Bardzo kiepskie wyniki nasienia a happyend :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Letnia porozmawiajcie z lekarzem prowadzącym o mrozeniu nasienia. Dla Nas to bylo duze odciążenie przy punkcji wiedząc że mamy w depozycie plemniki gdyby na świeżo było kiepsko.
Diagnostykę genetyczna robiliście? Kariotyp, CFTR, AZF?
Starania od 06.2022
👦
ciężka oligospermia - brak przyczyny 🔴 hormony, genetyka,usg OK.
👩
torbiele w piersiach 🔴
cykle regularne 27 dni potwierdzone owulacje, niski progesteron 7dpo
hormony 3dc 🟢
udrożniony jajowód🟢
TSH 2,8 ➡️ Letrox25 🔴
I INV 10 komórek ➡️ 3 ❄️4BA 2x2BB
Transfer 4BA 💚
6dpt beta 35 prog 29
8dpt beta 112 prog 35,5
12dpt Beta 513 prog 36,7
"Żelazo trzeba kuć
Co miałeś robić - rób
Nie czekaj już na cud"
🍀🍀🍀🍀 -
I hormony? Fragmentacje? Mioxys?
W lodzi nie znam ale jest to na tyle blisko, ze ja bym pojechala do Wolskiego do Warszawy. To ejst najlepszy specjalista w Polsce. My jezdziky z lublina. Tylko lepiej miec juz wszystkie badania.
My poprawilismy odstawieniem sauny, suplementami i dietą - wolski powie Ci ze nie ma sensu wszystkich supli brac oddzielnie tylko kupic jeden preparat ani katowac sie orzechami i sokiem pomidorowym ale my i tak to robilismyWiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia, 22:30
👧🏼30 lat.
AMH: 6,12 ng/ml (czerwiec 2025)
🧑🏽 32 lata
Oligoteratozoospermia.
Badanie nasienia - czerwiec 2025
Liczba plemnikow w ml: 60 tys
Typ B: 20%, typ D : 80%
Badanie nasienia - lipiec 2025
❌️Liczba plemnikow w ml: 1,7 mln
✅️Typ A: 7% Typ B:23% Typ C:22% Typ D : 59%
❌️Morfologia: 2%
✅️Żywotność: 62%
❌️Fragmentacja DNA: 46%
❌️Mioxys: 2,53 mVmln/ ml (Wartość referencyjna: < 1,36 mV/mln/ml)
Hormony:
❌️FSH: 22
❌️SHBG: 11,6
Genetyka:
✅️ kariotyp
✅️ AZF
✅️ CFTR
28.07 - podgląd stymulacji, 14 pecherzyków 7-28mm, hormony prawidlowe
30.07 - II podglad 🥚🥚, decyzja o zakonczeniu stymulacji, ryzyko OHSS (trigger: Decepeptyl)
1.08 - punkcja -> 6 komórek -> 2 dojrzałe -> 1 zapłodniona -> ❄️ 5.1.1
4.10 - FET (EmbryoGlue) -
Malowybitna
Super, że jest ❤️ 🥰🥰🥰 oby tak dalej!
A jak ja się czuje..hm. Dziś miałam bardzo ciężki dzień w pracy- dużo roboty, raz zrobiło mi się słabo, rano nie dokończyłam śniadania, ale tłumaczę sobie, że nie pracuje w kamieniołomie, więc no chodzę do tej pracy 😂 ogółem chyba ten progesteron jest dowalony, bo i pryszcze i senność. Poza tym ok, jakoś jestem spokojna
Letnia
Tak, zróbcie koniecznie kariotyp, cftr i azf, bo przy takim nasieniu to podstawa zarówno leczenia jak i szybszego rozpoczęcia procedury
Estera 95
Jak oceniacie Wolskiego? ( wiem że jest super polecany, ale bałam się iść do niego z mężem, bo czytałam, że bywa oschły 😂), a my jesteśmy właśnie z Warszawy 🫣 zlecił wam jakieś leki czy tylko suple? Jak nie chcesz pisać tu szczegółów to może być na priv -
Chmurka, bez problemu powiem, moze kiedys sie komus przyda
w ogole nie byl oschly, powiedzialabym wrecz, ze mily i empatyczny. Poswiecil nam bardzo duzo czasu, najpierw zbadal partnera, potem zaprosil tez mnie zebym wszystko wiedziala.
