DNA plemnika badanie
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Nuch2 wrote:Hej dziewczyny, ile Wasi partnerzy czekali na wynik badania dna plemnikow?ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;
on: p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hipogonadyzm hipogonadotropowy, CTFR: F508del - hetero, HLA-C - C1/C2;
leniwiec, przyparty do muru - walczy;
1. ICSI - nieudane;
2. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka -
MARTAA wrote:Monini a ile czasu staraliście się o dziecko? Jeśli można wiedzieć. Mąż brał jakieś suplementy?
MARTAA, staraliśmy się od maja, w grudniu zobaczyłam na teście dwie kreski. Teraz moje Szczęście ma 10 miesięcy.
Pierwsze badania nasienia mąż wykonał jeszcze przed staraniami (wnętrostwo w dzieciństwie), żeby sprawdzić czy wszystko jest w porządku. Niestety nie było dobrze. Po wizycie u androloga zaczął brać Profertil. Dodatkowo kazałam mu brać witaminę D (nie pamiętam czy coś jeszcze). Wyniki się pogorszyły (bardzo), tylko dna się poprawiło i morfologia wzrosła z 1% na 2%...
Byłam przerażona, poszliśmy do lekarza, który powiedział, że takie wyniki to tylko in-vitro. Kazałam mężowi odstawić profertil i w kolejnym cyklu stał się cud. Moje wymodlone dwie kreski Bałam się bardzo, że dziecko może być chore ze względu na słabe nasienie męża,ale Maluch jest okazem zdrowia.
Wyniki męża są opisane w wątku "drastyczne pogorszenie wyników..."
Starania od 05.2018
Słabe nasienie męża
Modlitwa o cud
10.2018 powtórka badań M. -
nick nieaktualnyCześć, szukam pomocy jak poprawić podwyższoną fragmentację DNA. U nas wyszła 27%. Ze złych parametrów jest także zbyt długie upłynnienie i lepkość, morfologia 2%. Reszta parametrów w normie. Mąż od lutego bierze suplementy i wyniki się poprawiły, tylko te co napisałam powyżej dalej złe (o dziwo wcześniej upłynnienie było dobre).
Moje pytanie brzmi czy możecie coś doradzić na DFI? Z góry dziękuję za odpowiedź .
Zaraz przeczytam te 30 stron wątku to może sama natrafię choć w części na odpowiedź. -
nick nieaktualny
-
Makino wrote:Cześć, szukam pomocy jak poprawić podwyższoną fragmentację DNA. U nas wyszła 27%. Ze złych parametrów jest także zbyt długie upłynnienie i lepkość, morfologia 2%. Reszta parametrów w normie. Mąż od lutego bierze suplementy i wyniki się poprawiły, tylko te co napisałam powyżej dalej złe (o dziwo wcześniej upłynnienie było dobre).
Moje pytanie brzmi czy możecie coś doradzić na DFI? Z góry dziękuję za odpowiedź .
Zaraz przeczytam te 30 stron wątku to może sama natrafię choć w części na odpowiedź. -
Hej dziewczyny.
Mam w końcu pełne wyniki meza:
On: 36 lat
Frangmentacja: Prawidlowa struktura chromatyny DNA:66%, DFI: 31%, HDS: 3%
Morfologia:
Klasa I: 0%
Klasa II: 0%
Klasa III: 6%
Klasa IV: 94%
Koncetracja plemnikow: 6,3 mln / ml
Ruch postępowy: 16%
Ruch calkowity: 20%
Brak ruch: 80%
HBA: 46%
Ona: 35 lat, AMH: 0,83.
Jakie suplementy polecacie dla meza? I czy tak naprawdę mamy jakieś szanse?
-
nick nieaktualnyMalica wrote:My staramy się poprawić fragmentację od 3 lat, bez skutku niestety... Walczymy z invitro póki co pierwsza procedura za nami, teraz podchodzimy do drugiej. Stosowaliśmy wszystkie suplementy, akupunkturę, różne mieszanki ziołowe i Bóg wie co jeszcze ....
A jakie DFI macie? Mnie pociesza to, że jeden cud mam, spróbujemy zawalczyć. Powodzenia w drugiej procedurze! -
nick nieaktualny
-
Dziewuchy, mamy wyniki nasienia i fragmentacje DNA wynoszącą 20 %, pozostałe parametry w normie. Jestem po dwóch wczesnych poronieniach, myślę czy ta fragmentacja też mogła mieć wpływ? Jak poprawiałyscie wyniki nasienia?
-
W czerwcu partner miał robione badanie nasienia
Liczba plemników w 1 ml 17.89 ≥ 15.00 mln/ml
Liczba plemników w ejakulacie 44.73 ≥ 39.00 mln
Suma plemników o ruchu postępowym 17 ≥ 32 %
Morfologia 1%.
Lekarz w klinice stwierdził, że wyniki nie są złe. Zalecił wykonać fragmentację DNA i test wiązania z hialuronianem.
Test wiązania z hialuronianem wynosi 82% (czyli dolne granice normy). Ale dziś odebraliśmy wyniki fragmentacji DNA plemników i niestety aż 28%.
Partner ma też problem z wysoką prolaktyną i niskim testosteronem. Czeka nas wizyta u androloga.
Załamana jestem wynikiem fragmentacji DNA.
Jakie suplementy stosować na poprawę fragmentacji i czy jest szansa na poprawę? Od około roku partner brał fertilmen plus, ale ostatnie 4 miesiące niesystematycznie.
