SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Bardzo kiepskie wyniki nasienia a happyend :)
Odpowiedz

Bardzo kiepskie wyniki nasienia a happyend :)

Oceń ten wątek:
  • Chmurka21 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minime wrote:
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku dziewczyny 🥰

Chmurka
    z tym snem też od 2 tygodni tak mam, za nic nie mogę zasnąć wieczorem. Niedługo idę na zwolnienie to chyba będę dosypiać rano. Straszne to jest, przewracam się z boku na bok i nic, do tego jak nie mogę spać to zaczynam za dużo myśleć 🙄 i też ten brak snu się odbija na psychice

Ja niestety rano też spać nie za bardzo mogę 😂 6-7 się budzę i koniec. Aczkolwiek od 2 dni jest lepiej :)

👩31l.
    👱‍♂️34l.
    👩🏻‍🤝‍👨🏼od 2015r.
    👰🤵2021r.

Starania od 06.2023
    27cs

Ona: hormony, usg- wszystko w normie
    On: ciężki OAT

beta 9dpt: 248,1. 11dpt: 735,4 🥰

preg.png
  • Alina Malina Znajoma

Wysłany: 2 stycznia, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wszystkim! Na styczniowym IVF polecono mi ten wątek 🌞☀️ dołączam do was. U nas IVF ze względu na męskie parametry. Nie dość że mało i niedojrzałe to 0% morfologii i jeszcze się ruszać nie chcą a jak na złość trzykrotnie spadły wyniki na przestrzeni miesięcy po suplementacji, diecie i zmianie stylu życia. No cóż, taki nasz los.

Jak już przychodzę pozwolę sobie na pytanie - czy mieliście jakieś specjalne metody selekcji nasienia? PISCI, HBA, IMSI, zymot? Jak u was wybrali najlepszych z najlepszych?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia, 16:42

👸🏼 AMH: 4.5 👍🏻, drożność 👍🏻, Łagodne PCOS (własne owulacje, dobra odpowiedź na letrozol), IO, pod kontrolą. Tarczyca super 👍🏻, Cytologia, wymazy, wszystko super 👍🏻. Kariotyp, KIRy ⌛️ czas zrobić

🤴🏽Ilość 👎🏻, ruchliwość 👎🏻, morfologia 0% 👎🏻, HBA 35% 👎🏻, Fragmentacja 👍🏻 15%, kariotyp 👍🏻, chromosom Y 👍🏻, CFTR 👍🏻, USG 👍🏻, tarczyca 👍🏻, wysoka prolaktyna prawdopodobnie psuje nam spermatogenezę 🫩 androlog i urolog odc. 12345… wymazy, wirusy, bakterie 👍🏻

Stymulowane cykle: 👎🏻 nie wyszło
    IUI: 👎🏻 nie wyszło

Dzieci: 0️⃣
    Ciążę na koncie: 0️⃣

🚀 IVF styczeń 26, start 💉
  • Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 2 stycznia, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alina Malina wrote:
    Hej wszystkim! Na styczniowym IVF polecono mi ten wątek 🌞☀️ dołączam do was. U nas IVF ze względu na męskie parametry. Nie dość że mało i niedojrzałe to 0% morfologii i jeszcze się ruszać nie chcą a jak na złość trzykrotnie spadły wyniki na przestrzeni miesięcy po suplementacji, diecie i zmianie stylu życia. No cóż, taki nasz los.

Jak już przychodzę pozwolę sobie na pytanie - czy mieliście jakieś specjalne metody selekcji nasienia? PISCI, HBA, IMSI, zymot? Jak u was wybrali najlepszych z najlepszych?

Hej u nas męskie problemy rozpatrywane w kobiecym towarzystwie 😀 w moim przypadku plemników maaaalutko 0,3mln/ml. Metodą IMSI czyli ICSI ale pod duuuuużym powiększeniem. Nic więcej nie było dodawane ze wzgledu na to że mogło nic nie zostać. Z 6 zapłodnionych komorek mamy 3 blastki. W jakiej klinice się leczycie?

