Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
-
WIADOMOŚĆ
-
Wyobraźnia87 wrote:Rozumiem. Ja miałam AMH 1 w październiku zeszłego roku, a później badałam po 3 miesiącach i już taki spadek. Mam zbadać za 2 tygodnie jeszcze raz. Ja właśnie się obawiam że w połączeniu ze słabymi plemnikami może być trudno, dlatego chcę zacząć jak najszybciej.
Ja kiedyś nie zwracałam uwagi, możesz zobaczyć u mnie w stopce jak wyglądały moje wyniki - każde badanie w innym laboratorium, próbki przewożone z punktu pobrań do laboratorium. Ostatnie badanie robione w jednym miejscu pobranie + laboratorium. Wygląda, że minimalnie wzrosło, a tak naprawdę to kwestia samego lab.Starania od 09.20
05.21 GynCentrum→ 03.23 Angelius Katowice
👩🏼33🧔🏻♂️36
AMH 3,58 (07.21)→ 3,15 (04.22)→1,65 (08.23)→1,8 (05.25)
❌ V R2 - hetero / MTHFR-hetero / PAI-1 homo / dominacja estrogenowa / BIRADS-3 (02.2024) → BIRADS-2 (08.2024 + 06.2025)
✅ kariotyp, genotyp Bx -2DS2, -2DS3, urea
I IVF
→ 09.23 krótki protokół →💉GonalF 187,5/ Orgalutran → 8🥚→ 7xMII→ PICSI →2❄️✔️
→17.10.24 - I FET, 2BC, CN, AH
β: 7dpt 28,1 ; prog 36,51 | 9dpt 29,4 | 11dpt 8,1 ❌
→27.01.25 - II FET, 2BC, CN, AH, EG, prog 44,2 ng/ml
β: 7dpt <2,3, prog 5,5 | 9dpt 0,3 ❌
II IVF
→10.04.2025 - I wizyta u MP🍀
→14.05 histeroskopia ✅ + CD138 (0/10) ✅
→29.05 HSG (RTG) - wodniak? - NIE MA ✅
→11.06. dł. protokół 💉 Decapeptyl, Rekovelle 15/12/8, Menopur 150/225/300 → 6🥚→ 3xMII→ FertilChip, PICSI, Ca2+
→12.07 ET 5A+4B 🍀🍀
→21.07 β ⏳🙏
Losie bądź łaskawy 🙏 -
Yahu wrote:Jak będziesz ponownie badać to poszukaj punktu pobrań przy laboratorium, żeby nie przewozić tej próbki. Ważne, żeby AMH badać na miejscu, bo to jest bardzo wrażliwy hormon i wszelkie manipulacje próbką mogą zakłócić wynik.
Ja kiedyś nie zwracałam uwagi, możesz zobaczyć u mnie w stopce jak wyglądały moje wyniki - każde badanie w innym laboratorium, próbki przewożone z punktu pobrań do laboratorium. Ostatnie badanie robione w jednym miejscu pobranie + laboratorium. Wygląda, że minimalnie wzrosło, a tak naprawdę to kwestia samego lab.👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
💊QTEN, kwas foliowy, witamina D
👨🏻39lat
Azoospermia.
👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF
czerwiec 2025- zmiana kliniki -
@Mate jak tam u was ? Jesteście po wizycie ? Ile się teraz czeka na wizytę kwalifikacyjną w novum ? My jednak musimy zostać i jestem przerażona tym czekaniem.👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
👨🏻39lat
Azoospermia.
Tak byliśmy w NOVUM w połowie czerwca na wizycie wstępnej. Dostaliśmy wykaz badań do zrobienia i suplementacje jaką ma żona brać. Co do terminu wizyty kwalifikacyjnej to termin jest dosyć odległy. Mają do nas dzwonić pod koniec sierpnia i w połowie września może będzie termin.
Dowiedziałem się również że narazie nie ma potrzeby umówienia się do dr Wolskiego.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca, 15:09
-
Mate wrote:Tak byliśmy w NOVUM w połowie czerwca na wizycie wstępnej. Dostaliśmy wykaz badań do zrobienia i suplementacje jaką ma żona brać. Co do terminu wizyty kwalifikacyjnej to termin jest dosyć odległy. Mają do nas dzwonić pod koniec sierpnia i w połowie września może będzie termin.
