X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
Odpowiedz

Bezplemnikowcy - TESE/mTESE

Oceń ten wątek:
  • Baniusia Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Solarinlene wrote:
    Dopiero dzisiaj tu trafiłam. Mąż jest po mTese. Stwierdzone pojedyncze plemniki dopiero w patomorfologi. Przeszłam stymulację i punkcję 5 komórek dojrzałych na 8 pobranych. Próbka męża rozmrożona po pół roku. Zadzwonił dr Wojewódzki po godzinie że nie ma plemników i próbka poszła do utylizacji. I trzeba mrozić komórki. Czy oni dobrze szukali w tej próbce? Piszesz że z patomorfologii próbka też jest do wykorzystania?? Nie wiem co teraz mamy zrobić :(

Cześć. My nie korzystaliśmy z plemników znalezionych przez patomorfologa. Nam wystarczyła wiedza, że one tam są, co oznaczało że mąż jest zdolny do ich produkcji.
    Mąż się spiął, zaczęłam go faszerować mnóstwem suplementów (wybranych przez lekarza) i po kilku miesiącach poddał się biopsji igłowej. Bez problemu znaleziono wtedy plemniki. Jeden z nich dał nam dziecko.

Tylko wiesz. Każda historia jest inna. My nigdy nie musieliśmy korzystać z mtese. W pierwszej biopsji, zwykłej tese, znaleziono plemniki bez problemu. Dopiero w drugiej, poprzedzonej kuracją clo zniknęły. Wszystkie. Podobno nawet żadnego nartwego nie było. Myśleliśmy, że to koniec i że mój mąż już nigdy nie będzie ich produkował. Dopóki nie dostaliśmy raportu od patomorfologa.

Niemniej są tu historię par, którym się udało z plemnikami z histo po mtese. Nie jest wiele tych historii, ale są.

Myślę, że w waszej sytuacji bym się skonsultowała z dr i zapytała, czy jest sens robienia drugiej biopsji, ale po kuracji męża. Komórki macie, więc znalezionych plemników nie trzeba by było mrozić tylko użyć od razu.

Wiem jak droga jest ta biopsja i jak wiele wysiłku psychicznego wymaga droga do niej. Dr pewnie jest w stanie określi % szanse powodzenia, ale decyzja czy ten % wystarczy, do Was należy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2022, 11:15

Starania od 2020. Ovi
    1 procedura: transfer 2x3 dniowce - beta 0
    2 procedura: transfer 1 x 3 dniowiec - beta 0
    3 procedura: transfer moruli z 5 dnia - beta 0
    4 procedura: transfer 7BC - beta 0
    Zmiana kliniki na Invicta.
    5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Nifty pro - Niskie ryzyka.
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
    02.01.2023. Jesteś już na świecie ❤️
  • lindalia Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baniusia, puk puk, trzeci trymestr! 🙊
    Kącik dla Ingi gotowy ?
    Pamiętam, że wspominałaś kiedyś, że dzieci będą miały na imię Ala i Michał. Co się stało, że Inga wygryza Alę ?😄

• Baniusia Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lindalia wrote:
    Baniusia, puk puk, trzeci trymestr! 🙊
    Kącik dla Ingi gotowy ?
    Pamiętam, że wspominałaś kiedyś, że dzieci będą miały na imię Ala i Michał. Co się stało, że Inga wygryza Alę ?😄

Ano jest. Zaczął się 🙂. Dla mnie nie różni się niczym od 1 i 2 trymestru. Ciągle mam mdłości, wzdęcia i bezsenność😩.
    Bębenek tylko rośnie jak szalony. Natomiast na wadze w porównaniu do początku ciąży jest minus 1 kg 😐. Dopóki Inga rośnie zdrowo to mnie to wogóle nie martwi.
    Nie zaglądałam do niej od prawie 3 tygodni. Wizyta dopiero 04.11.2022. 4 tygodnie to dla mnie za długo. Wrócę do podglądu co 2 tygodnie 🙂. Inga wieczorami to mi niezle fikołki odwala.
    Na razie nie kupiłam jeszcze nic🙂. Mam tylko to co dostałam od innych. Zacznę się powaznie kompletować po 32tc. Mebelki i wózki to tylko trzeba przywieźć. Listę (jeśli ją zrobię) wręczę dziadkom. Niech biegają po sklepach. Te babcie akurat uwielbiają zakupy. Ja będę siedziała i pachniała.
    No Michał być nie może z oczywistych przyczyn. Bardzo chciałam Alę, ale mąż dobie wymyślił Ingę już będąc w szkole średniej. Pomyślałam, że na razie się zgodzę na Ingę a później przeforsuję Alę. No ale wiesz. Od paru miesięcy mówię do dziecka Inga i już się przyzwyczaiłam i już nie wyobrażam sobie innego imienia. Znajomi czy rodzina jak pytają co słychać, to też pytają co tam u Ingi.
    W mojej okolicy są teraz 4 ciążę. Same dziewczyny: Inga, Wiktoria, Laura i jeszcze nie wiadomo jak 4 bo nie wiadomo do końca czy panienka będzie bo dopiero 4 m-c.

