X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Bardzo kiepskie wyniki nasienia a happyend :)
Odpowiedz

Bardzo kiepskie wyniki nasienia a happyend :)

Oceń ten wątek:
  • Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 15 marca, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śnieżko edytowałam swój post. Źle przeczytałam i bezsensu Ci odpisałam. Zwalam to na ciężki okres w pracy i brak umiejętnego czytania haha :D

• snieżka Autorytet

Wysłany: 15 marca, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sikoreczkaaa wrote:
    Tego niestety nikt Ci nie powie. Przy gorszych wynikach dziewczyny zachodziły w ciążę a przy lepszych niestety się nie udawało..

Ee źle doczytałam i już edytuje :D OCZYWISCIE że jest sens się starać jednak czy wyjdzie szybko tego nikt Ci nie powie :))

A co myślicie o inseminacji? Lub in vitro?

Mamy takie zdanie, że będziemy łapać się wszystkeigo, co umożliwi nam zostanie rodzicami, więc jeśli będzie trzeba podejdziemy do inseminacji lub in vitro. Zobaczymy co androlog powie nam w poniedziałek.

Sikoreczkaaa lubi tę wiadomość

👩🏻 29 👦🏻 33
    ANA1 (dodatni) , ANA3 - Centromer B + ---> Centromer B ++🔺😰
    TSH 1,33❇️(Euthyrox 25),Ferrytyna 18,9 ---> 25,9 (po 4 miesiącach suplementacji żelaza) ,Kwas foliowy 4,29 ---> 17,10 ng/ml ❇️
    (2dc): Estriadol 19,0 pg/ml ❇️, FSH 3,3 mUl/ml ❇️, LH 3,3 mUl/ml ❇️, Prolaktyna 125,9 ng/ml --> 13,53 ❇️, Prolaktyna po obciążeniu metoclopramidem 394,62🔺, Kortyzol 6,9 ug/d ❇️
    Zobacz wykres
    👦🏻
    🔻ilość - 37.27 mln
    🔻koncentracja: 13.31 mln/ml
    🔻ruch postępowy (a+b) - 13.7%
    🔻ruch całkowity (a+b+c) - 26%
    🔆żywotność - 78%
    🔻morfologia - 0% (100% nieprawidłowych główek)
    TSH 4,539 µIU/ml (Euthyrox 25), LH 3,55 mIU/ml❇️ FSH 8,50 mIU/ml❇️,Prolaktyna 9,91 ng/ml❇️,Testosteron 652,60 ng/dl❇️,SHBG 46,46 nmol/l❇️,Testosteron wolny 24,00 pg/ml ❇️
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 15 marca, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sikoreczkaaa wrote:
    Śnieżko edytowałam swój post. Źle przeczytałam i bezsensu Ci odpisałam. Zwalam to na ciężki okres w pracy i brak umiejętnego czytania haha :D

Nie szkodzi :D

Sikoreczkaaa lubi tę wiadomość

👩🏻 29 👦🏻 33
    TSH 1,33❇️(Euthyrox 25),Ferrytyna 18,9 ---> 25,9 (po 4 miesiącach suplementacji żelaza) ,Kwas foliowy 4,29 ---> 17,10 ng/ml ❇️
    (2dc): Estriadol 19,0 pg/ml ❇️, FSH 3,3 mUl/ml ❇️, LH 3,3 mUl/ml ❇️, Prolaktyna 125,9 ng/ml --> 13,53 ❇️, Prolaktyna po obciążeniu metoclopramidem 394,62🔺, Kortyzol 6,9 ug/d ❇️
    Zobacz wykres
    👦🏻
    🔻ilość - 37.27 mln
    🔆żywotność - 78%
    TSH 4,539 µIU/ml (Euthyrox 25), LH 3,55 mIU/ml❇️ FSH 8,50 mIU/ml❇️,Prolaktyna 9,91 ng/ml❇️,Testosteron 652,60 ng/dl❇️,SHBG 46,46 nmol/l❇️,Testosteron wolny 24,00 pg/ml ❇️
  • cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 15 marca, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny - jak coś to Was cały czas podczytuję i kibicuję z całych sił. Postanowiłam w ostatnim czasie trochę wycofać się z forum, bo dostaje na łeb już xD Zwłaszcza że ten mój jest mega uparty :D - on cały czas wierzy ze przy endo III stopnia, AMH 0,5, cukrzycy typu 1 i hashimoto od 25 lat, torbieli na zdrowym jajniku i praktycznie martwym prawym jajniku oraz przy jego ruchliwości a 0% i b 5% uda nam się zajść naturalnie ....xD Batalie o in vitro trwają :D

U nas plan jest taki, ze w kwietniu powtórka badania nasienia. W marcu mam drugi cykl stymulowany lamettą, w kwietniu 3 i w maju 4 (ostatni). I potem bedziemy decydować co dalej.

