X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
Odpowiedz

Bezplemnikowcy - TESE/mTESE

Oceń ten wątek:
  • Crash Koleżanka

Wysłany: 19 maja, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:
    W sumie u nas pewnie będzie podobny termin zabiegu. Wczoraj ostatni zastrzyk, jutro badania i w następnym tygodniu wizyta. To będzie długi tydzień :)
    U mnie pani dr prowadzaca mimo, ze 3.5mc zastrzyków nie przyniosło efektu w postaci plemnikow w nasieniu nie kazała ich odstawiać. To samo lekarz, który kwalifikował mnie do biopsji i bedzie ja wykonywał kazał przyjmować do konca, bo caly czas moga byc stymulowane nawet niewielkie ośrodki spermatogenzy w jajcach i nie warto tej stymulacji przerywać.

• Wyobraźnia87 Autorytet

Wysłany: 19 maja, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Crash wrote:
    U mnie pani dr prowadzaca mimo, ze 3.5mc zastrzyków nie przyniosło efektu w postaci plemnikow w nasieniu nie kazała ich odstawiać. To samo lekarz, który kwalifikował mnie do biopsji i bedzie ja wykonywał kazał przyjmować do konca, bo caly czas moga byc stymulowane nawet niewielkie ośrodki spermatogenzy w jajcach i nie warto tej stymulacji przerywać.
    U nas też może będzie kazał przyjąć kolejne dawki. Na razie mamy zrobić badania i umówić się na ich omówienie i dalsze działania.

Crash lubi tę wiadomość

👩🏻 38lat 👦🩵2011
    AMH 0,72
    💊QTEN, kwas foliowy, witamina D, Nac , curcumina, Omega-3, witamina k2, resweratrol, magnez +B6, Sanbrobi barier
    👨🏻39lat
    Azoospermia.
    👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF
    czerwiec 2025- zmiana kliniki
    I IVF
    23.08.2025 punkcja: 12 pobranych, 6 dojrzałych,1 zapłodniona
    28.08.2025 świeży transfer 4.2.3 🍀
  • eli Nowa

Wysłany: 21 maja, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was.

Chciałabym podzielić się z Wami moją historią z mężem. Ponad rok temu dowiedzieliśmy się, że mąż ma azoospermię...
    Zaczęło się jeżdżenie do lekarzy, badania... Niekończąca się historia. Oczywiście przewertowałam Internet i pojechaliśmy do doktora Wolskiego (podobno najlepszy). Od razu patrząc na wyniki nasienia powiedział tylko IN VITRO..
    Na początku były jakieś pojedyncze plemniki..
    W skrócie FSH podwyższone na poziomie 19 (norma do 12), reszta hormonów ok.
    Najpierw operacja żylaków powrozka nasiennego, a po upływie 3 miesięcy m-tesa.
    U mnie po stymulacji pobrano 12 jajeczek i udało się zapłodnić UWAGA tylko jedną komórkę ... (z biopsji pobrano 200 plemników) ... i wszytsko od razu rozmrozili. Nie chce mi się w to wierzyć po prostu.
    Podano mi 3dniowy zarodek i niestety się nie udało.
    Zadzwonili po kilku dniach i powiedzieli, że jeszcze jedna sie zapłodniła tylko trochę później. Okazało się, że jest to zarodek najwyżej klasy tylko 7dniowy. Przed drugim podejściem zmieniłam lekarza z dr Wojewódzkiego na Lewandowskiego. Zlecił najpierw histeroskopie . Wyszedł stan zapalny, dostałam antybiotyki i przyszedł czas transferu. Niestety znowu nie wyszło..