-
Leoncja wrote:W czerwcu partner miał robione badanie nasienia
Morfologia 1%.
Lekarz w klinice stwierdził, że wyniki nie są złe. Zalecił wykonać fragmentację DNA i test wiązania z hialuronianem.
Test wiązania z hialuronianem wynosi 82% (czyli dolne granice normy). Ale dziś odebraliśmy wyniki fragmentacji DNA plemników i niestety aż 28%.
Partner ma też problem z wysoką prolaktyną i niskim testosteronem. Czeka nas wizyta u androloga.
Jakie suplementy stosować na poprawę fragmentacji i czy jest szansa na poprawę? Od około roku partner brał fertilmen plus, ale ostatnie 4 miesiące niesystematycznie.
Antyoksydanty : duzo witaminy C i e, Warzywa
zero alkoholu i papierosów
🧔🏻Czynnik męski/ wnętrostwo/ kryptozoospermia
👩🦰 AMH ok 2, reszta w normie
*1 procedura pICSI/FAMSI z separacją. pickup- pobrano 10 kumulusow/6 MII/3 zaplodnione/ 0 zarodkow 😭
**2 procedura pICSI/FAMSI z separacją+ aktywacja oocytow+ embryoGEN.
08.20 pickup- pobrano 7 kumulusów/6MII/ mamy 4❄️❄️❄️❄️
10.20 FET 1x ❄️ 5.2.2
3dpt : 37 mlU (pozostalosc po ovitrel);6dpt: 25 mlU;10 dpt: 166 mlU
14dpt: 965 mlU
18dpt: 3593 mlU /20 dpt krwawienie jest pęcherzyk z ciałkiem żółtkowym
31dpt:❤️🐻
10.23 FET 1x5.2.2
6dpt 27mlu
8tyd brak akcji serca💔
04.24 FET 5.1.1
5dpt 16,6 mlu;8dpt beta 171mlU;22dpt 745mlU 😢
06.24 FET
7dpt 6,5 😣
3procedura 11.24 6MII/mamy jeszcze 2❄️
11.30 transfer
7dpt 66mlU/10dpt 364mlu/16dpt 3557 -
przede wszystkim zaleciłbym brać na testosteron i wyrównanie hormonów płciowych :
aswhagandhe i fenugreek ( wyciąg z kozieradki ).
Pomagają na zwiększnie testosteronu , kozieradka zwiększa również wolny testosteron.
Oba pomagają na jakość nasienia, zmniejsza ashwagandha kortyzol.
Biorę oba "ciurkiem" non stop cały rok. -
Leoncja wrote:W czerwcu partner miał robione badanie nasienia
Morfologia 1%.
Hej, u nas to wyglądało tak:
lipiec 2020 - fragmentacja 28%
listopad 2020 - fragmentacja 14%
Przepis na dobre jajka ():
- wit. c - 1000-2000 mg
- selen - 100 uq
- NAC - 600 mg
- L-glutation - 100 mg
- Koenzym Q10 - 100 mg
- L-karnityna - 1000 mg
- Kwas foliowy metylowany - 0,4 mg
- L-arginina - 500 mg
- wit. e - 800 IU
- wit. D - 2000j
Na deser: cynk, pyłek pszczeli, olej z czarnuszki i zakwas z buraków. Różnie, raz jedno, raz drugie.
Plus: basen, trochę bjj, przewiewne gacie i okład z lodu na jajcach, gdy dużo siedzi lub gdy jest bardzo ciepło.
Trzymam kciuki
Zielone.Slonce, PozytywnaAna lubią tę wiadomość
-
szona wrote:Hej, u nas to wyglądało tak:
- wit. c - 1000-2000 mg
- selen - 100 uq
- NAC - 600 mg
- L-glutation - 100 mg
- Koenzym Q10 - 100 mg
- L-karnityna - 1000 mg
- L-arginina - 500 mg
- wit. e - 800 IU
- wit. D - 2000j
Na deser: cynk, pyłek pszczeli, olej z czarnuszki i zakwas z buraków. Różnie, raz jedno, raz drugie.
Plus: basen, trochę bjj, przewiewne gacie i okład z lodu na jajcach, gdy dużo siedzi lub gdy jest bardzo ciepło.
Trzymam kciuki -
szona wrote:Hej, u nas to wyglądało tak:
- wit. c - 1000-2000 mg
- selen - 100 uq
- NAC - 600 mg
- L-glutation - 100 mg
- Koenzym Q10 - 100 mg
- L-karnityna - 1000 mg
- L-arginina - 500 mg
- wit. e - 800 IU
- wit. D - 2000j
Trzymam kciuki
U Nas po podobnej kuracji (jeszcze kurkuma była, i 3 gotowe suple) spadła z 56 na 19% i jestem już w 9 miesiącu ciąży. -
Meggi110818 wrote:U Nas po podobnej kuracji (jeszcze kurkuma była, i 3 gotowe suple) spadła z 56 na 19% i jestem już w 9 miesiącu ciąży.Anulaa
Wiek 31 lat
05.2022 - początek stymulacji in vitro
06.2022 - punkcja
1 zarodek
08.2022 - transfer
beta 7dpo - 46,5
beta 9dpo 125
13.04.2023 Kaja 💕
04.2024 punkcja nr 2
3 zdrowe zarodki ❄️❄️❄️
06.2024 Transfer
7dp beta 85,00