X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Bardzo kiepskie wyniki nasienia a happyend :)
Odpowiedz

Bardzo kiepskie wyniki nasienia a happyend :)

Oceń ten wątek:
  • Valie05 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estera95 wrote:
    Dziekuje za te slowa. Wiem, ze sa takie historie ale nie potrafie w nie wierzyc w swoim przypadku. Jeszvze dwa miesiace temu nie sadzilam, ze w ogole bedziemy mieć problem z naturalnym poczęciem ;( mam wrazenie, ze co moze isc zle to idzie.

Ciesze sie bardzo, ze Tobie sie udalo, kazda taks historia jest malym cudem 🥰

Z ciekawosci, ktore leki mialas do stymulacji?

Mensinorm 150j i Gonal F 100j do tego Orgalutran

Estera95 lubi tę wiadomość

👩🏼 91’ (34)
    Amh-1.6 (07.2024); hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ ; MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ trombofilia❌ ; CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅

🧔🏻‍♂️ 89’ (36)
    usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; ciężki czynnik męski

1 IVF - Oviklinika Waw
    08.2024 3 🥚 -> 2 ❄️
    27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
    27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
    6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901; 27 dpt-33512; 28 dpt-CRL 5mm i  ❤️ 8tc+3-CRL 1,9cm; 9tc+3 CRL 2,7 cm; 12tc+3 prenatalne ok CRL 5,8 cm 🩵

preg.png
  • Estera95 Ekspertka

Wysłany: 2 sierpnia, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    Ja dostalam telefon z kliniki. Z dwoch dojrzalych komorek zaplodnila sie jedna... nie umiem przestac plakac, czuje ze zmarnowalam procedure.

Nie rozumiem tez, dlaczego tak slabo poszla ta stymulacja. 28.07 na podgladzie 13 pecherzykow, roznej wkelkosci, z czego najwiekszy 28 (mozliwe ze po poprzednim cyklu), estradiol 1490, prpfesteron 0,043. 30.07 juz tylko 8 pecherzykow, estradiol 3132, progesteron 1,5. A dniu punkcji pobranych 6 komorek z czego 4 niedojrzale, a z tych dwoch jedna gorszej jakosci. A inne dwie podobno widac bylo, ze pekly wczesnIej.

Nie mam pojecia, czy trzeba zmieniac te leki, czy ze mna cos jest nie tak? Czy za wczesnie skonczylysmy te stymulacje, czy jakbym triggera zamiast decepeptyl dostala ovitrelle to cos by to zmienilo? A moze menopur powinien byc od poczatku?

Boje sie ze kolejna prpcedura tez bedzie w ciemno i nic sie nie poprawi, mam ochote siedziec i wyć.

👧🏼30 lat.
    AMH: 6,12 ng/ml (czerwiec 2025)

🧑🏽 32 lata
    Oligoteratozoospermia.
    Badanie nasienia - czerwiec 2025
    Liczba plemnikow w ml: 60 tys
    Typ B: 20%, typ D : 80%

Badanie nasienia - lipiec 2025
    ❌️Liczba plemnikow w ml: 1,7 mln
    ✅️Typ A: 7% Typ B:23% Typ C:22% Typ D : 59%
    ❌️Morfologia: 2%
    ✅️Żywotność: 62%
    ❌️Fragmentacja DNA: 46%
    ❌️Mioxys: 2,53 mVmln/ ml (Wartość referencyjna: < 1,36 mV/mln/ml)

Hormony:
    ❌️FSH: 22
    ❌️SHBG: 11,6

I IVF:
    21.07 - rozpoczecie symulacji (Rekovelle + Orgalutran + Menopur,)
    28.07 - podgląd stymulacji, 14 pecherzyków 7-28mm, hormony prawidlowe
    30.07 - II podglad 🥚🥚, decyzja o zakonczeniu stymulacji, ryzyko OHSS (trigger: Decepeptyl)
    1.08 - punkcja -> 6 komórek -> 2 dojrzałe -> 1 zapłodniona -> ❄️ 5.1.1
  • Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Esterko trzeba wierzyć w tego siłacza. 💚 daj sobie czas na te uczucia ale nie zadręczaj sie pytaniami czemu. Niestety nic nie wymyślisz a stres jest w tym wszystkim najgorszy.