Myślę o zmianie kliniki na Kriobank. Ktoś mógłby się coś w tym temacie wypowiedzieć ? Chcemy jechać do doktora Kuczyńskiego.
    Teraz doktor Wolski zlecił rezonans jąder, znowu badanie hormonów i ewentualnie potem stymulacja i znowu biopsja... Najbardziej denerwuje mnie to ,że doktor Wolski nic nie mówi. Nie ma w ogóle rozmowy. Nie odpowiada na pytania. Napisze tylko co zrobić i do widzenia.
    Dlaczego przed m-tesą nie stymulował?
    Tylko kasa i kasa. Biznes i tyle.
    Proszę o jakieś wskazówki do kogo się udać, co robić i gdzie, bo już jesteśmy bezsilni..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja, 09:36

• Wyobraźnia87 Autorytet

Wysłany: 21 maja, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eli wrote:
    Witam Was.

Chciałabym podzielić się z Wami moją historią z mężem. Ponad rok temu dowiedzieliśmy się, że mąż ma azoospermię...
    Zaczęło się jeżdżenie do lekarzy, badania... Niekończąca się historia. Oczywiście przewertowałam Internet i pojechaliśmy do doktora Wolskiego (podobno najlepszy). Od razu patrząc na wyniki nasienia powiedział tylko IN VITRO..
    Na początku były jakieś pojedyncze plemniki..
    W skrócie FSH podwyższone na poziomie 19 (norma do 12), reszta hormonów ok.
    Najpierw operacja żylaków powrozka nasiennego, a po upływie 3 miesięcy m-tesa.
    U mnie po stymulacji pobrano 12 jajeczek i udało się zapłodnić UWAGA tylko jedną komórkę ... (z biopsji pobrano 200 plemników) ... i wszytsko od razu rozmrozili. Nie chce mi się w to wierzyć po prostu.
    Podano mi 3dniowy zarodek i niestety się nie udało.
    Zadzwonili po kilku dniach i powiedzieli, że jeszcze jedna sie zapłodniła tylko trochę później. Okazało się, że jest to zarodek najwyżej klasy tylko 7dniowy. Przed drugim podejściem zmieniłam lekarza z dr Wojewódzkiego na Lewandowskiego. Zlecił najpierw histeroskopie . Wyszedł stan zapalny, dostałam antybiotyki i przyszedł czas transferu. Niestety znowu nie wyszło..

Myślę o zmianie kliniki na Kriobank. Ktoś mógłby się coś w tym temacie wypowiedzieć ? Chcemy jechać do doktora Kuczyńskiego.
    Teraz doktor Wolski zlecił rezonans jąder, znowu badanie hormonów i ewentualnie potem stymulacja i znowu biopsja... Najbardziej denerwuje mnie to ,że doktor Wolski nic nie mówi. Nie ma w ogóle rozmowy. Nie odpowiada na pytania. Napisze tylko co zrobić i do widzenia.
    Dlaczego przed m-tesą nie stymulował?
    Tylko kasa i kasa. Biznes i tyle.
    Proszę o jakieś wskazówki do kogo się udać, co robić i gdzie, bo już jesteśmy bezsilni..
    Hej. No niestety to chyba loteria, nie wiadomo czemu zleca jednym stymulację hormonalna innym nie. U nas też tylko lekko podwyższone FSH reszta w normie i zlecił hormony ale u nas nie było żylaków w Waszym przypadku może uważał że to jest przyczyna i po zabiegu plemniki się pojawią bez stymulacji 🧐 My biliśmy u dr Kupisa( na USG ale on też robi mtese ) w Warszawie i byliśmy zadowoleni ale mąż uznał że jak już nie mamy czasu na długie leczenie to lepiej od razu do Wolskiego. Natomiast może to jest lepszy adres dla Was ? Z pewnością dr jest bardzo kontaktowy i wszystko wyjaśnia

👩🏻 38lat 👦🩵2011
    AMH 0,72
    💊QTEN, kwas foliowy, witamina D, Nac , curcumina, Omega-3, witamina k2, resweratrol, magnez +B6, Sanbrobi barier
    👨🏻39lat
    Azoospermia.
    I IVF
  • Wyobraźnia87 Autorytet

Wysłany: 21 maja, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my dostaliśmy wyniki między innymi Fsh i trochę jestem zaniepokojona bo bez stymulacji hormonalnej poziom był ok 14 po Bemfoli 0,48 a teraz po Ovitrelle 18 😩chyba żeby było dobrze FSH powinno być niższe prawda ?

