X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Badanie nasienia
Odpowiedz

Badanie nasienia

Oceń ten wątek:
  • Domi94 Przyjaciółka

Wysłany: 31 marca, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ferox wrote:
    Moim zdaniem 7 dni abstynencji to za dużo optymalnie jeste to 3-4dni.
    No zaskoczyli nas tym terminem, a wcześniej nam się zmiany rozjechały i stało się jak się stało 🤷 ważne, że są w miarę ok, poprawiamy dietę, regularnie suple i następnym razem będzie lepiej 💪

Ferox lubi tę wiadomość

👱‍♀️'94
    MTHFR hetero
    PAI homo
    zespół antyfosfolipidowy - wykluczony
    KIR AA, brak DS-ów

Euthyrox 50
    Clexane 0,4 od owu
    Acard 150
    Clostilbegyt, Accofil

1cykl stymulowany ❌

👦'86
    morfo 2%

Starania
    09.2021 - 9tc 💔
    Starania rozpoczęte 03.2022
    05.22-bc
    10.22-bc
  • Mas Autorytet

Wysłany: 31 marca, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi94 wrote:
    Dziękuję bardzo 😘 Czy wpływ na wyniki mogła mieć "posucha" 7 dni i niespanie 24h? Bo badanie miał mieć wykonane dopiero za miesiąc, a dwa dni wcześniej dostał telefon, że się zwolniło miejsce i szkoda było nie skorzystać ;)

Dłuższy okres abstynencji mógł mieć wpływ, ale nie musiał. Mój mąż pierwsze badanie robił po ok.10, bo ja byłam chora 🤪 Byślimy jak dziecko we mgle i nie wiedzieliśmy, że ważny jest okres abstynencji. Tzn, myśleliśmy, że może być dłuższy, byle nie krótszy. W laboratorium też nikt nie raczył spojrzeć, że mąż spisał tak długo okres przerwy. Wyniki wyszły kiepskie. Zrzuciliśmy to na karb tej abstynencji. Jednak powtórka po 3 miesiącach i "idealnych" 3 dniach abstynencji pokazała niemal taki sam wynik.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca, 19:34

👱39 🧔38
    Starania ok.2 lat
    👱 Amh 3,95,
    MTHFR homo
    🧔 Tetrazoospermia
    Morfologia 1%, Fragmentacja 26%, hba 55%
    Kariotypy ok
    KIR Bx ale ❌ 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1
    1. IFV
    04.2023
    19 komórek pobranych/13 zapłodnionych
    5 ❄️ 2x5.1.1, 5.1.2,5.2.1, 5.2.2
    Pgt-a: 2 ❄️ czekają
    Transfer 5.1.1 ❤️🍀21.07.2023 🙏
    6dpt Beta 41,1 mIu/ml 🙏
    10 dpt Beta 242,2 mIu/ml 🙏
    17 dpt beta 5233 mIu/ml 🙏 i w USG mamy pęcherzyk 🙏
    19 dpt w USG mamy pęcherzyk żółtkowy 🙏
    21 dpt w USG mamy zarodek 2 mm i ❤️
    39 dpt w USG 1,67 cm. Maleństwa ❤️
  • Domi94 Przyjaciółka

Wysłany: 31 marca, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mas wrote:
    Dłuższy okres abstynencji mógł mieć wpływ, ale nie musiał. Mój mąż pierwsze badanie robił po ok.10, bo ja byłam chora 🤪 Byślimy jak dziecko we mgle i nie wiedzieliśmy, że ważny jest okres abstynencji. Tzn, myśleliśmy, że może być dłuższy, byle nie krótszy. W laboratorium też nikt nie raczył spojrzeć, że mąż spisał tak długo okres przerwy. Wyniki wyszły kiepskie. Zrzuciliśmy to na karb tej abstynencji. Jednak powtórka po 3 miesiącach i "idealnych" 3 dniach abstynencji pokazała niemal taki sam wynik.

