Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny dostałam właśnie wyniki badań męża przetłumaczyłam na polski że względu że mieszkam w Niemczech pomóżcie w interpretacji
Data pobrania: 27.11.2024
Wskazania: Program wstępny, diagnostyka
Sposób pobrania: Ejakulacja ortogradalna
Miejsce pobrania: W gabinecie
Okres abstynencji: 4 dni
Poniżej znajduje się tłumaczenie dokumentu na język polski:
Sposób pobrania: Ejakulacja ortogradalna
Miejsce pobrania: W gabinecie
Okres abstynencji: 4 dni
Parametry natywne:
Objętość: 4 ml
Koncentracja: 61,5 mln/ml
Czas upłynnienia: 19 minut
Lepkość: Zwiększona
Barwa: Normalna
pH: 7,9
---
Po przygotowaniu:
Metoda przygotowania: Gradient gęstości
Objętość: 0,5 ml
Koncentracja: 79 mln/ml
Ruchliwość:
Progresywna: 35% (po przygotowaniu: 42%)
Nieprogresywna: 13,5% (po przygotowaniu: 17%)
Nieruchoma: 51,5% (po przygotowaniu: 41%)
Morfologia:
Prawidłowe formy: 5%
---
Uwagi:
Wynik: Normozoospermia; Wiskopatia
-
Valie05 wrote:Ile miałeś dni abstynencji seksualnej przed badaniem?
Preparaty multiwitaminowe są dosyć słabe. Zwykle zawierają zbyt małe ilość składników witaminowych / supli, aby wpłynąć realnie na wyniki, czasem również składniki te mają również słabo przyswajalną formę. No i naprawdę nie potrzebuje aż tego wszystkiego co tam jest… nikt praktycznie nie potrzebuje suplementowac miedzi czy chromu, a przesadzenie z Wit. A może wyrządzić więcej szkód niż korzyści.
Polecałabym jednak skomponować sobie suple osobno. Wiem, że jest to mega upierdliwe łykać kilka/kilkanaście tabsow dziennie ale przynosi efekty
Jeśli jesteś zainteresowany taki podejściem chętnie wypisze ci suple i ich dawki. Dodatkowo bezwzględnie rzuć palenie, nawet mała liczba fajek wpływa tragicznie na wyniki. Sok pomidorowy codziennie jest dobra praktyka - zawiera likopen - silny antyoksydant, który pomaga z morfologią.
Byłem u urologa, USG jąder w porządku brak jakichkolwiek anomalii. Zrobiłem też badania hormonów zamieszczam wyniki, ogólnie wszystko w normie. Od miesiąca przyjmuje zalecane suplementy, rzuciłem też papierosy a alkohol ograniczyłem do minimum. Aktywność fizyczna bez zmian, obecnie jestem na lekkim plusie kalorycznym ze względu na siłownię. Czy w tych wynikach jest coś wartego poprawy?
https://ibb.co/pL65kLN
https://ibb.co/Wpdt1G3
Z góry dziękuję. -
Czesc Dzien Dobry! Na poczatek Wesolych Swiat!
Dzisiaj bylem zrobic drugie wyniki z wlasnej czystej ciekawosci, dla sprawdzenia czy cokolwiek sie chociaz poprawia i idzie w dobra strone...
Oto co otrzymalem:
Objetosc: 2,90
pH: 8,4
Lepkosc: Zwiekszona.
Koncentrancja 42,43
Liczba plemnikow w ejakulacie: 123mln
Ruch postepowy 22%
Ruch postepowy 28mln
Ruch calkowity: 38%
Ruch calkowity: 62mln
Zywotnosc: 44%
Zywotnosc: 54mln
Plemniki prawidlowe: 3%
Plemniki prawidlowe: 3,69mln
Szczegolowo:
Ruch postepowy szybki A: 4,24%
Ruch postepowy wolny B: 18,5%
Ruch niepostepowy C: 15,5%
Brak ruchu: 62%
nieprawidlowe glowki 96% (zwiekszona wielkosc glowki 56%)
niepra. wstawki 57%
niepra. witki 34%
INDEKS TZI Teratozoospermii 2,03
Wydaje sie troche lepiej z Morfologia i ruchem postepowym, troche gorzej z lepkoscia, wyzsze pH. i ruchem calkowitym...
Ale co sadzicie? Idzie ku lepszemu?
Minelo dopiero od zmian i supli 1,5 miesiaca (pierwsze badanie na samym poczatku listopada), kolejne planuje zrobic pod koniec lutego. Jem orzechy, wcinam suple, nosze luzniejsze gatki...