Możliwe że leki były źle dobrane, że cykl nie ten. Teraz to niestety sie nie dowiemy. Dobrze że 4 procedury są finansowane wiec jak teraz sie nie uda a macie siłę na następny proces to jest to ogromna szansa. Teraz już wiesz jak cała procedura wygląda może byłoby Ci łatwiej? A jak jest Ci cieżko w tym wszystkim to moze wizyta u psychologa? W wielu klinikach jest dostepny psycholog. Sama u jednego byłam, trzeba sobie pomóc i w tej kwestii.

Powiedz mi czy miałaś czas żeby dosuplementować sie przed procedura? Q10, dobrej jakości omega-3, poziom witamin B,D? Homocysteina? Warto sprawdzić przed i dokoksić organizm.

Kochana jeżeli chodzi o Ovitrelle na koniec to uważam że lekarz dobrze zrobił, miałaś wysoki estradiol i przy ovi moglaby wystąpić hiperstymulacja. Sama miałam koniec na tych lekach co Ty. Nie upatrywalabym tutaj problemu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia, 10:07

Estera95, Fler lubią tę wiadomość

Starania od 06.2022

👦
    ciężka oligospermia - brak przyczyny 🔴 hormony, genetyka,usg OK.
    👩
    torbiele w piersiach 🔴
    cykle regularne 27 dni potwierdzone owulacje, niski progesteron 7dpo
    hormony 3dc 🟢
    udrożniony jajowód🟢
    TSH 2,8 ➡️ Letrox25 🔴
    I INV 10 komórek ➡️ 3 ❄️4BA 2x2BB
  • Estera95 Ekspertka

Wysłany: 2 sierpnia, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suplementowalam sie dwa tygodnie, bo tyle minelo miedzy kwalifikacją a punkcją i trafieniem na to forum. Bede suplementowac sie dalej.

Musze miec sile na kolejny proces, musze sie tylko zebrac po tym rozczarowaniu. To pewnie wydaje sie glupie, ale mam poczucie, ze w zyciu, kiedy ja mam z czyms problem, moj partner zawsze daje z siebie za nas dwoje. Tu chcialam się "odwdzieczy", skoro mamy tak silny czynnik meski, chcialam ja to udzwignac a mam wrazenie, ze tymi komorkami cholernie zawiodlam.

Oczywiscie on mnie pociesza, mowi ze to nie moja wina, ze bedxiemy probowac dalej a moje zdrowie bylo wazniejsze, ale w tym wszystkim uwazalam, ze jedne co ma szanse dovrze pojsc to liczba komorek i zarodkow.

Dziekuje Ci Sikoreczkaaa 🥰🥰

👧🏼30 lat.

🧑🏽 32 lata
    Oligoteratozoospermia.

Hormony:

I IVF:
    30.07 - II podglad 🥚🥚, decyzja o zakonczeniu stymulacji, ryzyko OHSS (trigger: Decepeptyl)
  • Valie05 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estera95 wrote:
    Suplementowalam sie dwa tygodnie, bo tyle minelo miedzy kwalifikacją a punkcją i trafieniem na to forum. Bede suplementowac sie dalej.

Musze miec sile na kolejny proces, musze sie tylko zebrac po tym rozczarowaniu. To pewnie wydaje sie glupie, ale mam poczucie, ze w zyciu, kiedy ja mam z czyms problem, moj partner zawsze daje z siebie za nas dwoje. Tu chcialam się "odwdzieczy", skoro mamy tak silny czynnik meski, chcialam ja to udzwignac a mam wrazenie, ze tymi komorkami cholernie zawiodlam.

Oczywiscie on mnie pociesza, mowi ze to nie moja wina, ze bedxiemy probowac dalej a moje zdrowie bylo wazniejsze, ale w tym wszystkim uwazalam, ze jedne co ma szanse dovrze pojsc to liczba komorek i zarodkow.