U nas problemy są hornonalne, pierwotne (wysokie fsh) wiec kazal zrobic to trio genetyczne o ktorym piszesz. Azf wyszedl prawidlowy, na reszte czekamy. Po tych wynikach, z kompletem hormonow mamy zamrozic jeszcze wiecej nasienia, a potem wrocic jak partner bedzie gotowy na rozpoczecie terapii horomonalnej (ale ja kolejna procedure wolalabym jeszcze robic na swiezym nasieniu), ktora albo wyjdzie albo nie wyjdzie - czyli albo spermatogeneza sie poprawi albo calkiem rozdupcy - ale poprawi sie testosteron, ktory mu teraz szoruje po posadzce.
Do tego czasu suple, zdrowy tryb zycia ale podkreslal, ze bez popadania w paranoje. Ja go bardzo polecam, jest rzeczowy, mowi jak jest ale tez nie odbiera nadziei, no i czuc ogrom wiedzy i doswiadczenia.Chmurka21 lubi tę wiadomość
👧🏼30 lat.
🧑🏽 32 lata
Oligoteratozoospermia.
Hormony:
Genetyka:
✅️ kariotyp
✅️ AZF
✅️ CFTR
30.07 - II podglad 🥚🥚, decyzja o zakonczeniu stymulacji, ryzyko OHSS (trigger: Decepeptyl)
Hej 🥰 ja wracam z wypoczęta głowa po dwutygodniowym urlopie, podczas którego podglądałam czasem co się dzieje ale mam nadzieje, że teraz już nadgoniłam 😀 Malowybitna ale super! 😍 musi być wszystko dobrze! Nie puszczam kciuków!
Chmurko, tak samo… taka ciągle pogoda, że weź kocyk, książkę i sobie teraz odpoczywaj i będzie dobrze ❤️
Sikoreczka, Estera czekamy na Wasze transfery 🤞
W ogóle za wszystkie Was dziewczyny trzymam kciuki 😀 możemy się chyba już tylko pośmiać z tego jak to właśnie ta niepłodność męska wygląda skoro wątek o poprawie nasienia zmienił się na poprawę nasienia żeby był jak najlepsze pod invitro 😅
Ja przed urlopem byłam w klinice i jak na tą chwilę to czekam jedynie na telefon, że znalazły się środki 😞 kliniki nie chce teraz zmieniać bo bardzo mi pasuje moja ginekolog i nie wyobrażam sobie teraz robić researchu po lekarzach ☹️ Ale zaraz minie miesiąc od kiedy wpisali nas na listę także mam nadzieję, że zaraz się coś dla nas znajdzieChmurka21, Malowybitna lubią tę wiadomość
Starania od 11.2023
👩🏼 niedrożny jajowód
Amh 11.2024 r. 1.9, 09.2025 r. 2.3 💪
🧔🏻♂️5.2024 operacja żpn- brak wielkiej poprawy. Obecnie:
Koncentracja 4 mln
09.2025 kwalifikacja do ivf
75 fostimon+75 menopur➡️ 75 fostimon+150 menopur+orgalutran➡️ ovitrelle
5x🥚
Neoparin x10
FET- 10.2025 -
Fler dokladnie tak. 😂 wiesz jak to jest jeżeli lekarze sami mowia że zalecają mrozić nasienie przed leczeniem bo może być różnie. No to widać że to eksperyment..Starania od 06.2022
👦
👩
torbiele w piersiach 🔴
hormony 3dc 🟢
udrożniony jajowód🟢
TSH 2,8 ➡️ Letrox25 🔴
