Brownstone wrote:
Chciałem zapytać o dwie kwestie:
1. Czy kojarzycie sytuacje, w których bez większej przyczyny wyniki seminogramu zmieniały się między badaniami? Na przykład DFI poprawiło się z 21% do 19%, a koncentracja spadła z 50 mln/ml do 37 mln/ml. Czy takie wahania wyników co 2–3 miesiące są normalne, mimo braku istotnych zmian w stylu życia — ani na plus, ani na minus? Dieta, sport i suplementacja są raczej dobrze dopięte.
2. Czy pamiętacie może ostatnie wyniki seminogramu Waszych mężów/partnerów przed naturalnym zajściem w ciążę? Chodzi mi nawet orientacyjnie o rząd wielkości wyników.
1. Zbadaj hormony, w tym tarczycę np USG. Mąż mojej przyjaciółki miał bardzo zmienne wyniki i wyszło nieciekawie, właściwie szukanie przyczyny niepłodności uratowało mu zdrowie jak nie życie, miał operację, naświetlanie. I przez skok tsh prolaktyna też skakała i właśnie parametry nasienia
Ale tak jak dziewczyny piszą koncentracja jest ekstra. Tutaj mamy 1 mln, jak nie w tysiącach
2. Na tym forum nie zachodzimy naturalnie niestety

nawet IVF, jak u nas się nie udaje, więc poszukaj też na innych wątkach, bo orientacyjnie nawet nie wiem
Starania od 10.2022 r.
Klinika Niepłodności od 01.2025 r.
Ona: 93’ niedoczynność tarczycy, badania w normie, AMH: 7,03
Kariotyp ✅
On: 88’
oligoasthenoteratozoospermia, badania hormonalne ✅
Genetyka:
kariotyp ✅
CFTR ✅
AZF ✅
fragmentacja DNA 13 %, Mioxys podwyższony
I IVF start marzec 2025: Pobranych 13 🥚 -> 9 dojrzałych -> Brak zarodków
II IVF start lipiec 2025: Pobranych 24 🥚 -> Brak zarodków
Androlog sierpień 2025->Hormony dla Niego: Clostilbegyt-> Poprawa
Zmiana kliniki
III IVF czerwiec 2026, stymulacja Provera + Menopur 150j. + Puregon 150 j.