X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
Odpowiedz

Bezplemnikowcy - TESE/mTESE

Oceń ten wątek:
  • Yahu Autorytet

Wysłany: 22 czerwca, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:
    Rozumiem. Ja miałam AMH 1 w październiku zeszłego roku, a później badałam po 3 miesiącach i już taki spadek. Mam zbadać za 2 tygodnie jeszcze raz. Ja właśnie się obawiam że w połączeniu ze słabymi plemnikami może być trudno, dlatego chcę zacząć jak najszybciej.
    Jak będziesz ponownie badać to poszukaj punktu pobrań przy laboratorium, żeby nie przewozić tej próbki. Ważne, żeby AMH badać na miejscu, bo to jest bardzo wrażliwy hormon i wszelkie manipulacje próbką mogą zakłócić wynik.
    Ja kiedyś nie zwracałam uwagi, możesz zobaczyć u mnie w stopce jak wyglądały moje wyniki - każde badanie w innym laboratorium, próbki przewożone z punktu pobrań do laboratorium. Ostatnie badanie robione w jednym miejscu pobranie + laboratorium. Wygląda, że minimalnie wzrosło, a tak naprawdę to kwestia samego lab.

Starania od 09.20
    05.21 GynCentrum→ 03.23 Angelius Katowice

👩🏼33🧔🏻‍♂️36
    AMH 3,58 (07.21)→ 3,15 (04.22)→1,65 (08.23)→1,8 (05.25)
    ❌ V R2 - hetero / MTHFR-hetero / PAI-1 homo / dominacja estrogenowa / BIRADS-3 (02.2024) → BIRADS-2 (08.2024 + 06.2025)
    ✅ kariotyp, genotyp Bx -2DS2, -2DS3, urea

I IVF
    → 09.23 krótki protokół →💉GonalF 187,5/ Orgalutran → 8🥚→ 7xMII→ PICSI →2❄️✔️
    →17.10.24 - I FET, 2BC, CN, AH
    β: 7dpt 28,1 ; prog 36,51 | 9dpt 29,4 | 11dpt 8,1 ❌
    →27.01.25 - II FET, 2BC, CN, AH, EG, prog 44,2 ng/ml
    β: 7dpt <2,3, prog 5,5 | 9dpt 0,3 ❌

II IVF
    →10.04.2025 - I wizyta u MP🍀
    →14.05 histeroskopia ✅ + CD138 (0/10) ✅
    →29.05 HSG (RTG) - wodniak? - NIE MA ✅
    →11.06. dł. protokół 💉 Decapeptyl, Rekovelle 15/12/8, Menopur 150/225/300 → 6🥚→ 3xMII→ FertilChip, PICSI, Ca2+
    →12.07 ET 5A+4B 🍀🍀
    →21.07 β ⏳🙏

Losie bądź łaskawy 🙏
  • Wyobraźnia87 Ekspertka

Wysłany: 22 czerwca, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yahu wrote:
    Jak będziesz ponownie badać to poszukaj punktu pobrań przy laboratorium, żeby nie przewozić tej próbki. Ważne, żeby AMH badać na miejscu, bo to jest bardzo wrażliwy hormon i wszelkie manipulacje próbką mogą zakłócić wynik.
    Ja kiedyś nie zwracałam uwagi, możesz zobaczyć u mnie w stopce jak wyglądały moje wyniki - każde badanie w innym laboratorium, próbki przewożone z punktu pobrań do laboratorium. Ostatnie badanie robione w jednym miejscu pobranie + laboratorium. Wygląda, że minimalnie wzrosło, a tak naprawdę to kwestia samego lab.
    Tak tak wiem, dzięki. Tak robię. Niestety spadek był w tym samym laboratorium które nie przewozi próbek :/

👩🏻 38lat 👦🩵2011
    AMH 0,72
    💊QTEN, kwas foliowy, witamina D
    👨🏻39lat
    Azoospermia.
    👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF
    czerwiec 2025- zmiana kliniki
  • Wyobraźnia87 Ekspertka

Wysłany: 23 czerwca, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Mate jak tam u was ? Jesteście po wizycie ? Ile się teraz czeka na wizytę kwalifikacyjną w novum ? My jednak musimy zostać i jestem przerażona tym czekaniem.

