Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
-
WIADOMOŚĆ
-
Wyobraźnia87 wrote:Walczedokonca- nick zobowiązuje 😏ale wiem, że to trudna droga, gdzie czasami człowiek upada na kolana i musi tak sobie poklęczeć, nabrać siły żeby się otrzepać i iść dalej.
-
Walczędokońca wrote:Zeby miało sie nieograniczony budżet a tak to zaczyna widać byc dno 😆👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
💊QTEN, kwas foliowy, witamina D, Nac , curcumina, Omega-3, witamina k2, resweratrol, magnez +B6, Sanbrobi barier
👨🏻39lat
Azoospermia.
👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF
czerwiec 2025- zmiana kliniki
I IVF
23.08.2025 punkcja: 12 pobranych, 6 dojrzałych,1 zapłodniona
28.08.2025 świeży transfer 4.2.3 🍀 -
Wyobraźnia87 wrote:Mi też zaproponowano histeroskopie nawet przed 1 procedura. Ale powiedziałam że na razie się wstrzymujemy. Wcześniejszy lekarz nie widział takiej potrzeby. A tu nagle stało się to wręcz koniecznością😒 co tam u Was słychać ? Na jakich etapach jesteście? Jak ja bym chciała żeby ten wątek żył tak jak kilka lat temu 😀
Cześć wy na jakim etapie jesteś, macie już jakieś terminy co do stymulacji? Jeśli dobrze przeczytałem forum podchodzicie prywatnie nie z programu? -
Mate wrote:Cześć wy na jakim etapie jesteś, macie już jakieś terminy co do stymulacji? Jeśli dobrze przeczytałem forum podchodzicie prywatnie nie z programu?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca, 01:28
👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
💊QTEN, kwas foliowy, witamina D, Nac , curcumina, Omega-3, witamina k2, resweratrol, magnez +B6, Sanbrobi barier
👨🏻39lat
Azoospermia.
I IVF
Wyobraźnia87 wrote:Cześć. Tak podchodzimy prywatnie ( niestety 😫 ) stymulacja w połowie sierpnia jak wszystko będzie dobrze. A Wy czekacie na wizytę kwalifikacyjną?
Na jakie trzeba liczyć podchodząc prywatnie? My czekamy za wizytą kwalifikuja. Mówili ze będą dzwonić na koniec sierpnia z terminem, ale zaczynam mieć wątpliwości czy to wszystkie się nie przedłuży znowu. -
Mate wrote:Na jakie trzeba liczyć podchodząc prywatnie? My czekamy za wizytą kwalifikuja. Mówili ze będą dzwonić na koniec sierpnia z terminem, ale zaczynam mieć wątpliwości czy to wszystkie się nie przedłuży znowu.
i tak czytając z cennika:
ICSI 17540 (bez kosztów wizyt, badań, wizyt będzie pewnie z 5-
badania genetyczne to ok 2000 - warto przed wizytą zrobić bo długo się czeka na wyniki
Pytanie czy warto czekać na Novum - jeżeli nie macie słabego czynnika męskiego. Drugi raz wolałbym podchodzić w miejscu mojego zamieszkania. -
Mate wrote:Na jakie trzeba liczyć podchodząc prywatnie? My czekamy za wizytą kwalifikuja. Mówili ze będą dzwonić na koniec sierpnia z terminem, ale zaczynam mieć wątpliwości czy to wszystkie się nie przedłuży znowu.👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
👨🏻39lat
Azoospermia.
I IVF
Wyobraźnia87 wrote:Nam wprost powiedzieli że w tym roku z rozpoczęciem nie ma co liczyć, bo kolejka się cały czas przesuwa. Co do kosztów to szczerze nie wiem. Sprawdzając tak sama to naliczyłam ok 30 tys. Na kolejnej wizycie się zapytam bo wtedy ewentualnie będziemy startować . Ale same wizyty to 550 zł.
Wyobraźnia a powiedz czy Wy byliście zakwalifikowani do programu i teraz musicie rezygnować?