Dowiedziałem się również że narazie nie ma potrzeby umówienia się do dr Wolskiego.👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
👨🏻39lat
Azoospermia.
Crash wrote:Ja juz po
leżę i odpoczywam na sali. Ból po zabiegu, a mam juz odłączona kroplówkę z paracetamolem oceniam na takie 2 moze 3 na 10. Zostal tylko worek z lodem na jajkach. Takze zostaje tylko czekac na wyniki.
Crash lubi tę wiadomość
👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
👨🏻39lat
Azoospermia.
Crash wrote:Ehhh 😞 Niestety... zarówno po rozdrobnieniu mechanicznym materiału jak i trawieniu enzymatycznym brak plemników... badanie wycinków z obu jąder.
ale tak szybko to przebadali ?
👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
👨🏻39lat
Azoospermia.
Wyobraźnia87 wrote:Bardzo mi przykro
ale tak szybko to przebadali ?
Wysokie FSH dawało niskie rokowania i człowiek wiedział chociaż sie łudził.
Fizycznie czuje sie dobrze. Nie muszę brac nic przeciwbólowego. Wiekszy dyskomfort sprawia sam opatrunek i widok fioletowych jaj heh 😆 -
Crash wrote:Invicta nie robi pełnej histo. Skupiaja sie na znalezieniu plemników i ich zamrożeniu jesli sa. Material zostal poddany dokładnej analizie i jesli nie ma to znaczy, ze nie ma plemników bo cały material został poddany badaniu i analizie.
Wysokie FSH dawało niskie rokowania i człowiek wiedział chociaż sie łudził.
Fizycznie czuje sie dobrze. Nie muszę brac nic przeciwbólowego. Wiekszy dyskomfort sprawia sam opatrunek i widok fioletowych jaj heh 😆ale przynajmniej wiecie że zrobiliście wszystko! Niech się teraz szybko goi.
👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
👨🏻39lat
Azoospermia.
Cześć,
Odnalazłam to forum i nabieram nadziei, że to wszystko będzie miało jeszcze taki finał jaki sobie wymarzyliśmy. Opiszę naszą historię, może ktoś coś doradzi.
U męża w badaniu nasienia brak plemników, wszystkie badania genetyczne poprawne, hormony w normie. Była lekka podwyższona prolaktyna, brał leki, obniżyła się, powtórne badanie nasienia - pojedyncze plemniki. Po dwóch miesiącach znów badanie nasienia, bez zmian. Zrobiliśmy mTESE (bez żadnej kuracji przed, tylko ten lek na zbicie prolaktyny) i brak plemników. Nie ma nic. Nie wiemy dlaczegoznalazłam w necie dr Wolskiego w Warszawie i dr Jedrzejczaka w Poznaniu - określani jako fachowcy. I chyba to nasza ostatnia deska ratunku. Czy ktoś ma podobną historię ? Czy u kogoś wszystko jest w normie i dalej nie ma plemników ?
-
Hope123 wrote:Cześć,
Odnalazłam to forum i nabieram nadziei, że to wszystko będzie miało jeszcze taki finał jaki sobie wymarzyliśmy. Opiszę naszą historię, może ktoś coś doradzi.
U męża w badaniu nasienia brak plemników, wszystkie badania genetyczne poprawne, hormony w normie. Była lekka podwyższona prolaktyna, brał leki, obniżyła się, powtórne badanie nasienia - pojedyncze plemniki. Po dwóch miesiącach znów badanie nasienia, bez zmian. Zrobiliśmy mTESE (bez żadnej kuracji przed, tylko ten lek na zbicie prolaktyny) i brak plemników. Nie ma nic. Nie wiemy dlaczegoznalazłam w necie dr Wolskiego w Warszawie i dr Jedrzejczaka w Poznaniu - określani jako fachowcy. I chyba to nasza ostatnia deska ratunku. Czy ktoś ma podobną historię ? Czy u kogoś wszystko jest w normie i dalej nie ma plemników ?
