Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
-
WIADOMOŚĆ
-
Estera95 wrote:Cześć,
Piszę do Was bo właśnie zawalił nam się świat...
Po kilku nieudanych próbach zajścia w ciąże pod koniec czerwca zrobiliśmy z partnerem (32 lata) badanie nasienia -
Upłynnienie
prawidłowe po 30 min.
Objętość (ml)
3,3 (1,4 - 6,0)
pH 8,3 (>7,2)
Lepkość prawidłowa
Aglutynacja -
Komórki okrągłe 0,62 mln/ml (< 5 mln/ml)
W 1 ml tylko 80 tysięcy plemników, w całości 260 tysięcy, 20 % ruch B, 80% ruch D, morfologii nie wykonano ze względu na skrajnie obniżoną koncentrację. Poszliśmu do urologa - zmniejszone jądra, objętość 7 i 8,2. Liczne zwapnienia ( rozsiane po jądrach, nie w jednym miejscu).
Badania hormonalne:
FSH - 21,89 (0,95-11,95) - bardzo zawyżone
LH - 4,11 (0,57-12,07)
Prolaktyna - 12,70 (3,46-19,4)
SHBG - 11,6 (13,5-71,4) - obniżone
Testosteron - 328,80 (240-870) - niby w normie, ale jeszcze 4 lata temu było 450, a 9 lat temu 700
Testosteron wolny - 18,12 (9.1-32) - również spadek z upływem lat
Od tego momentu czekaliśmy na wizytę u urologia-androloga (ponoć najlepszego w mieście) i oczywiście przeczytaliśmy cały internet. Dwa dni mieliśmy konsultację - dr powiedział, że jądra wskazują na uszkodzenie, że przy tej azoospermii niskie szanse na powodzenie in vitro, że historie o zapłodnieniu z jednego plemnika można włożyć miedzy bajki, że jakąkolwiek szansą może być tylko biopsja jądra mTESE, ale że to jak wygrana w Lotto.
Zlecił powtórzenie badania nasienia, mioxsys i fragmentację DNA (mamy robic 21 lipca, kolejna wizyta za 2 tygodnie). czekamy także na wyniki kariotypu, AZF i CTFR.
Jesteśmy załamani, szukamy jakiejkolwiek deski ratunku.
Czy rzeczywiście z takich wyników nie da się pozyskać nasienia bez biopsji? Szczątkowe, ale jednak jakieś ilości są. Czy invitro na prawdę w takim przypadku ma tak niską szansę na powodzenie? Wcześniej badaliśmy mnie, bo zakładaliśmy, że czynnik jest po mojej stronie, ale miesiączkuje regularnie, wszystkie hormony w normie, prawidłowe testy LH co miesiąc, AMH powyżej 6. Mam 30 lat.
Czy zostaje nam tylko dawstwo? Może są jeszcze jakieś badania, które powinniśmy wykonać? Inhibina B? Estradiol?Po wynikach kariotypu chcemy się zgłosić do kliniki niepłodności w celu kwalifikacji do invitro ale słowa lekarza prawie nie dają nadziei. Mimo wszystko, może oczekując na kariotyp mogę zrobić jeszcze jakieś badania, które dadzą pełniejszy obraz podczas konsultacji w klinice? -
Walczędokońca wrote:Przecież macie plemniki i nie jakoś tam tragicznie malo to o jakiej azoospermii tutaj mówimy tutaj na tym wątku takie wyniki to marzenie
Ja też właśnie jak przed konsultacją sprawdzałam w internecie definicję to wydawało mi się, że to ciężka oligospermia a nie całkowity brak plemników. Tymczasem lekarz kilkukrotnie użył określenia azoospermia, jako jedyne światło powiedział o biopsji mTESE, zaznaczył też, że jeśli ktoś będzie nam dawal większe nadzieje, że "nie wie jaki będzie miał cel" - w domyśle: naciągnąć nas na kasę.
Mamy też obydwoje wrażenie, że zarówno ten androlog jak i wcześniej urolog poddają w wątpliwość wiarygodność wyników z kliniki Bocian. Zrobiliśmy tam, bo tylko to miejsce kojarzyliśmy, wydawało nam się najlepsze.
Może podejrzewa u partnera chorobę, która nie daje szans na znalezienie prawidłowych plemników przy tak małej liczbie? A może chodzi o zmniejszoną objętość jąder? Czy wtedy w ogole wykonuje się mTese?
Nie mam pojęcia, co myśleć. Od kilku dni nie śpię, nie jem, tylko czytam fora, artyukuły naukowe i badania, partner się boi że odejdę (nie mam zamiaru!) jest zdruzgotany wynikami, on z kolei cał czas śpi, chyba zasypia stres... Boję się co nas czeka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca, 14:43
-
Estera95 wrote:Ja też właśnie jak przed konsultacją sprawdzałam w internecie definicję to wydawało mi się, że to ciężka oligospermia a nie całkowity brak plemników. Tymczasem lekarz kilkukrotnie użył określenia azoospermia, jako jedyne światło powiedział o biopsji mTESE, zaznaczył też, że jeśli ktoś będzie nam dawal większe nadzieje, że "nie wie jaki będzie miał cel" - w domyśle: naciągnąć nas na kasę.