👩🏻 38lat 👦🩵2011
    AMH 0,72
    👨🏻39lat
    Azoospermia.
    I IVF
  • Crash Koleżanka

Wysłany: 21 maja, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:
    A my dostaliśmy wyniki między innymi Fsh i trochę jestem zaniepokojona bo bez stymulacji hormonalnej poziom był ok 14 po Bemfoli 0,48 a teraz po Ovitrelle 18 😩chyba żeby było dobrze FSH powinno być niższe prawda ?
    Mi po samym Ovitrelle w 2 tyg FSH zjechało z 20 do prawie 0 co bylo spodziewane (ovitrelle to LH i przez sprzężenie negatywne blokuje produkcję FSH) i dołączenie bemfoli (FSH) spowodowało podniesienie do ok 3.5. Trzeba pamiętać, ze zarowno Ovitrelle i Bemfola maja bardzo krótki czas działania dlatego trzeba je tak często podawać. Ale samo ovitrelle powinno działać tak, ze FSH dąży do 0, LH tak samo bo zastąpiło je Ovitrelle a testosteron idzie na maksa w gore.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja, 19:21

• Mate Znajoma

Wysłany: 21 maja, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy orientuje się ktoś jak to jest z wynikami histopatologi po mtese. Dostałem maila z bloku zabiegowe ze jutro będę miał rozmowę z dr Wolskim w celu omówienia wyników. Jednak nie dostałem żadnych wyników na maila. Czy trzeba się o nie upominać?

• Walczędokońca Przyjaciółka

Wysłany: 21 maja, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mate wrote:
    Czy orientuje się ktoś jak to jest z wynikami histopatologi po mtese. Dostałem maila z bloku zabiegowe ze jutro będę miał rozmowę z dr Wolskim w celu omówienia wyników. Jednak nie dostałem żadnych wyników na maila. Czy trzeba się o nie upominać?
    Zadzwoni do Ciebie i powie czy znaleziono coś czy nie a karte dostaniesz osobiście na spotkaniu z nim bedzie tam na jakim poziomie jest spermatogeneza w jakich kalanikach i powie co dalej czy invitro czy zaproponuje bank nasienia

• Wyobraźnia87 Autorytet

Wysłany: 21 maja, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Crash wrote:
    Mi po samym Ovitrelle w 2 tyg FSH zjechało z 20 do prawie 0 co bylo spodziewane (ovitrelle to LH i przez sprzężenie negatywne blokuje produkcję FSH) i dołączenie bemfoli (FSH) spowodowało podniesienie do ok 3.5. Trzeba pamiętać, ze zarowno Ovitrelle i Bemfola maja bardzo krótki czas działania dlatego trzeba je tak często podawać. Ale samo ovitrelle powinno działać tak, ze FSH dąży do 0, LH tak samo bo zastąpiło je Ovitrelle a testosteron idzie na maksa w gore.
    No właśnie wiem że powinno spadać, dlatego nie wiem skąd takie wyniki 😩jestem przerażona że dr znów będzie chciał stymulować przez kilka miesięcy. Po samej bemfoli spadło właśnie i mówił że super ale zamienił na Ovitrelle już bez bemfoli co 3 dzień i FSH poszybowało w górę.