Starania od 2020. Ovi
    5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
  • lindalia Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To w moim otoczeniu same chłopaki się rodzą ostatnio. Jak byłam jeszcze w ciąży, to "przemila" pani mi powiedziała, że chłopaki się rodzą znaczy wojna idzie 😬 i że mój na pewno pójdzie kiedyś walczyc🤦‍♀️
    Nieźle Cię przeorala ta ciąża, to ja myślałam, że moje mdłości do 24tc są długie, gdzie tu Twoje.
    Przy diecie cukrzycowej się chudnie, dziecku na pewno niczego nie brakuje, wszystko co potrzebuje bierze od
    Ciebie:)
    Nie brakuje Ci tego, że nie dane Ci kompletować wyprawki ?

• Baniusia Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to mi sąsiadka odwrotnie powiedziała, że rodzą się same dziewuchy to wojny nie będzie. Mam też nadzieję, że ta za wschodnią granicą niedługo się skończy. Tym bardziej, że kupiliśmy niedawno mieszkanie na Podlasiu. Bardzo lubię Podlasie i tamtejszy klimat i chodziło za mną kupienie tam czegoś niewielkiego od lat.

Odnośnie wyprawki to nie szkoda mi. Tym bardziej, że wezmę udział w jej kompletowaniu. Tyle że takich mniej oczywistych rzeczy jak np.: lampka świcąca gwiazdkami, naklejka w kształcie szczeniaczka na ścianę za łóżeczkiem, pozytwka, myślę o fluorescencyjnym księżycu na sufit, no i takie tam. Bardziej moje fanaberie niż niezbędne rzeczy😊.

Starania od 2020. Ovi
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 października 2022, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @baniusia
    Pocieszę Cię.
    Końcówka ciąży miała mi dać w kość, szczególnie po 30tc ciąży już miało być ciężko, a ja co? Wydaje mi się, ze teraz czuje się lepiej niż przez resztę ciąży, to może i Ty tak będziesz miała, dla mnie to już ostatnie tygodnie.
    Termin CC za równy miesiąc, dziś po wizycie bobo idealne 2500g , szyjka 2,5 cm, przepływy prawidłowe, ale łożysko zaczyna sie starzeć i do terminu porodu tj. 4 grudnia na bank bym nie donosiła, a i tu są wątpliwości czy donoszę do terminu CC ☺️
    Także matka szykuj walizę, bo nie znasz dnia ani godziny 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2022, 17:36

• lindalia Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baniusia, Gmagda, pytam czysto informacyjnie, czy mierzycie sobie codziennie ciśnienie w ciąży?

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2022, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lindalia wrote:
    Baniusia, Gmagda, pytam czysto informacyjnie, czy mierzycie sobie codziennie ciśnienie w ciąży?

Tak ja sobie mierze, czasem zapomnę, ale staram się zmierzyć raz dziennie :) zawsze mam praktycznie idealne w domu, u lekarza to raczej wyższe 😀🙉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2022, 11:09

lindalia lubi tę wiadomość

• Baniusia Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lindalia wrote:

Do tej pory mierzyła mi położna raz na 2 tygodnie przed wizytą. No ale jak zaczęłam III trym to wyjęłam z szafy ciśnieniomierz i mierzę w domu. Może nie codziennie, ale prawie codziennie.

Wczoraj wieczorem miałam żywą krew na papierze 😔. Jednorazowa sprawa, ale nieźle spanikowałam. Ponieważ to tylko małe jednorazowe plamienie lekarz kazał mi się położyć. Jakby się powtórzyło albo zaczęło krwawienie to natychmiast na IP. Na szczęście nic więcej się już nie wydarzyło. Nie plamię, nie krwawię, nic nie boli a Inga fikała rano koziołki 🙂.

Czy można plamić ze stresu? Tak mnie wczoraj teściowa wkurwiła, tak mi ciśnienie podniosła, że w jej zabroniłam widywać wnuczkę. W myślach oczywiście.

Starania od 2020. Ovi
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2022, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baniusia wrote:
    Do tej pory mierzyła mi położna raz na 2 tygodnie przed wizytą. No ale jak zaczęłam III trym to wyjęłam z szafy ciśnieniomierz i mierzę w domu. Może nie codziennie, ale prawie codziennie.