Dziekuje Ci Sikoreczkaaa 🥰🥰

Bardzo miałam podobne poczucie do Ciebie, które po stymulacji przerobiło się praktycznie w obsesję "ze mną też jest coś nie tak". Ciężki temat, który przepracowywałam sobie w głowie dodatkowo robiąc milion badań (mieliśmy odroczone transfery o 3 msc po stymulacji).

2 tygodnie suplementacji to niestety niewiele. Suple nie miały czasu zadziałać. Cykl dojrzewania komórki jajowej zanim zostanie wypchnięta do jajników to ok. 90 dni i powiedziałabym, że to taki realistyczny czas, gdzie suple robią różnicę. Kontynuuj suple, bo na pewno będzie to dla Was korzystne.
    Ja widziałam, że podchodzimy do IVF ok. 4 msc przed procedurą i wtedy zaczęliśmy ostro suplementować. Wrzucałam listę supli z dawkami kilka stron temu w wątku, jakbyś chciała sobie sprawdzić :) zarówno u mnie jak i męża mocno stawialiśmy na antyoksydanty i wyrównanie niedoborów, homocysteiny.

Ja odbyłam z moim lekarzem rozmowę pt. czemu tak dziadowsko poszło. Lekarz trochę rozłożył ręce. Stwierdził, że pierwsza stymulacja to takie rozpoznanie bojem i nigdy do końca nie wiadomo, co wyjdzie. Zasugerował, że najwyraźniej jestem w grupie kobiet tzw. "poor responder" na stymulację (ok. 10-20% kobiet podchodzących do IVF) i nie da się tego przewidzieć. Przemawiał za tym głównie fakt, że pęcherzyki rosły, ale bardzo nierówno. Proponował w kolejnej procedurze protokół długi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia, 10:55

👩🏼 91’ (34)
    Amh-1.6 (07.2024); hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ ; MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ trombofilia❌ ; CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅

🧔🏻‍♂️ 89’ (36)

1 IVF - Oviklinika Waw
    08.2024 3 🥚 -> 2 ❄️
    6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901; 27 dpt-33512; 28 dpt-CRL 5mm i  ❤️ 8tc+3-CRL 1,9cm; 9tc+3 CRL 2,7 cm; 12tc+3 prenatalne ok CRL 5,8 cm 🩵

preg.png
  • Estera95 Ekspertka

Wysłany: 2 sierpnia, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tak samo rosły nierówno, jednocześnie mialam 7 i 28... Doktor powiedziała, że jeszcze raz by spróbowała z krótkim, potem ewentualnie długi.

I jeszcze chwila na refleksję, bo mi głupio teraz.

Wstałam i zaczęłam sprzątać w mieszkaniu (moja typowa reakcja na stres) i uświadomiłam sobie, że Wy tutaj mimo naprawdę różnych historii wlewacie tyle pozytywnej energii a ja przyszłam i jęczę, bo mi zapłodnili tylko jedną komórkę a ja w mojej głowie zapłodniłam sobie 10. To użalanie się to też trochę brak szacunku wobec Waszych o wiele cięższych przeżyć. Potrzebujemy tu jasnych myśli i optymizmu :)

Wydawało mi się chyba trochę, że jak usłyszałam informację o niepłodności partnera to po prostu "zrobimy in vitro" i tyle. Tymczasem wy tu przeszłyście tyle, często jeszcze zanim program był refundowany, więc w ogóle podwójne obciążenie. Może za wiele rzeczy mi w życiu przychodziło za łatwo, przynajmniej tych mniej istotnych. Ale przecież mam cudownego partnera, dach nad głową, wspaniałych przyjaciół i rodzinę, pracę, którą lubię, to o coś trzeba w tym życiu jeszcze zawalczyć :D A ja sobie uroiłam, że po 30-stce zrobię sobie dzidziusia, bo tylko tego brakuje mi do pełni szczęścia. Miałam wizję, że poseksimy się kilka razy w owulację i będzie. Cóż, ważna lekcja pokory. Zdałam sobie sprawę, że w tym całym nieszczęściu, chociaż walczę o to, o co naprawdę jest sens walczyć, czyli zdrowego dzidziusia, a nie o jakiś awans w pracy, wakacje na Bali czy domek z ogródkiem.

