Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
-
WIADOMOŚĆ
-
Wyobraźnia87 wrote:W sumie u nas pewnie będzie podobny termin zabiegu. Wczoraj ostatni zastrzyk, jutro badania i w następnym tygodniu wizyta. To będzie długi tydzień
-
Crash wrote:U mnie pani dr prowadzaca mimo, ze 3.5mc zastrzyków nie przyniosło efektu w postaci plemnikow w nasieniu nie kazała ich odstawiać. To samo lekarz, który kwalifikował mnie do biopsji i bedzie ja wykonywał kazał przyjmować do konca, bo caly czas moga byc stymulowane nawet niewielkie ośrodki spermatogenzy w jajcach i nie warto tej stymulacji przerywać.
Crash lubi tę wiadomość
👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
💊QTEN, kwas foliowy, witamina D
👨🏻39lat
Azoospermia.
👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF
czerwiec 2025- zmiana kliniki -
Witam Was.
Chciałabym podzielić się z Wami moją historią z mężem. Ponad rok temu dowiedzieliśmy się, że mąż ma azoospermię...
Zaczęło się jeżdżenie do lekarzy, badania... Niekończąca się historia. Oczywiście przewertowałam Internet i pojechaliśmy do doktora Wolskiego (podobno najlepszy). Od razu patrząc na wyniki nasienia powiedział tylko IN VITRO..
Na początku były jakieś pojedyncze plemniki..
W skrócie FSH podwyższone na poziomie 19 (norma do 12), reszta hormonów ok.
Najpierw operacja żylaków powrozka nasiennego, a po upływie 3 miesięcy m-tesa.
U mnie po stymulacji pobrano 12 jajeczek i udało się zapłodnić UWAGA tylko jedną komórkę ... (z biopsji pobrano 200 plemników) ... i wszytsko od razu rozmrozili. Nie chce mi się w to wierzyć po prostu.
Podano mi 3dniowy zarodek i niestety się nie udało.
Zadzwonili po kilku dniach i powiedzieli, że jeszcze jedna sie zapłodniła tylko trochę później. Okazało się, że jest to zarodek najwyżej klasy tylko 7dniowy. Przed drugim podejściem zmieniłam lekarza z dr Wojewódzkiego na Lewandowskiego. Zlecił najpierw histeroskopie . Wyszedł stan zapalny, dostałam antybiotyki i przyszedł czas transferu. Niestety znowu nie wyszło..
Myślę o zmianie kliniki na Kriobank. Ktoś mógłby się coś w tym temacie wypowiedzieć ? Chcemy jechać do doktora Kuczyńskiego.
Teraz doktor Wolski zlecił rezonans jąder, znowu badanie hormonów i ewentualnie potem stymulacja i znowu biopsja... Najbardziej denerwuje mnie to ,że doktor Wolski nic nie mówi. Nie ma w ogóle rozmowy. Nie odpowiada na pytania. Napisze tylko co zrobić i do widzenia.
Dlaczego przed m-tesą nie stymulował?
Tylko kasa i kasa. Biznes i tyle.
Proszę o jakieś wskazówki do kogo się udać, co robić i gdzie, bo już jesteśmy bezsilni..Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja, 09:36
-
eli wrote:Witam Was.
Chciałabym podzielić się z Wami moją historią z mężem. Ponad rok temu dowiedzieliśmy się, że mąż ma azoospermię...
Zaczęło się jeżdżenie do lekarzy, badania... Niekończąca się historia. Oczywiście przewertowałam Internet i pojechaliśmy do doktora Wolskiego (podobno najlepszy). Od razu patrząc na wyniki nasienia powiedział tylko IN VITRO..
Na początku były jakieś pojedyncze plemniki..
W skrócie FSH podwyższone na poziomie 19 (norma do 12), reszta hormonów ok.
Najpierw operacja żylaków powrozka nasiennego, a po upływie 3 miesięcy m-tesa.
U mnie po stymulacji pobrano 12 jajeczek i udało się zapłodnić UWAGA tylko jedną komórkę ... (z biopsji pobrano 200 plemników) ... i wszytsko od razu rozmrozili. Nie chce mi się w to wierzyć po prostu.
