X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
Odpowiedz

Bezplemnikowcy - TESE/mTESE

Oceń ten wątek:
  • Walczędokońca Przyjaciółka

Wysłany: 12 lipca, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estera95 wrote:
    Cześć,
    Piszę do Was bo właśnie zawalił nam się świat...
    Po kilku nieudanych próbach zajścia w ciąże pod koniec czerwca zrobiliśmy z partnerem (32 lata) badanie nasienia -
    Upłynnienie
    prawidłowe po 30 min.

Objętość (ml)
    3,3 (1,4 - 6,0)
    pH 8,3 (>7,2)
    Lepkość prawidłowa
    Aglutynacja -
    Komórki okrągłe 0,62 mln/ml (< 5 mln/ml)

W 1 ml tylko 80 tysięcy plemników, w całości 260 tysięcy, 20 % ruch B, 80% ruch D, morfologii nie wykonano ze względu na skrajnie obniżoną koncentrację. Poszliśmu do urologa - zmniejszone jądra, objętość 7 i 8,2. Liczne zwapnienia ( rozsiane po jądrach, nie w jednym miejscu).

Badania hormonalne:
    FSH - 21,89 (0,95-11,95) - bardzo zawyżone
    LH - 4,11 (0,57-12,07)
    Prolaktyna - 12,70 (3,46-19,4)
    SHBG - 11,6 (13,5-71,4) - obniżone
    Testosteron - 328,80 (240-870) - niby w normie, ale jeszcze 4 lata temu było 450, a 9 lat temu 700
    Testosteron wolny - 18,12 (9.1-32) - również spadek z upływem lat

Od tego momentu czekaliśmy na wizytę u urologia-androloga (ponoć najlepszego w mieście) i oczywiście przeczytaliśmy cały internet. Dwa dni mieliśmy konsultację - dr powiedział, że jądra wskazują na uszkodzenie, że przy tej azoospermii niskie szanse na powodzenie in vitro, że historie o zapłodnieniu z jednego plemnika można włożyć miedzy bajki, że jakąkolwiek szansą może być tylko biopsja jądra mTESE, ale że to jak wygrana w Lotto.

Zlecił powtórzenie badania nasienia, mioxsys i fragmentację DNA (mamy robic 21 lipca, kolejna wizyta za 2 tygodnie). czekamy także na wyniki kariotypu, AZF i CTFR.
    Jesteśmy załamani, szukamy jakiejkolwiek deski ratunku.

Czy rzeczywiście z takich wyników nie da się pozyskać nasienia bez biopsji? Szczątkowe, ale jednak jakieś ilości są. Czy invitro na prawdę w takim przypadku ma tak niską szansę na powodzenie? Wcześniej badaliśmy mnie, bo zakładaliśmy, że czynnik jest po mojej stronie, ale miesiączkuje regularnie, wszystkie hormony w normie, prawidłowe testy LH co miesiąc, AMH powyżej 6. Mam 30 lat.

Czy zostaje nam tylko dawstwo? Może są jeszcze jakieś badania, które powinniśmy wykonać? Inhibina B? Estradiol?Po wynikach kariotypu chcemy się zgłosić do kliniki niepłodności w celu kwalifikacji do invitro ale słowa lekarza prawie nie dają nadziei. Mimo wszystko, może oczekując na kariotyp mogę zrobić jeszcze jakieś badania, które dadzą pełniejszy obraz podczas konsultacji w klinice?
    Przecież macie plemniki i nie jakoś tam tragicznie malo to o jakiej azoospermii tutaj mówimy tutaj na tym wątku takie wyniki to marzenie

Borówka92 lubi tę wiadomość

• Estera95 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lipca, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walczędokońca wrote:
    Przecież macie plemniki i nie jakoś tam tragicznie malo to o jakiej azoospermii tutaj mówimy tutaj na tym wątku takie wyniki to marzenie

Ja też właśnie jak przed konsultacją sprawdzałam w internecie definicję to wydawało mi się, że to ciężka oligospermia a nie całkowity brak plemników. Tymczasem lekarz kilkukrotnie użył określenia azoospermia, jako jedyne światło powiedział o biopsji mTESE, zaznaczył też, że jeśli ktoś będzie nam dawal większe nadzieje, że "nie wie jaki będzie miał cel" - w domyśle: naciągnąć nas na kasę.

