Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
Basik122 wrote:a można w jakiś sposób sobie z nią poradzić jakimiś lekami?
zapytajcie sie na wizycie czy by nie mogl brac prostamool uno..nam dal lekarz powiedzial ze to jest przy okazji niweluje stany zapalne i poprawia funkcje prostaty -
Czesc dziewczyny, moj narzeczony mial robione badania spermy. Wlasnie dostalam wyniki. Jestesmy po przejsciach - ja bylam w ciazy pozamacicznej (usuniety jajowod i operacja na cito), poza tym podwyzszona prolaktyna i TSH. Teraz to badanie... tez chyba nie najlepsze wyniki. Czy ktoras moglaby zerknac i ewentualnie skomentowac moje spostrzezenia ponizej? Z gory dziekuje serdecznie i trzymam kciuki za wszystkie starajace sie. Niech magiczny czas Gwiazdki przyniesie Wam prezent w postaci malenstwa w brzuszku
Analiza spermy:
- objetosc: 2,5 mL (norma >1,5; wiec jednak nie bylo tutaj tak zle. Widocznie to moje kochanie myslalo, ze powinno bylo zalac kubeczek wszerz i wzdluz )
- pH: 7,7 (norma >7,2)
- lepkosc: normalna
- spermatozoidy: 160,5 mln / mL (norma >15) (chyba dobrze jest )
- komorki okragle ("cellules rondes" w oryginale, nigdzie nie znalazlam polskiego odpowiednika): 11,0 mln / mL (brak podanej normy)
- leukocyty: 2,0 mln / mL (norma <1 mln) WYNIK ZBYT WYSOKI, LEUKOCYTOSPERMIA
- ruchliwosc po 30 minutach:
klasa A 29%
klasa B 35%
klasa C 5%
klasa D 31%
klasa A+B 64%
- aglutynaty i agregaty plemnikow (agglutinats spontanes): tak (norma: nie)
- test zywotnosci: 71% (norma: >58%)
- MAR test: negatywny
- formy typowe: 8%
- formy atypowe: 92%
Analiza spermy na przezycie ("test de migration survie")
- ruchliwosc (natychmiastowa - po 3 godz - po 24 godz):
klasa A: 31% - 28% - 28%
klasa B: 45% - 50% - 39%
klasa C: 14% - 4% - 14%
klasa 10% - 18% - 19%
klasa A+B: 76% - 78% - 67%
- spermatozoidy przygotowane: 18,2 mln / mL
Objasnienia klas:
klasa A - ruch progresywny szybki
klasa B - ruch progresywny wolny
klasa C - brak ruchu progresywnego
klasa D - nieruchome
Podsumowanie: sperma biologicznie normalna, dobra izolacja po przygotowaniu spermy,leukocytospermia, dobra zywotnosc po 24 godzinach
Analiza mikrobiologiczna:
- po koloryzacji GRAM: brak nieprawidlowosci
- kultury tlenowe: sterylne po 48 godzinach inkubacji
- kultura mykoplazmy: negatywne
Na chwile obecna, z tego co zdazylam zauwazyc problemy sa dwa:
1) wysoka wartosc leukocytow - czytalam, ze moze to miec zwiazek z jakas infekcja. Zadnej infekcji poki co nie wykryto. Moj biedny naczytal sie o leukocytach i kojarzy mu sie to z bialaczka. Przestraszyl sie bardzo, spanikowal ze umrze na bialaczke i moze nie powinnismy miec dzieci... Probowalam sama o tym poczytac i powiedziec mu, ze to pewnie tylko jakas infekcja - moze lekarz mu to lepiej wytlumaczy. Jakie jeszcze badania mozemy zrobic w tej kwestii?
2) aglutynaty i agregaty obecne sporadycznie - nie wiem, czy to takie istotne skoro pozostale wyniki sa ok. Trzeba o to dopytac lekarza.
