X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Bardzo kiepskie wyniki nasienia a happyend :)
Odpowiedz

Bardzo kiepskie wyniki nasienia a happyend :)

Oceń ten wątek:
  • Marzycielka94 Autorytet

Wysłany: 22 marca, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pustynia wrote:
    Jeśli chodzi o morfologię, to ja słyszałam, że szczególnie przy dużej ilości plemników ten parametr nie jest najważniejszy, ponieważ „brzydki” plemnik wciąż może zawierać prawidłowe DNA.
    Generalnie, na badania nasienia trzeba patrzeć całościowo. Jeśli ilość jest spora i ruchliwość na dobrym poziomie, budowa plemnika raczej nie jest tym, co będzie wskazywać na niepłodność. Ogólnie dosyć to zagmatwane.

Jeśli chodzi o wizytę androloga/urologa to badanie fizykalne na pewno (jądra, prostata), USG to chyba zależy od gabinetu czy jest sprzęt (ale w większości chyba jest) no i przede wszystkim analiza badań i wywiad wywiad wywiad. Warto się dobrze przygotować, wiedzieć czy w dzieciństwie nie było świnki u partnera, czy np nie ma jakiś powracających infekcji pęcherza, jakiś bólów w pachwinie. Na pewno zlecone będą badania hormonalne i pewnie dopiero na ich podstawie coś można będzie planować. Na pewno usłyszycie zalecenie chłodzenia jąder, wystrzeganie się sauny itp, długiego siedzenia, i zdrowego trybu życia czyli aktywność umiarkowana i dieta :) U nas tak to wyglądało mniej więcej :)
    Okej, bardzo Ci dziękuję. Mąż się bardzo stresuje ta wizyta, szczególnie badaniem prostaty i ogólnie badaniami fizykalnymi. U nas ilość duża i jak sobie pomyślę, że 2% z ogólnej sumy 45 mln daje nam wynik 880.000 zdrowych, dobrych plemników to się trochę uspokajam.
    A możesz mi powiedzieć, z jakimi wynikami dobrze byłoby już pójść do lekarza? Żeby nie było „pustej” wizyty i żeby jak najwięcej załatwić na raz

✨ Starania od 09/24 (8 cs)

👩 31
    ✔ USG, cytologia, potwierdzona owulacja
    ✔ TSH 1,42 (Euthyrox 25 mcg + jod)
    ✔ LH, FSH, estradiol, progesteron, prolaktyna
    ⬆️ testosteron 0,54 ng/ml (norma do 0,48)

👨 36
    Morfologia 2 %
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 22 marca, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka94 wrote:
    Śnieżka, widzę, że u was jest 100% nieprawidłowych główek, u nas jest 92%. Czy konkretnie z tym parametrem można coś zrobić? Dostaliście jakieś leki u androloga?
    Czy możecie dziewczyny powiedzieć, jak wygląda taka wizyta? Nie wiemy, czego się spodziewać na wizycie, USG, badania fizykalnego, badania prostaty? Możesz coś więcej zdradzić?

Nam androlog powiedział, żeby się jakoś bardzo nie przejmować tą morfologią, bo to jest najmniej istotny parametr i jest badany z małej próbki, więc lekarz stwierdził, że gdyby była badana całość, to na pewno jakieś plemniki wyszłyby prawidłowe. Ale stwierdził, że na morfologie , zwłaszcza budowę główek może mieć wpływ przegrzewanie jąder (chociaż na wszystkie parametry może to wpływać), a mój narzeczony niestety ma pracę siedzącą, w dodatku pracuje z domu :/ Długie siedzenie powoduje problemy z ukrwieniem w obrębie moszny i lekarz przepisał mu lek PentoHEXAL Retard.
    Na wizycie był długi wywiad, USG, nie wiem jak z badaniem fizykalnym, bo siedziałam odwrócona 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca, 17:09