Mamy też obydwoje wrażenie, że zarówno ten androlog jak i wcześniej urolog poddają w wątpliwość wiarygodność wyników z kliniki Bocian. Zrobiliśmy tam, bo tylko to miejsce kojarzyliśmy, wydawało nam się najlepsze.

Może podejrzewa u partnera chorobę, która nie daje szans na znalezienie prawidłowych plemników przy tak małej liczbie? A może chodzi o zmniejszoną objętość jąder? Czy wtedy w ogole wykonuje się mTese?

Nie mam pojęcia, co myśleć. Od kilku dni nie śpię, nie jem, tylko czytam fora, artyukuły naukowe i badania, partner się boi że odejdę (nie mam zamiaru!) jest zdruzgotany wynikami, on z kolei cał czas śpi, chyba zasypia stres... Boję się co nas czeka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca, 14:43

👧🏼30 lat.
    AMH: 6,12 ng/ml (czerwiec 2025)
    Hormony: wszystkie w normie
    USG: prawidlowe
    Cykle: regularne, owulacja wg testow LH

🧑🏽 32 lata
    Oligoteratozoospermia.
    Badanie nasienia - czerwiec 2025
    Liczba plemnikow w ml: 60 tys
    Typ B: 20%, typ D : 80%

Badanie nasienia - lipiec 2025
    ❌️Liczba plemnikow w ml: 1,7 mln
    ✅️Typ A: 7% Typ B:23% Typ C:22% Typ D : 59%
    ❌️Morfologia: 2%
    ✅️Żywotność: 62%
    ❌️Fragmentacja DNA: 46%
    ❌️Mioxys: 2,53 mVmln/ ml (Wartość referencyjna: < 1,36 mV/mln/ml)

Hormony:
    ❌️FSH: 22
    ❌️SHBG: 11,6

I IVF:
    21.07 - rozpoczecie symulacji (Rekovelle + Orgalutran + Menopur,)
    28.07 - podgląd stymulacji, 14 pecherzyków 7-28mm, hormony prawidlowe
    30.07 - II podglad 🥚🥚, decyzja o zakonczeniu stymulacji, ryzyko OHSS (trigger: Decepeptyl)
    1.08 - punkcja -> 6 komórek -> 2 dojrzałe -> 1 zapłodniona -> ❄️ 5.1.1

Wysłany: 12 lipca, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estera95 wrote:
    Ja też właśnie jak przed konsultacją sprawdzałam w internecie definicję to wydawało mi się, że to ciężka oligospermia a nie całkowity brak plemników. Tymczasem lekarz kilkukrotnie użył określenia azoospermia, jako jedyne światło powiedział o biopsji mTESE, zaznaczył też, że jeśli ktoś będzie nam dawal większe nadzieje, że "nie wie jaki będzie miał cel" - w domyśle: naciągnąć nas na kasę.

Mamy też obydwoje wrażenie, że zarówno ten androlog jak i wcześniej urolog poddają w wątpliwość wiarygodność wyników z kliniki Bocian. Zrobiliśmy tam, bo tylko to miejsce kojarzyliśmy, wydawało nam się najlepsze.

Może podejrzewa u partnera chorobę, która nie daje szans na znalezienie prawidłowych plemników przy tak małej liczbie? A może chodzi o zmniejszoną objętość jąder? Czy wtedy w ogole wykonuje się mTese?

Nie mam pojęcia, co myśleć. Od kilku dni nie śpię, nie jem, tylko czytam fora, artyukuły naukowe i badania, partner się boi że odejdę (nie mam zamiaru!) jest zdruzgotany wynikami, on z kolei cał czas śpi, chyba zasypia stres... Boję się co nas czeka.
    Nie sa jakies bardzo mało jądra zeby mtese nie zrobic ale i tak jej nikt nie zaporponuje bo sie ja robi tylko przy braku plemników ja mam 10 ml i 7 ml i nikt nie mówił ze za male. Najlepiej zamrozić co jest i próbować co wyjdzie bo może zniknąć do 0 jak u mnie ze sa i nie ma ich i tak w kółko.

