Forum Męskie sprawy Badanie nasienia
Odpowiedz

Badanie nasienia

Oceń ten wątek:
  • Basik122 Autorytet
    Postów: 2557 2013

    Wysłany: 11 grudnia 2014, 14:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a można w jakiś sposób sobie z nią poradzić jakimiś lekami?

    dqpr20mmcbujwt6y.png
    200906101770.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31310

    Wysłany: 11 grudnia 2014, 14:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basik122 wrote:
    a można w jakiś sposób sobie z nią poradzić jakimiś lekami?
    generalnie aglutynacja bardzo czesto pwystepuje w stanach zapalnych .. i przy zylakach dosc czesto

    zapytajcie sie na wizycie czy by nie mogl brac prostamool uno..nam dal lekarz powiedzial ze to jest przy okazji niweluje stany zapalne i poprawia funkcje prostaty :)

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Basik122 Autorytet
    Postów: 2557 2013

    Wysłany: 11 grudnia 2014, 14:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wizytę u gina mam w poniedziałek więc napewno z nim pogadam, mam tylko nadzieje że nie każe nam od razu robić inseminacji bo już mnie tak straszył ostatnio :-(
    Dziękuję ci Aniu za pomoc :-D

    dqpr20mmcbujwt6y.png
    200906101770.png
  • Terraska Przyjaciółka
    Postów: 123 36

    Wysłany: 12 grudnia 2014, 14:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny, moj narzeczony mial robione badania spermy. Wlasnie dostalam wyniki. Jestesmy po przejsciach - ja bylam w ciazy pozamacicznej (usuniety jajowod i operacja na cito), poza tym podwyzszona prolaktyna i TSH. Teraz to badanie... tez chyba nie najlepsze wyniki. Czy ktoras moglaby zerknac i ewentualnie skomentowac moje spostrzezenia ponizej? Z gory dziekuje serdecznie i trzymam kciuki za wszystkie starajace sie. Niech magiczny czas Gwiazdki przyniesie Wam prezent w postaci malenstwa w brzuszku :)

    Analiza spermy:
    - objetosc: 2,5 mL (norma >1,5; wiec jednak nie bylo tutaj tak zle. Widocznie to moje kochanie myslalo, ze powinno bylo zalac kubeczek wszerz i wzdluz ;) )
    - pH: 7,7 (norma >7,2)
    - lepkosc: normalna
    - spermatozoidy: 160,5 mln / mL (norma >15) (chyba dobrze jest :) )
    - komorki okragle ("cellules rondes" w oryginale, nigdzie nie znalazlam polskiego odpowiednika): 11,0 mln / mL (brak podanej normy)
    - leukocyty: 2,0 mln / mL (norma <1 mln) WYNIK ZBYT WYSOKI, LEUKOCYTOSPERMIA
    - ruchliwosc po 30 minutach:
    klasa A 29%
    klasa B 35%
    klasa C 5%
    klasa D 31%
    klasa A+B 64%
    - aglutynaty i agregaty plemnikow (agglutinats spontanes): tak (norma: nie)
    - test zywotnosci: 71% (norma: >58%)
    - MAR test: negatywny
    - formy typowe: 8%
    - formy atypowe: 92%

    Analiza spermy na przezycie ("test de migration survie")
    - ruchliwosc (natychmiastowa - po 3 godz - po 24 godz):
    klasa A: 31% - 28% - 28%
    klasa B: 45% - 50% - 39%
    klasa C: 14% - 4% - 14%
    klasa D: 10% - 18% - 19%
    klasa A+B: 76% - 78% - 67%
    - spermatozoidy przygotowane: 18,2 mln / mL

    Objasnienia klas:
    klasa A - ruch progresywny szybki
    klasa B - ruch progresywny wolny
    klasa C - brak ruchu progresywnego
    klasa D - nieruchome

    Podsumowanie: sperma biologicznie normalna, dobra izolacja po przygotowaniu spermy,leukocytospermia, dobra zywotnosc po 24 godzinach

    Analiza mikrobiologiczna:
    - po koloryzacji GRAM: brak nieprawidlowosci
    - kultury tlenowe: sterylne po 48 godzinach inkubacji
    - kultura mykoplazmy: negatywne



