Forum Męskie sprawy BARDZO PROSZĘ O POMOC W INTERPRETACJI WYNIKÓW MEZA!
Odpowiedz

BARDZO PROSZĘ O POMOC W INTERPRETACJI WYNIKÓW MEZA!

Oceń ten wątek:
  • MatyldaG Autorytet
    Postów: 1928 2090

    Wysłany: 14 września 2015, 11:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to tez bede jedna z nich :P tak przypuszczalam ze pewnie terminy beda na styczen.. byle by mi sie udalo dopchac tego 1 grudnia

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    Franek i Antek 36+0 2560 i 2710 kg
    UC1Cp1.png
    Endometrioza IV st., problem męski
    17.V.16 crio transfer blastki 411 :(
    18.VI.16 crio bl 321 i bl 2 :) bHCG:9dpt 734 11dpt 1871 biją dwa <3 <3 :)
    Mamy 3 mrożaczki <3

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 14 września 2015, 11:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://kolejki.nfz.gov.pl/Informator/Index/

    sprawdz sobie moze cos predzej sie znajdze

    nie wiem na ile maja aktualne ale dosyc czesto jzu sa w miare prawdziwe :)
    wybierz poradnia genetyczna :)i wyszukaj albo w swoim regioneie albo cala polska

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Wyczekująca Koleżanka
    Postów: 37 26

    Wysłany: 14 września 2015, 16:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :-)
    Chciałam Was poprosić o interpretację wyników mojego męża, bo parę wskaźników nie jest w normie i nie wiem co o tym sądzić.

    Objętość ejakulatu 5.1 ml (norma powyżej 1.5 ml)
    Barwa lekko żółta
    Czas upłynnienia 25 min (norma do 60 min)
    pH 8.5 (norma 5-9)
    Żywe plemniki 47% (norma powyżej 58%)
    Ruch postępowy plemników 35% (norma powyżej 32%)
    Ruch w miejscu 12% (brak norm)
    Plemniki bez cech żywotności 53% (brak norm)
    Ilość plemników w 1ml spermy met. komorową 34296875 (norma powyżej 20mln/ml)
    Budowa plemników 68% budowy prawidłowej (norma powyżej 4%)
    Leukocyty 3-5-7 w polu widzenia (norma poniżej 3 kom w p.w.)
    Erytrocyty 1-3 w polu widzenia (poniżej 2 w p.w.)
    Flora dość liczne bakterie w polu widzenia (norma nieobecna)

    Dodam tylko, że badanie nie było wykonywane w sposobić jałowy także może stąd te bakterie? Z góry Dziękuję za pomoc :-)

    25f61e48d3175427df2d3124f642d8c5.png
  • panchita Koleżanka
    Postów: 102 17

    Wysłany: 14 września 2015, 23:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyczekująca wrote:
    Hej dziewczyny :-)
    Chciałam Was poprosić o interpretację wyników mojego męża, bo parę wskaźników nie jest w normie i nie wiem co o tym sądzić.

    Objętość ejakulatu 5.1 ml (norma powyżej 1.5 ml)
    Barwa lekko żółta
    Czas upłynnienia 25 min (norma do 60 min)
    pH 8.5 (norma 5-9)
    Żywe plemniki 47% (norma powyżej 58%)
    Ruch postępowy plemników 35% (norma powyżej 32%)
    Ruch w miejscu 12% (brak norm)
    Plemniki bez cech żywotności 53% (brak norm)
    Ilość plemników w 1ml spermy met. komorową 34296875 (norma powyżej 20mln/ml)
    Budowa plemników 68% budowy prawidłowej (norma powyżej 4%)
    Leukocyty 3-5-7 w polu widzenia (norma poniżej 3 kom w p.w.)
    Erytrocyty 1-3 w polu widzenia (poniżej 2 w p.w.)
    Flora dość liczne bakterie w polu widzenia (norma nieobecna)

    Dodam tylko, że badanie nie było wykonywane w sposobić jałowy także może stąd te bakterie? Z góry Dziękuję za pomoc :-)

