Bardzo kiepskie wyniki nasienia a happyend :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć, już się kiedyś tu udzielałam ale wracam. U nas był czynnik męski od początku starań. Początkowe badania 3mln/ml. Morfologia 1. Bez tragedii. Ale źle. Po intensywnej suplementacji i zmianie nawyków udało się wyniki ilości i ruchliwości bardzo podnieść, do około 30mln/ml, problemem była cały czas morfologia 1. W pierwszą ciążę zaszłam w drugiej inseminacji, a po roku od porodu niespodzianka- naturals w pierwszym cyklu starań. Kilka tygodni wcześniej robiliśmy mężowi badania i wyniki miał
Takie jak ostatnio na koniec starań, tylko morfologia podskoczyła na 2%. Niestety naturals skończył się pustym jajem. Jednak dal nam dużo nadziei na naturalną ciążę. A jak nie, to spróbujemy znowu inseminacji.Starania od 06.2022
👩🏼 34
Kwiecien 2024 1 IUI 😭
Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
Luty 2025 🍼👶❤️ synek
21.04.2026 II
13.05.2026 6+3 puste jajo -
Adirella wrote:Możecie zrobić badanie nasienia fragmentacja DNA, przed samą wizytą. FSH wysokie i fakt, przyczyna może być taka jak mówisz. Ciężko powiedzieć co zleci lekarz, ale patrząc na ostatnia tendencje to in vitro pewnie zaleci

Mamy już wynik fragmentacji i wynosi 21% o nieprawidłowej strukturze, hds 2% -
Jakie macie wyniki?J.ss wrote:Czesc dziewczyny, podczytuje wasz watek, bo sami zmagamy sie teraz z kiepskim nasieniem, licze rowniez na happy end ale co bedzie tego nie wie nikt. Mam pytanie czy macie moze doswiadczenie z andrologiem Maciejem Pawlikiem z Poznania?
Tego lekarza nie kojarzę ale warto poszukać na fb na grupach np niepłodność albo tu w jakimś wątku. -
Drogie Ciocie, czas szybko leci, dopiero co był transfer i betowanie, a tu dzisiaj mam już półmetek ciąży 🥹
Alina Malina, Arisia, Kawka, Malowybitna, Adirella, mariposa_, Chmurka21, Wyobraźnia87, Fler, Estera95, letnia lubią tę wiadomość
👩🏼34🧔🏻♂️36
AMH 2,6 (11.25)
❌ V R2 - hetero / MTHFR-hetero / PAI-1 homo, kryptozoo-
✅ kariotyp, genotyp Bx -2DS2, -2DS3 | histero + CD138 (0/10)
I IVF
→ 09.23 p.krótki → 8🥚→ 7xMII→ PICSI →2❄️
→I FET 2BC → CB ❌
→II FET 2BC ❌
II IVF
→06.25. p.długi → 6🥚→ 3xMII→ PICSI
→III ET 2-dn. 5A+4B ❌
III IVF
→12.25 p.PPOS GonalF, Menopur, Provera→ 20🥚→ 10xMII → PICSI → 4❄️
→15.01.26 - IV FET 4BA, CS, prog. 15,2 (Accofil, Prograf→ Encorton)
β: 5dpt 32,4 | 6dpt 45,90 | 8dpt 56,2 | 9dpt 91,7 | 11dpt 219,0 | 14 dpt 360,2 | 16 dpt 763,0 | 20 dpt 2719,5
27 dpt CRL 3,9 mm i 💗🥹
12+4 - I prenatalne niskie ryzyka ♥️
20+4 - II prenatalne 362 g Okruszka 🩵

-
!!! Sama pamiętam jak ja miałam początek stymulacji a Ty się przygotowywałaś dot transferu. I właśnie pomyślałam że ten czas leci jak szalony. U nas skończone 12 tyg, wchodzimy w 13 tydzień 😳🤯. Jestem szalona ale mam wrażenie że powoli wypycha mi brzuch.Yahu wrote:Drogie Ciocie, czas szybko leci, dopiero co był transfer i betowanie, a tu dzisiaj mam już półmetek ciąży 🥹
Kawka, mariposa_, Yahu, Estera95 lubią tę wiadomość
-
Malowybitna wrote:Apropo, nie wiem czy kojarzycie youtuberke Andziaks (ta od pokazywania porodu sieci). Jej mąż wrzucił film o tym jak się starali półtora roku o dziecko i jak u niego wyszedł problem z nasieniem. Śmiesznie się tego słucha (z naszej perspektywy) jak ktoś kto ma bardzo małe pojęcie próbuje edukować innych 😅 kiedyś też pamiętam że pokrętnie tłumaczyli co to jest Beta 🤣 Z drugiej strony, przy ich zasięgach, dobrze że o tym mówią bo jak u kogoś wychodzi problem to myśli że jest w tym odosobniony. Więc dobrze wiedzieć że co drugi facet w zasadzie ma jakiś większy lub mniejszy problem z nasieniem.
Ooo to trochę pocieszające wiedzieć że się starali o dziecko półtorej roku bo w mojej głowie to była para która zaszła po pierwszym razie 😤😩 ja pamiętam jak płakałam bo sexmasterka 🤪 wersow i andziaks naraz były w ciąży a u nas dalej nic mimo stymulacji i różnych suplementacji. Dobrze że o tym mówią bo ja sobie na łeb wkręciłam że to piękni młodzi zdrowi co od razu w ciąży są
Kawka lubi tę wiadomość
-
Alina Malina wrote:Ooo to trochę pocieszające wiedzieć że się starali o dziecko półtorej roku bo w mojej głowie to była para która zaszła po pierwszym razie 😤😩 ja pamiętam jak płakałam bo sexmasterka 🤪 wersow i andziaks naraz były w ciąży a u nas dalej nic mimo stymulacji i różnych suplementacji. Dobrze że o tym mówią bo ja sobie na łeb wkręciłam że to piękni młodzi zdrowi co od razu w ciąży są
W pewnym momencie miałam takie wrażenie, że wokół nas wszyscy zachodzą w ciążę i że im się udaje szybko i łatwo itp. Ale z drugiej strony nigdy nie wiemy co się za tym kryło. Ile się ludzie starali, czy się leczyli itp. My sami jakoś mocno wśród znajomych nie mówiliśmy o naszych problemach, więc tak samo mogą myśleć, że rach ciach i się nam udało. Mieliśmy taki moment, że jak mówiliśmy jednym znajomym, to się zastanawialiśmy czy jakoś ich nie urazimy / nie będzie im przykro bo sami np. może mają problemy (mieliśmy po prostu takie przypuszczenie). Więc tak naprawdę nigdy nie wiemy jak to wygląda u innych 🥺👩+👦+🐶 | starania od 05.2023
👩
AMH: 1,5
✅hormony, kariotyp, cytokiny, immunofenotyp, komórki NK, homocysteina, trombofilia, białko C, białko S, zespół antyfosfolipidowy, TSH, prolaktyna, wit D, wit B12
❌ANA 1:160, KIR AA, MTHFR-homo, PAI-1 homo
👦
azoospermia → udana mTESE
✅hormony, AZF, kariotyp, CFTR, wit D, B12, inhibina B
I IVF - 04.2025
13🥚→ 10xMII → 1❄️
ET 4.1.1 (Cyclogest, Duphaston)❌
II IVF - 06.2025
19🥚→ 11xMII → 0❄️
III IVF - 10.2025
27🥚→ 20xMII → 5❄️
FET 3.1.1 (Utrogestan, Duphaston, Encorton, Accofil) → 10 dpt: β 205; 14 dpt: β 826, prog. 30,83 ng/ml; 28 dpt: β 44192, prog. 32,31 ng/ml, CRL 0,74 + ❤️; 8t+5: CRL 2,12; 9t+6; CRL 2,9, FHR: 176; 10t+5: FeliaTest - zdrowa 🩷; 12+6: I prenatalne: 7,4 cm❤️; 19+6: II prenatalne: 320 g ❤️

-
classy wrote:W pewnym momencie miałam takie wrażenie, że wokół nas wszyscy zachodzą w ciążę i że im się udaje szybko i łatwo itp. Ale z drugiej strony nigdy nie wiemy co się za tym kryło. Ile się ludzie starali, czy się leczyli itp. My sami jakoś mocno wśród znajomych nie mówiliśmy o naszych problemach, więc tak samo mogą myśleć, że rach ciach i się nam udało. Mieliśmy taki moment, że jak mówiliśmy jednym znajomym, to się zastanawialiśmy czy jakoś ich nie urazimy / nie będzie im przykro bo sami np. może mają problemy (mieliśmy po prostu takie przypuszczenie). Więc tak naprawdę nigdy nie wiemy jak to wygląda u innych 🥺
Tak ale mój mózg zawsze zakłada że nikt na świecie nie ma problemów tylko ja 😩 więc te gwiazdy młode piękne bogate to nawet przez myśl mi nie przeszło. Bo o tym nie mówią. Ja mówiłam najbliższym przyjaciołom z którymi w ogóle rozmawiam z resztą przestałam rozmawiać wręcz -
Yahu wrote:Drogie Ciocie, czas szybko leci, dopiero co był transfer i betowanie, a tu dzisiaj mam już półmetek ciąży 🥹
O jaaa 😳 a dopiero co przeżywałam Twoje bety 🙈
Yahu lubi tę wiadomość
Starania od 11.2023
👩🏼 niedrożny jajowód
Amh 11.2024 r. 1.9, 09.2025 r. 2.3 💪
🧔🏻♂️5.2024 operacja żpn- brak wielkiej poprawy. Obecnie:
Koncentracja 4 mln
Maj 2025 IUI
09.2025 kwalifikacja do ivf
❄️ 3AA, 2x❄️5 BA
FET 5BA 10.2025 ❌ 8 dpt beta 12, 10 dpt beta 5
FET 5BA 5.12.2025 ❌ 8 dpt beta 62, 10 dpt beta 68
Cd138 ❌ poniżej 5/10, cd56 10%➡️ doksy+metronidazol ⏳➡️
biopsja kontrolna- pogorszenie- cd 138 5-10/10, cd56 10%➡️dalacin+metronidazol➡️3 biopsja- brak stanu zapalnego
KIR Bx (2DS2)
HLA-C 🧔🏻♂️ C1C2, ANA- dodatni, ANA 3 ✅, Profil cytokin ✅, Fenotyp komórek NK ✅, Białko C i S ✅
Trombofilia ✅, Homocysteina 7
B12 975,cross-match- 15%
FET 7.05.2026 3.1.1. (Cyclogest, Luteina, accofil)
5 dpt ⏸️ , 6 dpt beta 38, 8 dpt beta 121, 11 dpt beta 812, 13 dpt beta 2478, 20 dpt beta 22057
22 dpt crl 4 mm 💗
8w2d crl 1,7 cm ❤️ -
Fler wrote:O jaaa 😳 a dopiero co przeżywałam Twoje bety 🙈
Teraz ja przeżywam Twoje 🤭🤞🍀
Alina Malina, Fler lubią tę wiadomość
👩🏼34🧔🏻♂️36
AMH 2,6 (11.25)
I IVF
→I FET 2BC → CB ❌
→II FET 2BC ❌
II IVF
→III ET 2-dn. 5A+4B ❌
III IVF
β: 5dpt 32,4 | 6dpt 45,90 | 8dpt 56,2 | 9dpt 91,7 | 11dpt 219,0 | 14 dpt 360,2 | 16 dpt 763,0 | 20 dpt 2719,5
27 dpt CRL 3,9 mm i 💗🥹

-
Sikoreczko, my tu wszystkie myślimy o Tobie ciepło i czekamy na wieści 🙏🩵
Fler, mariposa_ lubią tę wiadomość
👩🏼34🧔🏻♂️36
AMH 2,6 (11.25)
I IVF
→I FET 2BC → CB ❌
→II FET 2BC ❌
II IVF
→III ET 2-dn. 5A+4B ❌
III IVF
27 dpt CRL 3,9 mm i 💗🥹

-
Sikoreczko właśnie ja też czekam 🙏
Yahu nawet nie wiesz jak wtedy pod koniec stycznia jak zaczynałam stymulację mi twoja historia pomogła. Pamiętam Cię dokładnie, mam kilka takich osób na forum które mi się wryły w pamięć. Bardzo się cieszę że już półmetek. Jak stoisz z przygotowaniami itp? Próbowałam rzucić okiem na wątek o udanym IVF ale jednak się poddaję jeszcze nie czuję się żeby dołączyć
Yahu lubi tę wiadomość
-
Sikoreczka dawaj znać 🍀💖 @Alina Malina ja jestem w grupie listopadowych mam, chce się cieszyć tą ciążą. Na to co będzie nie mam wpływu, ale teraz jestem w ciąży i czekam na upragnione dzieciątko całym sercem wierząc, że pojawi się za pół roku na tym świecie 💖 nawet ubranka pierwsze już kupiłam, a nawet dużo pierwszych 🫣😀nie wierzę w zapeszanie
Alina Malina, Fler, Yahu, Maggie_93, Chmurka21 lubią tę wiadomość
starania od 2024 r
08.2025 I procedura IVF świeży transfer blastki 4.2.3
5dpt II
6dpt beta 21,1
8dpt beta 71,3
11 dpt beta 200,1
18 dpt beta 2646,1
27 dpt beta 25904
7+5 💔
01.2026 kolejna procedura
03.2026 transfer ❄ 4.1.2
5dpt II
8dpt beta 116,7
10 dpt beta 237,8
16 dpt beta 2551.1
27 dpt beta 56747 mamy ♥️
-
Oooo… ja tylko nieśmiało zerkam na ubranka, ostatnio aż do sklepu weszłam z ubrankami i tak przeglądałam ale nie chciałam nic kupować. Teściowa innym razem też się zatrzymała na ciuszkach ale szybko uciekłam i mnie dogoniła bałam się że będzie chciała coś kupić. Jakoś tak nie wiem moja głowa nie umie się jeszcze wyluzować. Na razie się cieszę zwłaszcza z ostatniego USG, wszystko jest ok, psychicznie wyluzowałam, jem sobie smaczne rzeczy, minął mi największy stres. Ale nie wiem kiedy coś kupię.Wyobraźnia87 wrote:Sikoreczka dawaj znać 🍀💖 @Alina Malina ja jestem w grupie listopadowych mam, chce się cieszyć tą ciążą. Na to co będzie nie mam wpływu, ale teraz jestem w ciąży i czekam na upragnione dzieciątko całym sercem wierząc, że pojawi się za pół roku na tym świecie 💖 nawet ubranka pierwsze już kupiłam, a nawet dużo pierwszych 🫣😀nie wierzę w zapeszanie
-
Alina Malina wrote:Sikoreczko właśnie ja też czekam 🙏
Yahu nawet nie wiesz jak wtedy pod koniec stycznia jak zaczynałam stymulację mi twoja historia pomogła. Pamiętam Cię dokładnie, mam kilka takich osób na forum które mi się wryły w pamięć. Bardzo się cieszę że już półmetek. Jak stoisz z przygotowaniami itp? Próbowałam rzucić okiem na wątek o udanym IVF ale jednak się poddaję jeszcze nie czuję się żeby dołączyć
Czasem jest ciężko przestawić głowę na to, że juz się udało, ale z czasem poczujesz, że chcesz zacząć wić gniazdko 💚
Ja póki co z przygotowań nic 🫣
Jutro mam wizytę u mojej dr, a w czwartek II prenatalne, może to też mi odblokuje jakąś zapadkę w głowie i ruszę z przygotowaniami 🙈
Na razie tylko chodzę ma zajęcia dla kobiet w ciąży i na spotkania z położną.
W planach też jest przygotowanie pokoju, a tam czeka mnie malowanie (na razie jestem na etapie oglądania katalogów z kolorami farb 😆), wymiana mebli, no i jak pokoj będzie gotowy to zaczne go uzupełniać rzeczami dla maluszka
mariposa_ lubi tę wiadomość
👩🏼34🧔🏻♂️36
AMH 2,6 (11.25)
I IVF
→I FET 2BC → CB ❌
→II FET 2BC ❌
II IVF
→III ET 2-dn. 5A+4B ❌
III IVF
27 dpt CRL 3,9 mm i 💗🥹

-
Yahu wrote:Czasem jest ciężko przestawić głowę na to, że juz się udało, ale z czasem poczujesz, że chcesz zacząć wić gniazdko 💚
Ja póki co z przygotowań nic 🫣
Jutro mam wizytę u mojej dr, a w czwartek II prenatalne, może to też mi odblokuje jakąś zapadkę w głowie i ruszę z przygotowaniami 🙈
Na razie tylko chodzę ma zajęcia dla kobiet w ciąży i na spotkania z położną.
W planach też jest przygotowanie pokoju, a tam czeka mnie malowanie (na razie jestem na etapie oglądania katalogów z kolorami farb 😆), wymiana mebli, no i jak pokoj będzie gotowy to zaczne go uzupełniać rzeczami dla maluszka
Ja się wzdrygam jak tylko mój brzuch zabulgocze po obiedzie… może po prenatalnych odetchnę… chociaż po upadku ze schodów to USG co miałam miałam poza klinika, trwało 20 minut, łącznie z 3d, więc już zostałam przejrzana z góry do dołu więc idę spokojniejsza.
No właśnie na sobie mówię że się po prenatalnych uspokoję a zaraz się okaże że potem stwierdzę że po drugich prenatalnych dopiero haha…
Macie pokój dla maluszka czy będziecie w sypialni robić miejsce? My mamy pokój dla maluszka ale chyba potraktuje go jako przechowalnie pieluch rzeczy i pokój żeby cieszył oko bo myślę że skończy się dostawka w sypialni 🤪
-
Alina Malina wrote:Ja się wzdrygam jak tylko mój brzuch zabulgocze po obiedzie… może po prenatalnych odetchnę… chociaż po upadku ze schodów to USG co miałam miałam poza klinika, trwało 20 minut, łącznie z 3d, więc już zostałam przejrzana z góry do dołu więc idę spokojniejsza.
No właśnie na sobie mówię że się po prenatalnych uspokoję a zaraz się okaże że potem stwierdzę że po drugich prenatalnych dopiero haha…
Macie pokój dla maluszka czy będziecie w sypialni robić miejsce? My mamy pokój dla maluszka ale chyba potraktuje go jako przechowalnie pieluch rzeczy i pokój żeby cieszył oko bo myślę że skończy się dostawka w sypialni 🤪
Mamy pokój, ktory obecnie jest graciarnią wszystkiego 🤣 dlatego chcemy go przeorganizować i wstępnie przygotować pod malucha.