    Na chwile obecna, z tego co zdazylam zauwazyc problemy sa dwa:
    1) wysoka wartosc leukocytow - czytalam, ze moze to miec zwiazek z jakas infekcja. Zadnej infekcji poki co nie wykryto. Moj biedny naczytal sie o leukocytach i kojarzy mu sie to z bialaczka. Przestraszyl sie bardzo, spanikowal ze umrze na bialaczke i moze nie powinnismy miec dzieci... Probowalam sama o tym poczytac i powiedziec mu, ze to pewnie tylko jakas infekcja - moze lekarz mu to lepiej wytlumaczy. Jakie jeszcze badania mozemy zrobic w tej kwestii?
    2) aglutynaty i agregaty obecne sporadycznie - nie wiem, czy to takie istotne skoro pozostale wyniki sa ok. Trzeba o to dopytac lekarza.


    Ania_84 lubi tę wiadomość

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31310

    Wysłany: 12 grudnia 2014, 14:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kochana spokojnie leukocyty w nasieniu to glownie objaw infekcji on moze nawet tego nie odczuwac.. np wystarczy ze bedzie mial zapalenie pecherza :)
    idzcie do urologa.. niech zrobia pposiew nasienia dostanie antybiotykyk i wteyd powtorzycie wyniki :)

    - spermatozoidy to nic innego jak plemniki - czyli macie super ilosc :)

    komorki okragle to moga byc nie dojrzale jesczze plemniki.. badz komorki spermatogenezy :)

    Aglutynacja nie powinna wyustepowac.. to plus leukocyty ewidentnie wskazuja na jakas infekcje

    ruchliwosc macie w niare dobra

    formy typowe: 8% - to pewnie jest morfologia czyli plemniki prawidlowe :) norma tam chyba jest 4% :)

    Terraska lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Terraska Przyjaciółka
    Postów: 123 36

    Wysłany: 12 grudnia 2014, 15:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu, bardzo Ci dziekuje za szybciutka odpowiedz i rozwianie watpliwosci :)
    Z tego, co rozmawialismy dzisiaj - moj S nie odczuwa poki co niczego (brak bolu etc.)
    Troche niepokoi mnie fakt, ze w analizie mikrobiologicznej nic nie wyszlo.
    Moze niepokoi to jednak zle slowo :) Cieszy, ale zastanawia.
    Brak bakterii, dodatkowo nic nie wyszlo na tescie na chlamydia trachomatis, neisseria gonorrhoeae, mycoplasma genitalium - wszystkie negatywne.
    Co to wiec moze byc za infekcja?

    Sprobuje podpytac tego ginekologa o badania w tym kierunku - jesli nic nie wyjdzie, to czym moze byc spowodowany podwyzszony poziom leukocytow i aglutynacja?

    Czy poziom leukocytow 2 przy normie 1 to poziom bardzo podwyzszony, czy odrobine ponad norme?

    Pozdrowienia kochana, i jeszcze raz dziekuje za Twoj post. :)

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31310

    Wysłany: 12 grudnia 2014, 18:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli posiew nasienia jest ok ?? czy wymaz z cewki moczowej byl robiony na te bakterie ??

    a czy ostatnio przed badaniem nie mial temperatury ??

    generalne jelsi nic nie wyszlo to raczej nic nie powinno byc.. choc nie wiem jak jest np z zapaleniem prostaty .. bo sa przypadki z enie wychodza w posiewie zadne bakteri e..

    a dwa mogl np nie domyc rak podczas oddawania nasienia :)
    dlatgeo najlepiej by bylo jakby poszedl do urologa..
    ui zrobiml usg gruczolu krokowego ..
    aglutynacja tez czesto wystepuje przy zylakach powrozka ale macie dosc dobre parametry jak na zylaki .. ale moze to poczatki

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Aneczka131 Koleżanka
    Postów: 94 15

    Wysłany: 14 grudnia 2014, 13:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny
    Bardzo proszę o pomoc Mój mąż zrobił badanie nasienia. Wyniki są nastepujące proszę wyraźcie opinie co z nimi zrobić.
    Ocena makroskopowa
    Cecha
    Odczyn pH 8,0
    Objętość (ml) 3,5
    Lepkość -
    Czas upłynnienia (min) 40