Marzycielka94 lubi tę wiadomość

👩🏻 29 👦🏻 33
    ANA1 (dodatni) , ANA3 - Centromer B + ---> Centromer B ++🔺😰
    TSH 1,33❇️(Euthyrox 25),Ferrytyna 18,9 ---> 25,9 (po 4 miesiącach suplementacji żelaza) ,Kwas foliowy 4,29 ---> 17,10 ng/ml ❇️
    (2dc): Estriadol 19,0 pg/ml ❇️, FSH 3,3 mUl/ml ❇️, LH 3,3 mUl/ml ❇️, Prolaktyna 125,9 ng/ml --> 13,53 ❇️, Prolaktyna po obciążeniu metoclopramidem 394,62🔺, Kortyzol 6,9 ug/d ❇️
    Zobacz wykres
    👦🏻
    🔻ilość - 37.27 mln
    🔻koncentracja: 13.31 mln/ml
    🔻ruch postępowy (a+b) - 13.7%
    🔻ruch całkowity (a+b+c) - 26%
    🔆żywotność - 78%
    🔻morfologia - 0% (100% nieprawidłowych główek)
    TSH 4,539 µIU/ml (Euthyrox 25), LH 3,55 mIU/ml❇️ FSH 8,50 mIU/ml❇️,Prolaktyna 9,91 ng/ml❇️,Testosteron 652,60 ng/dl❇️,SHBG 46,46 nmol/l❇️,Testosteron wolny 24,00 pg/ml ❇️
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 22 marca, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka94 wrote:
    Okej, bardzo Ci dziękuję. Mąż się bardzo stresuje ta wizyta, szczególnie badaniem prostaty i ogólnie badaniami fizykalnymi. U nas ilość duża i jak sobie pomyślę, że 2% z ogólnej sumy 45 mln daje nam wynik 880.000 zdrowych, dobrych plemników to się trochę uspokajam.
    A możesz mi powiedzieć, z jakimi wynikami dobrze byłoby już pójść do lekarza? Żeby nie było „pustej” wizyty i żeby jak najwięcej załatwić na raz

My mieliśmy poza seminogramem, morfologię, badanie moczu i podstawowe hormony z pakietu hormonalnego dla mężczyzn z diagnostyki

👩🏻 29 👦🏻 33
    TSH 1,33❇️(Euthyrox 25),Ferrytyna 18,9 ---> 25,9 (po 4 miesiącach suplementacji żelaza) ,Kwas foliowy 4,29 ---> 17,10 ng/ml ❇️
    (2dc): Estriadol 19,0 pg/ml ❇️, FSH 3,3 mUl/ml ❇️, LH 3,3 mUl/ml ❇️, Prolaktyna 125,9 ng/ml --> 13,53 ❇️, Prolaktyna po obciążeniu metoclopramidem 394,62🔺, Kortyzol 6,9 ug/d ❇️
    Zobacz wykres
    👦🏻
    🔻ilość - 37.27 mln
    🔆żywotność - 78%
    TSH 4,539 µIU/ml (Euthyrox 25), LH 3,55 mIU/ml❇️ FSH 8,50 mIU/ml❇️,Prolaktyna 9,91 ng/ml❇️,Testosteron 652,60 ng/dl❇️,SHBG 46,46 nmol/l❇️,Testosteron wolny 24,00 pg/ml ❇️
  • Pustynia Ekspertka

Wysłany: 22 marca, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka94 wrote:

My robiliśmy pełną morfologię, Witamina B12, Witamina D, Ferrytyna, FSH, LH, Estradiol, Prolaktyna, Testosteron, SHBG :)

💃 '95 🕺'91
    starania od 04.2024

Ona:
    PCOS ❌ stymulacja Lametta
    histeroskopia - wycięty polip, nie wykazano stanu zapalnego ✅
    jajowody drożne ✅
    MUCHa - czysto ✅

On: wrzesień ➡️ marzec
    koncentracja 7,76 mln/ml ➡️ 12,59 mln/ml
    Całkowita liczba 27,94 mln ➡️ 41,55 mln
    Ruch postępowy (A+B ) 13% / 3,64 mln ➡️ 1,4% / 0,58 mln ❌
    Plemniki żywe 55% / 15,36 mln ➡️ 66% / 27,42 mln
    Morfologia 2% ➡️ 1% ❌
    Fragmentacja DNA (DFI) 40% ➡️ 34% ❌
    hormony w normie ✅
    Powtórka posiewu czysta ✅

Wysłany: 22 marca, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pustynia, Śnieżka ❤️❤️ dzięki serdeczne dziewczyny, jesteście nieocenione, przygotujemy sobie te wyniki, wyślę męża na badania i skonsultujemy wszystko co mamy do dalszej diagnostyki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca, 22:12

snieżka, Pustynia lubią tę wiadomość

👩 31

👨 36
    Morfologia 2 %

Wysłany: 22 marca, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy wasi partnerzy używają czegoś do chłodzenia jąder?