Ania_84 lubi tę wiadomość
-
kochana spokojnie leukocyty w nasieniu to glownie objaw infekcji on moze nawet tego nie odczuwac.. np wystarczy ze bedzie mial zapalenie pecherza
idzcie do urologa.. niech zrobia pposiew nasienia dostanie antybiotykyk i wteyd powtorzycie wyniki
- spermatozoidy to nic innego jak plemniki - czyli macie super ilosc
komorki okragle to moga byc nie dojrzale jesczze plemniki.. badz komorki spermatogenezy
Aglutynacja nie powinna wyustepowac.. to plus leukocyty ewidentnie wskazuja na jakas infekcje
ruchliwosc macie w niare dobra
formy typowe: 8% - to pewnie jest morfologia czyli plemniki prawidlowe norma tam chyba jest 4%
Terraska lubi tę wiadomość
-
Aniu, bardzo Ci dziekuje za szybciutka odpowiedz i rozwianie watpliwosci
Z tego, co rozmawialismy dzisiaj - moj S nie odczuwa poki co niczego (brak bolu etc.)
Troche niepokoi mnie fakt, ze w analizie mikrobiologicznej nic nie wyszlo.
Moze niepokoi to jednak zle slowo Cieszy, ale zastanawia.
Brak bakterii, dodatkowo nic nie wyszlo na tescie na chlamydia trachomatis, neisseria gonorrhoeae, mycoplasma genitalium - wszystkie negatywne.
Co to wiec moze byc za infekcja?
Sprobuje podpytac tego ginekologa o badania w tym kierunku - jesli nic nie wyjdzie, to czym moze byc spowodowany podwyzszony poziom leukocytow i aglutynacja?
Czy poziom leukocytow 2 przy normie 1 to poziom bardzo podwyzszony, czy odrobine ponad norme?
Pozdrowienia kochana, i jeszcze raz dziekuje za Twoj post. -
czyli posiew nasienia jest ok ?? czy wymaz z cewki moczowej byl robiony na te bakterie ??
a czy ostatnio przed badaniem nie mial temperatury ??
generalne jelsi nic nie wyszlo to raczej nic nie powinno byc.. choc nie wiem jak jest np z zapaleniem prostaty .. bo sa przypadki z enie wychodza w posiewie zadne bakteri e..
a dwa mogl np nie domyc rak podczas oddawania nasienia
dlatgeo najlepiej by bylo jakby poszedl do urologa..
ui zrobiml usg gruczolu krokowego ..
aglutynacja tez czesto wystepuje przy zylakach powrozka ale macie dosc dobre parametry jak na zylaki .. ale moze to poczatki -
Cześć Dziewczyny
Bardzo proszę o pomoc Mój mąż zrobił badanie nasienia. Wyniki są nastepujące proszę wyraźcie opinie co z nimi zrobić.
Ocena makroskopowa
Cecha
Odczyn pH 8,0
Objętość (ml) 3,5
Lepkość -
Czas upłynnienia (min) 40
Ocena mikroskopowa
Plemniki w 1ml nasienia (mln/ml) 7,6
Plemniki w całym ejakulacie (mln/ejak). 26.6
Komórki okrągłe (mln/ml) 0,3
Leukocyty (POX- dodatnie (mln/ml)
Ruchliwość plemników (preparat przyżyciowy)
A ruch postępowy 23
B ruch niepostępowy 22
C brak ruchu 55
Leukocyty 0-1wpw
Erytrocyty nieobecne
Żywotność plemników
Plemniki żywe % 55
Plemniki martwe % 45
Morfologia nasienia ( preparat barwiony wg Papanicolaou)
Kom. Spermatogenezy 0
Plemniki prawidłowe 3
Mam opinie dwóch ginekologów jeden twierdzi że oczywiście wyniki mogłyby być lepsze ale nie jest źle. Wiec należy mniej sie stresować i starać sie i tyle. Drugi stwierdził ze wyniki złe ale nie beznadziejne. Jednak żaden z nich nie powiedział mi co zrobić by poprawić wyniki. Zastanawiam sie nad wysłaniem męża z wynikami do urologa lub androloga. Narazie nie chce wizyty w klinikach niepłodności. Poradzcie co robić . Z góry bardzo dziękujeAneczka
"W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca."