    Ocena mikroskopowa
    Plemniki w 1ml nasienia (mln/ml) 7,6
    Plemniki w całym ejakulacie (mln/ejak). 26.6
    Komórki okrągłe (mln/ml) 0,3
    Leukocyty (POX- dodatnie (mln/ml)

    Ruchliwość plemników (preparat przyżyciowy)
    A ruch postępowy 23
    B ruch niepostępowy 22
    C brak ruchu 55
    Leukocyty 0-1wpw
    Erytrocyty nieobecne
    Żywotność plemników
    Plemniki żywe % 55
    Plemniki martwe % 45

    Morfologia nasienia ( preparat barwiony wg Papanicolaou)
    Kom. Spermatogenezy 0
    Plemniki prawidłowe 3



    Mam opinie dwóch ginekologów jeden twierdzi że oczywiście wyniki mogłyby być lepsze ale nie jest źle. Wiec należy mniej sie stresować i starać sie i tyle. Drugi stwierdził ze wyniki złe ale nie beznadziejne. Jednak żaden z nich nie powiedział mi co zrobić by poprawić wyniki. Zastanawiam sie nad wysłaniem męża z wynikami do urologa lub androloga. Narazie nie chce wizyty w klinikach niepłodności. Poradzcie co robić . Z góry bardzo dziękuje

    Aneczka

    "W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca."
    b9f0d9e2f3606e20eb99569052284c0c.png
    Kalendarz ciąży BellyB
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31310

    Wysłany: 14 grudnia 2014, 14:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochana przychyle sie do wypowiedzi drugiego gina
    Po puerwsze ph 8 plus leukocyty iraz dlugi czas uplynnienia puerwsze ci zrobcie posiew nasienia i z tym idzcue do urologa androloga nie polecam leczenia faceta u gin

    Aneczka131 lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Aneczka131 Koleżanka
    Postów: 94 15

    Wysłany: 14 grudnia 2014, 15:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_84 wrote:
    Hej kochana przychyle sie do wypowiedzi drugiego gina
    Po puerwsze ph 8 plus leukocyty iraz dlugi czas uplynnienia puerwsze ci zrobcie posiew nasienia i z tym idzcue do urologa androloga nie polecam leczenia faceta u gin
    Bardzo dziękuje za szybką odpowiedź. Powiem szczerze ze spodziewałam sie iż należy iść do lekarza tylko teraz muszę namówić męża na kolejna badania i wizytę u specjalisty. Nie ma na co czekać czas ucieka. Dzięki jeszcze raz.

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    Aneczka

    "W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca."
    b9f0d9e2f3606e20eb99569052284c0c.png
    Kalendarz ciąży BellyB
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31310

    Wysłany: 14 grudnia 2014, 18:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka131 wrote:
    Bardzo dziękuje za szybką odpowiedź. Powiem szczerze ze spodziewałam sie iż należy iść do lekarza tylko teraz muszę namówić męża na kolejna badania i wizytę u specjalisty. Nie ma na co czekać czas ucieka. Dzięki jeszcze raz.
    lepiej sprawdzic zapewne urolog zaleci ysg w celu wykluczenia zylaków..

    a jelsi chodzi o posiew niech lepiej zorbi .. jesli wyjdzie jalowy to dobrze :) jelsi nie nie ma nawet sensu robic powtornego badania nasienia.. dopeiro jak sie doleczy a rownolegle i Ty wteyd bys musiala zrobic posiew i jak cos sie przeleczyc :)

    Aneczka131, Terraska lubią tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Aneczka131 Koleżanka
    Postów: 94 15

    Wysłany: 14 grudnia 2014, 18:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_84 wrote:
    lepiej sprawdzic zapewne urolog zaleci ysg w celu wykluczenia zylaków..

    a jelsi chodzi o posiew niech lepiej zorbi .. jesli wyjdzie jalowy to dobrze :) jelsi nie nie ma nawet sensu robic powtornego badania nasienia.. dopeiro jak sie doleczy a rownolegle i Ty wteyd bys musiala zrobic posiew i jak cos sie przeleczyc :)