Wczoraj wieczorem miałam żywą krew na papierze 😔. Jednorazowa sprawa, ale nieźle spanikowałam. Ponieważ to tylko małe jednorazowe plamienie lekarz kazał mi się położyć. Jakby się powtórzyło albo zaczęło krwawienie to natychmiast na IP. Na szczęście nic więcej się już nie wydarzyło. Nie plamię, nie krwawię, nic nie boli a Inga fikała rano koziołki 🙂.

Czy można plamić ze stresu? Tak mnie wczoraj teściowa wkurwiła, tak mi ciśnienie podniosła, że w jej zabroniłam widywać wnuczkę. W myślach oczywiście.

Może pękło ci jakieś naczynko, ale ja bym na Twoim miejscu jechała to sprawdzić.
    Mi lekarka mówiła już po 20tc jak się pojawia krwawienie albo plamienie to zawsze musimy to sprawdzać. 🤔
    Może to coś podobnego do tego co ja miałam jednorazowe w 21 czy 22tc , bez przyczyny jakieś naczynko, a krwi było sporo.

• lindalia Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baniusia, to może być naczynko. Miałam tak chyba z dwa razy, właśnie na tym wyższym etapie, kiedy dziecko najbardziej rośnie, jak u Ciebie aktualnie.

• lindalia Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale znając mnie - i tak gnałabym na IP, czy to nie łożysko.

• Baniusia Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lindalia wrote:
    Ale znając mnie - i tak gnałabym na IP, czy to nie łożysko.

No właśnie napisałam sms do mojego lekarza, że chętnie bym się z nim spotkała wcześniej a właściwie to już natychmiast dzisiaj i zajrzała do środka. Liczę, że na 5 minut to mnie gdzieś dzisiaj albo najpóźniej jutro wciśnie.

4 tygodnie przerwy między wizytami to nie na moje nerwy. Wracam do wizyt co 2 tygodnie.

Starania od 2020. Ovi
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
  • lindalia Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baniusia wrote:
    No właśnie napisałam sms do mojego lekarza, że chętnie bym się z nim spotkała wcześniej a właściwie to już natychmiast dzisiaj i zajrzała do środka. Liczę, że na 5 minut to mnie gdzieś dzisiaj albo najpóźniej jutro wciśnie.

4 tygodnie przerwy między wizytami to nie na moje nerwy. Wracam do wizyt co 2 tygodnie.
    Jestem zdania, że w ciąży lepiej pojechać trzy razy za dużo i za często, niż raz za mało. Pewnie to naczynko, ale daj znać co tam lekarz :)

• Krysia23 Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś dostałam okres, jutro mam wizytę i rozpisanie stymulacji. Jutro też mąż robi hormony po tych 3 zastrzykach Ovitrelle i zobaczymy co tam wyjdzie.
    Ogarnęła mnie taka panika, że to już 🙈

Gmagda, Ananasova, Baniusia lubią tę wiadomość

23.06.22 - Diagnoza - Azoospermia
    15.11.22 - ❄️❄️❄️❄️
    27.12.22 - transfer 4.1.1 - EG + AH, cykl sztuczny
    6dpt - II, 7dpt - 65, 9dpt - 187, 11dpt - 432, 13dpt - 1115, 20dpt - 10135, widoczny pęcherzyk, 29dpt - 🤍🤍
    7tc - 💔❤️‍🩹 , 9tc-💔 (7t2d) ♀️
    20.07.24 - transfer 4.1.1, cykl sztuczny
    6dpt - II, 7dpt - 46, 9dpt - 126, 11dpt - 266, 13dpt - 573, 19dpt - 2623, 20dpt - pęcherzyk ciążowy z zółtkowym, 24dpt - mamy 💗 7t6d - 💔(7t1d) ♂️

🍂19.11.24🍂 - transfer 4.1.1, cykl naturalny
    5 i 6dpt - II , 8dpt - 204, 10dpt - 486, 22dpt - 24 293 🔥 27dpt - 💗
    8t3d - 2cm, 176 bpm, 10t5d - 4cm 🍓,
    11t4d - 5,5cm 🍋‍🟩12t - prenatalne - wszystko OK 🩵 14t4d - 110g, 17t4d - 220g, 20.03 - II pren. 🤞🏻🤞🏻

preg.png

Czeka na nas jeden maluszek 😺
  • nowyyy Przyjaciółka

Wysłany: 27 października 2022, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krysia23 wrote:
    Ja dziś dostałam okres, jutro mam wizytę i rozpisanie stymulacji. Jutro też mąż robi hormony po tych 3 zastrzykach Ovitrelle i zobaczymy co tam wyjdzie.
    a jakie dawki i jak długo trzeba to brać?
    mi by chyba lekarz nie przypisał jak hormony w normie i mutacje cftr

kryptozoospermia
    1 procedura 08/24 uzyskano jeden zarodek 4BA
    transfer 4BA 9/24 beta 9dpt 112 12dpt 611
    28dpt jest serduszko
  • Krysia23 Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowyyy wrote:
    a jakie dawki i jak długo trzeba to brać?
    mi by chyba lekarz nie przypisał jak hormony w normie i mutacje cftr

No u męża było dużo za wysokie FSH dlatego lekarz próbował tej terapii, a jak u Ciebie są w porządku to nie ma po co :) na jakim jesteście etapie?