• Estera95 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lipca, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walczędokońca wrote:
    Nie sa jakies bardzo mało jądra zeby mtese nie zrobic ale i tak jej nikt nie zaporponuje bo sie ja robi tylko przy braku plemników ja mam 10 ml i 7 ml i nikt nie mówił ze za male. Najlepiej zamrozić co jest i próbować co wyjdzie bo może zniknąć do 0 jak u mnie ze sa i nie ma ich i tak w kółko.

To ja juz nic nie rozumiem... moze chodzi o sytuacje, w ktorej okaze sie ze wszystkie sa uszkodzone?

👧🏼30 lat.

🧑🏽 32 lata
    Oligoteratozoospermia.

Hormony:

I IVF:
    30.07 - II podglad 🥚🥚, decyzja o zakonczeniu stymulacji, ryzyko OHSS (trigger: Decepeptyl)
  • Wyobraźnia87 Autorytet

Wysłany: 12 lipca, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziwna sytuacja. Azoospermia to całkowity brak plemników. I żeby ją stwierdzić to potrzeba 2 badań w których nie uwidoczniono plemników. U jakiego lekarza byliście? dla mnie samo diagnoza azoospermi kiedy są plemniki to nieporozumienie.

👩🏻 38lat 👦🩵2011
    AMH 0,72
    💊QTEN, kwas foliowy, witamina D, Nac , curcumina, Omega-3, witamina k2, resweratrol, magnez +B6, Sanbrobi barier
    👨🏻39lat
    Azoospermia.
    👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF
    czerwiec 2025- zmiana kliniki
  • Estera95 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lipca, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:
    Dziwna sytuacja. Azoospermia to całkowity brak plemników. I żeby ją stwierdzić to potrzeba 2 badań w których nie uwidoczniono plemników. U jakiego lekarza byliście? dla mnie samo diagnoza azoospermi kiedy są plemniki to nieporozumienie.

Idziemy na drugie badanie za tydzien (aby byl odstep). Lekarz z Lublina (jestesmy z wojewodztwa lubelskiego, nie wiem czu powinnam pisac nazwisko, urolog-androlog). On sam pwoiedzial, ze mamy ok 50 tys typu B, a mimo wszystko caly czas mowil o azoospermii.

👧🏼30 lat.

🧑🏽 32 lata
    Oligoteratozoospermia.

Hormony:

I IVF:

Wysłany: 12 lipca, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estera95 wrote:
    Idziemy na drugie badanie za tydzien (aby byl odstep). Lekarz z Lublina (jestesmy z wojewodztwa lubelskiego, nie wiem czu powinnam pisac nazwisko, urolog-androlog). On sam pwoiedzial, ze mamy ok 50 tys typu B, a mimo wszystko caly czas mowil o azoospermii.
    Typ B to nie takie zle na spokojnie wystarczy taka ilość albo naciska na dawce zeby szybciej bylo oni tak maja

Estera95, Chmurka21 lubią tę wiadomość

• Wyobraźnia87 Autorytet

Wysłany: 12 lipca, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estera95 wrote:
    Szczerze mówiąc ja bym zmieniła lekarza. My jak się dowiedzieliśmy o azoospermi byliśmy u 4 lekarzy, chcieliśmy porównać ich podejście. Zostaliśmy u dr. W. w Warszawie i jak na razie jesteśmy zadowoleni. Mamy z Mtese pobrane fragmenty tkanki z plemnikami i będziemy podchodzić do IVF niedługo

👩🏻 38lat 👦🩵2011
    AMH 0,72
    💊QTEN, kwas foliowy, witamina D, Nac , curcumina, Omega-3, witamina k2, resweratrol, magnez +B6, Sanbrobi barier
    👨🏻39lat
    Azoospermia.
  • Estera95 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lipca, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, w poniedzialek zapiszemy sie na konsultacje do drugiego. Mam tylko wrazenie, ze oni wssyscy sie znają.

Sorry jesli to glupie pytanie, ale dopiero zaczynam te droge i nie we wszystkim jestem pewna ze dobrze rozumiem to co czytam - jesli q tym wypadku nie biopsja to jak moze wygladac proces in vitro? Po prostu pobiora z oddanego nasienia?

👧🏼30 lat.

🧑🏽 32 lata
    Oligoteratozoospermia.

Hormony:

I IVF:

Wysłany: 12 lipca, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estera95 wrote:
    Ok, w poniedzialek zapiszemy sie na konsultacje do drugiego. Mam tylko wrazenie, ze oni wssyscy sie znają.