    Aniu dziekuje za odp musze porozmawiać z mężem ja robiłam posiew przed HSG i wszystko było OK. Widzę ze jesteś dość obeznana w temacie. Ja nie mam śmiałości pisać tutaj o sobie i swoich problemach. Dzis pierwszy raz odważyłam się odezwać. Choć czasem chyba warto sie odezwać Byc moze trafi sie na kogoś z kim mozna podzielić sie swoimi "problemami"

    Pozdrawiam serdecznie

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    Aneczka

    "W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca."
    b9f0d9e2f3606e20eb99569052284c0c.png
    Kalendarz ciąży BellyB
  • Terraska Przyjaciółka
    Postów: 123 36

    Wysłany: 15 grudnia 2014, 10:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania, tylko u nas od razu byly wyniki na kultury bakterii aerobowych, kultury grzybicze, choroby weneryczne... wszystko negatywne. Teoretycznie jest opcja, ze to sa jakies bakterie beztlenowe, wirusy czy pierwotniaki - z tym, ze slyszalam od kolezanki z analityki medycznej, ze te badania sa duzo ciezsze do przeprowadzenia i drogie, wiec pewnie lekarz nam ich nie zleci tylko w ciemno zapisze antybiotyk. Wiadomo, najlatwiej w ten sposob. :( Bede probowac przekonac go do wymazu (i u mnie, i u S), ale nie wiadomo z jakim skutkiem.

    Co do domycia rak (a raczej braku) - mysle, ze w tej sytuacji wyszlyby raczej jakie bakterie, a nikly poziom leukocytow (bo nie byloby jeszcze infekcji). U nas jest dokladnie na odwrot.

    Chory tez nie byl, wiec tymbardziej jest to dla mnie niezrozumiale.

    Pozdrowienia :)

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31310

    Wysłany: 15 grudnia 2014, 11:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Terraska mysle ze spokojnie wazne zeby zbadal go lekarz i dal jakis antybiotyk i wsio sie poprawi :)

    aon niech sie nie martwi zbytnio i przeczyta artykul :)


    http://www.nieplodnosc.pl/artyku-y-i-wywiady/leukocytospermia

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31310

    Wysłany: 15 grudnia 2014, 11:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka131 wrote:
    Aniu dziekuje za odp musze porozmawiać z mężem ja robiłam posiew przed HSG i wszystko było OK. Widzę ze jesteś dość obeznana w temacie. Ja nie mam śmiałości pisać tutaj o sobie i swoich problemach. Dzis pierwszy raz odważyłam się odezwać. Choć czasem chyba warto sie odezwać Byc moze trafi sie na kogoś z kim mozna podzielić sie swoimi "problemami"

    Pozdrawiam serdecznie
    kochana lepiej nie raz wyrzuci cona m siedzi :)

    Aneczka131 lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Terraska Przyjaciółka
    Postów: 123 36

    Wysłany: 15 grudnia 2014, 16:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu, ja wiem, ze mozna antybiotykiem leczyc, ale wolalabym najpierw poznac przyczyne - bo jesli te leukocyty sa spowodowane jakims wirusem, antybiotyk tu nic nie pomoze, a prawdopodobnie nawet zaszkodzi (wytrzebi pozyteczna flore bakteryjna...). Ja mialam robione rozne badania (od bakterii po choroby weneryczne) i posiew moczu na bakterie itp. - nic nie wyszlo nigdy niepokojacego. A od dobrych kilku lat mam zoltawy sluz - wiec myslalam, ze moze to o czyms swiadczyc. Lekarze po zrobieniu mi masy badan stwierdzili, ze taka moja uroda. Teraz badania mojego S... Jesli cos jest, jakas infekcja - to mysle, ze nie jest to zadna z bakterii, ktore uda sie wybic antybiotykiem :( Tylko jak to badziewie wykryc :(

  • dodinka Autorytet
    Postów: 903 949

    Wysłany: 15 grudnia 2014, 18:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej my czekamy na kolejny posiew już po kuracji antybiotykowej szkoda tylko że lekarze w klinikach od razu mówią że nic z tego nie będzie i mowią in vitro :(