Podano mi 3dniowy zarodek i niestety się nie udało.
Zadzwonili po kilku dniach i powiedzieli, że jeszcze jedna sie zapłodniła tylko trochę później. Okazało się, że jest to zarodek najwyżej klasy tylko 7dniowy. Przed drugim podejściem zmieniłam lekarza z dr Wojewódzkiego na Lewandowskiego. Zlecił najpierw histeroskopie . Wyszedł stan zapalny, dostałam antybiotyki i przyszedł czas transferu. Niestety znowu nie wyszło..
Myślę o zmianie kliniki na Kriobank. Ktoś mógłby się coś w tym temacie wypowiedzieć ? Chcemy jechać do doktora Kuczyńskiego.
Teraz doktor Wolski zlecił rezonans jąder, znowu badanie hormonów i ewentualnie potem stymulacja i znowu biopsja... Najbardziej denerwuje mnie to ,że doktor Wolski nic nie mówi. Nie ma w ogóle rozmowy. Nie odpowiada na pytania. Napisze tylko co zrobić i do widzenia.
Dlaczego przed m-tesą nie stymulował?
Tylko kasa i kasa. Biznes i tyle.
Proszę o jakieś wskazówki do kogo się udać, co robić i gdzie, bo już jesteśmy bezsilni..👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
👨🏻39lat
Azoospermia.
A my dostaliśmy wyniki między innymi Fsh i trochę jestem zaniepokojona bo bez stymulacji hormonalnej poziom był ok 14 po Bemfoli 0,48 a teraz po Ovitrelle 18 😩chyba żeby było dobrze FSH powinno być niższe prawda ?👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
👨🏻39lat
Azoospermia.
Wyobraźnia87 wrote:A my dostaliśmy wyniki między innymi Fsh i trochę jestem zaniepokojona bo bez stymulacji hormonalnej poziom był ok 14 po Bemfoli 0,48 a teraz po Ovitrelle 18 😩chyba żeby było dobrze FSH powinno być niższe prawda ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja, 19:21
-
Mate wrote:Czy orientuje się ktoś jak to jest z wynikami histopatologi po mtese. Dostałem maila z bloku zabiegowe ze jutro będę miał rozmowę z dr Wolskim w celu omówienia wyników. Jednak nie dostałem żadnych wyników na maila. Czy trzeba się o nie upominać?
-
Crash wrote:Mi po samym Ovitrelle w 2 tyg FSH zjechało z 20 do prawie 0 co bylo spodziewane (ovitrelle to LH i przez sprzężenie negatywne blokuje produkcję FSH) i dołączenie bemfoli (FSH) spowodowało podniesienie do ok 3.5. Trzeba pamiętać, ze zarowno Ovitrelle i Bemfola maja bardzo krótki czas działania dlatego trzeba je tak często podawać. Ale samo ovitrelle powinno działać tak, ze FSH dąży do 0, LH tak samo bo zastąpiło je Ovitrelle a testosteron idzie na maksa w gore.👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
👨🏻39lat
Azoospermia.
Wyobraźnia87 wrote:No właśnie wiem że powinno spadać, dlatego nie wiem skąd takie wyniki 😩jestem przerażona że dr znów będzie chciał stymulować przez kilka miesięcy. Po samej bemfoli spadło właśnie i mówił że super ale zamienił na Ovitrelle już bez bemfoli co 3 dzień i FSH poszybowało w górę.
Właśnie a jak testosteron sie zmienił u was po włączeniu ovitrelle? Bo to właściwie główne zadanie ovitrelle a reszta to juz skutek tego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja, 05:32
-
Mate wrote:Czy orientuje się ktoś jak to jest z wynikami histopatologi po mtese. Dostałem maila z bloku zabiegowe ze jutro będę miał rozmowę z dr Wolskim w celu omówienia wyników. Jednak nie dostałem żadnych wyników na maila. Czy trzeba się o nie upominać?
Hej u jak wyniki ??