Sorry jesli to glupie pytanie, ale dopiero zaczynam te droge i nie we wszystkim jestem pewna ze dobrze rozumiem to co czytam - jesli q tym wypadku nie biopsja to jak moze wygladac proces in vitro? Po prostu pobiora z oddanego nasienia?
    Tak pobiorą z nasienia i podają prosto do komórki

• Estera95 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lipca, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walczędokońca wrote:
    Tak pobiorą z nasienia i podają prosto do komórki

A co z morfologia?
    Skoro przy tak niskiej koncentracji w ogole nie ribia w badaniu nasienia to jak mozemy sie dowiedziec, czy jakiekolwiek sa prawidlowe? Czy to odwirowanie ma tu jakis sens? Czy to sie bedzie dzialo przed czy po kwalifikacji do porgramu?

👧🏼30 lat.

🧑🏽 32 lata
    Oligoteratozoospermia.

Hormony:

I IVF:

Wysłany: 13 lipca, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estera95 wrote:
    A co z morfologia?
    Skoro przy tak niskiej koncentracji w ogole nie ribia w badaniu nasienia to jak mozemy sie dowiedziec, czy jakiekolwiek sa prawidlowe? Czy to odwirowanie ma tu jakis sens? Czy to sie bedzie dzialo przed czy po kwalifikacji do porgramu?
    Zadaj te pytania w klinice oni znają odpowiedzieć

• Wyobraźnia87 Autorytet

Wysłany: 13 lipca, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estera95 dokładnie, musisz zadać to pytanie w klinice. Natomiast pamiętaj, że wszystko co związane z pozyskaniem plemników nie jest refundowane w programie.

👩🏻 38lat 👦🩵2011
    AMH 0,72
    👨🏻39lat
    Azoospermia.
  • Estera95 Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje wszystkim, zakwalifikowalismy sie do programu.

Wyobraźnia87, classy lubią tę wiadomość

👧🏼30 lat.

🧑🏽 32 lata
    Oligoteratozoospermia.

Hormony:

I IVF:
  • Wyobraźnia87 Autorytet

Wysłany: 18 lipca, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estera95 wrote:
    Dziekuje wszystkim, zakwalifikowalismy sie do programu.
    Powodzenia w dalszych etapach!

Estera95 lubi tę wiadomość

👩🏻 38lat 👦🩵2011
    AMH 0,72
    👨🏻39lat
    Azoospermia.
  • Yahu Autorytet

Wysłany: 22 lipca, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Chłopaki i Dziewczyny. Podrzucam ciekawostkę, którą podzieliła się jedna dziewczyna na innym wątku forum.

2fb1bc20576f0.pnghttps://zapodaj.net/plik-xvb4XhhXKO

Dobrze wiemy, że przyczyny męskiej niepłodności mogą być różne, ale jeśli tego jeszcze nie sprawdzaliście, to może warto?
    Jest taki pakiet w Diagnostyce (żeby nie było, nie robię reklamy laboratorium, po prostu wiem, że mają taki w ofercie, bo szukałam), kosztuje ok. 240 zł i tak myślę, że na tle innych kosztów jakie ponieśliśmy, to takie pieniądze bardzo nie zabolą portfela.

My jesteśmy właśnie po drugiej nieudanej procedurze (trzecim transferze). Wyniki męża są szorujące po dnie, a bezpośredniej przyczyny nigdy nie znaleźliśmy. Mąż ma chorobę autoimmunologiczną, która może obniżać parametry nasienia (choć nie powinna aż tak), a pozostałe tj. hormony, genetyka, żpn - OK.