Dobrze wiedzieć jak było u was 😊 my też jesteśmy zieloni, choć dzięki forum trochę więcej wiadomo 😄najbliżej lekarza mam po świętach, więc może wtedy coś się dowiem albo zleci powtórne badania 😉 i tak chyba jestem zadowolona z wyniku, bo mąż w niedzielę wylądował na IP z podejrzeniem zawału, ale na szczęście tylko go postraszyło , a wyniki wszystkie wyszły w porządku, po prostu zmęczenie i stres znalazły ujście 🙈

👱‍♀️'94
    MTHFR hetero
    PAI homo
    zespół antyfosfolipidowy - wykluczony
    KIR AA, brak DS-ów

Euthyrox 50
    Clexane 0,4 od owu
    Acard 150
    Clostilbegyt, Accofil

1cykl stymulowany ❌

👦'86
    morfo 2%

Starania
    09.2021 - 9tc 💔
    Starania rozpoczęte 03.2022
    05.22-bc
    10.22-bc
  • Mas Autorytet

Wysłany: 31 marca, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi94 wrote:
    Dobrze wiedzieć jak było u was 😊 my też jesteśmy zieloni, choć dzięki forum trochę więcej wiadomo 😄najbliżej lekarza mam po świętach, więc może wtedy coś się dowiem albo zleci powtórne badania 😉 i tak chyba jestem zadowolona z wyniku, bo mąż w niedzielę wylądował na IP z podejrzeniem zawału, ale na szczęście tylko go postraszyło , a wyniki wszystkie wyszły w porządku, po prostu zmęczenie i stres znalazły ujście 🙈

Nie sądzę, żeby był sens powtarzać badanie. Wynik i tak nie jest taki zły. Jednak oczywiście zróbcie, co powie lekarz. Może nawet większy sens, niż powtórka badania, miałoby pogłębienie diagnostyki. Hba i fragmentacja.

Domi94 lubi tę wiadomość

👱39 🧔38
    Starania ok.2 lat
    👱 Amh 3,95,
    MTHFR homo
    🧔 Tetrazoospermia
    Morfologia 1%, Fragmentacja 26%, hba 55%
    Kariotypy ok
    KIR Bx ale ❌ 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1
    1. IFV
    04.2023
    19 komórek pobranych/13 zapłodnionych
    5 ❄️ 2x5.1.1, 5.1.2,5.2.1, 5.2.2
    Pgt-a: 2 ❄️ czekają
    Transfer 5.1.1 ❤️🍀21.07.2023 🙏
    6dpt Beta 41,1 mIu/ml 🙏
    10 dpt Beta 242,2 mIu/ml 🙏
    17 dpt beta 5233 mIu/ml 🙏 i w USG mamy pęcherzyk 🙏
    19 dpt w USG mamy pęcherzyk żółtkowy 🙏
    21 dpt w USG mamy zarodek 2 mm i ❤️
    39 dpt w USG 1,67 cm. Maleństwa ❤️
  • Janina b Debiutantka

Wysłany: 6 kwietnia, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi94 wrote:
    No zaskoczyli nas tym terminem, a wcześniej nam się zmiany rozjechały i stało się jak się stało 🤷 ważne, że są w miarę ok, poprawiamy dietę, regularnie suple i następnym razem będzie lepiej 💪
    Optymalne to 3 dni, mąż robił badanie nasienia po 3 dniach od stosunku i do badania oddał 6 ml, byłam zdziwiona że aż tyle się w tym krótkim okresie uzbierało, w klinice powiedziano że to optymalny okres, więc nie ma co czekać 10 dni

• nowak Nowa

Wysłany: 10 lipca, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, proszę o pomoc w interpretacji wyników

Odczyn (pH) 8.1 ≥ 7.2
    Liczba plemników w 1 ml 11,2 mln/ml ≥ 16mln/ml
    Komórki okrągłe (mln/ml) <5mln/ml <5mln/ml
    Leukocyty <1mln/ml <1mln/ml
    Liczba plemników w ejakulacie 73,0 mln/ejak ≥ 39 mln/ejakulat
    Plemniki o ruchu progresywnym ( typ A+B ) 31% ≥ 30%
    Plemniki o ruchu nieprogresywnym (typ C) 22%
    Plemniki nieruchome (typ D) 47%
    Ruchliwość ( A+B+C) 53% ≥42%

Liczba plemników progresywnych (typ A+B ) 3,5mln/ml
    Plemniki o prawidłowej budowie 3% ≥4%

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca, 19:26

‹‹ 361 362 363 364 365
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