Alina Malina lubi tę wiadomość

Starania od 06.2022

👦
    ciężka oligospermia - brak przyczyny 🔴 hormony, genetyka,usg OK.
    👩
    torbiele w piersiach 🔴
    cykle regularne 27 dni potwierdzone owulacje, niski progesteron 7dpo
    hormony 3dc 🟢
    udrożniony jajowód🟢
    TSH 2,8 ➡️ Letrox25 🔴
    I INV 10 komórek ➡️ 3 ❄️4BA 2x2BB

Transfer 4BA 💚
    6dpt beta 35 prog 29
    8dpt beta 112 prog 35,5
    12dpt Beta 513 prog 36,7

Sanco - zdrowy chłopczyk
    👶🏻🧸♂️ 💙

18.11 6,8 cm akrobaty 🏋‍♂️

🍀🍀🍀🍀

preg.png
  • Rozemocjonowana Przyjaciółka

Wysłany: 2 stycznia, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    U nas w nasieniu ilość plemników <1mln, pojedyńcze co kilka pól widzenia więc nie było nawet mowy o robieniu morfologii. Wszystko przez wysokie FSH, przyczyna nie namierzona.
    Od razu ivf. Z 11 zapłodnionych komórek 3 blastki.
    Po pierwszym transferze na ten moment mamy ciążę i zaczynamy się nieśmiało cieszyć.

Alina Malina, Chmurka21, Sikoreczkaaa, Estera95, Wyobraźnia87 lubią tę wiadomość

👩 30 lat (AMH 3,68, hormony w normie)
    👨 30 lat (FSH 26, oligozoospermia – pojedyncze plemniki; AZF ✔️; kariotyp ✔️; CFTR ✔️ )

💑 od 11.2024

🌸 IVF #1
    21.10.2025 – kwalifikacja do programu

24.10.2025 - start stymulacji
    06.11.2025 - punkcja 🥚17 - 11 MII - 7 zapłodnionych -❄️ 3
    03.12.2025 - transfer 🍍cykl sztuczny
    10 dpt beta 243
    12 dpt beta 526

22.12.25 5tc+3 USG GS,YS
    07.01.26 7tc+5 USG
  • Alina Malina Znajoma

Wysłany: 2 stycznia, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sikoreczkaaa wrote:
    Hej u nas męskie problemy rozpatrywane w kobiecym towarzystwie 😀 w moim przypadku plemników maaaalutko 0,3mln/ml. Metodą IMSI czyli ICSI ale pod duuuuużym powiększeniem. Nic więcej nie było dodawane ze wzgledu na to że mogło nic nie zostać. Z 6 zapłodnionych komorek mamy 3 blastki. W jakiej klinice się leczycie?
    To dobry wynik z blastkami!!! Dziękuję za odpowiedź 🤩 czy o metodzie selekcji decyduje mój ginekolog prowadzący czy androlog męża a może embriolog? Jesteśmy w klinice Gameta, więc wszyscy specjaliści są w jednym miejscu ale nie wiem jak to ugryźć. Widziałam kilka metod selekcji plemników dostępne i mój ginekolog jest bardzo wyluzowany, bardziej niż ja i się zastanawiam czyje zdanie będzie decydujące bo jeszcze androloga męża odwiedzimy.

Rozemocjonowana lubi tę wiadomość

👸🏼 AMH: 4.5 👍🏻, drożność 👍🏻, Łagodne PCOS (własne owulacje, dobra odpowiedź na letrozol), IO, pod kontrolą. Tarczyca super 👍🏻, Cytologia, wymazy, wszystko super 👍🏻. Kariotyp, KIRy ⌛️ czas zrobić

🤴🏽Ilość 👎🏻, ruchliwość 👎🏻, morfologia 0% 👎🏻, HBA 35% 👎🏻, Fragmentacja 👍🏻 15%, kariotyp 👍🏻, chromosom Y 👍🏻, CFTR 👍🏻, USG 👍🏻, tarczyca 👍🏻, wysoka prolaktyna prawdopodobnie psuje nam spermatogenezę 🫩 androlog i urolog odc. 12345… wymazy, wirusy, bakterie 👍🏻

• Alina Malina Znajoma

Wysłany: 2 stycznia, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozemocjonowana wrote:
    Hej.
    U nas w nasieniu ilość plemników <1mln, pojedyńcze co kilka pól widzenia więc nie było nawet mowy o robieniu morfologii. Wszystko przez wysokie FSH, przyczyna nie namierzona.
    Od razu ivf. Z 11 zapłodnionych komórek 3 blastki.
    Po pierwszym transferze na ten moment mamy ciążę i zaczynamy się nieśmiało cieszyć.

