X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
Odpowiedz

Bezplemnikowcy - TESE/mTESE

Oceń ten wątek:
  • Ananasova Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2022, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Baniusia bardzo mocno kibicuje ✊dawaj znać jak tam podglądy :). Nie myślałaś o wolnym na czas stymulacji ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2022, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baniusia wrote:
    No ja już czytałam na innym wątku, że wesoło nie masz.
    Trzymaj się tam cieplutko, niech mały Bździoch rośnie zdrowo🙂.

U mnie dziś 1dc. Jutro zaczynam leki. 12 dc mam podgląd endometrium. Trochę mnie to martwi bo pojadę tam prosto z pracy - zmęczona, pewnie spocona. W invi to nie ma gdzie się odświeżyć za bardzo. W Ovi była taka opcja.

No No ja czekam na Ciebie i jak Ty mi się tu zaraz bedziesz skarżyć na ciążowe dolegliwości 😍🥹
    Są chusteczki nawilżające do miejsc intymnych, to w toalecie zawsze możesz ogarnąć.

• Baniusia Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2022, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ananasova wrote:
    @Baniusia bardzo mocno kibicuje ✊dawaj znać jak tam podglądy :). Nie myślałaś o wolnym na czas stymulacji ?

Dzięki 😘.

Myślałam, ale już i tak w pracy to ja gościem jestem od conajmniej 2 lat. Poproszę o L4 na 2 dni przed transferem. Musi ze mnie zejść stres związany z pracą. Mam ultra stresującą pracę. Normalnie to ja lubię w stresie działać, lepiej wtedy myślę, szybciej podejmuje decyzję, mam więcej pomysłów jak wyjść z danej sytuacji.

No ale przy IV to stres niewskazany.

Starania od 2020. Ovi
    1 procedura: transfer 2x3 dniowce - beta 0
    2 procedura: transfer 1 x 3 dniowiec - beta 0
    3 procedura: transfer moruli z 5 dnia - beta 0
    4 procedura: transfer 7BC - beta 0
    Zmiana kliniki na Invicta.
    5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Nifty pro - Niskie ryzyka.
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
    02.01.2023. Jesteś już na świecie ❤️
  • Baniusia Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2022, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gmagda wrote:
    No No ja czekam na Ciebie i jak Ty mi się tu zaraz bedziesz skarżyć na ciążowe dolegliwości 😍🥹
    Są chusteczki nawilżające do miejsc intymnych, to w toalecie zawsze możesz ogarnąć.

Dzieki😘

Ja tam się nawet boję. Liczę po cichu, że będzie u mnie jak u mojej mamy. Przy pierwszej ciąży to się dowiedziała, że jest w ciąży w 6 miesiacu🙂. Nawet @ miała.

Tylko przytyć za dużo nie mogę. Jestem po 3 operacjach kręgosłupa. Neurochirurg już mi lata temu powiedziała, że drugie pół ciąży to w łóżku. A dziecko na rękach to głównie na siedząco.

Starania od 2020. Ovi
    1 procedura: transfer 2x3 dniowce - beta 0
    2 procedura: transfer 1 x 3 dniowiec - beta 0
    3 procedura: transfer moruli z 5 dnia - beta 0
    4 procedura: transfer 7BC - beta 0
    Zmiana kliniki na Invicta.
    5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Nifty pro - Niskie ryzyka.
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
    02.01.2023. Jesteś już na świecie ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2022, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baniusia wrote:
    Dzieki😘

Ja tam się nawet boję. Liczę po cichu, że będzie u mnie jak u mojej mamy. Przy pierwszej ciąży to się dowiedziała, że jest w ciąży w 6 miesiacu🙂. Nawet @ miała.

Tylko przytyć za dużo nie mogę. Jestem po 3 operacjach kręgosłupa. Neurochirurg już mi lata temu powiedziała, że drugie pół ciąży to w łóżku. A dziecko na rękach to głównie na siedząco.