Pustynia, Fler lubią tę wiadomość

🥺 cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia
    MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko :
    5cs - cb 🩸
    7cs - naturals -⏸️
    2.10.19 - Antoś jest z nami 👶

lipiec 2024 - laparoskopia 🩺 (usunięcie torbieli) i potwierdzenie endometriozy
    💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024
    (❌️ 4cs - 7dpo - prog 13, estradiol 95),
    (❌️ 5cs - 7dpo - progn 5,5)
    (❌️ 7cs z lamettą 💉 - 7dpo - prog 27)
    (❌️ 8 cs z lamettą 💉)
    Przed nami 9cs ! 💉

✅️ FSH/LH około 5 ; oba jajowody drożne
    👩34 lata, niskie AMH : 0,52 (sierpień/grudzień 2024)
    🧔‍♂️34 lata, teratozoospermia, asthenozoospermia (a+b = 5%, morfo 3%, il. 148mln/ejakulat)

💊 Leki: insulina (OPI), letrox 150, wit. D3, wit.C/B6, selen, resweratrol, q10 ubichinol, magnez, cynk, pqq, mio-inozytol, NAC, tardyferon

"Pięknie żyjesz
    Choć kłody pod nogami masz
    To wszystko minie
    I minę jak ta kłoda też"
  • Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 15 marca, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz to forum już widziało ciążę z niedrożnych jajowodów :) więc nie ma co składać broni i działać :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca, 13:01

cukrzyk1991, Fler, Malowybitna lubią tę wiadomość

• zorilla94 Przyjaciółka

Wysłany: 15 marca, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    z Krakowa, do dr Bazańskiego :)
    Daj znać po wizycie :) ja co prawda miałam iść do niego w swoich sprawach, ale może męża badanie nasienia też skontrolujemy u niego

👱🏻‍♀️30
    🧔🏼‍♂️30
    8 cs o pierwsze 👶🏼

Ona:

Badania z 10/2024:
    4dc:
    TSH 1.02
    FT4 18.2 pmol/l
    Prolaktyna 520 mu/l ❌
    Estradiol 170.7 pmol/l
    FSH 6.47 lU/l
    LH 11.80 lU/l ❌
    Testosteron wolny 2.10 pg/ml
    DHEAS 269 ug/dl
    Androstendion 1.71 ng/ml ❌
    AMH 3.08
    SHBG 42.8 nmol/l
    17-OH-Prog 0.910 ng/ml
    Witamina D 30.8 ng/ml
    Progesteron 7dpo - 8.47 ng/ml

03/2025
    Progesteron 7dpo - 13.4 ng/ml

👨On:

Badanie nasienia 02/2025
    Ilość 698.84 mln/proba
    Koncentracja 142.62 mln/ml
    Ruch postępowy (a+b) 56.66%
    Ruch postępowy szybki 31.53 %
    Upłynnienie <60min
    Lepkość prawidłowa
    Ph 7.7
    Morfologia 1% ❌
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 15 marca, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zorilla94 wrote:
    Daj znać po wizycie :) ja co prawda miałam iść do niego w swoich sprawach, ale może męża badanie nasienia też skontrolujemy u niego
    Jasne, dam znać :) A wy byliście już u jakiegoś androloga w Krakowie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca, 14:00

👩🏻 29 👦🏻 33
    Zobacz wykres
    👦🏻
    🔻ilość - 37.27 mln
    🔆żywotność - 78%
  • zorilla94 Przyjaciółka

Wysłany: 15 marca, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    Jasne, dam znać :) A wy byliście już u jakiegoś androloga w Krakowie?