Mamy też obydwoje wrażenie, że zarówno ten androlog jak i wcześniej urolog poddają w wątpliwość wiarygodność wyników z kliniki Bocian. Zrobiliśmy tam, bo tylko to miejsce kojarzyliśmy, wydawało nam się najlepsze.
Może podejrzewa u partnera chorobę, która nie daje szans na znalezienie prawidłowych plemników przy tak małej liczbie? A może chodzi o zmniejszoną objętość jąder? Czy wtedy w ogole wykonuje się mTese?
Nie mam pojęcia, co myśleć. Od kilku dni nie śpię, nie jem, tylko czytam fora, artyukuły naukowe i badania, partner się boi że odejdę (nie mam zamiaru!) jest zdruzgotany wynikami, on z kolei cał czas śpi, chyba zasypia stres... Boję się co nas czeka. -
Walczędokońca wrote:Nie sa jakies bardzo mało jądra zeby mtese nie zrobic ale i tak jej nikt nie zaporponuje bo sie ja robi tylko przy braku plemników ja mam 10 ml i 7 ml i nikt nie mówił ze za male. Najlepiej zamrozić co jest i próbować co wyjdzie bo może zniknąć do 0 jak u mnie ze sa i nie ma ich i tak w kółko.
To ja juz nic nie rozumiem... moze chodzi o sytuacje, w ktorej okaze sie ze wszystkie sa uszkodzone? -
Dziwna sytuacja. Azoospermia to całkowity brak plemników. I żeby ją stwierdzić to potrzeba 2 badań w których nie uwidoczniono plemników. U jakiego lekarza byliście? dla mnie samo diagnoza azoospermi kiedy są plemniki to nieporozumienie.👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
💊QTEN, kwas foliowy, witamina D
👨🏻39lat
Azoospermia.
👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF
czerwiec 2025- zmiana kliniki -
Wyobraźnia87 wrote:Dziwna sytuacja. Azoospermia to całkowity brak plemników. I żeby ją stwierdzić to potrzeba 2 badań w których nie uwidoczniono plemników. U jakiego lekarza byliście? dla mnie samo diagnoza azoospermi kiedy są plemniki to nieporozumienie.
Idziemy na drugie badanie za tydzien (aby byl odstep). Lekarz z Lublina (jestesmy z wojewodztwa lubelskiego, nie wiem czu powinnam pisac nazwisko, urolog-androlog). On sam pwoiedzial, ze mamy ok 50 tys typu B, a mimo wszystko caly czas mowil o azoospermii. -
Estera95 wrote:Idziemy na drugie badanie za tydzien (aby byl odstep). Lekarz z Lublina (jestesmy z wojewodztwa lubelskiego, nie wiem czu powinnam pisac nazwisko, urolog-androlog). On sam pwoiedzial, ze mamy ok 50 tys typu B, a mimo wszystko caly czas mowil o azoospermii.
Estera95, Chmurka21 lubią tę wiadomość
-
Estera95 wrote:Idziemy na drugie badanie za tydzien (aby byl odstep). Lekarz z Lublina (jestesmy z wojewodztwa lubelskiego, nie wiem czu powinnam pisac nazwisko, urolog-androlog). On sam pwoiedzial, ze mamy ok 50 tys typu B, a mimo wszystko caly czas mowil o azoospermii.👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
👨🏻39lat
Azoospermia.
Ok, w poniedzialek zapiszemy sie na konsultacje do drugiego. Mam tylko wrazenie, ze oni wssyscy sie znają.
Sorry jesli to glupie pytanie, ale dopiero zaczynam te droge i nie we wszystkim jestem pewna ze dobrze rozumiem to co czytam - jesli q tym wypadku nie biopsja to jak moze wygladac proces in vitro? Po prostu pobiora z oddanego nasienia? -
Estera95 wrote:Ok, w poniedzialek zapiszemy sie na konsultacje do drugiego. Mam tylko wrazenie, ze oni wssyscy sie znają.
Sorry jesli to glupie pytanie, ale dopiero zaczynam te droge i nie we wszystkim jestem pewna ze dobrze rozumiem to co czytam - jesli q tym wypadku nie biopsja to jak moze wygladac proces in vitro? Po prostu pobiora z oddanego nasienia? -
Walczędokońca wrote:Tak pobiorą z nasienia i podają prosto do komórki
A co z morfologia?
Skoro przy tak niskiej koncentracji w ogole nie ribia w badaniu nasienia to jak mozemy sie dowiedziec, czy jakiekolwiek sa prawidlowe? Czy to odwirowanie ma tu jakis sens? Czy to sie bedzie dzialo przed czy po kwalifikacji do porgramu? -
Estera95 wrote:A co z morfologia?
Skoro przy tak niskiej koncentracji w ogole nie ribia w badaniu nasienia to jak mozemy sie dowiedziec, czy jakiekolwiek sa prawidlowe? Czy to odwirowanie ma tu jakis sens? Czy to sie bedzie dzialo przed czy po kwalifikacji do porgramu? -
Estera95 dokładnie, musisz zadać to pytanie w klinice. Natomiast pamiętaj, że wszystko co związane z pozyskaniem plemników nie jest refundowane w programie.👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
👨🏻39lat
Azoospermia.