👩 31

👨 36
    Morfologia 2 %
  • Pustynia Ekspertka

Wysłany: 22 marca, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka94 wrote:
    A czy wasi partnerzy używają czegoś do chłodzenia jąder?

Mój ma taki wkład żelowy na stłuczenia itp i czasami przykłada, tak, jak mu się przypomni. Za to ja wczoraj znalazłam w internecie plastry chłodzące Fertilman i pomyślałam, że może kupię, żeby miał na dłuższe trasy (niestety dużo jeździ w związku z pracą). Nie mamy nic przetestowanego :)

💃 '95 🕺'91
    starania od 04.2024

Ona:
    jajowody drożne ✅
    MUCHa - czysto ✅

Morfologia 2% ➡️ 1% ❌
    hormony w normie ✅

Wysłany: 22 marca, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pustynia wrote:
    Mój ma taki wkład żelowy na stłuczenia itp i czasami przykłada, tak, jak mu się przypomni. Za to ja wczoraj znalazłam w internecie plastry chłodzące Fertilman i pomyślałam, że może kupię, żeby miał na dłuższe trasy (niestety dużo jeździ w związku z pracą). Nie mamy nic przetestowanego :)
    Czy to przykładanie to ma być na chwilę i już czy na dłużej, typu 10-15 minut?

👩 31

👨 36
    Morfologia 2 %
  • Pustynia Ekspertka

Wysłany: 23 marca, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka94 wrote:
    Czy to przykładanie to ma być na chwilę i już czy na dłużej, typu 10-15 minut?

My na jakieś 20 minut, ale nie są to jakieś zalecenia od lekarza, sami „improwizujemy” :D Myślę, że androlog może Wam powiedzieć jak najlepiej to robić.

Ogólnie polecam sobie spisać listę pytań przed wizytą, bo wiem, że często wiele wylatuje z głowy, a potem się przypomina, że jeszcze sie o coś mogło zapytać :)

💃 '95 🕺'91
    starania od 04.2024

Ona:
    jajowody drożne ✅
    MUCHa - czysto ✅

Morfologia 2% ➡️ 1% ❌
    hormony w normie ✅

Wysłany: 23 marca, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pustynia wrote:
    My na jakieś 20 minut, ale nie są to jakieś zalecenia od lekarza, sami „improwizujemy” :D Myślę, że androlog może Wam powiedzieć jak najlepiej to robić.

Ogólnie polecam sobie spisać listę pytań przed wizytą, bo wiem, że często wiele wylatuje z głowy, a potem się przypomina, że jeszcze sie o coś mogło zapytać :)
    Bardzo Ci dziękuję za wszystkie odpowiedzi ❤️❤️

Pustynia lubi tę wiadomość

👩 31

👨 36
    Morfologia 2 %
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 23 marca, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pustynia wrote:

Kurcze, mój narzeczony boi się używać tych okładów, bo myśli, że jajko sobie odmrozi 😅 Muszę go jakoś przekonać

👩🏻 29 👦🏻 33
    Zobacz wykres
    👦🏻
    🔻ilość - 37.27 mln
    🔆żywotność - 78%
  • Mokka95 Znajoma

Wysłany: 23 marca, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) co do zimnych okładów, to mój mąż miał zalecenie od lekarza na dwa tygodnie przed punkcja chłodzenia jąder okładem żelowym przez 15 minut dziennie. Okład nie musiał być z zamrażarki, wystarczy lodówka.

Dodam jeszcze, że oprócz tego brał suplementy zalecone przez lekarza przez 3 msc i o ile koncentracja plemników nie zwiększyła się znacząco (z 2,35 na 2,85 mln) to ruch postępowy zwiększył się z 42% na 67%. No i to też istotne, że w międzyczasie brał antybiotyk, który mógł wpłynąć negatywnie na nasienie. Tak to może efekt byłby lepszy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca, 10:41

snieżka, Marzycielka94 lubią tę wiadomość

• Pustynia Ekspertka

Wysłany: 23 marca, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mokka95 wrote:
    Cześć dziewczyny :) co do zimnych okładów, to mój mąż miał zalecenie od lekarza na dwa tygodnie przed punkcja chłodzenia jąder okładem żelowym przez 15 minut dziennie. Okład nie musiał być z zamrażarki, wystarczy lodówka.