    My mieliśmy podobne wyniki. Gin mówiła ze leukocyty są ok a było ich 1-2 w pw. Wyczytałam że to świadczy o jakimś zapaleniu. Zrobiliśmy posiew. Materiał do badania można oddać w domu do jalowego pojemniczka. Niby po kilku dniach można zawieźć materiał do badania ale mążw tym samym dniu zawiózł. W szpitalu badaniekosztowalo ok. 10 zl. Okazalo się ze są jakieś bakterie i jutro idziemy do urologa na konsultacje :)

    maj 2014 -> początek starań
    14cs i 15sc -> DUPHASTON
    (20 cs) styczeń 2016 -> CLO, duphaston, pabi dexamethason, glucophage
    Hashimoto, Insulinooporność
    18 maj 2017 udało sie! Z norprolac i femibion
  • elize Ekspertka
    Postów: 158 123

    Wysłany: 15 września 2015, 09:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Z góry przepraszam jeżeli piszę w złym temacie, ale to mój pierwszy post i proszę o wyrozumiałość ;)
    Nie chcę się zbytnio rozpisywać, ale generalnie mamy problem, tzn. mąż praktycznie nie ma plemników, a takich które poruszają się linearnie jest ZERO.
    Poza badaniami nasienia robiliśmy również badania hormonalne i okazuje się, że estradiol u mojego męża = 12 (przy normie 29–132 pmol/l).
    Oczywiście już poradziłam się wujka google i wszystkie objawy się zgadzają. Ja właśnie w poziomie tego estradiolu dopatruję się przyczyny takich wyników nasienia (konsultacja u "androloga" dopiero 30 września).
    I teraz moje pytanie: czy jest tutaj dziewczyna, której facet miał taki problem? Jak wygląda leczenie? Czy jest szansa, że wyniki nasienia się poprawią po leczeniu niedoboru estradiolu?

    Ania_84 lubi tę wiadomość

  • Wyczekująca Koleżanka
    Postów: 37 26

    Wysłany: 15 września 2015, 09:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    panchita wrote:
    My mieliśmy podobne wyniki. Gin mówiła ze leukocyty są ok a było ich 1-2 w pw. Wyczytałam że to świadczy o jakimś zapaleniu. Zrobiliśmy posiew. Materiał do badania można oddać w domu do jalowego pojemniczka. Niby po kilku dniach można zawieźć materiał do badania ale mążw tym samym dniu zawiózł. W szpitalu badaniekosztowalo ok. 10 zl. Okazalo się ze są jakieś bakterie i jutro idziemy do urologa na konsultacje :)

    Ja podejrzewam, że u nas też będzie jakaś bakteria... A jej wyleczenie i doprowadzenie plemników do odpowiednich parametrów na pewno trochę potrwa... Mieliśmy od nowego cyklu zacząć stymulację CLO ale myślę, że ginekolog będzie kazał to odłożyć, bo mówił, że będzie to robić wtedy kiedy wyniki męża będą dobre :-/

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    25f61e48d3175427df2d3124f642d8c5.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 15 września 2015, 09:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elize jakie ma inne hormony FSH,LH, Testosteron ?? czy mieliscie USG jader oraz jakas wizyte ??
    my w mala liczba plemnikow.. mapodobne postepowanie jak brak plemnikow.. czyli minimum 2 badania nasienia, posiew, USG jader, hormony , genetyka



    Wlaczaca ewidenie beda jakies bakterie.. szczegolnie ze mascie wysokie pH , oprocz posiewu nasienia zrobilabym usg jader.

    jelsi wyjda bakterie to lepiej najpierw wyleczyc bo niesety o tym rzadko lekarz emowia ale bakterie moga zle wplywac na zaplodnienie, lub rozwooj zarodak..

