Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
-
WIADOMOŚĆ
-
classy wrote:
aha i nie wiem jakie mieliście badania, ale polecam rozszerzyc diagnostykę. ja zaczęłam rozszerzać po 1 nieudanym transferze i żaluję, że nie zrobiłam tego wcześniej... bo być może już do 1 transferu dostałabym mocniejszą obstawę. ogólnie nigdy nie miałam problemów ze zdrowie, cykle książkowe, owulacja też, wszystkie wyniki zawsze książkowe.. a wzięłam sie za immunologię i w co drugim badaniu coś wychodzi ;/
Dzięki za odpowiedzi a jakie konkretnie badania polecasz zrobić?
-
Wyobraźnia87 wrote:Terten też się odzywaj po zabiegu. Trzymam kciuki!
Z zaleceń: 3 miesiące tryb oszczędny (sport itp)
W badaniu doraźnym plemników nie znaleziono - to ponoć nagminne - chwilę trwa taki 'przeglad'.
Z JL i JP pobrano "liczne obiecujące kanaliki". Materiału ponoć sporo mają. Teraz czekanie 3tyg. na wyniki. Oby było ok!
Crash, Wyobraźnia87 lubią tę wiadomość
-
Mate po jakim czasie od zabiegu dzwonili z wynikami? I jak to jest po zabiegu, pacjent leży ok 6 h czy wtedy ja jako żona mogę tam siedzieć z nim czy raczej zaplanować sobie coś na ten czas ?👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
💊QTEN, kwas foliowy, witamina D
👨🏻39lat
Azoospermia.
👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF
czerwiec 2025- zmiana kliniki -
Do mnie doktor dzwonili po ponad 3 tygodniach, ale z tego co
widziałem na protokole z histopatologii to był on dostępny już wcześniej w klinice.
Niestety na sali po zabiegu nie może być osób towarzyszących. Ja miałem jeszcze duży problem z oddaniem moczu po zabiegu (zakładam że przez stres). Wchodziłem na zabieg jako drugi a wychodziłem jako ostatni z NOVUM.
Orientuje się ktoś w skali Johnsen na protokole z histopatologii mam 2 kanaliki ocenione na 9 tylko 3 na 8 czy to dobry wynik? Lekarz tego nie wyjaśnił do końca podczas rozmowy. -
Mate wrote:Do mnie doktor dzwonili po ponad 3 tygodniach, ale z tego co
widziałem na protokole z histopatologii to był on dostępny już wcześniej w klinice.
Niestety na sali po zabiegu nie może być osób towarzyszących. Ja miałem jeszcze duży problem z oddaniem moczu po zabiegu (zakładam że przez stres). Wchodziłem na zabieg jako drugi a wychodziłem jako ostatni z NOVUM.
Orientuje się ktoś w skali Johnsen na protokole z histopatologii mam 2 kanaliki ocenione na 9 tylko 3 na 8 czy to dobry wynik? Lekarz tego nie wyjaśnił do końca podczas rozmowy.👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
👨🏻39lat
Azoospermia.
Terten wrote:Jestem po. Ogólnie sam zabieg bez większych problemów. Około 5h w klinice (w tym 1h zabieg). Ból znikomy, bardziej dyskomfort przez opatrunek. Na drugi dzień do Dr. na wyjęcie sączków.
W badaniu doraźnym plemników nie znaleziono - to ponoć nagminne - chwilę trwa taki 'przeglad'.
Z JL i JP pobrano "liczne obiecujące kanaliki". Materiału ponoć sporo mają. Teraz czekanie 3tyg. na wyniki. Oby było ok!👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
👨🏻39lat
Azoospermia.
Mate wrote:Orientuje się ktoś w skali Johnsen na protokole z histopatologii mam 2 kanaliki ocenione na 9 tylko 3 na 8 czy to dobry wynik? Lekarz tego nie wyjaśnił do końca podczas rozmowy.
-
Terten wrote:Jestem po. Ogólnie sam zabieg bez większych problemów. Około 5h w klinice (w tym 1h zabieg). Ból znikomy, bardziej dyskomfort przez opatrunek. Na drugi dzień do Dr. na wyjęcie sączków.
Z JL i JP pobrano "liczne obiecujące kanaliki". Materiału ponoć sporo mają. Teraz czekanie 3tyg. na wyniki. Oby było ok!Terten lubi tę wiadomość
-
Crash wrote:To chyba oznacza, ze nie znaleziono plemników ale jest potencjal do dalszej stymulacji i poszukiwania w kolejnej biopsji. Bo spermatogenezy zatrzymała sie na przedostatnim stadium.👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
👨🏻39lat
Azoospermia.