Póki co mąż był tylko u urologa w Luxmedzie, pierwszy lepszy termin. Urolog stwierdził że dalsza suplementacja, dieta i zrzucenie kilku kilogramów pomogą na słabą morfologię. Póki co tyle wiemy

👱🏻‍♀️30
    🧔🏼‍♂️30
    8 cs o pierwsze 👶🏼

Ona:

Badania z 10/2024:
    4dc:
    TSH 1.02
    FT4 18.2 pmol/l
    Prolaktyna 520 mu/l ❌
    Estradiol 170.7 pmol/l
    FSH 6.47 lU/l
    LH 11.80 lU/l ❌
    Testosteron wolny 2.10 pg/ml
    DHEAS 269 ug/dl
    Androstendion 1.71 ng/ml ❌
    AMH 3.08
    SHBG 42.8 nmol/l
    17-OH-Prog 0.910 ng/ml
    Witamina D 30.8 ng/ml
    Progesteron 7dpo - 8.47 ng/ml

03/2025
    Progesteron 7dpo - 13.4 ng/ml

👨On:

Badanie nasienia 02/2025
    Ilość 698.84 mln/proba
    Koncentracja 142.62 mln/ml
    Ruch postępowy (a+b) 56.66%
    Ruch postępowy szybki 31.53 %
    Upłynnienie <60min
    Lepkość prawidłowa
    Ph 7.7
    Morfologia 1% ❌
  • Valie05 Autorytet

Wysłany: 15 marca, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fler wrote:
    To rzeczywiście coś musi z tym być, że wpisują maksymalną wartość i tyle ale dlaczego nie napiszą normalnie to nie mam pojęcia. No i gdybym to wcześniej wiedziała to nie wciskałabym jeszcze mężowi acc za każdym razem 😅

No z takimi wynikami to na pewno już nam tylko invitro zostało, także pewnie zaraz będziemy się starali o kwalifikacje. Możesz napisać ile Wam zajęło od kwalifikacji do rozpoczęcia działań? Nie chciałabym żeby mi stymulacja na lato wypadła, bo to jednak wyjazdy itd

Wybacz nie było mnie kilka dni na forum. Kwalifikacje mieliśmy w ostatnie dni lipca, stymulację rozpoczęłam w połowie sierpnia (po miesiączce), punkcja 2 tyg później. Mieliśmy z lekarzem ustalone, że transfer będzie w listopadzie, bo właśnie większość października byliśmy na wakacjach :) teoretycznie powinno się do tego mieć wskazania medyczne, ale nasz lekarz jest wyrozumiały i po prostu wpisał hiperstymulację / za wysoki poziom hormonów. W programie rządowym jest zapis, że od kwalifikacji do rozpoczęcia stymulacji nie powinno upłynąć więcej niż 30 dni. Ale z transferami to już różnie, bo może się zdarzyć infekcja, polip, endometrium nie urośnie i inne rzeczy.
    Chmurka21 wrote:
    Valie - jak się czujesz? Kurde, już 2gi trymestr, jak to leci 🫣

Czuję się bardzo dobrze. Jestem jedną tych irytujących szczęściar, które nie mają żadnych dolegliwości ciążowych. Brzuch się lekko tylko zaokrąglił (jakbym wzdęcie miała :D ). Powiedzieliśmy rodzinie i w pracy - jakoś to staje się bardziej realne. Wiemy też, że będzie chłopak.

Chmurka21, snieżka, Fler lubią tę wiadomość

👩🏼 91’ (33)
    Amh-1.6 (07.2024); hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ ; MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ trombofilia❌ ; CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅

🧔🏻‍♂️ 89’ (35 lat)
    usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; ciężki czynnik męski

1 IVF - Oviklinika Waw
    08.2024 3 🥚 -> 2 ❄️
    27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
    27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
    6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901; 27 dpt-33512; 28 dpt-CRL 5mm i  ❤️ 8tc+3-CRL 1,9cm; 9tc+3 CRL 2,7 cm; 12tc+3 prenatalne ok CRL 5,8 cm 🩵

preg.png
  • Fler Koleżanka

Wysłany: 16 marca, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sikoreczka, to mam nadzieję, że dasz znać od razu jak tam u Was i jakie dalsze plany ale no będę trzymać kciuki, za to by się wszystko poprawiło 😊

Chmurka21, masz rację, pewnie mój mąż powinien właśnie chociażby letrozol dostać ☹️ może jak w październiku badaliście hormony to może też już trzeba powtórzyć? 🤔 my robilismy w październiku, później w styczniu i były ok a teraz w marcu nagle wystrzeliły…