Dziękuję 👍🏻👍🏻

Czy mimo to podejmowaliście jakąś próbę leczenia hormonalnego? U mojego męża ciągle wywala prolaktyne do góry i spada testosteron, jak tylko raz miał dobre wyniki nasienia to prolaktyna była tylko lekko ponad normę a testosteron w dolnej granicy normy, teraz ma prolaktyne w kosmosie, testosteron zleciał a wyniki nasienia 3 x słabsze. I jeżeli androlog cokolwiek zaproponuje jakieś leczenie to się oczywiście podejmiemy ale nie wiem w ogóle czego oczekiwać bo do tej pory tak złych wyników nie było i lekarze mówili że nie warto się faszerować lekami i jesteśmy w umiarkowanym spektrum problemu więc lepiej z tym żyjmy nie kombinujmy. No ale teraz to poleciało.

Wysłany: 2 stycznia, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alina Malina wrote:
    Dziękuję 👍🏻👍🏻

Czy mimo to podejmowaliście jakąś próbę leczenia hormonalnego? U mojego męża ciągle wywala prolaktyne do góry i spada testosteron, jak tylko raz miał dobre wyniki nasienia to prolaktyna była tylko lekko ponad normę a testosteron w dolnej granicy normy, teraz ma prolaktyne w kosmosie, testosteron zleciał a wyniki nasienia 3 x słabsze. I jeżeli androlog cokolwiek zaproponuje jakieś leczenie to się oczywiście podejmiemy ale nie wiem w ogóle czego oczekiwać bo do tej pory tak złych wyników nie było i lekarze mówili że nie warto się faszerować lekami i jesteśmy w umiarkowanym spektrum problemu więc lepiej z tym żyjmy nie kombinujmy. No ale teraz to poleciało.

U nas lekarz powiedział wprost, że z tym wynikiem to szkoda tracić czasu, bo szanse na poprawę są nikłe a nie daje gwarancji że za rok będą jakiekolwiek plemniki i że będziemy optymalizować procedurę moimi wynikami. Stąd decyzja o zapłodnieniu wszystkich pozyskanych komórek.

👨 30 lat (FSH 26, oligozoospermia – pojedyncze plemniki; AZF ✔️; kariotyp ✔️; CFTR ✔️ )

💑 od 11.2024

🌸 IVF #1

10 dpt beta 243
    12 dpt beta 526

22.12.25 5tc+3 USG GS,YS
    07.01.26 7tc+5 USG
  • Estera95 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Alina, miło ze postanowiłaś wpaść do nas! :)

poleciłam Ci ten wątek bo widzialam, ze masz sporo czarnych mysli - ja jak tu przychodziłam w lipcu to mialam identycznie, dziewczyny moga potwierdzić jak panikowałam i ile negatywnych scenariuszy tu napisalam, zwłaszcza jak okazalo sie ze mamy tylko jeden zarodek i to z mojej "winy" albo jak mialam plamienia, ale dostałam tu ogrom wsparcia i wiedzy i dzięki temu łatwiej bylo mi przetrwać kazdy etap 🫶🏼🫶🏼

U nas w szczytowym momencie bylo 1,7mln w nasieniu. W minimalnym 240k a w dniu punkcji ok 700k. Sami poprosiliśmy o IMSI i o embryoglue (to juz przy transferze, dla mnie) i nie bylo problemu. Tez nie robiliśmy nic poza IMSI bo również nam powiedziano, ze to by mogło zaszkodzić przy tak małej liczbie.

W dniu, kiedy wyniki byly najlepsze zamrozilismy tez 3 słomki nasienia na wszelki wypadek. Wiadomo, w dniu punkcji korzystaliśmy ze świeżego, bo tak lepiej, ale spałam i spie spokojniej wiedząc ze mamy plan B.