Początkowo na pewno będzie dostawka, ale później to się okaże jak się wyklarują oczekiwania kontra rzeczywistość 🫣
👩🏼34🧔🏻♂️36
AMH 2,6 (11.25)
I IVF
→I FET 2BC → CB ❌
→II FET 2BC ❌
II IVF
→III ET 2-dn. 5A+4B ❌
III IVF
27 dpt CRL 3,9 mm i 💗🥹

-
U nas aktualnie ten pokój robi za szklarnię bo ma najwięcej słońca i cały parapet i okolice okna zawalony jest sadzonkami 🤪 biedne pomidory czekają na lepszą pogodę żeby je dać do ziemi.Yahu wrote:Mamy pokój, ktory obecnie jest graciarnią wszystkiego 🤣 dlatego chcemy go przeorganizować i wstępnie przygotować pod malucha.
Początkowo na pewno będzie dostawka, ale później to się okaże jak się wyklarują oczekiwania kontra rzeczywistość 🫣
Ja już mam całą fantazje że zaprojektujemy pokój u projektantki wnętrz, robiliśmy z nią salon i sypialnie więc może coś fajnego wymyśli. Liczę na to że ona nam powie co realnie nam się przyda w pokoju dziecka bo internet ma wszelkie możliwe rozbieżności od Sasa do lasa, od tego że dziecko nie potrzebuje pokoju do tego że rakieta kosmiczna jest niezbędna 😂 idzie zgłupieć. Myślałam o jakiejś kanapie z miejscem do spania. Brat jak miał małe dzieci to w ich pokoju poza łóżeczkiem zawsze była kanapa, można było się przespać przy dziecku itp -
Kurczę, też się martwię o Sikoreczkę, czuję że to się może wszystko właśnie dziać, wszystkie ciocie z forum trzymają kciuki ✊✊✊✊
Alinka doskonale Cię rozumiem, ja już teraz myślę czy mam na to wszystko siły jak czytam Wasze posty, ciągle niepewność, u nas nawet o to czy powstaną zarodki, potem reszta…. Czasami myślę czy na pewno to wytrzymam, ciągła niepewność, nawet teraz już mnie wykańczaStarania od 10.2022 r.
Klinika Niepłodności od 01.2025 r.
Ona: 93’ niedoczynność tarczycy, badania w normie, AMH: 7,03
Kariotyp ✅
On: 88’
oligoasthenoteratozoospermia, badania hormonalne ✅
Genetyka:
kariotyp ✅
CFTR ✅
AZF ✅
fragmentacja DNA 13 %, Mioxys podwyższony
I IVF start marzec 2025: Pobranych 13 🥚 -> 9 dojrzałych -> Brak zarodków
II IVF start lipiec 2025: Pobranych 24 🥚 -> 9 dojrzałych -> Brak zarodków
Androlog sierpień 2025->Hormony dla Niego: Clostilbegyt-> Poprawa
Zmiana kliniki
III IVF czerwiec 2026, stymulacja Provera + Menopur 150j. + Puregon 150 j. -> Pobranych 22 🥚 -> 15 dojrzałych -> 6 zapłodnionych-> ❄️
FET 07.2026 ⏳ -
No właśnie ta niepewność jest tak wykańczająca że mam wrażenie że ona się nigdy nie kończy. Dalej chodzę na terapię. Ale dalej nie odetchnęłam. Ja chyba naprawdę dopiero wezmę oddech jak dziecko fizycznie będzie leżeć w domu u mnie a ja obok oboje cali i zdrowi. Może wtedy w to uwierzę bo ta niepewność, stres, to tak dojeżdża człowieka że ciężko się zebrać do kupy.Maggie_93 wrote:Kurczę, też się martwię o Sikoreczkę, czuję że to się może wszystko właśnie dziać, wszystkie ciocie z forum trzymają kciuki ✊✊✊✊
Alinka doskonale Cię rozumiem, ja już teraz myślę czy mam na to wszystko siły jak czytam Wasze posty, ciągle niepewność, u nas nawet o to czy powstaną zarodki, potem reszta…. Czasami myślę czy na pewno to wytrzymam, ciągła niepewność, nawet teraz już mnie wykańcza
Maggie_93 lubi tę wiadomość