Nie sądziłam, że to będzie taki emocjonalny rollercoaster, że będę w tym sama, bo z nikim jeszcze poza partnerem o tym nie rozmawiałam. Na szczęście trafiłam tutaj i Wasz optymizm i determinacja są chyba lepsze niż jakiekolwiek zwierzanie się komuś, kto i tak w 100% nie pojmie, co idzie za tym procesem :D Z serca Wam dziękuję.

Wciąż mam jeden zarodek, a jak nie to trzy procedury przed sobą, przy których będę już mądrzejsza, spokojniejsza i lepiej przygotowana. Musiałam sobie popłakać, a teraz czas przegrupować wojska, otrzepać kurz bitewny i wrócić do walki :D

Raz jeszcze przepraszam, za moje żale, wszystkim Wam dziękuję i za wszystkie trzymam kciuki do białości!

Fler lubi tę wiadomość

👧🏼30 lat.

🧑🏽 32 lata
    Oligoteratozoospermia.

Hormony:

I IVF:
  • Valie05 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No co ty nie przepraszaj! Każda z nas w tym procesie ma momenty zwątpienia, kwestionowania wszystkiego, złości. Forum jest także, aby wesprzeć w takich chwilach :)

Trzymam mocno kciuki za Waszego Kropka! Oby to był ten jedyny złoty strzał (były na forum całkiem niedawno takie historie) 🤞🏻

👩🏼 91’ (34)

🧔🏻‍♂️ 89’ (36)

1 IVF - Oviklinika Waw
    08.2024 3 🥚 -> 2 ❄️

preg.png
  • Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estera forum jest super. Ja też brałam dużo siły z tego forum. :)

Daj sobie czas na emocje, popraw koronę i zasuwaj dalej. 💚

Starania od 06.2022

👦
    👩
    torbiele w piersiach 🔴
    hormony 3dc 🟢
    udrożniony jajowód🟢
    TSH 2,8 ➡️ Letrox25 🔴
  • Fler Przyjaciółka

Wysłany: 2 sierpnia, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estera, tak jak mówisz, nie jest to narzekanie na brak awansu w pracy czy coś innego tylko delikatna sprawa, która dotyka wiele dziedzin życia, a do tego tak realu często nie ma z kim o tym pogadać lub też np. koleżanka, która zaszła w ciążę w pierwszym cyklu nie bardzo będzie rozumiała nasze problemy 😅 także nie przepraszaj ani się o nic absolutnie nie obwiniaj 😊

Starania od 11.2023
    👩🏼 jeden niedrożny jajowód
    Amh 1.9
    🧔🏻‍♂️5.2024 operacja żpn
    Przed operacją
    Koncentracja 2mln/ml
    Całkowita ilość 4,7 mln
    Po 7 msc od operacji
    Koncentracja 5,2 mln
    Całkowita ilość 13 mln
    Po 11 msc od operacji
    Koncentracja 4,4 mln
    Całkowita ilość 14,3 mln
  • Maggie_93 Koleżanka

Wysłany: 2 sierpnia, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estera, ściskam mocno ❤️ w żaden sposób się nie obwiniaj… nie wiadomo od czego to zależy…
    A u mnie ? Pobrano 24 a 9 było dojrzałe, co było dla mnie szokiem, miałam przed punkcją 4 monitoringi i jeszcze 2 dni przed profesor sam mówił, że będzie ok 20 super komórek. Estradiol miałam też ok 3000 więc tak optymistycznie liczyłam na 15 dojrzałych. Przy 1 punkcji pobrano 13 a 9 było dojrzałych. A teraz? Ogrom suplementów, miovella pro, koenzym super jakości 200 ubichinol itp itd, wszystkie wyniki mam super, u mnie wszystko oki. Po prostu stymulacja tak nie zadziałała jak powinna, nie Twoja wina. Powiem na swoim przykładzie: przy 1 stymulacji super się czułam jeszcze 3 dni przed byłam na boksie 🙈 ćwiczyłam 1 tydzień i w ogóle. A teraz na 2 stymulacji miałam większą dawkę bo kluczem było aby jak najwięcej wyprodukować komórek i zwiększyć szanse na jakiś zarodek, i od 3 zastrzyku już miałam brzuch jak balon, nosiłam sukienki. Miałam urlop, więc dużo spacerowałam, nie robiłam już swoich treningów właśnie aby nie zaszkodzić, dużo wody dużo białka piękne suplementy. I co ? Poszło mi coś innego a nie w komórki.
    Ale trzymam kciuki za tego jednego siłacza mam nadzieję że będzie dobrze ❤️
    Ja ten drugi zawód przeszłam jakoś o wiele lżej, sama jestem w szoku, czuję się psychicznie dobrze pomimo dwóch nieudanych prób. Mam już trop, musimy się przebadać na wszelakie bakterie, pasożyty. Podejrzewam u męża Helicobacter. Od dwóch lat go skręca w żołądku ale oczywiście nie pójdzie nigdzie. To by wiele tłumaczyło, książkowe wyniki hormonów, Kariotyp prawidłowy, fragmentacja niska a plemniki uszkodzone… zdrowe odżywianie, tona suplementów i antyoksydantów nic nie dała, bo żołądek jest zniszczony i nic nie chłonie. Pójdziemy w tą stronę i będziemy działać. Nie powiedzieliśmy jeszcze ostatniego słowa, chociaż nasz profesor już oczywiście postawił krzyżyk i krzyczał dawca nasienia.
    Nadzieja umiera ostatnia.

Starania od 10.2022 r.
    Klinika Niepłodności od 01.2025 r.
    Ona: 32, niedoczynność tarczycy, badania w normie, AMH: 3,77
    On: 37, oligoasthenoteratozoospermia, badania hormonalne i kariotyp prawidłowe, fragmentacja DNA 13 %
    I IVF start marzec 2025: Pobranych 13 🥚 -> 9 dojrzałych -> Brak zarodków
    II IVF start lipiec 2025: Pobranych 24 🥚 -> ⏳
  • Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak to mówią dopóki walczysz jesteś zwycięzca. 💜
    Dziewczyny nikt nie zrozumie jakie to wszystko jest ciężkie. Ale póki mamy siły trzeba walczyć o te nasze marzenia, konsultować z różnymi specjalistami i wierzyć w to, że zaniedlugo każdej z tego wątku bedzie dane trzymać te swoje marzenie. 💚💙❤️

Estera95, Maggie_93, Fler lubią tę wiadomość

Starania od 06.2022

👦
    👩
    torbiele w piersiach 🔴
    hormony 3dc 🟢
    udrożniony jajowód🟢
    TSH 2,8 ➡️ Letrox25 🔴
  • Chmurka21 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia, 00:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estera,
    Nie masz za co przepraszać! Poza tym wydaje mi się, że w tej paskudnej sytuacji nie ma lepszych i gorszych przejść. Po prostu jest masakra 😂
    Doskonale Cię rozumiem, ja największą zalamke przeżyłam po nieudanym leczeniu menopurem, bo mega się nastawiłam na powodzenie tej misji😂 w mojej głowie to już plemniki zapieprzaly galopem po tej terapii, a było tylko gorzej 😂
    Tak jak mówią dziewczyny, to forum też jest od tego, żeby się wyżalić, bo często nie ma gdzie. A tu jednak wszystkie jedziemy na jednym wozie.
    Go girl!

👩30l.
    👱‍♂️33l.
    👩🏻‍🤝‍👨🏼od 2015r.
    👰🤵2021r.

Starania od 06.2023
    12cs

Ona: hormony, usg- wszystko w normie
    On: kiepskie wyniki nasienia (morfologia, ilość i ruchliwość)

Walczymy dalej!
  • cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ! Przepraszam, że tak wpadam z doskoku po tylu miesiącach nieobecności, ale u nas pod względem staraniowym - jak ciąży nie było, tak nie ma. Mamy wizytę ivf za to 11.08.

Wpadam bo chciałam się zapytać o b. dobre polecajki andrologów niepłodnościowych na Śląsku (Katowice i okolice). Szukam dla znajomej, gdzie partner ma spory problem (na to wygląda) :(

✨️29.08.25 II wizyta ivf - jest torbiel :(✨️14cs

SMOKI 🐲 DO POKONANIA :
    1. Namówić męża na 1 procedurę ✅️
    2. Zdobyć zaświadczenie od diabetologa ✅️
    3. Wyhodować jakieś pęcherzyki ⬜️
    4. Mieć min. 2 dojrzałe komórki jajowe ⬜️
    5. Udało się min. 1 zapłodnienie ⬜️
    6. Zarodek przetrwał do 3 doby ⬜️
    7. Zarodek przetrwał do 5 doby ⬜️
    8. Zarodek rozmroził się - transfer ⬜️
    9. Pozytywna beta HCG ⬜️

ona 🙍‍♀️ : ❌️ cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia, podejrzenie adenomiozy ,THFR 667tc, PAI (hetero), AMH 0,52/0,40
    on 🙎‍♂️ : IO, obniżone parametry nasienia
  • Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukrzuku my obskoczyliśmy wszystkich chyba w okolicy. I w sumie nie moge żadnego polecić bo żaden nic nie pomogł. Jedynie nam lekarz w klinice bez specjalizacji andrologicznej przepisał leki które na chwilę pomogły zeby podejsc do INV. Z biegiem czasu żałuję ze wydaliśmy kupę pieniędzy na andrologów którzy niestety nie pomogli zamiast odrazu kierować sie do kliniki.

cukrzyk1991 lubi tę wiadomość

Starania od 06.2022

👦
    👩
    torbiele w piersiach 🔴
    hormony 3dc 🟢
    udrożniony jajowód🟢
    TSH 2,8 ➡️ Letrox25 🔴
  • cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sikoreczkaaa wrote:
    Cukrzuku my obskoczyliśmy wszystkich chyba w okolicy. I w sumie nie moge żadnego polecić bo żaden nic nie pomogł. Jedynie nam lekarz w klinice bez specjalizacji andrologicznej przepisał leki które na chwilę pomogły zeby podejsc do INV. Z biegiem czasu żałuję ze wydaliśmy kupę pieniędzy na andrologów którzy niestety nie pomogli zamiast odrazu kierować sie do kliniki.

A jakis androlog z kliniki ? Facet ma 21mln w całosci, ruch a+b = 1%, pH 8,7 (!). Estradiol dwa razy ponad normę, testosteron tez ponad normę, fsh w gornej granicy, tsh blisko 4. Cwiczy duzo na siłowni (od 10 lat) ale zarzeka sie ze nie bierze i nie brał sterydow. Jakies pomysly ? :(

✨️29.08.25 II wizyta ivf - jest torbiel :(✨️14cs

SMOKI 🐲 DO POKONANIA :
    1. Namówić męża na 1 procedurę ✅️
    2. Zdobyć zaświadczenie od diabetologa ✅️
    3. Wyhodować jakieś pęcherzyki ⬜️
    4. Mieć min. 2 dojrzałe komórki jajowe ⬜️
    5. Udało się min. 1 zapłodnienie ⬜️
    6. Zarodek przetrwał do 3 doby ⬜️
    7. Zarodek przetrwał do 5 doby ⬜️
    8. Zarodek rozmroził się - transfer ⬜️
    9. Pozytywna beta HCG ⬜️

ona 🙍‍♀️ : ❌️ cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia, podejrzenie adenomiozy ,THFR 667tc, PAI (hetero), AMH 0,52/0,40
    on 🙎‍♂️ : IO, obniżone parametry nasienia
  • Malowybitna Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cukrzyk1991 wrote:
    A jakis androlog z kliniki ? Facet ma 21mln w całosci, ruch a+b = 1%, pH 8,7 (!). Estradiol dwa razy ponad normę, testosteron tez ponad normę, fsh w gornej granicy, tsh blisko 4. Cwiczy duzo na siłowni (od 10 lat) ale zarzeka sie ze nie bierze i nie brał sterydow. Jakies pomysly ? :(

Ja bym zrobiła w pierwszej kolejności posiew nasienia, bo wygląd na jakieś zakażenie. Po jakimś czasie (najlepiej kilka tygodni) powtórzyć seminogram. A w tym czasie można suplementowac: cynk, selen, l-karnityna, l-arginina, maca no i te podstawowe oczywiście czyli witamina C, D, kwas foliowy.

Sikoreczkaaa, cukrzyk1991 lubią tę wiadomość

starania od 2022
    🙍‍♀️'92
    AMH - 7,48
    ❌PCOS w obrazie usg
    ❌MTHTR A1298 homo
    ❌PAI hetero
    ✅homocysteina - 7
    ✅ASA
    ✅KIR 4/5 brak 2DS5
    ✅HLA-C oboje C1
    ✅ANA3
    ✅ANA1 miano 1:80 typ jąderkowy i plamisty
    ✅APS
    ✅kariotyp
    🙍‍♂️'90
    Koncentracja 2,1 mln/ml
    Morfologia 4%
    ❌FSH - 15,64
    ✅kariotyp, CFTR, usg jąder

2022 - histeroskopia
    2024 - polipektomia
    2025 - histeroskopia + biopsja

I IVF (menopur 150, orgalutran)
    11.2024 - punkcja: 19 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️❄️
    12.12.24 FET I (CS) (estrofem, cyclogest, duphaston, claxane)
    5 dpt ⏸️, 6 dpt beta 55, 8 dpt beta 162, 11 dpt beta 537, 15 dpt beta 3378, 21 dpt USG GS 1,65 cm CRL 0,2 cm i ❤️, 7w6d CRL 1,47 cm i ❤️, 9w6d poronienie zatrzymane (8+2) 💔.
    4.8.25 🌈 FET II (CN) 6 dpt ⏸️, 7 dpt beta 55, 9 dpt beta 130, 12dpt beta 685 15 dpt beta 2389 23 dpt GS 1,55 cm, CRL 0,24 cm i ❤️
    dawaj fasolko 🤞
  • Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estera95 wrote:
    U mnie tak samo rosły nierówno, jednocześnie mialam 7 i 28... Doktor powiedziała, że jeszcze raz by spróbowała z krótkim, potem ewentualnie długi.

I jeszcze chwila na refleksję, bo mi głupio teraz.

Wstałam i zaczęłam sprzątać w mieszkaniu (moja typowa reakcja na stres) i uświadomiłam sobie, że Wy tutaj mimo naprawdę różnych historii wlewacie tyle pozytywnej energii a ja przyszłam i jęczę, bo mi zapłodnili tylko jedną komórkę a ja w mojej głowie zapłodniłam sobie 10. To użalanie się to też trochę brak szacunku wobec Waszych o wiele cięższych przeżyć. Potrzebujemy tu jasnych myśli i optymizmu :)

Wydawało mi się chyba trochę, że jak usłyszałam informację o niepłodności partnera to po prostu "zrobimy in vitro" i tyle. Tymczasem wy tu przeszłyście tyle, często jeszcze zanim program był refundowany, więc w ogóle podwójne obciążenie. Może za wiele rzeczy mi w życiu przychodziło za łatwo, przynajmniej tych mniej istotnych. Ale przecież mam cudownego partnera, dach nad głową, wspaniałych przyjaciół i rodzinę, pracę, którą lubię, to o coś trzeba w tym życiu jeszcze zawalczyć :D A ja sobie uroiłam, że po 30-stce zrobię sobie dzidziusia, bo tylko tego brakuje mi do pełni szczęścia. Miałam wizję, że poseksimy się kilka razy w owulację i będzie. Cóż, ważna lekcja pokory. Zdałam sobie sprawę, że w tym całym nieszczęściu, chociaż walczę o to, o co naprawdę jest sens walczyć, czyli zdrowego dzidziusia, a nie o jakiś awans w pracy, wakacje na Bali czy domek z ogródkiem.

Nie sądziłam, że to będzie taki emocjonalny rollercoaster, że będę w tym sama, bo z nikim jeszcze poza partnerem o tym nie rozmawiałam. Na szczęście trafiłam tutaj i Wasz optymizm i determinacja są chyba lepsze niż jakiekolwiek zwierzanie się komuś, kto i tak w 100% nie pojmie, co idzie za tym procesem :D Z serca Wam dziękuję.