👩🏻 38lat 👦🩵2011
    AMH 0,72
    👨🏻39lat
    Azoospermia.
  • Mate Znajoma

Wysłany: 23 czerwca, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak byliśmy w NOVUM w połowie czerwca na wizycie wstępnej. Dostaliśmy wykaz badań do zrobienia i suplementacje jaką ma żona brać. Co do terminu wizyty kwalifikacyjnej to termin jest dosyć odległy. Mają do nas dzwonić pod koniec sierpnia i w połowie września może będzie termin.

Dowiedziałem się również że narazie nie ma potrzeby umówienia się do dr Wolskiego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca, 15:09

• Wyobraźnia87 Ekspertka

Wysłany: 23 czerwca, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mate wrote:
    Tak byliśmy w NOVUM w połowie czerwca na wizycie wstępnej. Dostaliśmy wykaz badań do zrobienia i suplementacje jaką ma żona brać. Co do terminu wizyty kwalifikacyjnej to termin jest dosyć odległy. Mają do nas dzwonić pod koniec sierpnia i w połowie września może będzie termin.

Dowiedziałem się również że narazie nie ma potrzeby umówienia się do dr Wolskiego.
    No właśnie nam Pani w rejestracji powiedziała że termin wizyty to najwcześniej wrzesień/październik 😩a co dopiero podejście do procedury. Boję się że to będzie listopad/grudzień

👩🏻 38lat 👦🩵2011
    AMH 0,72
    👨🏻39lat
    Azoospermia.
  • Crash Koleżanka

Wysłany: 24 czerwca, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz po :) leżę i odpoczywam na sali. Ból po zabiegu, a mam juz odłączona kroplówkę z paracetamolem oceniam na takie 2 moze 3 na 10. Zostal tylko worek z lodem na jajkach. Takze zostaje tylko czekac na wyniki.

• Wyobraźnia87 Ekspertka

Wysłany: 24 czerwca, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Crash wrote:
    Ja juz po :) leżę i odpoczywam na sali. Ból po zabiegu, a mam juz odłączona kroplówkę z paracetamolem oceniam na takie 2 moze 3 na 10. Zostal tylko worek z lodem na jajkach. Takze zostaje tylko czekac na wyniki.
    Super, że już po! Teraz jesteś na lekach przeciwbólowych więc też ból może przyjść z czasem ale mój mąż mówił że naprawdę spodziewał się że będzie gorzej! Trzymam kciuki żeby wyniki były dobre i żebyście mogli rozpocząć dalsze etapy :)

Crash lubi tę wiadomość

👩🏻 38lat 👦🩵2011
    AMH 0,72
    👨🏻39lat
    Azoospermia.
  • Crash Koleżanka

Wysłany: 25 czerwca, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehhh 😞 Niestety... zarówno po rozdrobnieniu mechanicznym materiału jak i trawieniu enzymatycznym brak plemników... badanie wycinków z obu jąder.

• Wyobraźnia87 Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Crash wrote:
    Ehhh 😞 Niestety... zarówno po rozdrobnieniu mechanicznym materiału jak i trawieniu enzymatycznym brak plemników... badanie wycinków z obu jąder.
    Bardzo mi przykro :( ale tak szybko to przebadali ?

👩🏻 38lat 👦🩵2011
    AMH 0,72
    👨🏻39lat
    Azoospermia.
  • Crash Koleżanka

Wysłany: 25 czerwca, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:
    Bardzo mi przykro :( ale tak szybko to przebadali ?
    Invicta nie robi pełnej histo. Skupiaja sie na znalezieniu plemników i ich zamrożeniu jesli sa. Material zostal poddany dokładnej analizie i jesli nie ma to znaczy, ze nie ma plemników bo cały material został poddany badaniu i analizie.
    Wysokie FSH dawało niskie rokowania i człowiek wiedział chociaż sie łudził.
    Fizycznie czuje sie dobrze. Nie muszę brac nic przeciwbólowego. Wiekszy dyskomfort sprawia sam opatrunek i widok fioletowych jaj heh 😆

• Wyobraźnia87 Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Crash wrote:
    Invicta nie robi pełnej histo. Skupiaja sie na znalezieniu plemników i ich zamrożeniu jesli sa. Material zostal poddany dokładnej analizie i jesli nie ma to znaczy, ze nie ma plemników bo cały material został poddany badaniu i analizie.
    Wysokie FSH dawało niskie rokowania i człowiek wiedział chociaż sie łudził.
    Fizycznie czuje sie dobrze. Nie muszę brac nic przeciwbólowego. Wiekszy dyskomfort sprawia sam opatrunek i widok fioletowych jaj heh 😆
    Szkoda :( ale przynajmniej wiecie że zrobiliście wszystko! Niech się teraz szybko goi.