Kalendarz ciąży BellyB -
Hej kochana przychyle sie do wypowiedzi drugiego gina
Po puerwsze ph 8 plus leukocyty iraz dlugi czas uplynnienia puerwsze ci zrobcie posiew nasienia i z tym idzcue do urologa androloga nie polecam leczenia faceta u ginAneczka131 lubi tę wiadomość
-
Ania_84 wrote:Hej kochana przychyle sie do wypowiedzi drugiego gina
Po puerwsze ph 8 plus leukocyty iraz dlugi czas uplynnienia puerwsze ci zrobcie posiew nasienia i z tym idzcue do urologa androloga nie polecam leczenia faceta u ginAnia_84 lubi tę wiadomość
Aneczka
Kalendarz ciąży BellyB -
Aneczka131 wrote:Bardzo dziękuje za szybką odpowiedź. Powiem szczerze ze spodziewałam sie iż należy iść do lekarza tylko teraz muszę namówić męża na kolejna badania i wizytę u specjalisty. Nie ma na co czekać czas ucieka. Dzięki jeszcze raz.
a jelsi chodzi o posiew niech lepiej zorbi .. jesli wyjdzie jalowy to dobrze jelsi nie nie ma nawet sensu robic powtornego badania nasienia.. dopeiro jak sie doleczy a rownolegle i Ty wteyd bys musiala zrobic posiew i jak cos sie przeleczycAneczka131, Terraska lubią tę wiadomość
-
Ania_84 wrote:lepiej sprawdzic zapewne urolog zaleci ysg w celu wykluczenia zylaków..
a jelsi chodzi o posiew niech lepiej zorbi .. jesli wyjdzie jalowy to dobrze jelsi nie nie ma nawet sensu robic powtornego badania nasienia.. dopeiro jak sie doleczy a rownolegle i Ty wteyd bys musiala zrobic posiew i jak cos sie przeleczyc
Aniu dziekuje za odp musze porozmawiać z mężem ja robiłam posiew przed HSG i wszystko było OK. Widzę ze jesteś dość obeznana w temacie. Ja nie mam śmiałości pisać tutaj o sobie i swoich problemach. Dzis pierwszy raz odważyłam się odezwać. Choć czasem chyba warto sie odezwać Byc moze trafi sie na kogoś z kim mozna podzielić sie swoimi "problemami"
Pozdrawiam serdecznieAnia_84 lubi tę wiadomość
Aneczka
Kalendarz ciąży BellyB -
Ania, tylko u nas od razu byly wyniki na kultury bakterii aerobowych, kultury grzybicze, choroby weneryczne... wszystko negatywne. Teoretycznie jest opcja, ze to sa jakies bakterie beztlenowe, wirusy czy pierwotniaki - z tym, ze slyszalam od kolezanki z analityki medycznej, ze te badania sa duzo ciezsze do przeprowadzenia i drogie, wiec pewnie lekarz nam ich nie zleci tylko w ciemno zapisze antybiotyk. Wiadomo, najlatwiej w ten sposob. Bede probowac przekonac go do wymazu (i u mnie, i u S), ale nie wiadomo z jakim skutkiem.
Co do domycia rak (a raczej braku) - mysle, ze w tej sytuacji wyszlyby raczej jakie bakterie, a nikly poziom leukocytow (bo nie byloby jeszcze infekcji). U nas jest dokladnie na odwrot.
Chory tez nie byl, wiec tymbardziej jest to dla mnie niezrozumiale.