My chcemy przejść do nOvum, ale przez to, że nie ma środków to nie wiem zupełnie co robić. My jestesmy po 2 procedurach w ramach programu, nie chcemy ponownie podchodzić w tym miejscu, gdzie wcześniej bo tam nam już praktycznie proponują procedurę z dawcą. Nie proponują żadnej zmiany w podejściu i szczerze to już mam dość tamtego miejsca.
Konsultowaliśmy w nOvum i zaproponowali nam modyfikację podejścia, tylko nie wiem co robić jak nie ma środków. Żeby przystąpić komercyjnie, musimy wypisać się z programu i nie będziemy mogli do niego wrócić... przeraża mnie to, bo co w sytuacji jak będziemy musieli podejść jeszcze do kilku procedur? -
classy wrote:Wyobraźnia a powiedz czy Wy byliście zakwalifikowani do programu i teraz musicie rezygnować?
My chcemy przejść do nOvum, ale przez to, że nie ma środków to nie wiem zupełnie co robić. My jestesmy po 2 procedurach w ramach programu, nie chcemy ponownie podchodzić w tym miejscu, gdzie wcześniej bo tam nam już praktycznie proponują procedurę z dawcą. Nie proponują żadnej zmiany w podejściu i szczerze to już mam dość tamtego miejsca.
Konsultowaliśmy w nOvum i zaproponowali nam modyfikację podejścia, tylko nie wiem co robić jak nie ma środków. Żeby przystąpić komercyjnie, musimy wypisać się z programu i nie będziemy mogli do niego wrócić... przeraża mnie to, bo co w sytuacji jak będziemy musieli podejść jeszcze do kilku procedur?👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
👨🏻39lat
Azoospermia.
I IVF
classy wrote:Wyobraźnia a powiedz czy Wy byliście zakwalifikowani do programu i teraz musicie rezygnować?
Konsultowaliśmy w nOvum i zaproponowali nam modyfikację podejścia, tylko nie wiem co robić jak nie ma środków. Żeby przystąpić komercyjnie, musimy wypisać się z programu i nie będziemy mogli do niego wrócić... przeraża mnie to, bo co w sytuacji jak będziemy musieli podejść jeszcze do kilku procedur?
Jeżeli czynnik męski jest decydujący (a jak wiemy nie jest refundowany), to można rozpocząć próby po stronie męskiej już teraz i oczekiwać na kolejkę w novum. Pewnie badania strony męskiej to jeden miesiąc, terapia strony męskiej lekko licząc 3 miesiące, dwa tygodnie później wór na stół, jajo kroimy. Materiał męski i tak jest mrożony po operacji i masz opłacone przechowywanie go przez rok w klinice. Oczekiwanie na wynik kolejne dwa tygodnie i już masz pół roku bez groszy. Dopiero wtedy jest dobry moment by rozpocząć stronę żeńską, ponieważ z reguły nie mrozi się niezapłodnionych komórek jajowych, gdyż relatywnie częściej tego mrożenia nie przeżywają (w porównaniu do zarodków). W razie czego można materiał męski przenieść do innej kliniki, pytanie czy tamtejsi embriolodzy(?) będą wiedzieli co z nim zrobić. -
Z przenoszeniem materiału nie jest tak prosto. Jesli plemniki są odseparowane to tak ale jeśli są w tkance ( tak jak u nas ) to nie wiem która klinika poza Novum ma przystosowane laboratorium do odseparowania ich. U nas to było przyczyną że musieliśmy zostać w Novum, bo ja swojego lekarza miałam w innej klinice.👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
👨🏻39lat
Azoospermia.
I IVF
gonewild wrote:Jeżeli czynnik męski jest decydujący (a jak wiemy nie jest refundowany), to można rozpocząć próby po stronie męskiej już teraz i oczekiwać na kolejkę w novum. Pewnie badania strony męskiej to jeden miesiąc, terapia strony męskiej lekko licząc 3 miesiące, dwa tygodnie później wór na stół, jajo kroimy. Materiał męski i tak jest mrożony po operacji i masz opłacone przechowywanie go przez rok w klinice. Oczekiwanie na wynik kolejne dwa tygodnie i już masz pół roku bez groszy. Dopiero wtedy jest dobry moment by rozpocząć stronę żeńską, ponieważ z reguły nie mrozi się niezapłodnionych komórek jajowych, gdyż relatywnie częściej tego mrożenia nie przeżywają (w porównaniu do zarodków). W razie czego można materiał męski przenieść do innej kliniki, pytanie czy tamtejsi embriolodzy(?) będą wiedzieli co z nim zrobić.