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2015, 14:36

    Wyczekująca lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Wyczekująca Koleżanka
    Postów: 37 26

    Wysłany: 15 września 2015, 14:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_84 wrote:
    Wlaczaca ewidenie beda jakies bakterie.. szczegolnie ze mascie wysokie pH , oprocz posiewu nasienia zrobilabym usg jader.

    jelsi wyjda bakterie to lepiej najpierw wyleczyc bo niesety o tym rzadko lekarz emowia ale bakterie moga zle wplywac na zaplodnienie, lub rozwooj zarodak..

    To teraz nie wiem co o tym sądzić, bo rozmawiałam przed chwilą z dobrym specjalistą i no twierdzi, że to może być przypadek, ponieważ badanie nie było wykonywane w sposób jałowy i że leukocytów i erytrocytów jest za mało żeby była to jakaś infekcja. Powiedział żebyśmy spróbowali stymulacji przez 2 cykle, a potem żebyśmy powtórzyli badania męża. Wtedy jak już będziemy mieli wyniki będziemy decydować co dalej jeżeli do tej pory się nie uda. Co o tym sądzisz Aniu?
    Dziękuję Ci za pomoc :-)

    25f61e48d3175427df2d3124f642d8c5.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 15 września 2015, 14:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie wiem w jak nie jałowych robiliscie badanie. ale jak dla mnie to troche dziwne bo sa i bakterie w naseiniu (Flora dość liczne bakterie w polu widzenia (norma nieobecna)), i leukocyty , erytrocyty..
    my milelismy pojedyncze leukocyty .. a maz mial bakterie w nasieniu.. ja bym zrobila przed stymulacja posiew czekacie do 10 dni.. a masz jasnosc.. jelsi bakterie beda..to jak dlamnie toche bez sensu jest stymulowanie cie.. wolalabym poswiecic jeden miesiac na doleczenie wszytskiego .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2015, 14:57

    panchita lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • elize Ekspertka
    Postów: 158 123

    Wysłany: 15 września 2015, 16:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyniki badań:
    Estradiol = 12,08 (25,8-60,7)
    FSH = 5,75 (1,5-12,4)
    LH = 5,75 (1,7-8,6)
    Prolaktyna = 16,16 (4,04-15,2)
    Testosteron = 3,94 (2,49-8,36)
    TSH = 1,77 (0,27-4,20)
    Czekamy na Inhibina B
    Badania nasienia robiliśmy już dwa razy, nie ma dużej różnicy. Byliśmy już na jednej wizycie, lekarz był zaskoczony wynikami nasienia i kazał powtórzyć, kazał też zrobić hormony drugi raz u nich w klinice bo mają inne normy (na górze te wyniki robione u nich) i robił USG jąder, mówił że jest ok.

  • Niuniusia Autorytet
    Postów: 863 329

    Wysłany: 16 września 2015, 08:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część. Chciałam pocieszyć wszystkich starających sie ze slabymi parametrami nasienia. Wczoraj mąż byl u androloga i powiedział ze nigdy nasienie nie jest idealne wiec drugim wynikiem nie ma co sie przejmować a ten pierwszy byl zupełnie dobry i kazał sie starać z takimi wynikami i nic więcej. Wyniki wklejałam parę postów wczesniej i sa tez w moim pamietniku. Zbadał mu tez jadra i wszystko ok. Wiec bardzo mnie uspokoił.pzdr

    Kornelia ur. 27.06.2016 r. g.21.20 cc <3 3700g 57 cm <3
    iv09roeqwleydr1q.png[/url]
    Wiara i nadzieja dziala cuda!
  • elize Ekspertka
    Postów: 158 123

    Wysłany: 17 września 2015, 11:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodam jeszcze, że mój mąż ma jedną nerkę i nigdy wcześniej nie miał badanego estradiolu. Czy to, że ma jedno nadnercze może być przyczyną niedoboru estradiolu?
    Powiem szczerze, że dla mnie jest to cień nadziei, że właśnie ten nieszczęsny estradiol jest winny beznadziejnym wynikom nasienia. Że da się to leczyć i jest dla nas szansa...
    Aniu co myślisz o pozostałych wynikach hormonów?

1 2 3 4
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego