Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
-
WIADOMOŚĆ
-
Wyobraźnia87 wrote:Hej! Myślę, że doktor różnie działa i nie ma tu jakiegoś jednego podejścia. Ja tak sobie myślę czytając to forum że to jest loteria. Nam kazał przyjmować hormony ale wcześniej była biopsja igłowa i w histopacie wyszło że komórki dojrzewają max do 7 st a plemnik zaczyna się od 8, więc zdecydował się na hormony. U Was może liczy na to że te plemniki jednak znajdzie bez kuracji hormonalnej która też może czasami bardziej namieszać niż pomóc. Jesli macie jakieś wątpliwości to zapytajcie doktora dlaczego uważa że lepiej zrobić mtese nie poprzedzając kuracja hormonalna, on wam najlepiej to wyjaśni i może rozwieje wątpliwości.
-
Walczędokońca wrote:Nie wiem czy to działa te leki ja byłem teraz na badaniach i wyszło 0 a brałem leki i nic nie pomogło gdy wcześnie nie brałem i były.
i czasem pomagają czasem szkodzą albo nic nie zmieniają. My zobaczymy ok czerwca czy coś się zmieni
👩🏻 37 lat 👦🩵2011 AMH 0,72 💊QTEN, kwas foliowy, witamina D. 👨🏻38 lat Azoospermia. 💊TENfertil On 👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF -
Walczędokońca wrote:2 lata to już trwa i nic nie pomaga od wczoraj sie godzę z myślą ze nic już z tego nie będzie👩🏻 37 lat 👦🩵2011 AMH 0,72 💊QTEN, kwas foliowy, witamina D. 👨🏻38 lat Azoospermia. 💊TENfertil On 👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF
-
nick nieaktualnyWyobraźnia87 wrote:Najgorsze jest to że to tak długo trwa i ciągle ta nadzieja. Dlatego my postanowiliśmy że to ostatnie starania, do pierwszego mtese i albo coś będzie albo pogodzimy się z tym że się nie da. Ale my też jesteśmy przed 40 tka więc to też ma duży wpływ na naszą decyzję. Tak więc już do lata powinniśmy wiedzieć co i jak. U Was to historia jest też bardziej skomplikowana i trudna do wyjaśnienia, więc wyobrażam sobie że trudniej jest odpuścić.
A kiedy planujcie podchodzić do mTESE?
Ten czas jest najgorszy 😌 najpierw czekanie na wyniki, potem na biopsję a potem jeszcze przecież cała procedura. Ja obecnie jestem w trakcie stymulacji i już się stresuję, że nic z tego nie będzie 😌 -
Cześć wszystkim w ubiegły weekend miałem wykonaną biopsję m tese. Niestety w badaniu doraźnym nic nie zostało znalezione. Widnieje jedynie zapis pojedyncze kanaliki obiecujące. Czy istnieje szansa że plemniki mogą być jeszcze znaleziono w badaniu histopatologicznym?
-
nick nieaktualnyMate wrote:Cześć wszystkim w ubiegły weekend miałem wykonaną biopsję m tese. Niestety w badaniu doraźnym nic nie zostało znalezione. Widnieje jedynie zapis pojedyncze kanaliki obiecujące. Czy istnieje szansa że plemniki mogą być jeszcze znaleziono w badaniu histopatologicznym?
Swego czasu przejrzałam ten wątek od deski do deski kilkukrotnie i wydaje mi się, że były takie historie, że plemniki udawało się znaleźć w badaniu histopatologicznym. Ale kojarze też historie, że tych plemników nie było ani w badaniu doraźnym ani w histopatologicznym.
A czy przed mTESE przechodziłeś kuracje hormonalną?
-
nick nieaktualny
-
Wyniki hormonalne przed zabiegiem:
FSH 11,0 mlu/ml
LH 11,8 mlu/ml
Testosteron 5,77 ng/ml
Wolny testosteron 18,3 pg/ml
Estradiol 43 pg/ml
Prolaktyna 28,7 ng/ml
Jedynie teraz kazał czekać 3 tygodnie na wynik histopatologiczny i omówić z nim potem
Wyniki. -
Ja we wtorek mam badanie nasienia po 3.5 mc z Ovitrelle i Bemfola. Jeśli nic nie bedzie to w kolejnym tygodniu konsultacje u dr Jakuba Kłącza w Gdańsku i umawianie zabiegu... juz po tych ponad 3mc zastrzyków na sama mysl, ze dzisiaj znowu... juz mi sie nie chce.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja, 14:13
-
Crash wrote:Ja we wtorek mam badanie nasienia po 3.5 mc z Ovitrelle i Bemfola. Jeśli nic nie bedzie to w kolejnym tygodniu konsultacje u dr Jakuba Kłącza w Gdańsku i umawianie zabiegu... juz po tych ponad 3mc zastrzyków na sama mysl, ze dzisiaj znowu... juz mi sie nie chce.
Crash lubi tę wiadomość
-
No i ch.... prawie 4mc kłucia sie, jakies 11k mniej w kieszeni i dalej nic
Czas trwania abstynencji 3 _ dzień 2 - 7
Czas upłynnienia 30 _ min do 60
Sposób upłynnienia samoistne _ samoistne
Barwa przejrzysta ! szarobiała - mleczna
Zapach swoisty _ swoisty
Objętość ejakulatu 2.90 _ ml ≥ 1.40
Odczyn (pH) 8.5 _ ≥ 7.2
Liczba komórek okrągłych 0.20 _ mln/ml < 5.00
Komentarz do preparatu: W preparacie bezpośrednim brak plemników.
W preparacie z osadu brak plemników. Azoospermia.
No nic... w poniedziałek konsultacje i czekanie na cięcie...Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:16
-
Crash wrote:No i ch.... prawie 4mc kłucia sie, jakies 11k mniej w kieszeni i dalej nic
Czas trwania abstynencji 3 _ dzień 2 - 7
Czas upłynnienia 30 _ min do 60
Sposób upłynnienia samoistne _ samoistne
Barwa przejrzysta ! szarobiała - mleczna
Zapach swoisty _ swoisty
Objętość ejakulatu 2.90 _ ml ≥ 1.40
Odczyn (pH) 8.5 _ ≥ 7.2
Liczba komórek okrągłych 0.20 _ mln/ml < 5.00
Komentarz do preparatu: W preparacie bezpośrednim brak plemników.
W preparacie z osadu brak plemników. Azoospermia.
No nic... w poniedziałek konsultacje i czekanie na cięcie... -
Walczędokońca wrote:Podchodzisz do Micro odrazu czy czy diagnstyczna ? Ja zrobiłem błąd ze miałem diagnostyczna bo nic nie znaleźli zatrzymuje sie na spermatydzie a zaoszczędził bym sobie nieprzyjemność związana z drugim zabiegiem
-
Crash wrote:Nie wiem co zaleci lekarz, ale raczej bede chcial od razu w micro (jeden z andrologow od razu zalecal micro bez zadnego bawienia sie w hormony - bylbym juz dawno po). W poniedziałek mam konsultacje. Na konsultacje juz mam sie udać z wszystkimi wynikami badan do zabiegu w pełnym znieczuleniu. Na teraz wiem tylko tyle, ze Invicta zabieg wykonuje w Gdansku raz w miesiącu w wybrany wtorek, ale na kiedy będę umówiony nie wiem.
-
Walczędokońca wrote:Stoję przed tym samym robić micro czy nie na samą myśl sie robi nie dobrze ale później żałować ze sie nie zrobiło. Ja jestem w gamecie Rzgów.
-