👩🏻 38lat 👦🩵2011
    AMH 0,72
    👨🏻39lat
    Azoospermia.
  • Hope123 Nowa

Wysłany: 25 czerwca, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Odnalazłam to forum i nabieram nadziei, że to wszystko będzie miało jeszcze taki finał jaki sobie wymarzyliśmy. Opiszę naszą historię, może ktoś coś doradzi.
    U męża w badaniu nasienia brak plemników, wszystkie badania genetyczne poprawne, hormony w normie. Była lekka podwyższona prolaktyna, brał leki, obniżyła się, powtórne badanie nasienia - pojedyncze plemniki. Po dwóch miesiącach znów badanie nasienia, bez zmian. Zrobiliśmy mTESE (bez żadnej kuracji przed, tylko ten lek na zbicie prolaktyny) i brak plemników. Nie ma nic. Nie wiemy dlaczego :( znalazłam w necie dr Wolskiego w Warszawie i dr Jedrzejczaka w Poznaniu - określani jako fachowcy. I chyba to nasza ostatnia deska ratunku. Czy ktoś ma podobną historię ? Czy u kogoś wszystko jest w normie i dalej nie ma plemników ?

• Mate Znajoma

Wysłany: 25 czerwca, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope123 wrote:
    Cześć,
    Odnalazłam to forum i nabieram nadziei, że to wszystko będzie miało jeszcze taki finał jaki sobie wymarzyliśmy. Opiszę naszą historię, może ktoś coś doradzi.
    U męża w badaniu nasienia brak plemników, wszystkie badania genetyczne poprawne, hormony w normie. Była lekka podwyższona prolaktyna, brał leki, obniżyła się, powtórne badanie nasienia - pojedyncze plemniki. Po dwóch miesiącach znów badanie nasienia, bez zmian. Zrobiliśmy mTESE (bez żadnej kuracji przed, tylko ten lek na zbicie prolaktyny) i brak plemników. Nie ma nic. Nie wiemy dlaczego :( znalazłam w necie dr Wolskiego w Warszawie i dr Jedrzejczaka w Poznaniu - określani jako fachowcy. I chyba to nasza ostatnia deska ratunku. Czy ktoś ma podobną historię ? Czy u kogoś wszystko jest w normie i dalej nie ma plemników ?

Mieliście wykonane badanie histopatologiczne po zabiegu m tese? Jakie macie wyniki hormonów fsh LH inhibiny?

• Wyobraźnia87 Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope123 wrote:
    Cześć,
    Jak byś przeczytała od początku to forum to byś się przekonała, że różne przypadki tu były i tak naprawdę nie zawsze jest jakieś wytłumaczenie. U nas Fsh było podwyższone, reszta wyników w normie. W żadnym badaniu nasienia nie odnaleziono nawet 1 sztuki plemnika. Biopsja igłowa- nic nie znaleziono ale wyniki wg dr W. były rokujące, 3 miesiące stymulacji hormonalnej, m-tese bezpośrednio nic nie znaleziono ale po 10 dniach informacja że są w pobranej tkance i możemy umawiać się na in vitro.

👩🏻 38lat 👦🩵2011
    AMH 0,72
    👨🏻39lat
    Azoospermia.
  • Hope123 Nowa

Wysłany: 25 czerwca, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mate wrote:
    Mieliście wykonane badanie histopatologiczne po zabiegu m tese? Jakie macie wyniki hormonów fsh LH inhibiny?

FSH 2,26
    LH 5,41
    Inhibina - nie widzę takiego badania :( jaki to może być skrót ?

Jesteśmy świeżo po biopsji mtese. Zwróciliśmy się kliniki o te badania, ale nie wiem czy oni Wgl je robią :(

• Mate Znajoma

Wysłany: 25 czerwca, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie dosyć niskie FSH co by nie wskazywało na nieobturacyjna azoospermie chociaż hormony to tylko trop a nie wskaźnik czy plemniki są czy ich nie ma. Szkoda że nie macie wyników histopatologii to by dużo odpowiedziało na jakim etapie zatrzymuje się spermatogeneza.

Partner bierze/brał jakieś sterydy?