Pozdrowienia
-
Terraska mysle ze spokojnie wazne zeby zbadal go lekarz i dal jakis antybiotyk i wsio sie poprawi
aon niech sie nie martwi zbytnio i przeczyta artykul
http://www.nieplodnosc.pl/artyku-y-i-wywiady/leukocytospermia -
Aneczka131 wrote:Aniu dziekuje za odp musze porozmawiać z mężem ja robiłam posiew przed HSG i wszystko było OK. Widzę ze jesteś dość obeznana w temacie. Ja nie mam śmiałości pisać tutaj o sobie i swoich problemach. Dzis pierwszy raz odważyłam się odezwać. Choć czasem chyba warto sie odezwać Byc moze trafi sie na kogoś z kim mozna podzielić sie swoimi "problemami"
Pozdrawiam serdecznieAneczka131 lubi tę wiadomość
-
Aniu, ja wiem, ze mozna antybiotykiem leczyc, ale wolalabym najpierw poznac przyczyne - bo jesli te leukocyty sa spowodowane jakims wirusem, antybiotyk tu nic nie pomoze, a prawdopodobnie nawet zaszkodzi (wytrzebi pozyteczna flore bakteryjna...). Ja mialam robione rozne badania (od bakterii po choroby weneryczne) i posiew moczu na bakterie itp. - nic nie wyszlo nigdy niepokojacego. A od dobrych kilku lat mam zoltawy sluz - wiec myslalam, ze moze to o czyms swiadczyc. Lekarze po zrobieniu mi masy badan stwierdzili, ze taka moja uroda. Teraz badania mojego S... Jesli cos jest, jakas infekcja - to mysle, ze nie jest to zadna z bakterii, ktore uda sie wybic antybiotykiem Tylko jak to badziewie wykryc
-
dodinka wrote:Hej hej my czekamy na kolejny posiew już po kuracji antybiotykowej szkoda tylko że lekarze w klinikach od razu mówią że nic z tego nie będzie i mowią in vitro
Nie ma to jak zdołować człowieka zamiast podbudować nieco
Nie słuchaj takiego gadania, musicie wierzyć, że się uda.dodinka lubi tę wiadomość
-
W klinice lekarz nawet bakterii nie chciał leczyć tylko powiedział że jego interesują hormony i żeby mąż je zrobił a przecież bakterie też mają wpływ na nasienie i na początek to może by je wyleczył. Poszliśmy do urologa i dał antybiotyk na 10 dni i w kolejnym posiewie tylko pojedyncze i nieliczne są bakterie i nawet nie do leczenia. Teraz mąż przyjmuje tylko witaminki i w styczniu kolejne badanie nasienia i hormony.
Fablous nie poddajemy się nie będzie nam się podobało w tej klinice to pojedziemy do innej i tylefablous lubi tę wiadomość
-
Witajcie Dziewczyny,
przedstawię pokrótce moją historią i mam nadzieję na jakieś sugestie z Waszej strony. Staramy się z mężem od ok. 1,5roku o drugie dziecko. Oboje z mężem mamy po 35lat. Pierwsze dziecko poczęte po ok 8m-cach starań, bez wspomagania, poród w 2010r. Po porodzie z powodu pozostawionych resztek łożyska przeszłam zabieg łyżeczkowania.
W dotychczas przeprowadzonej diagnostyce stwierdzono:
poziomy hormonów u mnie:
- w 6dniu cyklu:
estradiol 35,0pg/ml (norma 21-251), FSH 5,37 mIU/ml (norma 3,03-8,08), LH 4,69 mIU/ml (1,8- 11,78), TSH 2,28uIU/ml
- w 21dniu cyklu:
testosteron 0,89nmol/l (norma 0,38-1,97), progesteron 11,58ng/ml (norma 1,2-15,9), prolaktyna 11,54ng/ml (norma 5,18-26,53).
Ponadto przeprowadzono histeroskopię- uwalniając zrosty w ujściu jajowodu prawego i ujściu szyjki macicy- zabieg w 12.2014. Teraz mam obserwować miesiączkę, czy zmienił się jej charakter- do tej pory dość skąpe i krótkie.
Natomiast u męża dwukrotnie wykonano badanie nasienia:
1 wynik z 11.2014:
ilość 6ml,
całkowita liczba plemników 6mln,
ruchliwość 40%, 5% w ruchu prawidłowym, 35% w ruchu oscylacyjnym, 10% martwych,
aglutynacja (-),
teratospermia- duże główki, pogrubiałe wstawki,
HOS 56%;
wynik z 12.2014 ( wynik z innej pracowni, niepełny): obj. 5,0ml, pH 7,4, viscosity (+), agglutinations (-), dilution 1:0, motility: type a (fast progressive )- 9,4%, type b ( slow progressive)- 5,7%, type c (motility non-progressive)- 11,3, type d (immotile) 73,6%.
Podpowiedzcie, jakie preparaty wspomagające mogę dawać mężowi? Jakie badania hormonalne mu wykonać? Oczekujemy na wizytę w klinice niepłodności i do tego czasu chciałabym się jakoś przygotować.