U mnie mimo wysokiego AMH wyszlo tylko 2 komórki, z czego prawidłowo zaplodnila sie jedna ale to wlasnie ona dala upragnioną ciążę, dzis w 16 t, takze trzymam kciuki by u Ciebie tez jak najszybciej zakończyło się sukcesem 🤞🏽🤞🏽🤞🏽

👧🏼30
    AMH: 6,12 (06.2025)

🧑🏽 32
    Oligoteratozoospermia.

Hormony:
    ❌️FSH: 22
    ❌️SHBG: 11,6

Genetyka:
    ✅️ kariotyp
    ✅️ AZF
    ✅️ CFTR

I IVF:
    1.08 - punkcja -> ❄️ 5.1.1
    4.10 - FET (+EG)

6dpt ⏸️ 53,9| 10dpt 498,8 | 14dpt 3218| 17dpt 10606 | 18dpt pęcherzyk żółtkowy | 25dpt zarodek 0,55 cm z akcją ❤️
    5.11 - usg serduszkowe, 1,07cm 🫐, tetno 160
    28.11 - NIPT: niskie ryzyka, córka 👧🏼🩷
    10.12 - usg prenatalne ✅️

preg.png
  • Yahu Autorytet

Wysłany: 2 stycznia, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Alina Malina u nas tak samo pojedyncze plemniki w nasieniu. Teraz przy trzecim podejściu do ivf embriolodzy odmrozili nasienie z 2023 i dodatkowo wygrzebywali ze świeżego. U mnie metodę zapłodnienia sugeruje lekarz, ale embriolodzy oczywiście mogą wybrać najlepszą ich zdaniem.
    Tym razem z 10 oocytów zapłodniło się 7 i mamy z tego 4 blastocysty. To nasz najlepszy wynik jak do tej pory.

Dodatkowo od 4,5 miesięcy mój mąż jest na terapii Clostilbegyt, ale co drugi miesiąc wywala mu testosteron poza normę i przez to znowu startujemy jakby od zera 🙈

A powiedz, czy badaliście żpn? Widzę w stopce, że USG ok, ale nie wiem czy to usg jąder? AZF w genetyce mąż nie miał badania?

Edit. Doczytałam AZF to ten chromosom Y, czyli jest sprawdzone i OK

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia, 18:16

👩🏼33🧔🏻‍♂️36
    AMH 3,58 (07.21)→ 3,15 (04.22)→1,65 (08.23)→1,8 (05.25)→2,6 (11.25)
    ❌ V R2 - hetero / MTHFR-hetero / PAI-1 homo / alloMLR 0%
    ✅ kariotyp, genotyp Bx -2DS2, -2DS3, urea
    ✅ histeroskopia + CD138 (0/10)
    ✅HSG (RTG) - wodniak? - NIE MA

I IVF
    → 09.23 krótki protokół →💉GonalF, Orgalutran → 8🥚→ 7xMII→ PICSI →2❄️
    →17.10.24 - I FET 2BC, CN, AH
    β: 7dpt 28,1 ; prog 36,51 | 9dpt 29,4 | 11dpt 8,1 ❌
    →27.01.25 - II FET 2BC, CN, AH, EG, prog 44,2 ng/ml
    β: 7dpt <2,3, prog 5,5 | 9dpt 0,3 ❌

II IVF
    →06.25. dł. protokół 💉Decapeptyl, Rekovelle, Menopur → 6🥚→ 3xMII→ Ca2+, FC, PICSI
    →12.07.25 III ET 2-dniowców 5A+4B
    β: 9dpt 2,7; prog. 13,05 | 11dpt 1,0 ❌

III IVF
    →12.25 protokół PPOS 💉GonalF, Menopur 💊Provera→ 20🥚→ 10xMII → PICSI → 4❄️4BA, 4BB, 4BC, 2BB🍀

Losie bądź łaskawy 🙏

Wysłany: 2 stycznia, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alina Malina wrote:
    To dobry wynik z blastkami!!! Dziękuję za odpowiedź 🤩 czy o metodzie selekcji decyduje mój ginekolog prowadzący czy androlog męża a może embriolog? Jesteśmy w klinice Gameta, więc wszyscy specjaliści są w jednym miejscu ale nie wiem jak to ugryźć. Widziałam kilka metod selekcji plemników dostępne i mój ginekolog jest bardzo wyluzowany, bardziej niż ja i się zastanawiam czyje zdanie będzie decydujące bo jeszcze androloga męża odwiedzimy.