Dodam jeszcze, że oprócz tego brał suplementy zalecone przez lekarza przez 3 msc i o ile koncentracja plemników nie zwiększyła się znacząco (z 2,35 na 2,85 mln) to ruch postępowy zwiększył się z 42% na 67%. No i to też istotne, że w międzyczasie brał antybiotyk, który mógł wpłynąć negatywnie na nasienie. Tak to może efekt byłby lepszy :)

67% to już super wynik!

💃 '95 🕺'91
    starania od 04.2024

Ona:
    jajowody drożne ✅
    MUCHa - czysto ✅

Morfologia 2% ➡️ 1% ❌
    hormony w normie ✅
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 23 marca, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mokka95 wrote:

To może mojego przekona to, że okład nie musi być z zamrażarki :D
    Super poprawa wyników! A jakie suplementy brał?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca, 10:59

👩🏻 29 👦🏻 33
    Zobacz wykres
    👦🏻
    🔻ilość - 37.27 mln
    🔆żywotność - 78%
  • Pustynia Ekspertka

Wysłany: 23 marca, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:

No i nie musi też przykładać do gołej skóry 😂 Wiadomo, chodzi tylko o obniżenie temperatury, a nie o zamrożenie ich 😂😂
    Powiedz mu że alternatywą są zimne prysznice, ale dla mnie to byłoby gorsze 😂😂😂

snieżka, Marzycielka94 lubią tę wiadomość

💃 '95 🕺'91
    starania od 04.2024

Ona:
    jajowody drożne ✅
    MUCHa - czysto ✅

Morfologia 2% ➡️ 1% ❌
    hormony w normie ✅
  • Mokka95 Znajoma

Wysłany: 23 marca, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:

Lekarz podał dwa do wyboru ProFertil i Sermatrop Alfa. Kupiliśmy obydwa i przez pierwszy miesiąc brał ProFertil a później Sermatrop Alfa. Ten drugi wychodzi lepiej cenowo (na allegro 190 zł za 30 tabletek, a Profertil 60 tabletek 270 zł, ale to i tak jest ilość na miesiąc, bo trzeba brać 2 tabletki dziennie).

+ wdrożyliśmy na miesiąc przed punkcją polecenia z forum (orzechy brazylijskie i sok z pomidorów).

Chciałam go wysłać na powtórkę badań, bo mamy tylko jeden zarodek, więc cały czas się suplementuje w razie kolejnej punkcji, ale niestety miał wysoką gorączkę, więc znowu pewnie parametry spadły. Niemniej po tych parametrach z punkcji widać, że idzie ku lepszemu :)

• snieżka Autorytet

Wysłany: 23 marca, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mokka95 wrote:
    Lekarz podał dwa do wyboru ProFertil i Sermatrop Alfa. Kupiliśmy obydwa i przez pierwszy miesiąc brał ProFertil a później Sermatrop Alfa. Ten drugi wychodzi lepiej cenowo (na allegro 190 zł za 30 tabletek, a Profertil 60 tabletek 270 zł, ale to i tak jest ilość na miesiąc, bo trzeba brać 2 tabletki dziennie).

+ wdrożyliśmy na miesiąc przed punkcją polecenia z forum (orzechy brazylijskie i sok z pomidorów).

Chciałam go wysłać na powtórkę badań, bo mamy tylko jeden zarodek, więc cały czas się suplementuje w razie kolejnej punkcji, ale niestety miał wysoką gorączkę, więc znowu pewnie parametry spadły. Niemniej po tych parametrach z punkcji widać, że idzie ku lepszemu :)

To mój też zaczął brać Sermatrop Alfa + Prosperm. Sok z pomidorów od zawsze pije kilka razy w tygodniu i niestety mimo tego wyniki są złe :/

👩🏻 29 👦🏻 33
    Zobacz wykres
    👦🏻
    🔻ilość - 37.27 mln
    🔆żywotność - 78%
  • Mokka95 Znajoma

Wysłany: 23 marca, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    To mój też zaczął brać Sermatrop Alfa + Prosperm. Sok z pomidorów od zawsze pije kilka razy w tygodniu i niestety mimo tego wyniki są złe :/

Byliście u urologa? Mój mąż 2 lata temu miał dużo lepsze wyniki (wtedy nie staraliśmy się jeszcze o dziecko, sprawdzaliśmy na czym stoimy) i lekarz był bardzo zdziwiony tak dużym spadkiem parametrów. Kazał zrobić posiew w kierunku ureaplasmy/mycoplasmy wskazując, że to może być przyczyną. Z tego też względu braliśmy antybiotyki. Podejrzewam, że u nas to mogło być przyczyną, bo coś się jednak ruszyło w dobrą stronę.