    3jvz3e5eovkng9e9.png

    qb3c3e5emn8zmtdy.png
  • fablous Ekspertka
    Postów: 233 109

    Wysłany: 15 grudnia 2014, 21:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dodinka wrote:
    Hej hej my czekamy na kolejny posiew już po kuracji antybiotykowej szkoda tylko że lekarze w klinikach od razu mówią że nic z tego nie będzie i mowią in vitro :(

    Nie ma to jak zdołować człowieka zamiast podbudować nieco :/
    Nie słuchaj takiego gadania, musicie wierzyć, że się uda.

    dodinka lubi tę wiadomość

    3i49p07w0kmpd0v3.png
  • dodinka Autorytet
    Postów: 903 949

    Wysłany: 16 grudnia 2014, 07:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W klinice lekarz nawet bakterii nie chciał leczyć tylko powiedział że jego interesują hormony i żeby mąż je zrobił a przecież bakterie też mają wpływ na nasienie i na początek to może by je wyleczył. Poszliśmy do urologa i dał antybiotyk na 10 dni i w kolejnym posiewie tylko pojedyncze i nieliczne są bakterie i nawet nie do leczenia. Teraz mąż przyjmuje tylko witaminki i w styczniu kolejne badanie nasienia i hormony.

    Fablous nie poddajemy się nie będzie nam się podobało w tej klinice to pojedziemy do innej i tyle :)

    fablous lubi tę wiadomość

    3jvz3e5eovkng9e9.png

    qb3c3e5emn8zmtdy.png
  • alibabbka Znajoma
    Postów: 23 19

    Wysłany: 16 grudnia 2014, 22:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Dziewczyny,
    przedstawię pokrótce moją historią i mam nadzieję na jakieś sugestie z Waszej strony. Staramy się z mężem od ok. 1,5roku o drugie dziecko. Oboje z mężem mamy po 35lat. Pierwsze dziecko poczęte po ok 8m-cach starań, bez wspomagania, poród w 2010r. Po porodzie z powodu pozostawionych resztek łożyska przeszłam zabieg łyżeczkowania.
    W dotychczas przeprowadzonej diagnostyce stwierdzono:
    poziomy hormonów u mnie:
    - w 6dniu cyklu:
    estradiol 35,0pg/ml (norma 21-251), FSH 5,37 mIU/ml (norma 3,03-8,08), LH 4,69 mIU/ml (1,8- 11,78), TSH 2,28uIU/ml
    - w 21dniu cyklu:
    testosteron 0,89nmol/l (norma 0,38-1,97), progesteron 11,58ng/ml (norma 1,2-15,9), prolaktyna 11,54ng/ml (norma 5,18-26,53).
    Ponadto przeprowadzono histeroskopię- uwalniając zrosty w ujściu jajowodu prawego i ujściu szyjki macicy- zabieg w 12.2014. Teraz mam obserwować miesiączkę, czy zmienił się jej charakter- do tej pory dość skąpe i krótkie.
    Natomiast u męża dwukrotnie wykonano badanie nasienia:
    1 wynik z 11.2014:
    ilość 6ml,
    całkowita liczba plemników 6mln,
    ruchliwość 40%, 5% w ruchu prawidłowym, 35% w ruchu oscylacyjnym, 10% martwych,
    aglutynacja (-),
    teratospermia- duże główki, pogrubiałe wstawki,
    HOS 56%;
    wynik z 12.2014 ( wynik z innej pracowni, niepełny): obj. 5,0ml, pH 7,4, viscosity (+), agglutinations (-), dilution 1:0, motility: type a (fast progressive )- 9,4%, type b ( slow progressive)- 5,7%, type c (motility non-progressive)- 11,3, type d (immotile) 73,6%.

    Podpowiedzcie, jakie preparaty wspomagające mogę dawać mężowi? Jakie badania hormonalne mu wykonać? Oczekujemy na wizytę w klinice niepłodności i do tego czasu chciałabym się jakoś przygotować.

‹‹ 128 129 130 131 132 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