Może w czyimś przypadku ten temat także okaże się pomocny 🤞

👩🏼33🧔🏻‍♂️36
    AMH 3,58 (07.21)→ 3,15 (04.22)→1,65 (08.23)→1,8 (05.25)
    ❌ V R2 - hetero / MTHFR-hetero / PAI-1 homo / dominacja estrogenowa / BIRADS-3 (02.2024) → BIRADS-2 (08.2024 + 06.2025)
    ✅ kariotyp, genotyp Bx -2DS2, -2DS3, urea
    ✅ histeroskopia + CD138 (0/10)
    ✅HSG (RTG) - wodniak? - NIE MA ✅

I IVF
    → 09.23 krótki protokół →💉GonalF, Orgalutran → 8🥚→ 7xMII→ PICSI →2❄️✔️
    →17.10.24 - I FET 2BC, CN, AH
    β: 7dpt 28,1 ; prog 36,51 | 9dpt 29,4 | 11dpt 8,1 ❌
    →27.01.25 - II FET 2BC, CN, AH, EG, prog 44,2 ng/ml
    β: 7dpt <2,3, prog 5,5 | 9dpt 0,3 ❌

II IVF
    →06.25. dł. protokół 💉Decapeptyl, Rekovelle, Menopur → 6🥚→ 3xMII→ Ca2+, FC, PICSI
    →12.07.25 III ET 2-dniowców 5A+4B
    β: 9dpt 2,7; prog. 13,05 | 11dpt 1,0 ❌

III IVF? c.d.n.

Losie bądź łaskawy 🙏
  • gonewild Debiutantka

Wysłany: 22 lipca, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ememm wrote:
    Prawdę mówiąc to i tak duży koszt zostaje po naszej stronie. Z tego co kojarzę to badania krwi, wymazy i leki opłaca się samemu, a to też dobre parę tysięcy. Novum strasznie zdziera kase, morfologia to koszt 40 zł! Teraz miałam histeroskopie i też pękło 5 tysięcy. Zabieg 15 minut, swoją drogą też trochę naciągnięty, bo po jednym nieudanym transferze, gdzie problem leży po stronie męskiej, szukać problemu u kobiety jest według mnie dziwne..

Nam także na ministerialnym programie zaproponowano histeroskopię po pierwszym nieudanym transferze.
    Kiedy pociągnęliśmy lekarza za język i wprost przyznaliśmy, że nie ma na to pieniędzy, to przyznał, że zazwyczaj robi się histeroskopię po minimum 3 nieudanej próbie transferu.

Dowiadywaliśmy się jak rozwiązać temat histeroskopii na NFZ i wyszło, że nie do końca jest to rozsądne - refundowana jest histeroskopia interwencyjna, gdzie wchodzi się do jamy macicy sprzętem o większych wymiarach niż przy "zwiadowczej" z Novum i innych klinik. Generalnie nieco dłużej dochodzi się do siebie. My zrezygnowaliśmy z tego tematu.

U nas drugi transfer okazał się tym udanym - i co się dziwić, plemniki dawcy są lepszej jakości. Co zrobił lekarz? Zaprosił na konieczną, drugą wizytę ciążową. Znowu my musieliśmy ciągnąć za język i wyszło, że kolejna wizyta po udanym transferze nie jest refundowana i koszt tej wizyty to minimum 440.

• Wyobraźnia87 Autorytet

Wysłany: 26 lipca, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też zaproponowano histeroskopie nawet przed 1 procedura. Ale powiedziałam że na razie się wstrzymujemy. Wcześniejszy lekarz nie widział takiej potrzeby. A tu nagle stało się to wręcz koniecznością😒 co tam u Was słychać ? Na jakich etapach jesteście? Jak ja bym chciała żeby ten wątek żył tak jak kilka lat temu 😀

👩🏻 38lat 👦🩵2011
    AMH 0,72
    👨🏻39lat
    Azoospermia.

Wysłany: 26 lipca, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:
    Mi też zaproponowano histeroskopie nawet przed 1 procedura. Ale powiedziałam że na razie się wstrzymujemy. Wcześniejszy lekarz nie widział takiej potrzeby. A tu nagle stało się to wręcz koniecznością😒 co tam u Was słychać ? Na jakich etapach jesteście? Jak ja bym chciała żeby ten wątek żył tak jak kilka lat temu 😀
    Etap ze juz nie ma sie ochoty dalej walczyć 😅

• Wyobraźnia87 Autorytet

Wysłany: 26 lipca, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walczedokonca- nick zobowiązuje 😏ale wiem, że to trudna droga, gdzie czasami człowiek upada na kolana i musi tak sobie poklęczeć, nabrać siły żeby się otrzepać i iść dalej.

👩🏻 38lat 👦🩵2011
    AMH 0,72
    👨🏻39lat
    Azoospermia.
‹‹ 688 689 690 691 692
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