymaliśmy z tym w czasie. Natomiast wprowadziliśmy dietę przeciwzapalną, całą szafkę suppli, sport, zimne prysznice i odstawienie alkoholu. Miałam też ureaplasme parvum i oboje braliśmy antybiotyk, ale mąż nie robił później wymazu. Po 2,5 miesiąca powtórzył badanie nasienia ale tym razem w INVICTA bo słyszeliśmy że tam DFI jest badane metodą TUNEL i ona jest dokładniejsza. Także osobiście spodziewałam się, że ten wynik może wyjść nawet gorszy od poprzedniego. No i wczoraj szok bo ok ruchliwość wzrosła z 30% na 40% i super, ale DFI zmieniło się aż z 39,9% na 16% co pierwszej chwili wzbudziło ogromną radość, ale też wątpliwości czy jednak te wyniki nie są jakieś przekłamane. Wiem, że wiele dziewczyn pisze że te wyniki na początku często nawet się pogarszają a u nas aż taki wzrost i to jeszcze z tym DFI gdzie żylaki są 3stopnia. Czy ktoś ma porównanie do robienia badań w INVICTA i w innej klinice? Czy nastąpiła jakaś podejrzana zależność?
    Rozważamy kolejne badanie ale wolelibyśmy odczekać kolejne 2/3 miesiące

⏳01.2025 👩🏽‍💻32 👨🏽‍💻33
    * cykle i owulacje regularne ☑️
    * drożność jajowodów (lewy poskręcany) ☑️
    * DFI 40% ✖️
    * żylaki powrózka ✖️

🔜 inseminacja?
    🔜 wizyta u lek. niepłodności, androlog&ginekolog (ocena szans z obecnym DFI)
‹‹ 366 367 368 369 370
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