O kurczę to nieciekawie… ale jakoś to musi być w końcu :) powoli i do przodu, ze tak powiem 🥰

• Kika32 Ekspertka

Wysłany: 16 kwietnia 2022, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny. Jestem tu nowa. U nas problemem jest azoospermia. Lekarz prowadzący nie chce wykonać biopsji za względu na małą objętość jąder. Inny lekarz zasugerował żeby poszukać lekarza, który zgodzi się ją wykonać. Mąż chce mieć 100% pewności.
    Czy któraś z Was była w takiej sytuacji? Czy biopsja metodą mTESE jest możliwa przy małej objętości jąder?

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2022, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kika32 wrote:
    Cześć Dziewczyny. Jestem tu nowa. U nas problemem jest azoospermia. Lekarz prowadzący nie chce wykonać biopsji za względu na małą objętość jąder. Inny lekarz zasugerował żeby poszukać lekarza, który zgodzi się ją wykonać. Mąż chce mieć 100% pewności.
    Czy któraś z Was była w takiej sytuacji? Czy biopsja metodą mTESE jest możliwa przy małej objętości jąder?

Oczywiście, ze jest możliwość, aczkolwiek przy zmniejszonej objętości jąder szanse są mniejsze.
    Zależy tez od waszej historii jaka genetyka , hormony, choroby w dzieciństwie ?

• Kika32 Ekspertka

Wysłany: 17 kwietnia 2022, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gmagda wrote:
    Oczywiście, ze jest możliwość, aczkolwiek przy zmniejszonej objętości jąder szanse są mniejsze.
    Zależy tez od waszej historii jaka genetyka , hormony, choroby w dzieciństwie ?

Mąż w dzieciństwie przechodził świnkę. Ma zdiagnozowany hipogonadyzm hipergonadropowy. AZF prawidłowy, mutacja genu CFTR nasieniowody niewykrztałcone. Do kliniki trafiliśmy 2 lata temu. Pierwsze zalecenie profertil. Zmiana lekarza zalecenie Pregnyl. Przez 1,5 roku, pregnyl raz w tygodniu, badania hormonów co 3mc i badanie nasienia. Teraz mieliśmy kontrolę urologiczną z USG jąder. Urolog był zaskoczony, że mąż stosuję pregnyl na powiękrzenie jąder. Powiedział że nie podejmie się wykonania biopsji przy tak małych jądrach. Poszliśmy na konsultacje do innego urologa/androloga. Opinia taka sama stosowanie pregnylu było stratą czasu i pieniędzy. Ten lekarz nie wykonuje biopsji. Powinniśmy wrócić do lekarza z kliniki ale on uważa że stosowanie pregnylu wymaga czasu. Reasumując przez 2 lata straciliśmy pieniądze i stoimy w miejscu. Pregnyl nie zdziałał NIC. Mąż przyjmuje też testosteron bo sam produkuje malutkie ilości. Wyniki badań:
    Nasienie azoospermia
    Testosteron 428,07 ng/dl
    LH 4,33 mlu/ml
    FSH 9,88 mlu/ml
    Prolaktyna 8,05 ng/ml
    Kariotym XY

Rozumiem, że mój mąż chce mieć 100% pewności czy może być ojcem. Nie wiem co dalej robić. Chodzić od lekarza do lekarza i pytać czy wykona biopsje?

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2022, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie znam się za bardzo na kuracji pregnylem.
    Ale może warto udać się do jakiegoś dobrego androloga, bo FSH jest na dobrym poziomie, testosteron tez nie jest zły , u nas byl taki sam.

Skoro wrodzony brak nasieniowodów, to wydaje mi się, ze te badania nasienia to chyba bez sensu, bo niby skąd by się miało coś pojawić.

• Kika32 Ekspertka

Wysłany: 17 kwietnia 2022, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasieniowody są tylko nierozwnięte. Lekarz liczył że dojrzeją. Długo trzymał nas w zawieszeniu. Co 3 miesiące mieliśmy nadzieję że zgodzi się na biopsje.

Jesteśmy z Poznania. Myślimy nad Kliniką Gameta w Łodzi.

U Was też jest problem z rozmiarem jąder? Możesz polecić jakiegoś androloga najlepiej który wykonuje biopsje?