Śnieżka, niestety tego to nawet lekarze Ci nie powiedzą czy może wyjść naturalna ciąża czy nie ☹️ nam ostatnio androlog powiedział że jego rekordzista miał 600 tys. plemników w całości i od razu mi się jakoś tak humor poprawił, tak jakby u nas też miało wyjść 😅 a później wchodzę tu na forum gdzie niektórzy mają setki milionów plemników ale problem z ruchem czy morfologią i im nie wychodzi także no niestety ciężko cokolwiek powiedzieć

Cukrzyk1991, też mi czasem forum też za bardzo wchodzi na głowę 😅 zwłaszcza jak tak czytam kto i jakie miał wyniki i później szperam tylko dalej szukając jakiejś nadziei dla siebie, a prawda jest taka że pranie leży niezłożone, muszę jeszcze wykończyć kilka rzeczy w domu ale jakoś nie mam motywacji by czegokolwiek szukać bo skupiam się za bardzo na tym jak tu i teraz zajść w ciążę 🤦‍♀️

Valie, dzięki za info! Muszę chyba pogadać z lekarzem i się zapytać jakby to u nas było bo może nie każdy miałby właśnie takie spoko podejście jak ten Twój, a nie chce za bardzo w lato robić sobie zastrzyków i się z tego tłumaczyć ludziom 🙄
    Super, że tak dobrze się czujesz 😍 trzymamy tu kciuki za nudną ciążę 🤞 tak po ludzku zazdroszczę tych emocji, że mogłaś już bliskim powiedzieć itd. No i że możesz już też zacząć całe przygotowania 😀

Tymczasem, mój mąż przyszedł dziś do mnie załamany i mówi, że przyszły wyniki fragmentacji i że jest źle… bo jest TYLKO 18% 😂 dawno sie tak z żadnych jego wyników nie ucieszyłam 😀 spodziewałam się że będzie dużo gorzej, zwłaszcza, że ostatnie wyniki nasienia były słabe a fragmentację robiliśmy pierwszy raz 😀 wiem, że może kto inny nie uważałby ich za dobre ale ja tam się cieszę 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca, 16:10

Starania od 11.2023
    👩🏼 jeden niedrożny jajowód
    Amh 1.9
    🧔🏻‍♂️5.2024 operacja żpn
    Przed operacją
    Koncentracja 2mln/ml
    Całkowita ilość 4,7 mln
    Po 7 msc od operacji
    Koncentracja 5,2 mln
    Całkowita ilość 13 mln
    Po 10 msc od operacji i kuracji Clo
    Koncentracja 3,7 mln/mln
    W całości 7,5 mln
  • Valie05 Autorytet

Wysłany: 16 marca, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fler jedyne, co bym doradziła to zrobienie stymulacji w okresie, który masz luźniejszy w pracy. U mnie właśnie są to wakacje - ogólne rozluźnienie, bo u naszych klientów dużo osób jest na urlopach i nie ma delegacji. W czasie stymulacji byłam na 5 wizytach USG kontrolnych plus punkcja. Było to o tyle upierdliwe, że była wizyta i rekomendacja, aby wrócić za 2 dni na kontrolę. Wiadomo, nie będzie za 2dni dogodnego terminu, więc bierzesz cokolwiek nieraz w połowie dnia pracy. U mnie mamy hybrydową pracę, więc brałam w te dni zdalne i "wyskakiwałam" na wizytę. Na dzień punkcji wzięłam urlop.
    Co do brania leków: miałam jeden zastrzyk rano i jeden wieczorem. Brałam je przed pracą i po pracy. Te 2 tyg jak byłam na stymulacji po prostu nie planowaliśmy wyjść lub tak, abym wzięła zastrzyk wcześniej (brałam codziennie o 19).

Z transferem jest o wiele łatwiej. Ja miałam na cyklach sztucznych, tj. można sobie dzień transferu wybrać dowolnie o ile ładne endometrium urosło. Była to dużo większa przewidywalność.

Fler lubi tę wiadomość

👩🏼 91’ (33)
    Amh-1.6 (07.2024); hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ ; MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ trombofilia❌ ; CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅

🧔🏻‍♂️ 89’ (35 lat)
    usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; ciężki czynnik męski

1 IVF - Oviklinika Waw
    08.2024 3 🥚 -> 2 ❄️
    27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
    27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
    6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901; 27 dpt-33512; 28 dpt-CRL 5mm i  ❤️ 8tc+3-CRL 1,9cm; 9tc+3 CRL 2,7 cm; 12tc+3 prenatalne ok CRL 5,8 cm 🩵

preg.png
  • Chmurka21 Autorytet

Wysłany: 16 marca, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fler wrote:
    Sikoreczka, to mam nadzieję, że dasz znać od razu jak tam u Was i jakie dalsze plany ale no będę trzymać kciuki, za to by się wszystko poprawiło 😊

Chmurka21, masz rację, pewnie mój mąż powinien właśnie chociażby letrozol dostać ☹️ może jak w październiku badaliście hormony to może też już trzeba powtórzyć? 🤔 my robilismy w październiku, później w styczniu i były ok a teraz w marcu nagle wystrzeliły…

Śnieżka, niestety tego to nawet lekarze Ci nie powiedzą czy może wyjść naturalna ciąża czy nie ☹️ nam ostatnio androlog powiedział że jego rekordzista miał 600 tys. plemników w całości i od razu mi się jakoś tak humor poprawił, tak jakby u nas też miało wyjść 😅 a później wchodzę tu na forum gdzie niektórzy mają setki milionów plemników ale problem z ruchem czy morfologią i im nie wychodzi także no niestety ciężko cokolwiek powiedzieć

Cukrzyk1991, też mi czasem forum też za bardzo wchodzi na głowę 😅 zwłaszcza jak tak czytam kto i jakie miał wyniki i później szperam tylko dalej szukając jakiejś nadziei dla siebie, a prawda jest taka że pranie leży niezłożone, muszę jeszcze wykończyć kilka rzeczy w domu ale jakoś nie mam motywacji by czegokolwiek szukać bo skupiam się za bardzo na tym jak tu i teraz zajść w ciążę 🤦‍♀️

Valie, dzięki za info! Muszę chyba pogadać z lekarzem i się zapytać jakby to u nas było bo może nie każdy miałby właśnie takie spoko podejście jak ten Twój, a nie chce za bardzo w lato robić sobie zastrzyków i się z tego tłumaczyć ludziom 🙄
    Super, że tak dobrze się czujesz 😍 trzymamy tu kciuki za nudną ciążę 🤞 tak po ludzku zazdroszczę tych emocji, że mogłaś już bliskim powiedzieć itd. No i że możesz już też zacząć całe przygotowania 😀

Tymczasem, mój mąż przyszedł dziś do mnie załamany i mówi, że przyszły wyniki fragmentacji i że jest źle… bo jest TYLKO 18% 😂 dawno sie tak z żadnych jego wyników nie ucieszyłam 😀 spodziewałam się że będzie dużo gorzej, zwłaszcza, że ostatnie wyniki nasienia były słabe a fragmentację robiliśmy pierwszy raz 😀 wiem, że może kto inny nie uważałby ich za dobre ale ja tam się cieszę 😁

18 procent to super, u nas 17 i też się cieszyłam super 😍

Nie zamierzamy powtarzać hormonów, bo mamy teraz inne leczenie, z innym lekarzem. My robiliśmy hormony co miesiac przez pół roku, o ile na poczatku mieliśmy wystrzał testosteronu na 1200 i spadek fsh i LH prawie do zera ( po zastrzykach ovitrelle), o tyle jak już dopasował nam dawkę, to co miesiąc były te wyniki identyczne. Wyniki hormonów pod koniec leczenia były idealne (stan ten trwał co najmniej 4 miesiące), a niestety nie miało to żadnego przełożenia na wyniki- szczególnie na koncentrację, która spadła na 2 mln. Ruch szybki w granicach 10 %, morfologia między 1 a 3%. No przy ilości plemników w nasieniu niecałe 5mln, te wyniki procentowe niestety byly dalekie od normy.

Obecny lekarz nie zlecił nam badania hormonów tylko od razu nasienie, żeby widzieć, czy się coś poprawia. Jakie są efekty dowiemy się już za około tydzień.

Sikoreczkaaa, Fler lubią tę wiadomość

👩30l.
    👱‍♂️33l.
    👩🏻‍🤝‍👨🏼od 2015r.
    👰🤵2021r.