👩🏻 38lat 👦🩵2011
    AMH 0,72
    👨🏻39lat
    Azoospermia.
    I IVF
  • Crash Koleżanka

Wysłany: 21 maja, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:
    No właśnie wiem że powinno spadać, dlatego nie wiem skąd takie wyniki 😩jestem przerażona że dr znów będzie chciał stymulować przez kilka miesięcy. Po samej bemfoli spadło właśnie i mówił że super ale zamienił na Ovitrelle już bez bemfoli co 3 dzień i FSH poszybowało w górę.
    Ja bym powtórzył FSH to jest nie wiem 40zl i wynik jest tego samego dnia. Bo to dziwne, żeby po Ovitrelle fsh wzrosło. U mnie dawka ovitrelle to zastrzyk 250tki dzielony na dwa razy. Po ovitrelle FSH zjechało poniżej 1 a testosteron wywalił na 1200-1300, dlatego został mi dołożony Aromek żeby obniżyć estradiol bo z testosteronem rośnie.
    Właśnie a jak testosteron sie zmienił u was po włączeniu ovitrelle? Bo to właściwie główne zadanie ovitrelle a reszta to juz skutek tego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja, 05:32

• Natoszka Autorytet

Wysłany: 22 maja, 00:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mate wrote:

Hej u jak wyniki ??
    Z czego wynikała u Ciebie konieczność m tese ? Jak samopoczucie po ?

17.02.2025- Ovitrelle
    18.02.2025- Inseminacja I
    03.03.2025- beta HCG 124 <3
    05.03.2025 - beta HCG 298 <3
    10.03.2025- beta HCG 3098🥹
    15.03.2025- beta HCG 18783
    01.04.2025- Pierwsze USG
    12.05.2025- Wyniki SANCO- wszystko dobrze, córeczka<3
    23.06.2025- Połówkowe
  • Mate Znajoma

Wysłany: 22 maja, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natoszka wrote:
    Hej u jak wyniki ??
    Z czego wynikała u Ciebie konieczność m tese ? Jak samopoczucie po ?

Hej,

Wynik bezpośrednio po m tese brak plemników jedynie w zapisie było pojedyncze kanaliki obiecujące. Zabieg był ponad 3 tygodnie temu i już wszystko jest ok pod kątem powrotu do sprawności. M Tese wynikało z azoospermi.

• Wyobraźnia87 Autorytet

Wysłany: 22 maja, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mate wrote:
    Możesz zadzwonić i poprosic w rejestracji żeby Ci przesłali wyniki. Daj znać co lekarz powie.

👩🏻 38lat 👦🩵2011
    AMH 0,72
    👨🏻39lat
    Azoospermia.
    I IVF
  • Wyobraźnia87 Autorytet

Wysłany: 22 maja, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Crash wrote:
    Ja bym powtórzył FSH to jest nie wiem 40zl i wynik jest tego samego dnia. Bo to dziwne, żeby po Ovitrelle fsh wzrosło. U mnie dawka ovitrelle to zastrzyk 250tki dzielony na dwa razy. Po ovitrelle FSH zjechało poniżej 1 a testosteron wywalił na 1200-1300, dlatego został mi dołożony Aromek żeby obniżyć estradiol bo z testosteronem rośnie.
    Właśnie a jak testosteron sie zmienił u was po włączeniu ovitrelle? Bo to właściwie główne zadanie ovitrelle a reszta to juz skutek tego.
    To samo powiedziałam mężowi żeby powtórzyć jutro bo dla mnie to dziwne. Testosteron i LH w środkowej normie. Jeszcze czekamy na wyniki inhibiny i wolnego testosteronu.