• Ananasova Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2022, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kika32 wrote:
    Nasieniowody są tylko nierozwnięte. Lekarz liczył że dojrzeją. Długo trzymał nas w zawieszeniu. Co 3 miesiące mieliśmy nadzieję że zgodzi się na biopsje.

U Was też jest problem z rozmiarem jąder? Możesz polecić jakiegoś androloga najlepiej który wykonuje biopsje?
    Pytanie nie do mnie ale odpowiem , jeśli chodzi o polecenie androloga to ja polecam dr Wolskiego - klinka nOvum Warszawa. W wielu przypadkach był on ostatnia deska ratunku jeśli chodzi o niepłodność męska. Poczytaj sobie ten watek od początku to sama zobaczysz - skarbnica wiedzy .
    Dr odpowiada na forum nasz bocian - można skonsultować wyniki i opisać swój przypadek - dr na pewno odpisze.

• Kika32 Ekspertka

Wysłany: 17 kwietnia 2022, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo dziękuję, postaramy się nawiązać kontakt z tym lekarzem. 🙂

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2022, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kika32 wrote:

Nie my nie mieliśmy takich problemów, u nas azoo to prawdopodobnie powikłanie po operacji wodniaków jąder.

My od siebie polecamy doktora Swolkienia-KRAKÓW
    Do Warszawy macie bliżej, ale tez widziałam jak dziewczyny pisały o kwocie biopsji w novum- to kilka tysięcy wyższa na przykład niż u Swolkienia w klinice KrakOVI , mam na myśli mtese, bo zdaje mi się, ze tylko taka u was wchodzi w grę .

• Kika32 Ekspertka

Wysłany: 17 kwietnia 2022, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też dobrze wiedzieć. Czy pojedziemy do Warszawy czy do Krakowa nie ma to dla mnie znaczenia. Najważniejsze żeby trafić na dobrego lekarza. Orientujesz się czy dr Swolkuień przeprowadza telekonsultacje?

• lindalia Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2022, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kika32 wrote:

My jesteśmy też z Poznania. Nam biopsję jader TESE wykonywali w Invimedzie - tutaj polecany jest doktor Kurpisz albo Topczewski, natomiast wiem, że mTESE wykonują w klinice niepłodności przy szpitalu na Polnej.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kika32 wrote:
    Też dobrze wiedzieć. Czy pojedziemy do Warszawy czy do Krakowa nie ma to dla mnie znaczenia. Najważniejsze żeby trafić na dobrego lekarza. Orientujesz się czy dr Swolkuień przeprowadza telekonsultacje?

Szczerze nie mam pojęcia, ale wydaje mi się, ze jeżeli chodzi o pierwsza wizytę to na pewno będzie chciał zbadać męża przejrzeć wyniki badań na spokojnie to wątpię żeby jakaś telekonsultacja wchodziła w grę .

• anett Ekspertka

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Kika32
    Hej. Mój mąż miał kurację między innymi pregnylem, miał też bemfole i ovitrelle. Zastanawiam się skąd pomysł że pregnyl miał by powiększyć objętość jąder. Mój mąż miał tym kurację aby zwiększyć poziom testosteronu. Z drugiej strony kto wam dał testosteron... Skoro czysty testosteron może namieszać bardziej w produkcji plemników...
    Kolejna sprawa kto przy azoospermii zaleca robienie badania nasienia w takim przypadku jak wy macie, niewykształconych nasieniowodów. Aż tak się na tym nie znam ale to się chyba wykształca w wieku kilku lat.
    Tylko niepotrzebnie robią nadzieję w takich sytuacjach...
    Wiem co czujecie bo my też straciliśmy bardzo dużo czasu na chodzenie po pseudo andrologach/ urologach.

