Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas też początkowo było pogorszenie jakości nasienia mimo wprowadzenia suplementów, dopiero trzecie badanie po niemal roku wykazało poprawę.
Nie tylko witaminy i makroelementy mają na to wpływ, jest masa czynników, stres, infekcje robią swoje.
Nie poddawajcie się -
Nina27 wrote:U nas były podobne wyniki może z trochę lepszym ruchem. Rok zajęło nam ich poprawienie. Z czego koncentracja potrafiła skakać z 9mln na najgorszą 2,88 mln.
W końcu po roku przyjmowania suplementów, diety, ruchu udało się wejść do normy z wynikami dot. koncentracji ilosci i ruchu. Dlaej wyleczymy ze słaba morfologia bo tez nam skacze 2/3%
Hej 🙂 i jakie udaje się osiągnąć wyniki?Starania od 11.2023
👩🏼 jeden niedrożny jajowód
Amh 1.9
🧔🏻♂️5.2024 operacja żpn
Przed operacją
Koncentracja 2mln/ml
Całkowita ilość 4,7 mln
Po 7 msc od operacji
Koncentracja 5,2 mln
Całkowita ilość 13 mln
Po 11 msc od operacji
Koncentracja 4,4 mln
Całkowita ilość 14,3 mln -
Nina27 wrote:Przy takiej koncentracji myślę że to 1% morfologii nie jest złym wynikiem
Głowa do góry u nas musieliśmy rok się suplementowac, żeby wyniki poszły do góry. Także czasem trzeba czasu.
Sprawdźcie jeszcze DFI i HBA bo to również bardzo ważne badania.
Cześć wszystkim,jak najbardziej się zgadzam z Nina27, wracam również z kwestia poprawy wyników, u nas po 3 miesiącach i po suplementacji...ogólnie pierwsze wyniki były dobre poza morfologia -0 % i słabszym ruchem i postępowym i ogólnie a+b+c. I! Po 3 miesiącach Pregna start on ( a więc nie jakiegos drogiego suplementu) dużo parametrów wzrosło jeszcze ponad normę (koncentracja 92, gdzie poprzednio 72, a wymagane minimum 16, ale też liczba plemników wzrosla itd.) i uzyskaliśmy poprawę ruchu o jakieś 10%, więc uważam że dużo i ruch jest w normie, sporo wyżej dolnej granicy. Morfologia 0% nadal. Mąż stara się zdrowo odżywiać, ma jednak żylaki 3 st. i czeka na operację. Czy ktoś z Was ma wiedzę lub doświadczenie, czy w tym przypadku skoro tylko morfologia do poprawy, to operacja żylaków daje sporą szansę na jej zmianę? Gdzieś tu jedna z Was miała u swojej drugiej połowy taką sytuację i się ona poprawiła, może ktoś jeszcze...ktoś ma wiedzę na ten temat? Każda informacja jest dla mnie cenna 🙂 -
Cześć dziewczyny. Mogłabym was prosić o interpretacje? Oczywiście już mamy załatwione wszelkie wizyty u androloga oraz endokrynologa (mąż ma niski testosteron). Chciałabym poprostu się bardziej przygotowac:
Ocena makroskopowa
Objętość: 3,00 ml (≥1,4 ml)
pH: 7.9 (>7,2)
Czas upłynnienia: 25 min (≤60 min)
Lepkość: prawidłowa
Kolor: mleczny
Ciałka żelatynowe: brak
Ocena mikroskopowa
Leukocyty: 0,3 mln/ml (<5 mln/ml)
Komórki okrągłe: 1,0 mln/ml (<1 mln/ml) Agregacje: brak
Aglutynacje: brak
Koncentracja plemników
Koncentracja: 222,87 mln/ml (≥16 mln/ml) Całkowita liczba plemników w ejakulacie: 668,61 mln (≥39 mln)
Żywotność plemników (test eozyna-nigrozyna)
Odsetek żywych plemników: 77% (≥54%)
Ruchliwość plemników
Ruch szybki postępowy (a): 43%
Ruch wolny postępowy (b):
19% Ruch niepostępowy (c):
8% Nieruchome (d):
30% Ruch postępowy (a+b): 62% (≥30%)
Ruch całkowity (a+b+c): 70% (≥42%)
Całkowita liczba ruchomych plemników (a+b+c): 468,16 mln
Całkowita liczba plemników o ruchu postępowym (a+b): 417,37 mln
Morfologia plemników
Plemniki prawidłowe: 0% (≥4%)
Plemniki nieprawidłowe: 100% (<96%)
Wady główki: 100%
Wady wstawki: 29%
Wady witki: 37%
Krople cytoplazmatyczne: 0%
Indeks teratozoospermii (TZI): 1,66 (<2,09)
Morfologia plemników – dane szczegółowe (%):
Główka Prawidłowa: 66
Mikro: 0
Makro: 0 Okrągłe: 0 Wąskie: 0 Gruszkowate: 13 Amorficzne: 54
Akrosom Prawidłowa: 63 Nieprawidłowy kształt: 22 Nieregularna: 13
Wstawka Prawidłowa: 71 Nieprawidłowe miejsce zaczepu: 46 Nieprawidłowy kąt zaczepu: 14 Zrolowana: 20
Witka Prawidłowy rozmiar: 37 Nieprawidłowy: 10 Złamana: 1
Uwagi Znaczny odsetek plemników o krótkich witkach (37%). -
Cześć! Mam pytanie - tutaj wiele z Was ma ogromną wiedzę, a ja już sama nie wiem, co robić.
Mąż ma obniżone wyniki nasienia (praktycznie każdy parametr) dodatkowo sporo podwyższoną fragmentację (40%). Lekarze uznali, że tylko in vitro wchodzi w grę.
Od października mąż mocno się suplementował, dbał o temperaturę, dietę, ruch, a w marcu powtórzył badanie i jeśli chodzi o ilość, to jest poprawa na plus, natomiast ruchliwość spadła na łeb na szyję, z 13 do 1,4% ruchu a+b, pogorszyła się też morfologia z 2 na 1%. Porównanie wyników w stopce. Przez ten czas mąż stosował Fertilman Plus, olej z czarnuszki, orzechy brazylijskie, NAC, witaminy B, C, D, E.
1. Czy wiecie może czym można podbić ruch plemników, czy to w ogóle możliwe? Do suplementacji dorzuciłam astaksantyne, resveratrol, buzdyganek, foliany, koenzym Q10. Boję się, że przeginam…
2. Czy ktoś stosował Prosperm? To suplement ziołowy, nie mogę za bardzo znaleźć opinii, ale wiem, że niektórzy lekarze to stosowali.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc 🙏Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia, 16:11
💃 '95 🕺'91
starania od 04.2024
Ona:
PCOS ❌ stymulacja Lametta
histeroskopia - wycięty polip, nie wykazano stanu zapalnego ✅
jajowody drożne ✅
MUCHa - czysto ✅
On: wrzesień ➡️ marzec
koncentracja 7,76 mln/ml ➡️ 12,59 mln/ml
Całkowita liczba 27,94 mln ➡️ 41,55 mln
Ruch postępowy (A+B ) 13% / 3,64 mln ➡️ 1,4% / 0,58 mln ❌
Plemniki żywe 55% / 15,36 mln ➡️ 66% / 27,42 mln
Morfologia 2% ➡️ 1% ❌
Fragmentacja DNA (DFI) 40% ➡️ 34% ❌
hormony w normie ✅
Powtórka posiewu czysta ✅ -
Pustynia wrote:Cześć! Mam pytanie - tutaj wiele z Was ma ogromną wiedzę, a ja już sama nie wiem, co robić.
Mąż ma obniżone wyniki nasienia (praktycznie każdy parametr) dodatkowo sporo podwyższoną fragmentację (40%). Lekarze uznali, że tylko in vitro wchodzi w grę.
Od października mąż mocno się suplementował, dbał o temperaturę, dietę, ruch, a w marcu powtórzył badanie i jeśli chodzi o ilość, to jest poprawa na plus, natomiast ruchliwość spadła na łeb na szyję, z 13 do 1,4% ruchu a+b, pogorszyła się też morfologia z 2 na 1%. Porównanie wyników w stopce. Przez ten czas mąż stosował Fertilman Plus, olej z czarnuszki, orzechy brazylijskie, NAC, witaminy B, C, D, E.
1. Czy wiecie może czym można podbić ruch plemników, czy to w ogóle możliwe? Do suplementacji dorzuciłam astaksantyne, resveratrol, buzdyganek, foliany, koenzym Q10. Boję się, że przeginam…
2. Czy ktoś stosował Prosperm? To suplement ziołowy, nie mogę za bardzo znaleźć opinii, ale wiem, że niektórzy lekarze to stosowali.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc 🙏Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia, 09:34
🙍🏾♀️28 🧔🏽♂️34
starania od 2022
ja: niedoczynność tarczycy TSH 2,0, AMH 3,6, kariotyp ✔️
06.2024 hsg - jajowody drożne ✔️
on: morfologia 2022 - 4%, 2024- 0%
SCDA - 28%, HbA - 92%, kariotyp ✔️
2025 - suplementacja, wg protokołu Ben Tells’a, test MAR - prawidłowy ✔️ 04.2025 - zmiana suplementacji
10.2024-02.2025 - stymulacja letrozolem bez efektów
04.2025 - I IVF, ICSI - nie wykonano planowanego FertileChip’a, pobrano 9, zapłodniono 6, 3 dobra - 6 zarodków, 6 doba - zatrzymane ze względu na klasy 4cc, 2x 3cc, 4dd -> 0 ❄️
??? -
magnife wrote:Mój mąż od początku stycznia suplementował naprawdę spore ilości witamin etc. Zasugerowaliśmy się tym, że mój szwagier po protokole Ben Tells’a odbił się od 0 do 4%, czego efektem była ciąża z ivf za pierwszym razem. U nas niestety, pierwsza punkcja, na początku kwietnia, bez efektu. Czynnik męski przyczynił się, że przez słabą klasę zarodków nie mamy nic. Fragmentacja SCD 28%, ale HBA jest mega dobre 92%. Teraz uderzamy w badania immunologii. Lekarz też często zaznacza, że mąż ma wysoką koncentrację plemników 60-70 mln/ml, co jest na plus, ale pozostałe parametry są słabe, co wskazuje, że coś blokuje pomimo suplementacji, sportu, braku używek, diety, która od zawsze jest dobra 🫣 Czy bakterie są u Was wykluczone? Rok temu zmagaliśmy się z Ureaplasmą, mogło być to przyczyną spadku. Tak samo mogło to wpłynąć na immunologię
-
Kate9088 wrote:A Mąż był badany pod kątem żylaków powrózka?🙍🏾♀️28 🧔🏽♂️34
starania od 2022
ja: niedoczynność tarczycy TSH 2,0, AMH 3,6, kariotyp ✔️
06.2024 hsg - jajowody drożne ✔️
on: morfologia 2022 - 4%, 2024- 0%
SCDA - 28%, HbA - 92%, kariotyp ✔️
2025 - suplementacja, wg protokołu Ben Tells’a, test MAR - prawidłowy ✔️ 04.2025 - zmiana suplementacji
10.2024-02.2025 - stymulacja letrozolem bez efektów
04.2025 - I IVF, ICSI - nie wykonano planowanego FertileChip’a, pobrano 9, zapłodniono 6, 3 dobra - 6 zarodków, 6 doba - zatrzymane ze względu na klasy 4cc, 2x 3cc, 4dd -> 0 ❄️
??? -
Pustynia wrote:Cześć! Mam pytanie - tutaj wiele z Was ma ogromną wiedzę, a ja już sama nie wiem, co robić.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc 🙏
Mamy praktycznie identyczną sytuację z mężem. Rok temu we wrześniu mąż robił badania nasienia - ruch a + b + c = 22%, morfologia 3%. Od października zaczął się suplementować po wizycie u urologa-androloga: Prosperm i Profentil a do tego włączyłam mężowi Wit.D 2000 j. W kwietniu mąż robił kolejne badania już rozszerzone o HBA,ROS,MAR itp., z czego ruch a + b + c to teraz całe 3%a morfologia spadła do 0%. Nie mamy pojęcia co się zadziało… jedynie co to też mu się ilość ładnie zwiększyła, bo wcześniej koncentracja była też obniżona. Żylaki mąż ma wykluczone. Wizyta u lekarza dopiero w czerwcu. Nie wiem czy to możliwe że mu te suple zaszkodziły?
Nie był chory na 3 mies.przed badaniem… Nie wiem czy dalej ładować w męża te tabsy? Czy dać sobie spokój… Myślałam, że skończy te opakowanie które ma a potem przerwa. Może Pregna On?
Wiem dziewczyny że każdej z Nas nie jest łatwo ale jakoś mnie podłamało mega po tych wynikachtym bardziej że wszyscy wokół mnie albo w ciąży albo niedawno urodził się im bobas. Bardzo się boję że Nam się nigdy nie uda. Po tych pierwszych wynikach obniżonych z września zeszłego roku stwierdziłyśmy z mężem że damy sobie jeszcze czas na naturalne próby do końca 2025 r.ale teraz po tych wynikach się boje że i z in vitro będzie problem przy morfologii 0%… Jest możliwe wtedy w ogóle in vitro?