Starania od 06.2023
    12cs

Ona: hormony, usg- wszystko w normie
    On: kiepskie wyniki nasienia (morfologia, ilość i ruchliwość)

Walczymy dalej!
  • Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 17 marca, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka trzymam kciuki! :)

Chmurka21 lubi tę wiadomość

• Fler Koleżanka

Wysłany: 17 marca, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valie05 wrote:
    Fler jedyne, co bym doradziła to zrobienie stymulacji w okresie, który masz luźniejszy w pracy. U mnie właśnie są to wakacje - ogólne rozluźnienie, bo u naszych klientów dużo osób jest na urlopach i nie ma delegacji. W czasie stymulacji byłam na 5 wizytach USG kontrolnych plus punkcja. Było to o tyle upierdliwe, że była wizyta i rekomendacja, aby wrócić za 2 dni na kontrolę. Wiadomo, nie będzie za 2dni dogodnego terminu, więc bierzesz cokolwiek nieraz w połowie dnia pracy. U mnie mamy hybrydową pracę, więc brałam w te dni zdalne i "wyskakiwałam" na wizytę. Na dzień punkcji wzięłam urlop.
    Co do brania leków: miałam jeden zastrzyk rano i jeden wieczorem. Brałam je przed pracą i po pracy. Te 2 tyg jak byłam na stymulacji po prostu nie planowaliśmy wyjść lub tak, abym wzięła zastrzyk wcześniej (brałam codziennie o 19).

Z transferem jest o wiele łatwiej. Ja miałam na cyklach sztucznych, tj. można sobie dzień transferu wybrać dowolnie o ile ładne endometrium urosło. Była to dużo większa przewidywalność.

Dzięki 😀 właśnie chciałam wiedzieć jak to tak w praktyce wygląda. U mnie w pracy to raczej nie ma takich okresów bo nigdy nie wiadomo co i jak, ale za to też pracuję hybrydowo także będę musiała kombinować 😅

Starania od 11.2023
    👩🏼 jeden niedrożny jajowód
    Amh 1.9
    🧔🏻‍♂️5.2024 operacja żpn
    Przed operacją
    Koncentracja 2mln/ml
    Całkowita ilość 4,7 mln
    Po 7 msc od operacji
    Koncentracja 5,2 mln
    Całkowita ilość 13 mln
    Po 10 msc od operacji i kuracji Clo
    Koncentracja 3,7 mln/mln
    W całości 7,5 mln
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 18 marca, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zorilla94 wrote:
    Daję znać, że jesteśmy zadowoleni z wizyty u dr Bazańskiego.
    Poświęcił nam dużo czasu, przepisał Pentohexal na lepsze ukrwienie i euthyrox na poprawę tsh (choć stwierdził, że to raczej nie jest przyczyna złego wyniku nasienia). Zalecił też suplementy takie jak Sermatrop Alfa i Prosperm. Zasmuciła nas informacja, że nie kwalifikujemy się nawet do inseminacji z tak słabą ruchliwością, ale już wcześniej mieliśmy świadomość, że wyniki są złe. Choć pocieszyło nas to, że mamy się tak nie przejmować morfologią 0%, bo to dotyczy tylko małej próbki i podobno w całym nasieniu na pewno znalazłyby się plemniki z prawidłową budową.
    Będziemy pracować nad poprawą wyników i za 10 tygodni ponownie badamy nasienie, w tym również bardziej rozszerzone badania robimy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca, 14:33

Pustynia, Chmurka21, Chochlik12 lubią tę wiadomość

👩🏻 29 👦🏻 33
    Zobacz wykres
    👦🏻
    🔻ilość - 37.27 mln
    🔆żywotność - 78%
  • Pustynia Ekspertka

Wysłany: 18 marca, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    Daję znać, że jesteśmy zadowoleni z wizyty u dr Bazańskiego.
    Poświęcił nam dużo czasu, przepisał Pentohexal na lepsze ukrwienie i euthyrox na poprawę tsh (choć stwierdził, że to raczej nie jest przyczyna złego wyniku nasienia). Zalecił też suplementy takie jak Sermatrop Alfa i Prosperm. Zasmuciła nas informacja, że nie kwalifikujemy się nawet do inseminacji z tak słabą ruchliwością, ale już wcześniej mieliśmy świadomość, że wyniki są złe. Choć pocieszyło nas to, że mamy się tak nie przejmować morfologią 0%, bo to dotyczy tylko małej próbki i podobno w całym nasieniu na pewno znalazłyby się plemniki z prawidłową budową.
    Będziemy pracować nad poprawą wyników i za 10 tygodni ponownie badamy nasienie, w tym również bardziej rozszerzone badania robimy.