Z czego wynikała u Ciebie konieczność m tese ? Jak samopoczucie po ?17.02.2025- Ovitrelle
18.02.2025- Inseminacja I
03.03.2025- beta HCG 124
05.03.2025 - beta HCG 298
10.03.2025- beta HCG 3098🥹
15.03.2025- beta HCG 18783
01.04.2025- Pierwsze USG
12.05.2025- Wyniki SANCO- wszystko dobrze, córeczka<3
23.06.2025- Połówkowe -
Natoszka wrote:Hej u jak wyniki ??
Z czego wynikała u Ciebie konieczność m tese ? Jak samopoczucie po ?
Hej,
Wynik bezpośrednio po m tese brak plemników jedynie w zapisie było pojedyncze kanaliki obiecujące. Zabieg był ponad 3 tygodnie temu i już wszystko jest ok pod kątem powrotu do sprawności. M Tese wynikało z azoospermi.
-
Mate wrote:Czy orientuje się ktoś jak to jest z wynikami histopatologi po mtese. Dostałem maila z bloku zabiegowe ze jutro będę miał rozmowę z dr Wolskim w celu omówienia wyników. Jednak nie dostałem żadnych wyników na maila. Czy trzeba się o nie upominać?👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
👨🏻39lat
Azoospermia.
Crash wrote:Ja bym powtórzył FSH to jest nie wiem 40zl i wynik jest tego samego dnia. Bo to dziwne, żeby po Ovitrelle fsh wzrosło. U mnie dawka ovitrelle to zastrzyk 250tki dzielony na dwa razy. Po ovitrelle FSH zjechało poniżej 1 a testosteron wywalił na 1200-1300, dlatego został mi dołożony Aromek żeby obniżyć estradiol bo z testosteronem rośnie.
Właśnie a jak testosteron sie zmienił u was po włączeniu ovitrelle? Bo to właściwie główne zadanie ovitrelle a reszta to juz skutek tego.👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
👨🏻39lat
Azoospermia.
Wyobraźnia87 wrote:To samo powiedziałam mężowi żeby powtórzyć jutro bo dla mnie to dziwne. Testosteron i LH w środkowej normie. Jeszcze czekamy na wyniki inhibiny i wolnego testosteronu.
U mnie po 2 tyg przyjmowania Ovitrelle LH spadło z 5.61 na 1.43, FSH zjechało z 20.8 na 1.31 a testosteron z 380 poszedl na 920. W kolejnych badaniach jakie pozniej robilem testosteron ustabilizowal sie na poziomie 1200-1300. Przy Ovitrelle juz LH nie robiłem bo nie ma sensu ze względu na to, ze Ovitrelle je zastępuje i te z badania powinno zbliżać sie do 0. -
Crash wrote:A byl widoczny wzrostu testosteronu w porownaniu do badania przed włączeniem Ovitrelle? Bo moze nie byc wyraznej reakcji i wtedy pewnie zmieni całkiem leki.
U mnie po 2 tyg przyjmowania Ovitrelle LH spadło z 5.61 na 1.43, FSH zjechało z 20.8 na 1.31 a testosteron z 380 poszedl na 920. W kolejnych badaniach jakie pozniej robilem testosteron ustabilizowal sie na poziomie 1200-1300. Przy Ovitrelle juz LH nie robiłem bo nie ma sensu ze względu na to, ze Ovitrelle je zastępuje i te z badania powinno zbliżać sie do 0.👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
👨🏻39lat
Azoospermia.
Crash wrote:Szczerze wyniki wyglądają jak na odwrót Bemfola z Ovitrelle👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
👨🏻39lat
Azoospermia.
Crash wrote:Upewnij sie, ze nie pomyliłaś leków hehe 😀 bo właśnie Ovitrelle dziala tak jak przedstawilas wyniki ze spadkami FSH a Bemfola nie ma możliwości w ten sposób zadziałać. Ovitrelle podbija testosteron zbija LH I FSH w wynikach.👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
👨🏻39lat
Azoospermia.
czerwiec 2025- zmiana kliniki