-
Lena93 wrote:Mamy praktycznie identyczną sytuację z mężem. Rok temu we wrześniu mąż robił badania nasienia - ruch a + b + c = 22%, morfologia 3%. Od października zaczął się suplementować po wizycie u urologa-androloga: Prosperm i Profentil a do tego włączyłam mężowi Wit.D 2000 j. W kwietniu mąż robił kolejne badania już rozszerzone o HBA,ROS,MAR itp., z czego ruch a + b + c to teraz całe 3%
a morfologia spadła do 0%. Nie mamy pojęcia co się zadziało… jedynie co to też mu się ilość ładnie zwiększyła, bo wcześniej koncentracja była też obniżona. Żylaki mąż ma wykluczone. Wizyta u lekarza dopiero w czerwcu. Nie wiem czy to możliwe że mu te suple zaszkodziły?
Nie był chory na 3 mies.przed badaniem… Nie wiem czy dalej ładować w męża te tabsy? Czy dać sobie spokój… Myślałam, że skończy te opakowanie które ma a potem przerwa. Może Pregna On?
Wiem dziewczyny że każdej z Nas nie jest łatwo ale jakoś mnie podłamało mega po tych wynikachtym bardziej że wszyscy wokół mnie albo w ciąży albo niedawno urodził się im bobas. Bardzo się boję że Nam się nigdy nie uda. Po tych pierwszych wynikach obniżonych z września zeszłego roku stwierdziłyśmy z mężem że damy sobie jeszcze czas na naturalne próby do końca 2025 r.ale teraz po tych wynikach się boje że i z in vitro będzie problem przy morfologii 0%… Jest możliwe wtedy w ogóle in vitro?
Hej, wydaje mi się, że morfologie badają tylko z części nasienia, dlatego przy in vitro jest szansa, że znajdą tego jednego “ładnego” plemnika. Poza tym podobno plemniki o nieprawidłowej budowie też mogą mieć zdrowe DNA i być zdolne do zapłodnienia.
Właśnie najgorsze jest to, że u nas wymazy, USG, hormony - wszystko jest w porządku. Jest jeden malutki żylak 1 st, androlog powiedział że to zupełnie bez znaczenia. Mamy też problem z rozmiarem jąder, które są pomniejszone - ale rozumiem, że to może się odbić na ilości itd ale na ruchu i całej reszcie? Rozumiem Twoje przybicie, ja też jestem bardzo skołowana i tak naprawdę nie mam pomysłu. Czasem myślę żeby tym wszystkim “jebnac” i niech się dzieje co chce😂Lena93 lubi tę wiadomość
💃 '95 🕺'91
starania od 04.2024
Ona:
PCOS ❌ stymulacja Lametta
histeroskopia - wycięty polip, nie wykazano stanu zapalnego ✅
jajowody drożne ✅
MUCHa - czysto ✅
On: wrzesień ➡️ marzec
koncentracja 7,76 mln/ml ➡️ 12,59 mln/ml
Całkowita liczba 27,94 mln ➡️ 41,55 mln
Ruch postępowy (A+B ) 13% / 3,64 mln ➡️ 1,4% / 0,58 mln ❌
Plemniki żywe 55% / 15,36 mln ➡️ 66% / 27,42 mln
Morfologia 2% ➡️ 1% ❌
Fragmentacja DNA (DFI) 40% ➡️ 34% ❌
hormony w normie ✅
Powtórka posiewu czysta ✅ -
Pustynia wrote:Hej, wydaje mi się, że morfologie badają tylko z części nasienia, dlatego przy in vitro jest szansa, że znajdą tego jednego “ładnego” plemnika. Poza tym podobno plemniki o nieprawidłowej budowie też mogą mieć zdrowe DNA i być zdolne do zapłodnienia.
Właśnie najgorsze jest to, że u nas wymazy, USG, hormony - wszystko jest w porządku. Jest jeden malutki żylak 1 st, androlog powiedział że to zupełnie bez znaczenia. Mamy też problem z rozmiarem jąder, które są pomniejszone - ale rozumiem, że to może się odbić na ilości itd ale na ruchu i całej reszcie? Rozumiem Twoje przybicie, ja też jestem bardzo skołowana i tak naprawdę nie mam pomysłu. Czasem myślę żeby tym wszystkim “jebnac” i niech się dzieje co chce😂
Jak to mówią, miej wyjebane a będzie Ci daneLudziom się udaje często wtedy jak totalnie przestają się już spinać, czekają na in vitro i tu nagle szok, ciąża naturalna. Po tych wynikach też sobie pomyślałam że to pieprzę, widocznie Nam pisane in vitro o z naturalnych starań będą nici ale wtedy z tyłu głowy miałam że może wtedy naturalnie zaskoczy, czyli niby luz ale już plan w głowie ułożony xD 🫣😅
-