O kurcze, z tego co widzę w stopce to macie ruchliwość większą niż my, a miałam nadzieję, że skoro zwiększyła nam się ilość, to będzie szansa chociaż na inseminacje (wszyscy nas namawiają na in vitro, a nie jesteśmy przekonani), a wychodzi że jednak nie.

Fajnie, że czujecie się zaopiekowani! To bardzo ważne.

💃 '95 🕺'91
    starania od 04.2024

Ona:
    PCOS ❌ stymulacja Lametta
    histeroskopia - wycięty polip, nie wykazano stanu zapalnego ✅
    jajowody drożne ✅
    MUCHa - czysto ✅

On: wrzesień ➡️ marzec
    koncentracja 7,76 mln/ml ➡️ 12,59 mln/ml
    Całkowita liczba 27,94 mln ➡️ 41,55 mln
    Ruch postępowy (A+B ) 13% / 3,64 mln ➡️ 1,4% / 0,58 mln ❌
    Plemniki żywe 55% / 15,36 mln ➡️ 66% / 27,42 mln
    Morfologia 2% ➡️ 1% ❌
    Fragmentacja DNA (DFI) 40% ➡️ 34% ❌
    hormony w normie ✅
    Powtórka posiewu czysta ✅
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 18 marca, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pustynia wrote:
    O kurcze, z tego co widzę w stopce to macie ruchliwość większą niż my, a miałam nadzieję, że skoro zwiększyła nam się ilość, to będzie szansa chociaż na inseminacje (wszyscy nas namawiają na in vitro, a nie jesteśmy przekonani), a wychodzi że jednak nie.

Fajnie, że czujecie się zaopiekowani! To bardzo ważne.
    A jaką macie ilość plemników? Bo mówił nam, że jeśli byłoby więcej plemników, to 13.7% nie wyglądałoby aż tak tragicznie i że przyjmuje się, że do inseminacji powinno być minimum chyba 6 mln ruchliwych plemników, a u nas tylu nie ma

👩🏻 29 👦🏻 33
    Zobacz wykres
    👦🏻
    🔻ilość - 37.27 mln
    🔆żywotność - 78%
  • Pustynia Ekspertka

Wysłany: 18 marca, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    A jaką macie ilość plemników? Bo mówił nam, że jeśli byłoby więcej plemników, to 13.7% nie wyglądałoby aż tak tragicznie i że przyjmuje się, że do inseminacji powinno być minimum chyba 6 mln ruchliwych plemników, a u nas tylu nie ma

W tym momencie, po kilku miesiącach suplementacji mamy 41,55 mln w całości, koncentracja 12,59 mln/ ml (czyli wciąż poniżej normy). Niestety ruch poleciał nam na łeb na szyję i w tym momencie ruch postępowy A+B mamy tylko 1,4% czyli 0,58 mln w całości. A wiec brakuje jeszcze spooooro tych ruchliwych.

Co mnie zastanawia, to fakt, że mamy trochę wyższe pH niż poprzednio (było 7,9 a teraz 8,3) i wzrosła nam lepkość (teraz oznaczona jako „+”) - zastanawiam się, czy to nie ma jakiegoś wpływu na ruchliwość? Może w „lepkim” nasieniu tym plemnikom ciężko się ruszać na przykład? 😂 Tak się zastanawiam na głos 😂

Tak czy inaczej jeszcze zostaje kwestia fragmentacji u nas, która wciąż jest za wysoka (było 40%, teraz 34%), to też nas raczej dyskwalifikuje.
    No nic, będziemy się zastanawiać, w pewnym momencie pewnie rozważymy to in vitro, no bo co zrobić 🤷‍♀️

💃 '95 🕺'91
    starania od 04.2024

Ona:
    jajowody drożne ✅
    MUCHa - czysto ✅

Morfologia 2% ➡️ 1% ❌
    hormony w normie ✅
  • Ona_39 Autorytet

Wysłany: 19 marca, 00:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pustynia wrote:
    W tym momencie, po kilku miesiącach suplementacji mamy 41,55 mln w całości, koncentracja 12,59 mln/ ml (czyli wciąż poniżej normy). Niestety ruch poleciał nam na łeb na szyję i w tym momencie ruch postępowy A+B mamy tylko 1,4% czyli 0,58 mln w całości. A wiec brakuje jeszcze spooooro tych ruchliwych.