Wyobraźnia87 wrote:Ale u niego właśnie znaleziono 50 szt jak dobrze pamiętam zostało pobranych 🧐 więc czy to czasami nie oznacza że wynik histopatologii na poziomie 8-9 potwierdza, że pobrano miejsca z aktywną spermatogenezą ? 🧐
10 Pełna spermatogeneza, liczne plemniki
9 Brak plemników, ale obecne spermatydy późne
8 Obecne spermatydy wczesne, brak późnych
7 Obecne tylko spermatocyty
6 Obecne tylko spermatogonia
5–1 Brak komórek germinalnych lub całkowita atrofia -
Według chatu gpt skala johnsen to taki opis:
10
Pełna spermatogeneza – kanaliki zawierają liczne plemniki
Idealny, zdrowa spermatogeneza
9
Nieliczne, ale obecne plemniki; proces dojrzewania prawie pełny
Wysokie szanse na odzysk plemników
8
Obecne spermatydy (etap tuż przed plemnikiem), brak plemników
Szansa na odzysk pojedynczych plemników, ale niższa
7
Obecne tylko spermatocyty późne, brak spermatyd i plemników
Bardzo mała szansa na obecność plemników
6
Spermatocyty wczesne (nie dochodzą do dojrzalszych form)
Przerwana spermatogeneza na wczesnym etapie
5
Wyłącznie spermatogonia (najwcześniejsze komórki linii)
Brak dojrzewania – złe rokowanie
4
Brak komórek germinalnych – tylko komórki Sertolego
Tzw. „Sertoli-only syndrome” – bardzo złe rokowanie
3
Zwłóknienie + pojedyncze Sertoli, brak komórek płciowych
Praktycznie zerowa szansa
2
Ciężkie zwłóknienie, brak komórek
1
Całkowita atrofia kanalików, brak jakichkolwiek komórek
Najgorszy możliwy wynik
Crash lubi tę wiadomość
-
Cześć wszystkim !
Po krótce nasza historia: mąż z azospermią potwierdzoną w dwukrotnym badaniu nasienia, wyniki hormonalne: zawyżone FSH, reszta wyników prawidłowa, podstawowe badania genetyczne ok, na usg widoczne żylaki powrózka nasiennego lewostronne.
Po kilku konsultacjach u różnych lekarzy trafiliśmy do Gamety w Rzgowie, gdzie - bez włączania przed zabiegiem żadnym kuracji hormonalnych (podobnież nieskutecznych w przypadku zawyżonego FSH) - w kwietniu br. został przeprowadzony bezskuteczny zabieg mTESE. Pobrane wycinki wykazały brak tkanki plemnikotwórczej, a jedynie obecność komórek Sertolego.
Obecnie jesteśmy po 1 konsultacji z dr W. w Novum, który zlecił poszerzone badania genetyczne (WES), później ponowne usg i badania hormonalne. Mniemam, że jeżeli będzie ok to dr zaleci leczenie hormonalne i stymulację (o której nam zresztą wspominał).
I teraz kilka pytań: czy terapia hormonalna przy powyższej sytuacji (zawyżone FSH, całkowity brak plemników w potwierdzonym mTESE, całkowity brak spermatogenezy) da realną szansę na pojawienie się plemników ?
Co sądzicie o operacji żylaków powrózka ? Czy faktycznie ona komuś pomogła i plemniki sie pojawiły po okresie rekonwalescencji ?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi !
-
LaurkA wrote:Cześć wszystkim !
Po krótce nasza historia: mąż z azospermią potwierdzoną w dwukrotnym badaniu nasienia, wyniki hormonalne: zawyżone FSH, reszta wyników prawidłowa, podstawowe badania genetyczne ok, na usg widoczne żylaki powrózka nasiennego lewostronne.
Po kilku konsultacjach u różnych lekarzy trafiliśmy do Gamety w Rzgowie, gdzie - bez włączania przed zabiegiem żadnym kuracji hormonalnych (podobnież nieskutecznych w przypadku zawyżonego FSH) - w kwietniu br. został przeprowadzony bezskuteczny zabieg mTESE. Pobrane wycinki wykazały brak tkanki plemnikotwórczej, a jedynie obecność komórek Sertolego.
Obecnie jesteśmy po 1 konsultacji z dr W. w Novum, który zlecił poszerzone badania genetyczne (WES), później ponowne usg i badania hormonalne. Mniemam, że jeżeli będzie ok to dr zaleci leczenie hormonalne i stymulację (o której nam zresztą wspominał).
I teraz kilka pytań: czy terapia hormonalna przy powyższej sytuacji (zawyżone FSH, całkowity brak plemników w potwierdzonym mTESE, całkowity brak spermatogenezy) da realną szansę na pojawienie się plemników ?
Co sądzicie o operacji żylaków powrózka ? Czy faktycznie ona komuś pomogła i plemniki sie pojawiły po okresie rekonwalescencji ?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi !
U mnie też poza FSH wszystko było ok... I po ponad 3mc terapii ovitrelle + bemfola i masa suplementów, witamin nic się nie zmieniło w badaniu nasienia. Jak nic nie było, tak dalej nic nawet jednego martwego nie ma... Teraz zostały mi 4tyg czekania do mtese i co ma być to będzie. -
LaurkA wrote:Co sądzicie o operacji żylaków powrózka ? Czy faktycznie ona komuś pomogła i plemniki sie pojawiły po okresie rekonwalescencji ?