Transfer 4BA 💚
6dpt beta 35 prog 29
8dpt beta 112 prog 35,5
12dpt Beta 513 prog 36,7
"Żelazo trzeba kuć
Co miałeś robić - rób
Nie czekaj już na cud"
🍀🍀🍀🍀 -
Hej, hormony są prawidłowe, Pani doktor powiedziała, że przyczyną może być uszkodzenie tkanki. Do tej pory o badaniach genetycznych żaden lekarz nie mówił, ale myślę, że zrobimy te które wymieniłyście i skonsultujemy sie z poleconym doktorem Wolskim. Dziękuję ❤️ i trzymam za Aas wszystkie kciuki!Starania od 09.2023
👩🏻 30l
Owulacja prawidłowa
Hormony prawidłowe
Drożne jajowody
🧔🏻♂️ 30l
Hormony w normie
USG w normie
Oligospermia
Koncentracja 08.2025 - 0.3 mln
08.2025 - kwalifikacja do programu in vitro -
letnia wrote:Hej, hormony są prawidłowe, Pani doktor powiedziała, że przyczyną może być uszkodzenie tkanki. Do tej pory o badaniach genetycznych żaden lekarz nie mówił, ale myślę, że zrobimy te które wymieniłyście i skonsultujemy sie z poleconym doktorem Wolskim. Dziękuję ❤️ i trzymam za Aas wszystkie kciuki!
Taaak zróbcie bo jak hormony ok to tam moze być namieszane. Ale moze i nie być bo u Nas hormony ok, genetyka ok wszystko śmiga a plemników nie ma. Badania genetyczne sa drogie ale mogą być wymagane przy procedurze. Trzymam kciuki za Was! 🧡Starania od 06.2022
👦
👩
torbiele w piersiach 🔴
hormony 3dc 🟢
udrożniony jajowód🟢
TSH 2,8 ➡️ Letrox25 🔴
Transfer 4BA 💚
6dpt beta 35 prog 29
8dpt beta 112 prog 35,5
12dpt Beta 513 prog 36,7
"Żelazo trzeba kuć
Co miałeś robić - rób
Nie czekaj już na cud"
🍀🍀🍀🍀 -
Hej dziewczyny, chciałam się podzielić informacją, która dała nam ogrom nadziei - dostaliśmy się do programu! Aż dodałam sobie stopkę tutaj 😄
Śledzę Wasze historie, trzymam za Was kciuki. I sama też będę dawała znać o tym co się u nas dzieje. Prawdopodobnie rozpoczniemy procedurę wrzesień/październik.Malowybitna, Fler, Chmurka21 lubią tę wiadomość
Starania od 09.2023
👩🏻 30l
Owulacja prawidłowa
Hormony prawidłowe
Drożne jajowody
🧔🏻♂️ 30l
Hormony w normie
USG w normie
Oligospermia
Koncentracja 08.2025 - 0.3 mln
08.2025 - kwalifikacja do programu in vitro -
Letnia, super!
trzymam kciuki za dalsze postępy
u nas w dniu punkcji tez koncentracja była w okolicy 0,3 mln i udało sie znaleźć 6 żołnierzy
Chmurka21, letnia lubią tę wiadomość
Starania od 06.2022
👦
👩
torbiele w piersiach 🔴
hormony 3dc 🟢
udrożniony jajowód🟢
TSH 2,8 ➡️ Letrox25 🔴
Transfer 4BA 💚
6dpt beta 35 prog 29
8dpt beta 112 prog 35,5
12dpt Beta 513 prog 36,7
"Żelazo trzeba kuć
Co miałeś robić - rób
Nie czekaj już na cud"
🍀🍀🍀🍀 -
Hej dziewczyny, co tam u Was?