Mieliście wykonane badanie histopatologiczne po zabiegu m tese? Jakie macie wyniki hormonów fsh LH inhibiny?
-
Hope123 wrote:Cześć,
👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
👨🏻39lat
Azoospermia.
Mate wrote:Mieliście wykonane badanie histopatologiczne po zabiegu m tese? Jakie macie wyniki hormonów fsh LH inhibiny?
FSH 2,26
LH 5,41
Inhibina - nie widzę takiego badaniajaki to może być skrót ?
Jesteśmy świeżo po biopsji mtese. Zwróciliśmy się kliniki o te badania, ale nie wiem czy oni Wgl je robią -
Macie dosyć niskie FSH co by nie wskazywało na nieobturacyjna azoospermie chociaż hormony to tylko trop a nie wskaźnik czy plemniki są czy ich nie ma. Szkoda że nie macie wyników histopatologii to by dużo odpowiedziało na jakim etapie zatrzymuje się spermatogeneza.
Partner bierze/brał jakieś sterydy?
Z mojej strony mogę polecić dr Wolskiego na pewno umówiłbym się do niego na konsultację. Ja miałem wynik dużo gorsze od waszych a jednak udało się coś znaleźć w histopatologii. Ta choroba to jednak jest niestety loteria i nigdy nie wiadomo nic do końca.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca, 21:06
-
Co tu taka cisza ? 😉piszcie co u Was ? My chyba będziemy musieli podejść do IVF prywatnie, bo musieliśmy przenieść się do Novum bo transport tkanki nie jest taki łatwy. I tak jak w poprzedniej klinice już mogliśmy rozpocząć wszystko to w Novum jesteśmy na końcu kolejki, biorąc pod uwagę mój wiek i moje AMH to nie chcemy czekać do przyszłego roku a tak niestety to wszystko raczej będzie się przeciągać bo nie mają jeszcze kasy a w kolejce jest bardzo dużo osób.👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
👨🏻39lat
Azoospermia.
Ja się szykuje do drugiej procedury i jak do pierwszej podchodziłam z entuzjazmem to do drugiej już mam gorsze nastawienie. Od jakiegoś czasu jestem taka dość podłamana, że to wszytsko na nic, że nic z tego nie będzie. Ale co zrobić? Trzeba próbować dalej i mieć nadzieję, że się uda 😔 choć łatwo nie jest.
A powiedz jak to z transportem - to chodzi o to, że trzeba transportować tkankę a nie jakby samo nasienie i dlatego to nie jest łatwe?
Myślę, że dobra decyzja by podejść komercyjnie. Wiadomo są to duże koszty, ale chyba lepiej tak niż czekać. Zwłaszcza, że nie to nie kwestia m-ca czy dwóch a bardziej pół roku 🫣 Niby miały być środki nowe ale patrząc na to jakie jest zapotrzebowanie, duża szansa, że znowu szybko się skończą 😔 a wybrałaś już lekarza w Novum?Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca, 19:36
-
classy wrote:Ja się szykuje do drugiej procedury i jak do pierwszej podchodziłam z entuzjazmem to do drugiej już mam gorsze nastawienie. Od jakiegoś czasu jestem taka dość podłamana, że to wszytsko na nic, że nic z tego nie będzie. Ale co zrobić? Trzeba próbować dalej i mieć nadzieję, że się uda 😔 choć łatwo nie jest.
A powiedz jak to z transportem - to chodzi o to, że trzeba transportować tkankę a nie jakby samo nasienie i dlatego to nie jest łatwe?
Myślę, że dobra decyzja by podejść komercyjnie. Wiadomo są to duże koszty, ale chyba lepiej tak niż czekać. Zwłaszcza, że nie to nie kwestia m-ca czy dwóch a bardziej pół roku 🫣 Niby miały być środki nowe ale patrząc na to jakie jest zapotrzebowanie, duża szansa, że znowu szybko się skończą 😔 a wybrałaś już lekarza w Novum?Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca, 20:20
👩🏻 38lat 👦🩵2011
AMH 0,72
👨🏻39lat
Azoospermia.
czerwiec 2025- zmiana kliniki