Przed tym ponownym badaniem nasienia, zanim zaczęliśmy leczenie w klinice niepłodności, mąż odstawił papierosy i alkohol, brał suplementy i jakie było nasze zdziwienie, gdy po kilku miesiącach niepowodzeń zrobiliśmy badania a tu spadek koncentracji z 10 mln na 2 mln…

• cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 23 marca, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka94 wrote:
    Cześć dziewczyny po raz pierwszy na tym wątku. Dostaliśmy dziś z mężem następujące wyniki:
    Morfologia 2%
    Ruch postępowy A 14,02 %
    Ruch postępowy B 15,42 %
    A i B = 29,44 % (norma od 32%)
    Ph 8,1
    Upłynnienie 30 minut
    Całkowita liczba plemników - niecałe 45 mln
    Komórki okrągłe 1,8 mln/ml (norma < 5 mln/ml) - czy możecie mi podpowiedzieć, czy ten wynik jest okej? Czy razem z wynikiem Ph można podejrzewać jakąś infekcję? To nasze pierwsze badania, jesteśmy w 8cs, dwie ciąże biochemiczne za nami
    Wyniki całkiem, całkiem :D Zwłaszcza, że pisałaś ze w całości macie 120mln plemników. Ruch też tylko lekko do poprawy. Morfologia przy takiej ilości też jest w miarę ok ;) Niewiele brakuje, aby było fajnie ;) pH faktycznie może świadczyć o infekcji

🥺 cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia
    MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko :
    5cs - cb 🩸
    7cs - naturals -⏸️
    2.10.19 - Antoś jest z nami 👶

lipiec 2024 - laparoskopia 🩺 (usunięcie torbieli) i potwierdzenie endometriozy
    💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024
    (❌️ 4cs - 7dpo - prog 13, estradiol 95),
    (❌️ 5cs - 7dpo - progn 5,5)
    (❌️ 7cs z lamettą 💉 - 7dpo - prog 27)
    ( ❌️ 8 cs z lamettą 💉)
    Przed nami 9cs ! 💉

✅️ FSH/LH około 5 ; oba jajowody drożne
    👩34 lata, niskie AMH : 0,52 (sierpień/grudzień 2024)
    🧔‍♂️33 lata, teratozoospermia, asthenozoospermia (a+b = 5%, morfo 3%, il. 148mln/ejakulat)

💊 Leki: insulina (OPI), letrox 150, wit. D3, wit.C/B6, selen, resweratrol, q10 ubichinol, magnez, cynk, pqq, mio-inozytol, NAC, tardyferon

"Pięknie żyjesz
    Choć kłody pod nogami masz
    To wszystko minie
    I minę jak ta kłoda też"
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 23 marca, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mokka95 wrote:
    Byliście u urologa? Mój mąż 2 lata temu miał dużo lepsze wyniki (wtedy nie staraliśmy się jeszcze o dziecko, sprawdzaliśmy na czym stoimy) i lekarz był bardzo zdziwiony tak dużym spadkiem parametrów. Kazał zrobić posiew w kierunku ureaplasmy/mycoplasmy wskazując, że to może być przyczyną. Z tego też względu braliśmy antybiotyki. Podejrzewam, że u nas to mogło być przyczyną, bo coś się jednak ruszyło w dobrą stronę.

Przed tym ponownym badaniem nasienia, zanim zaczęliśmy leczenie w klinice niepłodności, mąż odstawił papierosy i alkohol, brał suplementy i jakie było nasze zdziwienie, gdy po kilku miesiącach niepowodzeń zrobiliśmy badania a tu spadek koncentracji z 10 mln na 2 mln…

Byliśmy u androloga. Mój narzeczony ma jedno jądro i to też ma wpływ na wyniki, no ale to nie jest powód przez który są one aż tak złe. Na ureaplasme leczyliśmy się rok temu, potem w posiewie było już czysto. Mój też od 4 miesięcy nie pije alkoholu, regularnie biega i nigdy w życiu nie palił, więc mieliśmy nadzieję, że wyniki będą lepsze, a tu taka niemiła niespodzianka :(

👩🏻 29 👦🏻 33
    Zobacz wykres
    👦🏻
    🔻ilość - 37.27 mln
    🔆żywotność - 78%
‹‹ 41 42 43 44 45
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