👩🏻 38lat 👦🩵2011
    AMH 0,72
    👨🏻39lat
    Azoospermia.
    I IVF
  • Crash Koleżanka

Wysłany: 22 maja, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:
    To samo powiedziałam mężowi żeby powtórzyć jutro bo dla mnie to dziwne. Testosteron i LH w środkowej normie. Jeszcze czekamy na wyniki inhibiny i wolnego testosteronu.
    A byl widoczny wzrostu testosteronu w porownaniu do badania przed włączeniem Ovitrelle? Bo moze nie byc wyraznej reakcji i wtedy pewnie zmieni całkiem leki.
    U mnie po 2 tyg przyjmowania Ovitrelle LH spadło z 5.61 na 1.43, FSH zjechało z 20.8 na 1.31 a testosteron z 380 poszedl na 920. W kolejnych badaniach jakie pozniej robilem testosteron ustabilizowal sie na poziomie 1200-1300. Przy Ovitrelle juz LH nie robiłem bo nie ma sensu ze względu na to, ze Ovitrelle je zastępuje i te z badania powinno zbliżać sie do 0.

• Wyobraźnia87 Autorytet

Wysłany: 22 maja, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Crash wrote:
    A byl widoczny wzrostu testosteronu w porownaniu do badania przed włączeniem Ovitrelle? Bo moze nie byc wyraznej reakcji i wtedy pewnie zmieni całkiem leki.
    U mnie po 2 tyg przyjmowania Ovitrelle LH spadło z 5.61 na 1.43, FSH zjechało z 20.8 na 1.31 a testosteron z 380 poszedl na 920. W kolejnych badaniach jakie pozniej robilem testosteron ustabilizowal sie na poziomie 1200-1300. Przy Ovitrelle juz LH nie robiłem bo nie ma sensu ze względu na to, ze Ovitrelle je zastępuje i te z badania powinno zbliżać sie do 0.
    Wyniki przed włączeniem leczenia : FSH- 14,6 LH-7,44 testosteron-528 . Po Bemfoli- Fsh 0,48 LH 0,73 testosteron- 1830 po Ovitrelle Fsh 17,98 LH-5,72 Testosteron 474

👩🏻 38lat 👦🩵2011
    AMH 0,72
    👨🏻39lat
    Azoospermia.
    I IVF
  • Crash Koleżanka

Wysłany: 22 maja, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:
    Wyniki przed włączeniem leczenia : FSH- 14,6 LH-7,44 testosteron-528 . Po Bemfoli- Fsh 0,48 LH 0,73 testosteron- 1830 po Ovitrelle Fsh 17,98 LH-5,72 Testosteron 474
    Szczerze wyniki wyglądają jak na odwrót Bemfola z Ovitrelle

• Wyobraźnia87 Autorytet

Wysłany: 22 maja, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Crash wrote:
    Szczerze wyniki wyglądają jak na odwrót Bemfola z Ovitrelle
    Ja już sama nie wiem o co chodzi, ale chyba trzeba poczekać do wizyty 🤷🏻‍♀️

👩🏻 38lat 👦🩵2011
    AMH 0,72
    👨🏻39lat
    Azoospermia.
    I IVF
  • Crash Koleżanka

Wysłany: 22 maja, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Upewnij sie, ze nie pomyliłaś leków hehe 😀 bo właśnie Ovitrelle dziala tak jak przedstawilas wyniki ze spadkami FSH a Bemfola nie ma możliwości w ten sposób zadziałać. Ovitrelle podbija testosteron zbija LH I FSH w wynikach.

• Wyobraźnia87 Autorytet

Wysłany: 22 maja, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Crash wrote:
    Upewnij sie, ze nie pomyliłaś leków hehe 😀 bo właśnie Ovitrelle dziala tak jak przedstawilas wyniki ze spadkami FSH a Bemfola nie ma możliwości w ten sposób zadziałać. Ovitrelle podbija testosteron zbija LH I FSH w wynikach.
    Tak! Masz rację 🫣sprawdziłam! Najpierw było Ovitrelle a teraz Bemfola 🫣byłam przekonana że na odwrót! Teraz wszystko jest jasne tylko czemu dr kazał brać bemfole jeśli na Ovitrelle wyniki były pożądane 🧐

👩🏻 38lat 👦🩵2011
    AMH 0,72
    👨🏻39lat
    Azoospermia.
    I IVF
‹‹ 680 681 682 683 684 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