Też leczymy się w Gamecie. U nas decyduje lekarz prowadzący.

💑 od 11.2024

🌸 IVF #1

10 dpt beta 243
    12 dpt beta 526

22.12.25 5tc+3 USG GS,YS
    07.01.26 7tc+5 USG
  • Alina Malina Znajoma

Wysłany: 2 stycznia, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yahu wrote:
    @Alina Malina u nas tak samo pojedyncze plemniki w nasieniu. Teraz przy trzecim podejściu do ivf embriolodzy odmrozili nasienie z 2023 i dodatkowo wygrzebywali ze świeżego. U mnie metodę zapłodnienia sugeruje lekarz, ale embriolodzy oczywiście mogą wybrać najlepszą ich zdaniem.
    Tym razem z 10 oocytów zapłodniło się 7 i mamy z tego 4 blastocysty. To nasz najlepszy wynik jak do tej pory.

Dodatkowo od 4,5 miesięcy mój mąż jest na terapii Clostilbegyt, ale co drugi miesiąc wywala mu testosteron poza normę i przez to znowu startujemy jakby od zera 🙈

A powiedz, czy badaliście żpn? Widzę w stopce, że USG ok, ale nie wiem czy to usg jąder? AZF w genetyce mąż nie miał badania?

Edit. Doczytałam AZF to ten chromosom Y, czyli jest sprawdzone i OK

Tak chromosom Y jest ok, i USG jąder też ok, nie ma kompletnie nic. Wykluczyliśmy wszystkie możliwe genetyczne czy mechaniczne jak żylaki i nie wiem chce wierzyć że to hormonalne bo widzimy na przestrzeni miesięcy ja prolaktyna rośnie testosteron spada i razem z nim spada nasienie…

Dziękuję wam wszystkim za dobre historie aż mi się chce płakać bo naprawdę mam nadzieję że u nas jest tylko czynnik męski że będzie ok… ciężko jest mi się pozbierać, mój mąż też ostatnio reaguje nerwowo, ma poczucie że czegoś nie potrafi mi dać i on myśli że ja to przeżywam, a ja nie przeżywam jego nasienia - ja przeżywam to że może ja też mam problem ale jeszcze niezdiagnozowany. Nasienie się obejdzie, tyle co się naczytałam o IMSI i o selekcji to na pewno coś się gdzieś znajdzie i coś się gdzieś zapłodni. Więc to mnie nie stresuje aż tak, a on mysli że ja tak tylko gadam i że jestem nim rozczarowana - a nie jestem, przecież człowiek całe życie nie pil, nigdy nie palił, nie zdarzyło się nic co i nie zrobił nic żeby mieć kiepski wynik. Więc to nie jest niczyja wina.

• Alina Malina Znajoma

Wysłany: 2 stycznia, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estera95 wrote:
    Hej Alina, miło ze postanowiłaś wpaść do nas! :)

poleciłam Ci ten wątek bo widzialam, ze masz sporo czarnych mysli - ja jak tu przychodziłam w lipcu to mialam identycznie, dziewczyny moga potwierdzić jak panikowałam i ile negatywnych scenariuszy tu napisalam, zwłaszcza jak okazalo sie ze mamy tylko jeden zarodek i to z mojej "winy" albo jak mialam plamienia, ale dostałam tu ogrom wsparcia i wiedzy i dzięki temu łatwiej bylo mi przetrwać kazdy etap 🫶🏼🫶🏼

U nas w szczytowym momencie bylo 1,7mln w nasieniu. W minimalnym 240k a w dniu punkcji ok 700k. Sami poprosiliśmy o IMSI i o embryoglue (to juz przy transferze, dla mnie) i nie bylo problemu. Tez nie robiliśmy nic poza IMSI bo również nam powiedziano, ze to by mogło zaszkodzić przy tak małej liczbie.

W dniu, kiedy wyniki byly najlepsze zamrozilismy tez 3 słomki nasienia na wszelki wypadek. Wiadomo, w dniu punkcji korzystaliśmy ze świeżego, bo tak lepiej, ale spałam i spie spokojniej wiedząc ze mamy plan B.

U mnie mimo wysokiego AMH wyszlo tylko 2 komórki, z czego prawidłowo zaplodnila sie jedna ale to wlasnie ona dala upragnioną ciążę, dzis w 16 t, takze trzymam kciuki by u Ciebie tez jak najszybciej zakończyło się sukcesem 🤞🏽🤞🏽🤞🏽

Dokładnie tak ja mam same czarne myśli, jestem kulka nerwów. Jakiś czas temu miałam zupełnie inne podejście i byłam spokojniejsza, ale teraz zaczynam się nakręcać że problemów mamy więcej tylko jeszcze o tym nie wiemy. Lekarz miał jakiś pomysł czemu dwie komórki mimo wysokiego AMH? Czy uznał że tak się po prostu dzieje czasem?

• Estera95 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja źle znosiłam stymulacje i przerwalysmy ją dzien wczesniej. To bylo głównym powodem, ale pani dr pwoiedziala, ze jak juz wie jak reaguje to od poczatku by ją inaczej poprowadziła. Ale ja bylam w tej kwestii odosobnionym przypadkiem. Zdecydowana większość dziewczyn tutaj ma normalnie stymulacje prowadzona do końca.

To co opisujesz o uczuciach męża i Twoixh - u nas bylo identycznie. On sie czuł winny, uwazal ze zawodzi. Ja sie martwiłam ale tym, co mu jest i całym procesem, nigdy nie czułam grama pretensji wobec niego. To trudna droga nawet dla związku, trzeba ze sobą duzo i otwarcie rozmawiac. My dzis juz z tego żartujemy.

A badaliscie inne hormony?

👧🏼30

🧑🏽 32
    Oligoteratozoospermia.

Hormony:

Genetyka:
    ✅️ kariotyp
    ✅️ AZF
    ✅️ CFTR

I IVF:
    4.10 - FET (+EG)

6dpt ⏸️ 53,9| 10dpt 498,8 | 14dpt 3218| 17dpt 10606 | 18dpt pęcherzyk żółtkowy | 25dpt zarodek 0,55 cm z akcją ❤️

preg.png
  • Chmurka21 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alina Malina wrote:

Hej, u nas w dniu punkcji 0.2mln koncentracji ruch a+b=0%, ruch c=29%, d=70%. Zwykle icsi mieliśmy robione (nikt nic nie proponował na tamten moment, a ja jakoś przyjmowałam to, co dają 🫣). Ale może też dlatego że poprzedni rok mąż był w trakcie leczenia i koncentracja wynosiła ok. 2mln (sprawdzana sukcesywnie co 3 miesiące), a nagle tak spadła…
    Z 6MII tylko 2 się zapłodniły, z czego jedna z nich w drugiej dobie się zatrzymała…. A jedna jest w moim brzuchu 🥰
    Klinika to Bocian w Warszawie. Procedury ustawiał ginekolog prowadzący. My leczyliśmy męża u andrologow poza kliniką.
    Witamy na wątku dziewczyny!
    Rozemocjonowana- super gratulacje ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia, 18:37

👩31l.
    👱‍♂️34l.
    👩🏻‍🤝‍👨🏼od 2015r.
    👰🤵2021r.

Starania od 06.2023
    27cs

Ona: hormony, usg- wszystko w normie
    On: ciężki OAT

beta 9dpt: 248,1. 11dpt: 735,4 🥰

preg.png
  • Alina Malina Znajoma

Wysłany: 2 stycznia, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estera95 wrote:
    Ja źle znosiłam stymulacje i przerwalysmy ją dzien wczesniej. To bylo głównym powodem, ale pani dr pwoiedziala, ze jak juz wie jak reaguje to od poczatku by ją inaczej poprowadziła. Ale ja bylam w tej kwestii odosobnionym przypadkiem. Zdecydowana większość dziewczyn tutaj ma normalnie stymulacje prowadzona do końca.

To co opisujesz o uczuciach męża i Twoixh - u nas bylo identycznie. On sie czuł winny, uwazal ze zawodzi. Ja sie martwiłam ale tym, co mu jest i całym procesem, nigdy nie czułam grama pretensji wobec niego. To trudna droga nawet dla związku, trzeba ze sobą duzo i otwarcie rozmawiac. My dzis juz z tego żartujemy.

A badaliscie inne hormony?

Otóż to :( my mamy terapie, bo ja to wszystko od miesięcy bardzo źle znoszę. Ale teraz przerwa świąteczna i mam wrażenie że cały progres w terapii pogrzebany. Ja nie mam żadnej pretensji bo może się okazać że ja mam sto problemów których nie znaliśmy wcześnie, on niczym nie zawinił. Ja się po prostu stresuję wszystkim i to na zapas, on też mnie nie rozumie w pewnych aspektach…

Ciekawa jestem jak będzie u mnie ze stymulacja…

• Alina Malina Znajoma

Wysłany: 2 stycznia, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i tak badaliśmy wszystkie hormony świata, usg tarczycy, sporo badań powtarzamy w kółko… generalnie diagnostyka to się milionów na nas dorobi hehe. Ale no nic nie wychodzi za bardzo z tych badań..

• Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 2 stycznia, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alina Malina wrote:
    A i tak badaliśmy wszystkie hormony świata, usg tarczycy, sporo badań powtarzamy w kółko… generalnie diagnostyka to się milionów na nas dorobi hehe. Ale no nic nie wychodzi za bardzo z tych badań..

No i to jest bardzo dobry prognostyk. Kilka pływaków wygrzebią. Czasem mi sie wydaje że INV jest łatwiejsze z męskim problemem niż typowo damskim. Wiadomo że szanse naturalne są nikłe ale INV daje je całkiem realne. Wiec glowa do góry! 🥰 najgorzej taki lęk przed nieznanym ale jak mam po sobie powiedzieć to kilka lat zmarnowane na próbę poprawienia nasienia bo w głowie mocno obawiałam sie INV a w moim wypadku naprawdę poszło sprawnie.

Yahu czyli embriolodzy zrobili kawał dobrej roboty w poszukiwaniach pływaków 😄🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia, 19:02

Starania od 06.2022

👦
    ciężka oligospermia - brak przyczyny 🔴 hormony, genetyka,usg OK.
    👩
    torbiele w piersiach 🔴
    cykle regularne 27 dni potwierdzone owulacje, niski progesteron 7dpo
    hormony 3dc 🟢
    udrożniony jajowód🟢
    TSH 2,8 ➡️ Letrox25 🔴
    I INV 10 komórek ➡️ 3 ❄️4BA 2x2BB

Transfer 4BA 💚
    6dpt beta 35 prog 29
    8dpt beta 112 prog 35,5
    12dpt Beta 513 prog 36,7

Sanco - zdrowy chłopczyk
    👶🏻🧸♂️ 💙

18.11 6,8 cm akrobaty 🏋‍♂️

🍀🍀🍀🍀

preg.png
  • Estera95 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez uwazalam ze u mnie znajdą wszystkie endometriozy świata itd. Nic takiego sie nie stało, jedynie w cyklu po stymulacji nie mialam owulacji i w kolejnym dostałam wsparcie lekami i juz mogłam miec transfer.

Jeśli badalas sie wczesniej, a zakładam ze tak, bo zazwyczaj w staraniach kobiety zaczynają od siebie, to bądź dobrej mysli i nie nastawiaj sie negatywnie :)

Z dwojga złego lepiej jak ten czynnik nieplodnosciowy jest u mężczyzny. Łatwiej o uzyskanie ciąży klinicznej. Na tym wątku często pada stwierdzenie, ze niepłodność męska to zagadka i kazda kolejna historia to potwierdza. My tez nie wiemy dlaczego tak jest i walczymy dalej. U nas FSH 22 i zwapnienia na jądrach, ale je odkrył dopiero któryś lekarz z kolei i dopiero zaczynamy leczyć męża tak konkretnie bo wczesniej celem byla ciąża.