U mnie była najpierw operacja żylaków, potem kuracja hormonalna i mtese.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja, 16:44
-
Crash ale to będzie Twoje pierwsze mTESE, czy już wcześniej je przechodziłeś ?
Zastanawia mnie tylko jedno odnośnie tego leczenia hormonalnego: dlaczego niektórzy lekarze chcą je włączać a niektórzy mówią, że to bez sensu bo jeżeli jest problem z niewydolnością jąder to to i tak nic nie da ... -
LaurkA wrote:Crash ale to będzie Twoje pierwsze mTESE, czy już wcześniej je przechodziłeś ?
Zastanawia mnie tylko jedno odnośnie tego leczenia hormonalnego: dlaczego niektórzy lekarze chcą je włączać a niektórzy mówią, że to bez sensu bo jeżeli jest problem z niewydolnością jąder to to i tak nic nie da ...
Jeden androlog tez mowil mi dokładnie to samo. Żeby robić od razu mtese, ze żadne terapię nie maja sensu, ze nie ma co stymulować bo juz podniesiony fsh wskazuje, ze przysadka wysyła sygnał "produkuj plemniki". Pozniej trafiliśmy do kliniki gdzie tez rozważali ze względu na niska rezerwę u żony zabieg mtes od razu, ale ostatecznie zdecydowali sie, ze spróbujemy terapii. Tam Pani dr zapisała najpierw ovitrelle I po 2 tyg kiedy była odpowiedź pozytywna włączona została Bemfola. Po ok. 3.5mc powtórne badanie nasienia ( trzecie albo juz czwarte) I wynik ZERO. Kolejny krok to juz mtese a do tego czasu caly czas lekarz, który bedzie wykonywał zabieg kazał przyjmować zastrzyki. -
Mate wrote:Według chatu gpt skala johnsen to taki opis:
10
Pełna spermatogeneza – kanaliki zawierają liczne plemniki
Idealny, zdrowa spermatogeneza
9
Nieliczne, ale obecne plemniki; proces dojrzewania prawie pełny
Wysokie szanse na odzysk plemników
8
Obecne spermatydy (etap tuż przed plemnikiem), brak plemników
Szansa na odzysk pojedynczych plemników, ale niższa
7
Obecne tylko spermatocyty późne, brak spermatyd i plemników
Bardzo mała szansa na obecność plemników
6
Spermatocyty wczesne (nie dochodzą do dojrzalszych form)
Przerwana spermatogeneza na wczesnym etapie
5
Wyłącznie spermatogonia (najwcześniejsze komórki linii)
Brak dojrzewania – złe rokowanie
4
Brak komórek germinalnych – tylko komórki Sertolego
Tzw. „Sertoli-only syndrome” – bardzo złe rokowanie
3
Zwłóknienie + pojedyncze Sertoli, brak komórek płciowych
Praktycznie zerowa szansa
2
Ciężkie zwłóknienie, brak komórek
1
Całkowita atrofia kanalików, brak jakichkolwiek komórek
Najgorszy możliwy wynik -
Crash wrote:Tak, to bedzie pierwsze i raczej ostatnie mtese.
Jeden androlog tez mowil mi dokładnie to samo. Żeby robić od razu mtese, ze żadne terapię nie maja sensu, ze nie ma co stymulować bo juz podniesiony fsh wskazuje, ze przysadka wysyła sygnał "produkuj plemniki". Pozniej trafiliśmy do kliniki gdzie tez rozważali ze względu na niska rezerwę u żony zabieg mtes od razu, ale ostatecznie zdecydowali sie, ze spróbujemy terapii. Tam Pani dr zapisała najpierw ovitrelle I po 2 tyg kiedy była odpowiedź pozytywna włączona została Bemfola. Po ok. 3.5mc powtórne badanie nasienia ( trzecie albo juz czwarte) I wynik ZERO. Kolejny krok to juz mtese a do tego czasu caly czas lekarz, który bedzie wykonywał zabieg kazał przyjmować zastrzyki.
To wszytsko zależy – każdy lekarz ma troche inne podejście i każdy przypadek jest troche inny. Generalnie leczenie męskiej niepłodności to jeszcze wiele niewiadomych. Mój mąż mimo dobrych wyników (FSH ok. 6, testosteron w górnej granicy, inhibina ponad 200) przechodził terapię hormonalną. Finalnie mTESE się udała i już podczas zabiegu znaleźli plemniki. Czy one zawsze tam były, czy były ale było ich mniej bez kuracji, tego nikt nie wie 😊
-
Cześć tak nie do końca Pani z recepcja wiedziała co dalej, trochę dziwna sytuacja. W każdym razie stanęło na tym że w połowie czerwca jedziemy na wizytę do ginekologa i będziemy się starać do kwalifikacji do programu in vitro. Ta wizyta będzie płatna. Z tego co się dowiedziałem na recepcji do sierpnia już nie ma możliwość dołączyć do programu jedynie od sierpnia może się uda. Może na miejscu się dowiemy więcej i czy musimy jeszcze do dr Wolskiego się zapisać.