23.06.22 - Diagnoza - Azoospermia
    15.11.22 - ❄️❄️❄️❄️
    27.12.22 - transfer 4.1.1 - EG + AH, cykl sztuczny
    6dpt - II, 7dpt - 65, 9dpt - 187, 11dpt - 432, 13dpt - 1115, 20dpt - 10135, widoczny pęcherzyk, 29dpt - 🤍🤍
    7tc - 💔❤️‍🩹 , 9tc-💔 (7t2d) ♀️
    20.07.24 - transfer 4.1.1, cykl sztuczny
    6dpt - II, 7dpt - 46, 9dpt - 126, 11dpt - 266, 13dpt - 573, 19dpt - 2623, 20dpt - pęcherzyk ciążowy z zółtkowym, 24dpt - mamy 💗 7t6d - 💔(7t1d) ♂️

🍂19.11.24🍂 - transfer 4.1.1, cykl naturalny
    5 i 6dpt - II , 8dpt - 204, 10dpt - 486, 22dpt - 24 293 🔥 27dpt - 💗
    8t3d - 2cm, 176 bpm, 10t5d - 4cm 🍓,
    11t4d - 5,5cm 🍋‍🟩12t - prenatalne - wszystko OK 🩵 14t4d - 110g, 17t4d - 220g, 20.03 - II pren. 🤞🏻🤞🏻

preg.png

Czeka na nas jeden maluszek 😺
  • Baniusia Autorytet

Wysłany: 28 października 2022, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lindalia wrote:
    Jestem zdania, że w ciąży lepiej pojechać trzy razy za dużo i za często, niż raz za mało. Pewnie to naczynko, ale daj znać co tam lekarz :)

Lekarz oddzwonił do mnie w ciągu godzinki. Powiedział dokładnie to co Ty 🙂, że to na pewno było naczynko ho krew świeża i jej bardzo mało. No i że to może się zdarzać bo Inga rośnie i wszystko mi się rozciąga w środku.
    Powiedział też, że jak dla niego to nie na powodu do niepokoju i możemy iść wg planu. Ale jeśli ja mam być spokojniejsza, to nie ma problemu mogę przyjechać w każdej chwili do niego lub pojechać na IP do jego kolegów.
    Zaznaczył, że jakby to plamienie się powtórzyło, to wtedy już koniecznie musimy sprawdzić co się dzieje. Zaufam i odczekam do planowanej wizyty w piątek. Następny.

Ananasova, lindalia lubią tę wiadomość

Starania od 2020. Ovi
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
  • Baniusia Autorytet

Wysłany: 28 października 2022, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krysia23 wrote:

Trzymamy kciuki✊️✊️🍀🍀. Daj znać jak tam wyniki męża i co tam za procedurę lekarz Ci zaproponował😊.

Czy ja dobrze pamiętam, że biopsję i punkcję razem bedziecie mieli? Czy coś pomieszałam? 🤔

Starania od 2020. Ovi
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
  • Ananasova Autorytet

Wysłany: 28 października 2022, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baniusia wrote:
    Lekarz oddzwonił do mnie w ciągu godzinki. Powiedział dokładnie to co Ty 🙂, że to na pewno było naczynko ho krew świeża i jej bardzo mało. No i że to może się zdarzać bo Inga rośnie i wszystko mi się rozciąga w środku.
    Powiedział też, że jak dla niego to nie na powodu do niepokoju i możemy iść wg planu. Ale jeśli ja mam być spokojniejsza, to nie ma problemu mogę przyjechać w każdej chwili do niego lub pojechać na IP do jego kolegów.
    Zaznaczył, że jakby to plamienie się powtórzyło, to wtedy już koniecznie musimy sprawdzić co się dzieje. Zaufam i odczekam do planowanej wizyty w piątek. Następny.
    Fajnie, ze oddzwonił :) zawsze będziesz spokojniejsza :)

Baniusia lubi tę wiadomość

‹‹ 587 588 589 590 591 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Układ immunologiczny a problemy z płodnością, czyli czym jest niepłodność immunologiczna

Układ immunologiczny, czyli inaczej odpornościowy ma niebagatelny wpływ na płodność. Niekiedy czynniki immunologiczne mogą być bezpośrednią przyczyną niepłodności. Czy problemy z implantacją zarodka albo nawracającymi poronieniami mogą być wywołane przez czynniki immunologiczne? W jakich przypadkach rozważyć konsultację ze specjalistą - immunologiem? 

CZYTAJ WIĘCEJ