Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Bardzo kiepskie wyniki nasienia a happyend :)
Odpowiedz

Bardzo kiepskie wyniki nasienia a happyend :)

Oceń ten wątek:
  • Alina Malina Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brownstone wrote:
    Chciałem zapytać o dwie kwestie:

1. Czy kojarzycie sytuacje, w których bez większej przyczyny wyniki seminogramu zmieniały się między badaniami? Na przykład DFI poprawiło się z 21% do 19%, a koncentracja spadła z 50 mln/ml do 37 mln/ml. Czy takie wahania wyników co 2–3 miesiące są normalne, mimo braku istotnych zmian w stylu życia — ani na plus, ani na minus? Dieta, sport i suplementacja są raczej dobrze dopięte.

2. Czy pamiętacie może ostatnie wyniki seminogramu Waszych mężów/partnerów przed naturalnym zajściem w ciążę? Chodzi mi nawet orientacyjnie o rząd wielkości wyników.

1. Tak. Myśmy wystartowali z okej wynikami, co jakiś czas spadały, aż niektóre parametry spadły np. 4 krotnie poniżej normy. Żaden lekarz świata nie ma na to wyjaśnienia. U nas była zmiana stylu życia na plus i dużo drogich suplementów. Nie pomogło. Jeden lekarz miał teorie że zwiększył się stres oksydacyjny przez suplementy. Reszta mówi że to po prostu jest zmienne i żadna próbka nasienia nie będzie sobie równa. Z 50 mln do 37 mln to prawie żadna zmiana, jakbyś z 50 zszedł do 5, to by była duża zmiana. Wahania są jak najbardziej w normie a takie wahania to już w ogóle.

2. Nie zaszliśmy nigdy naturalnie

👸🏼 względnie dobrze
    🤴🏽OAT

🚀 IVF styczeń 26 start
    Luty - 1 ❄️ 4.1.1
    Marzec - transfer 💉
    7 dpt: ⏸️
    USG prenatalne 🩵 NIPT zdrowy chłopiec 🐥
    preg.png
  • Maggie_93 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brownstone wrote:
    Chciałem zapytać o dwie kwestie:

1. Czy kojarzycie sytuacje, w których bez większej przyczyny wyniki seminogramu zmieniały się między badaniami? Na przykład DFI poprawiło się z 21% do 19%, a koncentracja spadła z 50 mln/ml do 37 mln/ml. Czy takie wahania wyników co 2–3 miesiące są normalne, mimo braku istotnych zmian w stylu życia — ani na plus, ani na minus? Dieta, sport i suplementacja są raczej dobrze dopięte.

2. Czy pamiętacie może ostatnie wyniki seminogramu Waszych mężów/partnerów przed naturalnym zajściem w ciążę? Chodzi mi nawet orientacyjnie o rząd wielkości wyników.

1. Zbadaj hormony, w tym tarczycę np USG. Mąż mojej przyjaciółki miał bardzo zmienne wyniki i wyszło nieciekawie, właściwie szukanie przyczyny niepłodności uratowało mu zdrowie jak nie życie, miał operację, naświetlanie. I przez skok tsh prolaktyna też skakała i właśnie parametry nasienia
    Ale tak jak dziewczyny piszą koncentracja jest ekstra. Tutaj mamy 1 mln, jak nie w tysiącach

2. Na tym forum nie zachodzimy naturalnie niestety :( nawet IVF, jak u nas się nie udaje, więc poszukaj też na innych wątkach, bo orientacyjnie nawet nie wiem

Starania od 10.2022 r.
    Klinika Niepłodności od 01.2025 r.
    Ona: 93’ niedoczynność tarczycy, badania w normie, AMH: 7,03
    Kariotyp ✅
    On: 88’
    oligoasthenoteratozoospermia, badania hormonalne ✅
    Genetyka:
    kariotyp ✅
    CFTR ✅
    AZF ✅
    fragmentacja DNA 13 %, Mioxys podwyższony
    I IVF start marzec 2025: Pobranych 13 🥚 -> 9 dojrzałych -> Brak zarodków
    II IVF start lipiec 2025: Pobranych 24 🥚 -> Brak zarodków
    Androlog sierpień 2025->Hormony dla Niego: Clostilbegyt-> Poprawa
    Zmiana kliniki
    III IVF czerwiec 2026, stymulacja Provera + Menopur 150j. + Puregon 150 j.
‹‹ 250 251 252 253 254
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