DNA plemnika badanie
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Nuch2 wrote:Hej dziewczyny, ile Wasi partnerzy czekali na wynik badania dna plemnikow?ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;
on: p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hipogonadyzm hipogonadotropowy, CTFR: F508del - hetero, HLA-C - C1/C2;
leniwiec, przyparty do muru - walczy;
1. ICSI - nieudane;
2. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka -
MARTAA wrote:Monini a ile czasu staraliście się o dziecko? Jeśli można wiedzieć. Mąż brał jakieś suplementy?
MARTAA, staraliśmy się od maja, w grudniu zobaczyłam na teście dwie kreski. Teraz moje Szczęście ma 10 miesięcy.
Pierwsze badania nasienia mąż wykonał jeszcze przed staraniami (wnętrostwo w dzieciństwie), żeby sprawdzić czy wszystko jest w porządku. Niestety nie było dobrze. Po wizycie u androloga zaczął brać Profertil. Dodatkowo kazałam mu brać witaminę D (nie pamiętam czy coś jeszcze). Wyniki się pogorszyły (bardzo), tylko dna się poprawiło i morfologia wzrosła z 1% na 2%...
Byłam przerażona, poszliśmy do lekarza, który powiedział, że takie wyniki to tylko in-vitro. Kazałam mężowi odstawić profertil i w kolejnym cyklu stał się cud. Moje wymodlone dwie kreskiBałam się bardzo, że dziecko może być chore ze względu na słabe nasienie męża,ale Maluch jest okazem zdrowia.
Wyniki męża są opisane w wątku "drastyczne pogorszenie wyników..."
Starania od 05.2018
Słabe nasienie męża
Modlitwa o cud
10.2018 powtórka badań M. -
nick nieaktualnyCześć, szukam pomocy jak poprawić podwyższoną fragmentację DNA. U nas wyszła 27%. Ze złych parametrów jest także zbyt długie upłynnienie i lepkość, morfologia 2%. Reszta parametrów w normie. Mąż od lutego bierze suplementy i wyniki się poprawiły, tylko te co napisałam powyżej dalej złe (o dziwo wcześniej upłynnienie było dobre).
Moje pytanie brzmi czy możecie coś doradzić na DFI? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Zaraz przeczytam te 30 stron wątku to może sama natrafię choć w części na odpowiedź. -
nick nieaktualny
-
Makino wrote:Cześć, szukam pomocy jak poprawić podwyższoną fragmentację DNA. U nas wyszła 27%. Ze złych parametrów jest także zbyt długie upłynnienie i lepkość, morfologia 2%. Reszta parametrów w normie. Mąż od lutego bierze suplementy i wyniki się poprawiły, tylko te co napisałam powyżej dalej złe (o dziwo wcześniej upłynnienie było dobre).
Moje pytanie brzmi czy możecie coś doradzić na DFI? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Zaraz przeczytam te 30 stron wątku to może sama natrafię choć w części na odpowiedź. -
Hej dziewczyny.
Mam w końcu pełne wyniki meza:
On: 36 lat
Frangmentacja: Prawidlowa struktura chromatyny DNA:66%, DFI: 31%, HDS: 3%
Morfologia:
Klasa I: 0%
Klasa II: 0%
Klasa III: 6%
Klasa IV: 94%
Koncetracja plemnikow: 6,3 mln / ml
Ruch postępowy: 16%
Ruch calkowity: 20%
Brak ruch: 80%
HBA: 46%
Ona: 35 lat, AMH: 0,83.
Jakie suplementy polecacie dla meza? I czy tak naprawdę mamy jakieś szanse?
-
nick nieaktualnyMalica wrote:My staramy się poprawić fragmentację od 3 lat, bez skutku niestety... Walczymy z invitro póki co pierwsza procedura za nami, teraz podchodzimy do drugiej. Stosowaliśmy wszystkie suplementy, akupunkturę, różne mieszanki ziołowe i Bóg wie co jeszcze ....
A jakie DFI macie? Mnie pociesza to, że jeden cud mam, spróbujemy zawalczyć. Powodzenia w drugiej procedurze! -
nick nieaktualny
-
Dziewuchy, mamy wyniki nasienia i fragmentacje DNA wynoszącą 20 %, pozostałe parametry w normie. Jestem po dwóch wczesnych poronieniach, myślę czy ta fragmentacja też mogła mieć wpływ? Jak poprawiałyscie wyniki nasienia?
-
W czerwcu partner miał robione badanie nasienia
Liczba plemników w 1 ml 17.89 ≥ 15.00 mln/ml
Liczba plemników w ejakulacie 44.73 ≥ 39.00 mln
Suma plemników o ruchu postępowym 17 ≥ 32 %
Morfologia 1%.
Lekarz w klinice stwierdził, że wyniki nie są złe. Zalecił wykonać fragmentację DNA i test wiązania z hialuronianem.
Test wiązania z hialuronianem wynosi 82% (czyli dolne granice normy). Ale dziś odebraliśmy wyniki fragmentacji DNA plemników i niestety aż 28%.
Partner ma też problem z wysoką prolaktyną i niskim testosteronem. Czeka nas wizyta u androloga.
Załamana jestem wynikiem fragmentacji DNA.
Jakie suplementy stosować na poprawę fragmentacji i czy jest szansa na poprawę? Od około roku partner brał fertilmen plus, ale ostatnie 4 miesiące niesystematycznie.