Ja również polecam dr Wolskiego, teleporada przy pierwszej wizycie odpada bo on musi sam po swojemu zbadać jądra.
    Inhibine B może jeszcze zbadajcie

U mojego był problem w tym że jedno jądro zanikało (poszło do usunięcia) ale po badaniu histop. , w nim też była co prawda bardzo niska produkcja plemników ale była. Mtese była na drugim jądrze, więc tu wszystko ok.
    Jesteś w stanie powiedzieć jaka objętość jest tych jąder że nie chcą wykonać biopsji?
    I wogole jaka biopsję wam ewentualnie proponowali? Bo ty raczej tylko mtese

Polecam równiez przeczytanie tego wątku od początku 🙂 dużo można się tu dowiedzieć

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2022, 12:06

starania od 2016 roku
    ona 32 lata
    on 33 lat
    azoospermia
    2022 r - m-tese Novum
    I procedura - Novum, 1 transfer 2-dniowy - beta 0
    II procedura - In Vimed, 2 zarodki
    23.02 transfer
    7dpt - 6,3
    12 dpt 108
    14 dpt 298
    18 dpt 2500 - jest pęcherzyk ciązowy
    26 dpt - zarodek z sercem
  • Nati1212 Znajoma

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kika32 wrote:
    Mąż w dzieciństwie przechodził świnkę. Ma zdiagnozowany hipogonadyzm hipergonadropowy. AZF prawidłowy, mutacja genu CFTR nasieniowody niewykrztałcone. Do kliniki trafiliśmy 2 lata temu. Pierwsze zalecenie profertil. Zmiana lekarza zalecenie Pregnyl. Przez 1,5 roku, pregnyl raz w tygodniu, badania hormonów co 3mc i badanie nasienia. Teraz mieliśmy kontrolę urologiczną z USG jąder. Urolog był zaskoczony, że mąż stosuję pregnyl na powiękrzenie jąder. Powiedział że nie podejmie się wykonania biopsji przy tak małych jądrach. Poszliśmy na konsultacje do innego urologa/androloga. Opinia taka sama stosowanie pregnylu było stratą czasu i pieniędzy. Ten lekarz nie wykonuje biopsji. Powinniśmy wrócić do lekarza z kliniki ale on uważa że stosowanie pregnylu wymaga czasu. Reasumując przez 2 lata straciliśmy pieniądze i stoimy w miejscu. Pregnyl nie zdziałał NIC. Mąż przyjmuje też testosteron bo sam produkuje malutkie ilości. Wyniki badań:
    Nasienie azoospermia
    Testosteron 428,07 ng/dl
    LH 4,33 mlu/ml
    FSH 9,88 mlu/ml
    Prolaktyna 8,05 ng/ml
    Kariotym XY

Rozumiem, że mój mąż chce mieć 100% pewności czy może być ojcem. Nie wiem co dalej robić. Chodzić od lekarza do lekarza i pytać czy wykona biopsje?

Doktor Wolski na pewno nie odmówi pomocy, może powiedziec, że szanse są niewielkie jeśli tak stwierdzi, ale jeśli się zdecydujecie to myślę, że przeprowadzi zabieg. U nas też zmniejszone jądra, przeprowadził kurację która raczej nie poprawiała wyników, przeprowadził biopsję igłowa żeby zbadać strukturę, plemnikow nie znalazł. Powiedział, że nasze szanse są bliskie 0 i nie namawia na dalsze leczenie, ale jeśli chcemy to nas przez to przeprowadzi i wykona mtese.

Nie zrozum, że chce Cie zdołować, absolutnie, u nas było duuuzo gorsze FSH, ja od początku wiedziałam że jest źle.
    Chciałam tylko powiedzieć, że dr podejmuje się próby nawet w beznadziejnych przypadkach i nie przekreśla nikogo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2022, 17:00

• ania14 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, czy można do dr Wolskiego można umówić wizytę online? Kiedyś wydaje mi się że widziałam taka opcje na znanylekarz a teraz nie widzę

• Ananasova Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania14 wrote:
    Witam, czy można do dr Wolskiego można umówić wizytę online? Kiedyś wydaje mi się że widziałam taka opcje na znanylekarz a teraz nie widzę
    Jeśli jest to kolejna wizyta u dr to jak najbardziej. Natomiast jeśli pierwsza to chyba najlepiej zadzwonić do przychodni i dopytać w rejestracji.

ania14 lubi tę wiadomość

‹‹ 518 519 520 521 522 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