U mnie do tej pory było spokojnie, ale im bliżej dnia testowania tym chyba spada mi nastrój 🫣 jak dobrze liczę, dziś jest 6dpt. Ale raczej nastawiam się na badania z krwi 10dpt czyli w piątek. Na pewno nie będę robić zwykłych testów, bo mam jakąś traumę po ponad 2 latach starań…
Ogółem wcześniej miałam jakieś różne odczucia w brzuchu i w organizmie, jakiś brak sił itp, a dziś rano lekki ból brzucha, a teraz nagle wszystko przeszlo… do wczoraj czułam, że się udało, w dziś mi przeszło 🫣 ogółem wczoraj po południu miałam ciągnięcie z jednej strony i kłucie. Ech, wiem że to wszystko to jakaś parodia westernu, że biorę ten progesteron i stąd te różne objawy. W ogóle wydaje mi się, że może ten ovitrelle się wypłukał i dlatego nie czuję się już w ciąży 😟
Sama nie wiem co mnie gorzej przeraża w tej sytuacji, gdyby miało się nie udać. Nie mamy więcej zarodków, więc kolejna procedura. Ostatnia koncentracja była fatalna, nie wiem co się dzieje z tymi plemnikami. Ta procedura poszła mi w miarę gładko, nie musiałam nic przekładać w pracy, ale nie ma co wierzyć, że kolejny raz pójdzie tak samo super, zwłaszcza że we wrześniu mam beznadziejny grafik. Ech../ sorki za smęty w poniedziałek rano 🫣
-
Chmurka trzeba mieć nadzieje ale rozumiem Twoje uczucia. Można dostać pierd***a. Ciągła nadzieja przeplatana z smutkiem. Też będę prawdopodobnie czekać na testy z krwii nie mam siły na testy sikane. Możesz nam tutaj marudzić wszystkie wiemy jak człowiek sie czuje w tych wszystkich procedurach..
A co do drugiej procedury. Kochana nie ma co się martwić jakoś to się poukłada jak przy pierwszej. Bo przecież przed pierwszą też sie stresowałyśmy jak to będzie. A jakoś to wyszło.Ja właśnie staram sie na to patrzeć tak, że jak bede musiała podejść do drugiej procedury to dobrze że mnie ta pierwsza nie przetorała bo bym sie bała a tak to ide w to jak w dym. Kiedyś nie byłam świadoma ile moge z siebie dać żeby sie udało.
Co do nasienia.. no to tutaj jest chyba najmniej pewna sprawa.. moze po tej kuracji hormonami musi sie teraz odbić do tego stabilnego poziomu?Starania od 06.2022
👦
👩
torbiele w piersiach 🔴
hormony 3dc 🟢
udrożniony jajowód🟢
TSH 2,8 ➡️ Letrox25 🔴
Transfer 4BA 💚
6dpt beta 35 prog 29
8dpt beta 112 prog 35,5
12dpt Beta 513 prog 36,7
"Żelazo trzeba kuć
Co miałeś robić - rób
Nie czekaj już na cud"
🍀🍀🍀🍀 -
No właśnie odnośnie nasienia, to ja teraz już jestem w szachu, bo szczerze strach coś nawet mu podawać. Teraz to już się boję naprawdę.
-
Chmurka21 wrote:No właśnie odnośnie nasienia, to ja teraz już jestem w szachu, bo szczerze strach coś nawet mu podawać. Teraz to już się boję naprawdę.
No nie dziwie sie. Mialabyć poprawa a wyniki ciagle gorsze. No ale skąd człowiek miał wiedzieć?
My mamy zamrożone nasienie wiec cos tam jest w zapasie ale wiadomo że lepsze świeże.. a jak wiadomo wystarczy ten jeden.Starania od 06.2022
👦
👩
torbiele w piersiach 🔴
hormony 3dc 🟢
udrożniony jajowód🟢
TSH 2,8 ➡️ Letrox25 🔴
Transfer 4BA 💚
6dpt beta 35 prog 29
8dpt beta 112 prog 35,5
12dpt Beta 513 prog 36,7
"Żelazo trzeba kuć
Co miałeś robić - rób
Nie czekaj już na cud"
🍀🍀🍀🍀 -
Chmurka21 wrote:Hej dziewczyny, co tam u Was?
U mnie do tej pory było spokojnie, ale im bliżej dnia testowania tym chyba spada mi nastrój 🫣 jak dobrze liczę, dziś jest 6dpt. Ale raczej nastawiam się na badania z krwi 10dpt czyli w piątek. Na pewno nie będę robić zwykłych testów, bo mam jakąś traumę po ponad 2 latach starań…
Ogółem wcześniej miałam jakieś różne odczucia w brzuchu i w organizmie, jakiś brak sił itp, a dziś rano lekki ból brzucha, a teraz nagle wszystko przeszlo… do wczoraj czułam, że się udało, w dziś mi przeszło 🫣 ogółem wczoraj po południu miałam ciągnięcie z jednej strony i kłucie. Ech, wiem że to wszystko to jakaś parodia westernu, że biorę ten progesteron i stąd te różne objawy. W ogóle wydaje mi się, że może ten ovitrelle się wypłukał i dlatego nie czuję się już w ciąży 😟
Sama nie wiem co mnie gorzej przeraża w tej sytuacji, gdyby miało się nie udać. Nie mamy więcej zarodków, więc kolejna procedura. Ostatnia koncentracja była fatalna, nie wiem co się dzieje z tymi plemnikami. Ta procedura poszła mi w miarę gładko, nie musiałam nic przekładać w pracy, ale nie ma co wierzyć, że kolejny raz pójdzie tak samo super, zwłaszcza że we wrześniu mam beznadziejny grafik. Ech../ sorki za smęty w poniedziałek rano 🫣
Trzymam kciuki nieustannie 🤞🏼i podziwiam za nierobienie testów z moczu 🤪
Dla pocieszenia Ci powiem, że też nie miałam objawów - poza tymi strickte od progesteronu. Z reszta mój mąż się śmieje, że u mnie to wszystkim steruje moja glowa 🤯 invitro to jest rollercoaster emocji. Chyba każda przechodzi przez te fazy euforii i zrezygnowania. Pamiętaj że nic jeszcze nie jest przesadzone i jednak lepiej się nastawiać pozytywnie. Ty zrobiłaś wszystko co mogłaś a dalej to już mieszanka szczęścia i innych czynników 🤞🏼
Chmurka21 lubi tę wiadomość
starania od 2022
🙍♀️'92
AMH - 7,48
❌PCOS w obrazie usg
❌MTHTR A1298 homo
❌PAI hetero
✅homocysteina - 7
✅ASA
✅KIR 4/5 brak 2DS5
✅HLA-C oboje C1
✅ANA3
✅ANA1 miano 1:80 typ jąderkowy i plamisty
✅APS
✅kariotyp
✅cd138
🙍♂️'90
Koncentracja 2,1 mln/ml
Morfologia 4%
❌FSH - 15,64
✅kariotyp, CFTR, usg jąder
I IVF (menopur 150, orgalutran)
11.2024 - punkcja: 19 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️❄️
12.12.24 FET I (CS) (estrofem, cyclogest, duphaston, clexane), 9w6d poronienie zatrzymane (8+2) 💔.
4.8.25 🌈 FET II (CN) 6 dpt ⏸️, 7 dpt beta 55, 9 dpt beta 130, 12dpt beta 685 15 dpt beta 2389 23 dpt GS 1,55 cm, CRL 0,24 cm i ❤️, 7+4 CRL 1,49 cm, 9+1 CRL 2,65 cm, 11+4 5,2 cm.
dawaj fasolko 🤞
-
Chmurka21 wrote:Hej dziewczyny, co tam u Was?
Sama nie wiem co mnie gorzej przeraża w tej sytuacji, gdyby miało się nie udać. Nie mamy więcej zarodków, więc kolejna procedura. Ostatnia koncentracja była fatalna, nie wiem co się dzieje z tymi plemnikami. Ta procedura poszła mi w miarę gładko, nie musiałam nic przekładać w pracy, ale nie ma co wierzyć, że kolejny raz pójdzie tak samo super, zwłaszcza że we wrześniu mam beznadziejny grafik. Ech../ sorki za smęty w poniedziałek rano 🫣👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
💊QTEN, kwas foliowy, witamina D, Nac , curcumina, Omega-3, witamina k2, resweratrol, magnez +B6, Sanbrobi barier
👨🏻39lat
Azoospermia. Zabieg-M-tese.
👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF
czerwiec 2025- zmiana kliniki
I IVF
23.08.2025 punkcja: 12 pobranych, 6 dojrzałych,1 zapłodniona
28.08.2025 świeży transfer 4.2.3 🍀
6dpt⏸ beta 21
8dpt beta 71
11dpt beta 200 prog. 53,35
13 dpt beta 416 prog. 52,72
18 dpt beta 2646 -
Malowybitna wrote:Trzymam kciuki nieustannie 🤞🏼i podziwiam za nierobienie testów z moczu 🤪
Dla pocieszenia Ci powiem, że też nie miałam objawów - poza tymi strickte od progesteronu. Z reszta mój mąż się śmieje, że u mnie to wszystkim steruje moja glowa 🤯 invitro to jest rollercoaster emocji. Chyba każda przechodzi przez te fazy euforii i zrezygnowania. Pamiętaj że nic jeszcze nie jest przesadzone i jednak lepiej się nastawiać pozytywnie. Ty zrobiłaś wszystko co mogłaś a dalej to już mieszanka szczęścia i innych czynników 🤞🏼
Ogółem to ja myśle, ze ja wbrew pozorom jestem bardzo cierpliwa, w takim aspekcie, że no nie czuję potrzeby robić tego wcześniej; bo wiem, że nie wpłynie to na ostateczny wynik 😂 więc wychodzę z założenia, że wolę zrobić już w momencie, kiedy to będzie w miarę pewne.
Maslo maslane 😜😜😜
Wyobraźnia87 - trzymam kciuki również za was 💪 coś tu diabeł podkusił testować 😂😂
Domyślam się, że u was też ciężka sytuacja. Ale u nas plemniki znikają w zastraszającym tempie. Rok temu w marcu było 16mln w nasieniu a teraz nie ma miliona 🤯 i staramy się o pierwsze dziecko… ja już nawet nie myślę o kolejnych
Sikoreczka
Kiedy u was transfer? -
W środę idę na podgląd jak tam z owulacja i może będę wtedy coś wiedzieć.
Chmurka21, Malowybitna lubią tę wiadomość
Starania od 06.2022
👦
👩
torbiele w piersiach 🔴
hormony 3dc 🟢
udrożniony jajowód🟢
TSH 2,8 ➡️ Letrox25 🔴
Transfer 4BA 💚
6dpt beta 35 prog 29
8dpt beta 112 prog 35,5
12dpt Beta 513 prog 36,7
"Żelazo trzeba kuć
Co miałeś robić - rób
Nie czekaj już na cud"
🍀🍀🍀🍀 -
Ja dalej musze uzbroic sie w cierpliwosc, ktorej mi brakuje - ze srody na piatek pecherxyk urosl tylko 1,5cm. Dostalam fostimon 2x po 75, dzisiaj bylam na usg i nie drgnal. Powiedzieli mi ze z obrazu jajknikow to "troche PCOS". Podjelismy decyzje o wstrzymaniu transferu, choc boli to wiem, ze to jedyna sluszna decyzja na ten moment.
W kolejnym miesiacu mam miec naturalny-wspomagany, tylko ja juz zaczynam tracic wiare, ze rodzicielstwo jest nam pisane 💁🏽♀️👧🏼30 lat.
🧑🏽 32 lata
Oligoteratozoospermia.
Hormony:
Genetyka:
✅️ kariotyp
✅️ AZF
✅️ CFTR
Estera- nie składaj jeszcze broni! Domyślam się, że może być ciężko tak czekać i czekać, ale tak jak dziewczyny wcześniej zauważyły, lepiej mieć dobrze ogarnięty cykl i większe szanse na powodzenie!
Zastanawiam się, dlaczego Twoja dr jest przeciwna cyklowi sztucznemu, wiem że niektóre kliniki robią to z automatu. Wiem, że wtedy trzeba brać więcej leków… ale może w takiej sytuacji jak u Ciebie miałoby to sens.
Trzymam kciuki za kolejny cykl!