Wciąż mam jeden zarodek, a jak nie to trzy procedury przed sobą, przy których będę już mądrzejsza, spokojniejsza i lepiej przygotowana. Musiałam sobie popłakać, a teraz czas przegrupować wojska, otrzepać kurz bitewny i wrócić do walki :D

Raz jeszcze przepraszam, za moje żale, wszystkim Wam dziękuję i za wszystkie trzymam kciuki do białości!

Estera czy ja w stopce widze 5.1.1. 🥳🥳🥳🥳

Starania od 06.2022

👦
    👩
    torbiele w piersiach 🔴
    hormony 3dc 🟢
    udrożniony jajowód🟢
    TSH 2,8 ➡️ Letrox25 🔴
  • Estera95 Ekspertka

Wysłany: 7 sierpnia, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haja, dobrze widzisz ! Milo, ze zwrocilas uwage 🥰ale jakos tak boję sie cieszyć...

Bylismy wczoraj jeszcze u Wolskiego. Powiedział nam zeby wstrzymać transfer i zrobić genetykę, bo 20% szansy, ze stamtąd pochodzą problemy partnera. W klinice nam mówią, żeby robić i nadać dopiero jak nie będzie wychodziło albo w "międzyczasie" i my juz głupiejemy...

Naczytałam sie wczoraj o wadach genetycznych i teraz sie ich boję.

👧🏼30 lat.

🧑🏽 32 lata
    Oligoteratozoospermia.

Hormony:

I IVF:
  • Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estera95 wrote:
    Haja, dobrze widzisz ! Milo, ze zwrocilas uwage 🥰ale jakos tak boję sie cieszyć...

Bylismy wczoraj jeszcze u Wolskiego. Powiedział nam zeby wstrzymać transfer i zrobić genetykę, bo 20% szansy, ze stamtąd pochodzą problemy partnera. W klinice nam mówią, żeby robić i nadać dopiero jak nie będzie wychodziło albo w "międzyczasie" i my juz głupiejemy...

Naczytałam sie wczoraj o wadach genetycznych i teraz sie ich boję.

A wiesz że zachodząc naturalnie też dziecko może urodzić sie z wada? A dodatkowo badając zarodki również dziecko może urodzić sie z wadą bo moze powstać ona losowo nawet na zbadanym zarodku. Niestety tutaj nie ma reguły. My mamy zrobione badania kariotyp, AZF I CFTR i wszystko jest ok a plemników nie ma.

Na kiedy planujesz transfer? Najdłużej czekaliśmy na kariotyp tj. 4 tygodnie reszta byla szybciej.

Starania od 06.2022

👦
    👩
    torbiele w piersiach 🔴
    hormony 3dc 🟢
    udrożniony jajowód🟢
    TSH 2,8 ➡️ Letrox25 🔴
  • Estera95 Ekspertka

Wysłany: 7 sierpnia, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sikoreczkaaa wrote:
    A wiesz że zachodząc naturalnie też dziecko może urodzić sie z wada? A dodatkowo badając zarodki również dziecko może urodzić sie z wadą bo moze powstać ona losowo nawet na zbadanym zarodku. Niestety tutaj nie ma reguły. My mamy zrobione badania kariotyp, AZF I CFTR i wszystko jest ok a plemników nie ma.

Na kiedy planujesz transfer? Najdłużej czekaliśmy na kariotyp tj. 4 tygodnie reszta byla szybciej.

Masz 100% racji.

U nas hormony nie sa w normie, stąd większe podejrzenie genetyki, ale wcale byc nie musi.

Byłam u mojej pani dr, kariotypu zrobimy swoją drogą ale transfer robimy, jak będzie naturalnie wszystko dobrze szło to koniec sierpnia/ początek wrzesnia. A u Ciebie jak?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia, 12:26

👧🏼30 lat.

🧑🏽 32 lata
    Oligoteratozoospermia.

Hormony:

I IVF:
‹‹ 57 58 59 60 61 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