Bylem tez u urologa no i jak wyzej stwierdzil w lewym jadrze zylaki, zalecil operacje...
ALE! Na poczatku grudnia naszym oczom z zona okazal sie pozytywny test ciazowy, jednak nic z tego nie ma, ginekolog potwierdzila brak ciazy i zona dostala tez wczesniej teraz okresu. Nie wiem czy to dobry znak czy jakikolwiek zeby to interpretowac i laczyc z moimi wynikami.. ale jakis plemnik mogl sie dostac do jej komorki ale to polaczenie nie przetrwalo...?
Pozdrawiam cieplo! -
Przede wszystkim, żeby wynik badania był wiarygodny, mąż powinien przez 2-3 dni unikać ejakulacji przed oddaniem próbki. Warto też pamiętać, że próbka powinna trafić do laboratorium w ciągu godziny od pobrania, najlepiej przechowywana w temperaturze ciała.
-
Cześć Dziewczyny, czy wiecie może gdzie najlepiej zrobić badanie nasienia w Krakowie i jakie badanie zrobić jeżeli chodzi o pierwszy raz?👱🏻♀️30
🧔🏼♂️30
5 cs o pierwsze 👶🏼
Przerwa w styczniu
Badania z 10/2024:
4dc:
TSH 1.02
FT4 18.2 pmol/l
Prolaktyna 520 mu/l ❌
Estradiol 170.7 pmol/l
FSH 6.47 lU/l
LH 11.80 lU/l ❌
Testosteron wolny 2.10 pg/ml
DHEAS 269 ug/dl
Androstendion 1.71 ng/ml ❌
AMH 3.08
SHBG 42.8 nmol/l
17-OH-Prog 0.910 ng/ml
Witamina D 30.8 ng/ml
Progesteron 7dpo - 8.47 ng/ml -
zorilla94 wrote:Cześć Dziewczyny, czy wiecie może gdzie najlepiej zrobić badanie nasienia w Krakowie i jakie badanie zrobić jeżeli chodzi o pierwszy raz?
Najlepiej będzie w wybranej klinice niepłodności tam na pewno zbadają wszystko dokładnie. Możecie wybrać tą do której po prostu macie najbliżej.
My robiliśmy badania w Artivmed i Macierzyństwie. Ceny są wszędzie zbliżone. Materiał można dowieść do 30 min w odpowiedniej temperaturze lub oddać próbkę na miejscu.
Na pierwszy raz to podstawowy seminogram koszt chyba ok. 180 zł.
Tylko najlepiej wziąć badanie rozszerzone komputerowo wtedy obraz wyników jest dokładniejszy, a koszt od podstawowej wersji różni się chyba ok 50 zł.
Jeśli dysponujecie wolnymi środkami to można również przebadać kompleksowo wszystkie parametry koszt ok 1000-1200 zł.
DFI -chromatyna plemnikowa
HBA
Stres oksydacyjny
MarTest
Natomiast na pierwsze badanie polecałbym wykonać podstawowe i w zależności od wyników decydować czy te bardziej zaawansowane będą potrzebne.
-
Nina27 wrote:Najlepiej będzie w wybranej klinice niepłodności tam na pewno zbadają wszystko dokładnie. Możecie wybrać tą do której po prostu macie najbliżej.
My robiliśmy badania w Artivmed i Macierzyństwie. Ceny są wszędzie zbliżone. Materiał można dowieść do 30 min w odpowiedniej temperaturze lub oddać próbkę na miejscu.
Na pierwszy raz to podstawowy seminogram koszt chyba ok. 180 zł.
Tylko najlepiej wziąć badanie rozszerzone komputerowo wtedy obraz wyników jest dokładniejszy, a koszt od podstawowej wersji różni się chyba ok 50 zł.
Jeśli dysponujecie wolnymi środkami to można również przebadać kompleksowo wszystkie parametry koszt ok 1000-1200 zł.
DFI -chromatyna plemnikowa
HBA
Stres oksydacyjny
MarTest
Natomiast na pierwsze badanie polecałbym wykonać podstawowe i w zależności od wyników decydować czy te bardziej zaawansowane będą potrzebne.
Bardzo dziękuję za pomoc !👱🏻♀️30
🧔🏼♂️30
5 cs o pierwsze 👶🏼
Przerwa w styczniu
Badania z 10/2024:
4dc:
TSH 1.02
FT4 18.2 pmol/l
Prolaktyna 520 mu/l ❌
Estradiol 170.7 pmol/l
FSH 6.47 lU/l
LH 11.80 lU/l ❌