U nas kwestia taka, że mamy zamrożone nasienie w innej klinice. Mąż jest po biopsji. Przed biopsją miał robione wszystkie badania typu geny, hormony, inhibina. Jesteśmy po dwóch procedurach i nieudanych transferach. Jako, że tam nie mają na nas pomysłu i bardziej kierują w stronę dawcy (mimo, że mamy jeszcze zamrożony materiał) to chcemy się przenieść do novum. Ale tu jest kolejka.
Z tego co się wyczytywałam w pytaniach i odpowiedziach MZ dot. programu to jeśli jest się zakwalifikowanym do programu i chce się podjeść komercyjnie to trzeba wypisać się z programu i nie można zapisać się ponownie. Jednocześnie będąc w programie nie można mieć dłuższego odstępu między stymulacjami niż 6 mcy. Jest chyba wyłączenie z tego ale to dotyczy sytuacji gdy są wskazania medyczne do przesunięcia stymulacji. To teoria ale jak podejdą w praktyce do tego to nie wiaodmo. Bo przecież kwestia leży po stronie finansowania. Generalnie mega fajnie, że jest taki program bo koszty tego są ogromne ale mega słabo, że jest taki problem z dostępnością środków. Gdzieś czytałam, że środki na 2025 były przydzielane klinikom w takiej samej wysokości w jakiej kliniki dostały na 6mcy 2024… 🤷♀️ -
Wyobraźnia87 wrote:Z przenoszeniem materiału nie jest tak prosto. Jesli plemniki są odseparowane to tak ale jeśli są w tkance ( tak jak u nas ) to nie wiem która klinika poza Novum ma przystosowane laboratorium do odseparowania ich. U nas to było przyczyną że musieliśmy zostać w Novum, bo ja swojego lekarza miałam w innej klinice.
Wyobraźnia87 a macie ocenę histopatologiczną ile macie kanalików na poziomie j8 i j9 ? -
Mate wrote:Wyobraźnia87 a macie ocenę histopatologiczną ile macie kanalików na poziomie j8 i j9 ?👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
👨🏻39lat
Azoospermia.
I IVF
classy wrote:Wyobraźnia - zwróciłam uwagę na Twoją stopkę odnośnie suplementów, powiesz czy to zaproponowali Ci teraz w novum na jakość komórek i dasz znać co na co pomaga?👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
👨🏻39lat
Azoospermia.
I IVF
Dziewczyny ! Przepraszam, że tak wpadam z doskoku ale chciałam się zapytać o b. dobre polecajki andrologów niepłodnościowych na Śląsku (Katowice i okolice). Szukam dla znajomej, gdzie partner ma spory problem (na to wygląda)✨️29.08.25 II wizyta ivf - jest torbiel
✨️14cs
SMOKI 🐲 DO POKONANIA :
1. Namówić męża na 1 procedurę ✅️
2. Zdobyć zaświadczenie od diabetologa ✅️
3. Wyhodować jakieś pęcherzyki ⬜️
4. Mieć min. 2 dojrzałe komórki jajowe ⬜️
5. Udało się min. 1 zapłodnienie ⬜️
6. Zarodek przetrwał do 3 doby ⬜️
7. Zarodek przetrwał do 5 doby ⬜️
8. Zarodek rozmroził się - transfer ⬜️
9. Pozytywna beta HCG ⬜️
ona 🙍♀️ : ❌️ cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia, podejrzenie adenomiozy ,THFR 667tc, PAI (hetero), AMH 0,52/0,40
on 🙎♂️ : IO, obniżone parametry nasienia