Ale mamy tu sporo pozytywnych historii i kolejne dziewczyny, ktore tez zaraz dopiszą swój szczęśliwy rozdział wiec trzeba byc dobrej mysli <3

A kiedy zaczynacie stymulacje?

Alina Malina, Yahu lubią tę wiadomość

👧🏼30

🧑🏽 32
    Oligoteratozoospermia.

Hormony:

Genetyka:
    ✅️ kariotyp
    ✅️ AZF
    ✅️ CFTR

I IVF:
    4.10 - FET (+EG)

preg.png
  • Alina Malina Znajoma

Wysłany: 2 stycznia, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estera95 wrote:
    Ja tez uwazalam ze u mnie znajdą wszystkie endometriozy świata itd. Nic takiego sie nie stało, jedynie w cyklu po stymulacji nie mialam owulacji i w kolejnym dostałam wsparcie lekami i juz mogłam miec transfer.

Jeśli badalas sie wczesniej, a zakładam ze tak, bo zazwyczaj w staraniach kobiety zaczynają od siebie, to bądź dobrej mysli i nie nastawiaj sie negatywnie :)

Z dwojga złego lepiej jak ten czynnik nieplodnosciowy jest u mężczyzny. Łatwiej o uzyskanie ciąży klinicznej. Na tym wątku często pada stwierdzenie, ze niepłodność męska to zagadka i kazda kolejna historia to potwierdza. My tez nie wiemy dlaczego tak jest i walczymy dalej. U nas FSH 22 i zwapnienia na jądrach, ale je odkrył dopiero któryś lekarz z kolei i dopiero zaczynamy leczyć męża tak konkretnie bo wczesniej celem byla ciąża.

Ale mamy tu sporo pozytywnych historii i kolejne dziewczyny, ktore tez zaraz dopiszą swój szczęśliwy rozdział wiec trzeba byc dobrej mysli <3

A kiedy zaczynacie stymulacje?

Ooo to to ja już jestem przekonana że na pewno mam cichą endometriozę albo nie wiem co jeszcze…

Głęboki oddech muszę wziąć bo negatywne myśli mnie zjadają. Po prostu w życiu tyle razy już miałam nadzieję i nigdy nic nie wyszło. Ciągle negatywny test. Ciągle. Jeden za drugim negatywny. Ciągle tylko negatyw. A w koło ludzie w ciąży naturalnej…

Zaczęliśmy antykoncepcja i mam się zgłosić do lekarza po 7-14 dniach, jeszcze nie umówiłam wizyty. Więc pewnie stymulacja się zacznie koniec stycznia/poczatek lutego

• Wyobraźnia87 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej. Ja się nie wypowiem o parametrach plemniczkow bo u nas nawet nie było co badać 🫣mąż też długo czuł się winny, trochę to zajęło, żeby zrozumiał, że dla mnie niepłodność to choroba pary a nie jego. Teraz też troszkę potrafimy sobie już z tego żartować. A ja dziś miałam wizytę i w poniedziałek będzie punkcja i jak otrzymamy z niej zarodek to świeży transfer 10 stycznia. Mam wielką nadzieję, że tym razem wszystko zakończy się pozytywnie 🍀💖

Alina Malina, Estera95, Sikoreczkaaa, Yahu, Chmurka21, Malowybitna, Adirella lubią tę wiadomość

👩🏻
    AMH 0,69

👨🏻
    Azoospermia
    👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF
    czerwiec 2025- zmiana kliniki
    I IVF
    23.08.2025 punkcja: 12 pobranych, 6 dojrzałych,1 zapłodniona
    28.08.2025 świeży transfer 4.2.3 🍀
    6dpt⏸ beta 21
    8dpt beta 71
    11dpt beta 200 prog. 53,35
    13 dpt beta 416 prog. 52,72
    18 dpt beta 2646
    27dpt beta 25 904 prog.81,80
    35dpt (7+5) 💔
‹‹ 127 128 129 130 131
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