Co mnie zastanawia, to fakt, że mamy trochę wyższe pH niż poprzednio (było 7,9 a teraz 8,3) i wzrosła nam lepkość (teraz oznaczona jako „+”) - zastanawiam się, czy to nie ma jakiegoś wpływu na ruchliwość? Może w „lepkim” nasieniu tym plemnikom ciężko się ruszać na przykład? 😂 Tak się zastanawiam na głos 😂

Tak czy inaczej jeszcze zostaje kwestia fragmentacji u nas, która wciąż jest za wysoka (było 40%, teraz 34%), to też nas raczej dyskwalifikuje.
    No nic, będziemy się zastanawiać, w pewnym momencie pewnie rozważymy to in vitro, no bo co zrobić 🤷‍♀️

Dobrze kombinujesz Pustynia z tą lepkością i ruchliwością. Jak to te "normy" są płynne, ja słyszałam, że do inseminacji min. 10 mln o ruchu postępowym...
    Gdzieś tu widziałam na forum, że witamina C na lepkość pomaga. Ktoś cytował badanie i było 100% skuteczności, ale nie ręczę, tylko wspominam. Warto powtórzyć badanie i sprawdzić czy ta lepkość była jednorazowa.

• Pustynia Ekspertka

Wysłany: 19 marca, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona_39 wrote:
    Dobrze kombinujesz Pustynia z tą lepkością i ruchliwością. Jak to te "normy" są płynne, ja słyszałam, że do inseminacji min. 10 mln o ruchu postępowym...
    Gdzieś tu widziałam na forum, że witamina C na lepkość pomaga. Ktoś cytował badanie i to było 100% skuteczności, ale nie ręczę, tylko wspominam. Warto powtórzyć badanie i sprawdzić czy ta lepkość była jednorazowa.

Ja generalnie nad brakiem możliwości podejścia do inseminacji nie płacze, bo zdaje sobie sprawę, że jej skuteczność jest po prostu niska. Ale wiadomo, wciąż się tli nadzieją na „naturalny cud”, więc jeśli inseminacja daje takie małe szanse, no to wiadomo, że naturalnie te szanse są jeszcze niższe.

Co do witaminy C, to mąż bierze w sumie 1180 mg dziennie, do tej pory jego lista supli to było Fertilman Plus + witaminy B, C, D, E + NAC i było to brane od października. Teraz od marca dodałam dodatkowy koenzym Q10, astaksantyne, kwas foliowy, omega3 (to wszyscy już jest w fertilmanie, ale żeby podbić dawkę) + resveratrol i buzdyganek. Także wydaje mi się, że nieźle jesteśmy obstawieni.

Bardziej się boję, że to może być jakiś problem z prostatą albo jakieś przewlekłe zapalenie (szczególnie że kilka lat temu miał zapalenie gruczołu krokowego), z tym że dotychczasowe badania, posiewy, USG i tak dalej nic takiego nie wykazały. Pytam się gościa „boli cię coś, czujesz coś?” I czasem powie „nie”, a czasem „trochę mnie piecze”, a potem u androloga nie wspomina o tym 😂 bądź tu mądry człowieku 😂

W kwietniu jeszcze mąż chce powtórzyć fragmentację, bo „nie było 3 tygodni od zakończenia antybiotykoterapii”
    i liczy że coś się poprawi przez ten marzec, a potem z tymi wynikami pójdziemy chyba znowu do androloga. Ale już RAZEM, żebym go przemaglowała na 10. stronę 🤡 może go namówię, żeby od razu powtórzył seminogram, to zobaczymy co z tą płynnością.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca, 08:22

💃 '95 🕺'91
    starania od 04.2024

Ona:
    jajowody drożne ✅
    MUCHa - czysto ✅

Morfologia 2% ➡️ 1% ❌
    hormony w normie ✅
‹‹ 39 40 41 42 43 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