Z mojej strony mogę polecić dr Wolskiego na pewno umówiłbym się do niego na konsultację. Ja miałem wynik dużo gorsze od waszych a jednak udało się coś znaleźć w histopatologii. Ta choroba to jednak jest niestety loteria i nigdy nie wiadomo nic do końca.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca, 21:06

• Crash Koleżanka

Wysłany: 25 czerwca, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope123 wrote:
    FSH 2,26
    LH 5,41
    Inhibina - nie widzę takiego badania :( jaki to może być skrót ?

Jesteśmy świeżo po biopsji mtese. Zwróciliśmy się kliniki o te badania, ale nie wiem czy oni Wgl je robią :(
    Nie byliście wczoraj w Gdansku w Invicie?

• Wyobraźnia87 Ekspertka

Wysłany: 4 lipca, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co tu taka cisza ? 😉piszcie co u Was ? My chyba będziemy musieli podejść do IVF prywatnie, bo musieliśmy przenieść się do Novum bo transport tkanki nie jest taki łatwy. I tak jak w poprzedniej klinice już mogliśmy rozpocząć wszystko to w Novum jesteśmy na końcu kolejki, biorąc pod uwagę mój wiek i moje AMH to nie chcemy czekać do przyszłego roku a tak niestety to wszystko raczej będzie się przeciągać bo nie mają jeszcze kasy a w kolejce jest bardzo dużo osób.

👩🏻 38lat 👦🩵2011
    AMH 0,72
    👨🏻39lat
    Azoospermia.
  • classy Znajoma

Wysłany: 4 lipca, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się szykuje do drugiej procedury i jak do pierwszej podchodziłam z entuzjazmem to do drugiej już mam gorsze nastawienie. Od jakiegoś czasu jestem taka dość podłamana, że to wszytsko na nic, że nic z tego nie będzie. Ale co zrobić? Trzeba próbować dalej i mieć nadzieję, że się uda 😔 choć łatwo nie jest.

A powiedz jak to z transportem - to chodzi o to, że trzeba transportować tkankę a nie jakby samo nasienie i dlatego to nie jest łatwe?

Myślę, że dobra decyzja by podejść komercyjnie. Wiadomo są to duże koszty, ale chyba lepiej tak niż czekać. Zwłaszcza, że nie to nie kwestia m-ca czy dwóch a bardziej pół roku 🫣 Niby miały być środki nowe ale patrząc na to jakie jest zapotrzebowanie, duża szansa, że znowu szybko się skończą 😔 a wybrałaś już lekarza w Novum?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca, 19:36

• Wyobraźnia87 Ekspertka

Wysłany: 4 lipca, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    classy wrote:
    Ja się szykuje do drugiej procedury i jak do pierwszej podchodziłam z entuzjazmem to do drugiej już mam gorsze nastawienie. Od jakiegoś czasu jestem taka dość podłamana, że to wszytsko na nic, że nic z tego nie będzie. Ale co zrobić? Trzeba próbować dalej i mieć nadzieję, że się uda 😔 choć łatwo nie jest.

A powiedz jak to z transportem - to chodzi o to, że trzeba transportować tkankę a nie jakby samo nasienie i dlatego to nie jest łatwe?

Myślę, że dobra decyzja by podejść komercyjnie. Wiadomo są to duże koszty, ale chyba lepiej tak niż czekać. Zwłaszcza, że nie to nie kwestia m-ca czy dwóch a bardziej pół roku 🫣 Niby miały być środki nowe ale patrząc na to jakie jest zapotrzebowanie, duża szansa, że znowu szybko się skończą 😔 a wybrałaś już lekarza w Novum?
    Klinika w której byliśmy juz zakwalifikowani nie ma przystosowanego laboratorium do rozmrażania i odseparowywania plemników z tkanki, a gdyby zrobić to w novum i przesłać do nich to jest rozmrażanie i znowu zamrażanie i rozmrażanie a to ma wpływ na jakość wiec klinika sama stwierdziła że lepiej nie ruszać tego z Novum. I tak trafiliśmy na koniec kolejki. Co do lekarza prowadzącego to nawet nie pamiętam jak pani się nazywa 🫣jakieś podwojne nazwisko. Powiedzieliśmy że potrzebujemy kogoś kto ogarnie nasz przypadek i nie będziemy na wizytę czekać długo. Do lekarza z refundacji też się zapisaliśmy, żeby być w kolejce w razie czego. Kochana nigdy nic nie wiadomo która procedura będzie ta właściwą , trzymam mocno kciuki !

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca, 20:20

👩🏻 38lat 👦🩵2011
    AMH 0,72
    👨🏻39lat
    Azoospermia.
‹‹ 686 687 688 689 690
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