-
Leoncja wrote:W czerwcu partner miał robione badanie nasienia
Morfologia 1%.
Lekarz w klinice stwierdził, że wyniki nie są złe. Zalecił wykonać fragmentację DNA i test wiązania z hialuronianem.
Test wiązania z hialuronianem wynosi 82% (czyli dolne granice normy). Ale dziś odebraliśmy wyniki fragmentacji DNA plemników i niestety aż 28%.
Partner ma też problem z wysoką prolaktyną i niskim testosteronem. Czeka nas wizyta u androloga.
Jakie suplementy stosować na poprawę fragmentacji i czy jest szansa na poprawę? Od około roku partner brał fertilmen plus, ale ostatnie 4 miesiące niesystematycznie.
Antyoksydanty : duzo witaminy C i e, Warzywa
zero alkoholu i papierosów
🧔🏻Czynnik męski/ wnętrostwo/ kryptozoospermia
👩🦰 AMH ok 2, reszta w normie
*1 procedura pICSI/FAMSI z separacją. pickup- pobrano 10 kumulusow/6 MII/3 zaplodnione/ 0 zarodkow 😭
**2 procedura pICSI/FAMSI z separacją+ aktywacja oocytow+ embryoGEN.
08.20 pickup- pobrano 7 kumulusów/6MII/ mamy 4❄️❄️❄️❄️
10.20 FET 1x ❄️ 5.2.2
3dpt : 37 mlU (pozostalosc po ovitrel);6dpt: 25 mlU;10 dpt: 166 mlU
14dpt: 965 mlU
18dpt: 3593 mlU /20 dpt krwawienie jest pęcherzyk z ciałkiem żółtkowym
31dpt:❤️🐻
10.23 FET 1x5.2.2
6dpt 27mlu
8tyd brak akcji serca💔
04.24 FET 5.1.1
5dpt 16,6 mlu;8dpt beta 171mlU;22dpt 745mlU 😢
06.24 FET
7dpt 6,5 😣
3procedura 11.24 6MII/mamy jeszcze 2❄️
11.30 transfer
7dpt 66mlU/10dpt 364mlu/16dpt 3557 -
przede wszystkim zaleciłbym brać na testosteron i wyrównanie hormonów płciowych :
aswhagandhe i fenugreek ( wyciąg z kozieradki ).
Pomagają na zwiększnie testosteronu , kozieradka zwiększa również wolny testosteron.
Oba pomagają na jakość nasienia, zmniejsza ashwagandha kortyzol.
Biorę oba "ciurkiem" non stop cały rok. -
Leoncja wrote:W czerwcu partner miał robione badanie nasienia
Morfologia 1%.
Hej, u nas to wyglądało tak:
lipiec 2020 - fragmentacja 28%
listopad 2020 - fragmentacja 14%
Przepis na dobre jajka ():
- wit. c - 1000-2000 mg
- selen - 100 uq
- NAC - 600 mg
- L-glutation - 100 mg
- Koenzym Q10 - 100 mg
- L-karnityna - 1000 mg
- Kwas foliowy metylowany - 0,4 mg
- L-arginina - 500 mg
- wit. e - 800 IU
- wit. D - 2000j
Na deser: cynk, pyłek pszczeli, olej z czarnuszki i zakwas z buraków. Różnie, raz jedno, raz drugie.
Plus: basen, trochę bjj, przewiewne gacie i okład z lodu na jajcach, gdy dużo siedzi lub gdy jest bardzo ciepło.
Trzymam kciuki
Zielone.Slonce, PozytywnaAna lubią tę wiadomość
-
szona wrote:Hej, u nas to wyglądało tak:
- wit. c - 1000-2000 mg
- selen - 100 uq
- NAC - 600 mg
- L-glutation - 100 mg
- Koenzym Q10 - 100 mg
- L-karnityna - 1000 mg
- L-arginina - 500 mg
- wit. e - 800 IU
- wit. D - 2000j
Na deser: cynk, pyłek pszczeli, olej z czarnuszki i zakwas z buraków. Różnie, raz jedno, raz drugie.
Plus: basen, trochę bjj, przewiewne gacie i okład z lodu na jajcach, gdy dużo siedzi lub gdy jest bardzo ciepło.
Trzymam kciuki -
szona wrote:Hej, u nas to wyglądało tak:
- wit. c - 1000-2000 mg
- selen - 100 uq
- NAC - 600 mg
- L-glutation - 100 mg
- Koenzym Q10 - 100 mg
- L-karnityna - 1000 mg
- L-arginina - 500 mg
- wit. e - 800 IU
- wit. D - 2000j
Trzymam kciuki
U Nas po podobnej kuracji (jeszcze kurkuma była, i 3 gotowe suple) spadła z 56 na 19% i jestem już w 9 miesiącu ciąży.Oliwka ❤️ 30.12.2020
Zosia ❤️ 17.07.2024 -
Meggi110818 wrote:U Nas po podobnej kuracji (jeszcze kurkuma była, i 3 gotowe suple) spadła z 56 na 19% i jestem już w 9 miesiącu ciąży.Anulaa
Wiek 31 lat
05.2022 - początek stymulacji in vitro
06.2022 - punkcja
1 zarodek
08.2022 - transfer
beta 7dpo - 46,5
beta 9dpo 125
13.04.2023 Kaja 💕
04.2024 punkcja nr 2
3 zdrowe zarodki ❄️❄️❄️
06.2024 Transfer
7dp beta 85,00